Ιωάννα Παπαλαζάρου
Πόσοι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα; Άτομα και οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες συνήθως επιλέγουν τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας και χαμηλής διατροφικής αξίας, όπως γρήγορα φαγητά, κρέας, τυριά και αναψυκτικά, καθώς και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας όπως παχυσαρκία, διαβήτη, καρδιαγγειακές ασθένειες και καρκίνο.
Ποιος εργάζεται για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες για τροφή; Παιδιά από αναπτυσσόμενες χώρες εργάζονται παράνομα για μεγάλες εταιρείες τροφίμων, ώστε να παράγουν προϊόντα τα οποία θα βρεθούν σε ένα ταπεινό ράφι περιμένοντας τον “πλούσιο” καταναλωτή τους να τα επιλέξει- χωρίς τα ίδια να έχουν δικαίωμα να γευτούν τους κόπους τους οι οποίοι μετατρέπονται σε κέρδος των εταιρειών αυτών.
Ποιος “πληρώνει” την υπερκατανάλωση τροφίμων και κυρίως κρέατος; Το περιβάλλον, φυσικά!
Η εκτροφή ζώων συνεισφέρει στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, καθώς η αποσαρθρωτική διαδικασία του καρπού τους και η παραγωγή μεθανίου κατά τη διάρκεια της πέψης τους επηρεάζουν το κλίμα. Η μεταφορά τους και η επεξεργασία τους σε βιομηχανικό επίπεδο εκπέμπει, επίσης, μεγάλες ποσότητες αερίων. Τέλος, απαιτούνται μεγάλες ποσότητες νερό για την εκτροφή τους.
Η διατροφή μας έχει μεγάλη επίδραση στις κοινωνικές ανισότητες. Και αυτές με τη σειρά τους καθορίζουν τη διατροφή μας.
Πηγές:
Πώς επηρεάζει η κρίση την ποιότητα της υγείας και της διατροφής
Unicef: 152 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο εργάζονται | Πολιτική | DW | 12.06.2019