Με αφορμή μια θεατρική παράσταση σχετικά με τη διατροφή οι μαθητές μας ασχολήθηκαν με την υγιεινή διατροφή. Δόθηκε φύλλο καταγραφής στο σπίτι όπου καταγράφονται για μία εβδομάδα οι διατροφικές συνήθειες των μαθητών. Οι μαθητές κατέγραψαν σε ιστόγραμμα τις ιδέες τους για τις υγιεινές και ανθυγιεινές τροφές. Χωρίστηκαν σε ομάδες τροφών από τη διατροφική πυραμίδα και συνέλεξαν με τη βοήθεια των γονέων πληροφορίες (έργα τέχνης, τροφές) σχετικά με το θέμα. Μετά τη συλλογή των εικόνων – πληροφοριών παίξαμε βιωματικά παιχνίδια, όπως πηγαίνω στο σούπερ μάρκετ και επιλέγω υλικά για να φτιάξω το υγιεινό πρωινό μου και το φανάρι της Διατροφής, όπου οι μαθητές επέλεγαν ποιες τροφές πρέπει να τρώμε καθημερινά (πράσινο φανάρι) κάποιες φορές την εβδομάδα (κίτρινο φανάρι) και ποιες λίγες φορές (κόκκινο φανάρι).
Δημιουργήθηκε Το πιάτο της διατροφής
‘Εγινε αποδελτίωση των διατροφικών επιλογών των μαθητών/τριών στην ολομέλεια της τάξης. Σε χαρτί μέτρου δημιουργήθηκε πίνακας διπλής εισόδου με τα ονόματα τους και τις τροφές που έφαγαν για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Σύγκριση του ατομικού δελτίου διατροφής κάθε μαθητή με τη μεσογειακή διατροφή. Ζωγράφισαν τις τροφές που θα πρέπει να περιέχει ιδανικά το πιάτο του πρωινού τους. Συνέκριναν το πιάτο που δημιούργησαν με το αρχικό πιάτο της καθημερινής τους διατροφής στο πίνακα διπλής εισόδου.
Προβληματιστήκαμε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τη διατροφή μας.
Τα νήπια ανακαλύπτουν τα φρούτα και τα λαχανικά, αφού στην ολομέλεια επισκέπτονται στη σελίδα https://artsandculture.google.com/ και παρατηρούν με χρήση του ψηφιακού zoom τέσσερις πίνακες του Giuseppe Arcimboldo για τις εποχές προκειμένου να ανακαλύψουν τα φρούτα και λαχανικά κάθε εποχής κάνοντας χρήση της ρουτίνας σκέψης «Τι σε κάνει να το λες αυτό ;».
Ψηφίζουν τι θέλουν να φτιάξουν με τα φρούτα, λαχανικά της εποχής στο σχολείο για κολατσιό (φρουτοσαλάτα, σαλάτα κλπ). Εστιάζουν γιατί θα πρέπει να τρώμε φρούτα,σαλάτες εποχής.
Συγκεντρώνονται τα φρούτα στην ολομέλεια, ελέγχονται αν είναι εποχής, ταξινομούνται σε ομάδες. Ακολούθως τα νήπια χωρίζονται σε ομάδες τόσες, όσες και τα φρούτα. Κάθε ομάδα αναλαμβάνει να τεμαχίσει με πλαστικά μαχαιράκια τα φρούτα της και να τα τοποθετήσει στο πιάτο της ομάδας. Μόλις τελειώνει κάθε ομάδα προσθέτει τα τεμαχισμένα φρούτα της σε μία κούπα, γίνεται μίξη των φρούτων και ακολουθεί το σερβίρισμα της φρουτοσαλάτας.
Καταγράφω τη συνταγή (20’)
Κάθε ομάδα καταγράφει τη συνταγή της φρουτοσαλάτας με όποιο τρόπο θεωρεί δόκιμο. Στην ολομέλεια παρουσιάζεται η συνταγή της κάθε ομάδας, ελέγχεται η ορθότητά της και παίζουμε μάστερ σεφ δηλ ψηφίζεται ποιά προτιμούν περισσότερο.