Η φροντίδα του εαυτού μας είναι πολυδιάστατη ‘αγαπάμε και φροντίζουμε το σώμα μας και εσωτερικά και εξωτερικά ‘ φροντίζουμε τί τρώμε ‘και η φροντίδα αυτή ξεκινά από το πρωινό μας ‘
φέτος προσθέσαμε και άλλη μία παραμετρο , αυτό που τρώμε από που προέρχεται ? είναι φυσικό προιόν? τί απορρίμματα έχει αυτο που τρώμε ?διαφέρουν τα απορριμματα αν είναι επεξεργασμένο τροφιμο από ότι φυσικό ?
Παρατηρήσαμε λοιπόν, συγκεντρώσαμε και καταγράψαμε τί έχουμε για πρωινό κάθε μέρα και συζητούσαμε τί απορριμματα αφήνει το φαγητό αυτό [ λόγω κατασκευής , συσκευασίας κλπ]
Μας επισκέφτηκαν φυσικά οι υπέροχες υπευθυνες απο το ΤΟΜΥ Χερσονήσου και μας μίλησαν για τα οφέλη της υγιεινής διατροφης , πού μας οφελεί κάθε τρόφιμο και φτιάξαμε όλοι μαζί με πλαστελινη φρούτα και λαχανικά για το ηγιεινό μας πρωινο !
Φυσικά και δεν παραλείψαμε να γράψουμε μια αφίσα για την μαμα και το μπαμπα , για να μάθουν και εκείνοι τί καλό μπορούν να μας δίνουν για πρωινό, αλλα και ένα καταπλητικό σουπλά για το πρωινό μας , με αφορμή την ιδέα της υπέροχης reuse_recreation !
Και εννοείται φτιάξαμε όχι μία αλλά δύο φρουροσαλάτες με φρούτα που έφεραν στο σχολείο τα παιδιά.
Καλή μας όρεξη!
Οι “ταπερίστας” του Νηπιαγωγείου Ακρινής Κοζάνης!
Στο πλαίσιο του προγράμματος «ΤΑΠΕΡΙΣΤΑΣ», το οποίο εστιάζει στην προώθηση της υγιεινής διατροφής και της ευζωίας, οι μαθητές του Νηπιαγωγείου Ακρινής συμμετείχαν σε μία σειρά από διαθεματικές και βιωματικές δράσεις. Μέσα από ομαδικά παιχνίδια, εικαστικές δημιουργίες, γευσιγνωσίες και εκπαιδευτικά εργαστήρια, τα παιδιά γνώρισαν τις βασικές ομάδες τροφών, κατανόησαν τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής και ενίσχυσαν τη σύνδεσή τους με υγιεινές καθημερινές συνήθειες.
Παράλληλα, μέσα από συζητήσεις και αφηγήσεις, δόθηκε έμφαση στη σημασία της παράδοσης, της τοπικής παραγωγής και του μεσογειακού τρόπου ζωής. Τα παιδιά εμπνεύστηκαν, δημιούργησαν και απέκτησαν δεξιότητες που τα ενδυναμώνουν να κάνουν υγιεινές επιλογές, όχι μόνο στο σχολείο αλλά και στο σπίτι. Το πρόγραμμα ενίσχυσε επίσης τη συνεργασία μεταξύ μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, δημιουργώντας ένα θετικό και υποστηρικτικό περιβάλλον για την καλλιέργεια της διατροφικής παιδείας και τη σύνδεση των παιδιών με την τοπική κουλτούρα και την αξία της φροντίδας του σώματος και της υγείας.
Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε την λεπτομερή ανάρτηση της δράσης του Νηπιαγωγείου μας:
1ο Νηπιαγωγείο Γαλάτιστας!
Φέτος, η ενασχόλησή μας με τα τοπικά προϊόντα ως καινοτόμο πρόγραμμα μας οδήγησε και στο πρόγραμμα του «Ταπερίστα». Στόχος μας ήταν τα παιδιά να γνωρίσουν τα τοπικά προϊόντα ως παράγωγα του τόπου μας, να έρθουν σε επαφή μαζί τους αλλά και με τις διαδικασίες συγκομιδής και επεξεργασίας τους και φυσικά η κατανάλωσή τους. Συμπληρώσαμε έναν πίνακα διπλής εισόδου για να εντοπίσουμε τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών στο δεκατιανό γεύμα και φωτογραφίσαμε ενδεικτικά ταπεράκια. Καταγράψαμε τις παρατηρήσεις μας ,ότι πολλά παιδιά έχουν για δεκατιανό έτοιμες παρασκευασμένες τροφές, αγορασμένες από super market,φούρνους κ.λ.π. ».
Μέσα από τις δραστηριότητες προσπαθήσαμε να μειώσουμε το οικολογικό και ενεργειακό μας αποτύπωμα, καθώς τα προϊόντα που χρησιμοποιήσαμε δεν είχαν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία , ούτε υπήρξε εισαγωγή και μεταφορά τους από μακριά (τροφοχιλιόμετρα). Μειώσαμε τη χρήση συσκευασιών μίας χρήσης με τη καθιέρωση των επαναχρησιμοποιημένων σκευών (τάπερ). Ενισχύσαμε την τοπική αγορά και τους παραγωγούς του τόπου μας, ήρθαμε κοντά στη φύση και τα ζώα και φυσικά τραφήκαμε υγιεινά. Παρασκευάσαμε τραχανόπιτα χρησιμοποιώντας αυγά, τυρί, τραχανά, λάδι και γάλα που όλα προέρχονται από το χωρίο μας.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Ελιάς (26 Νοεμβρίου 2025) μαζέψαμε ελιές από τοπικό ελαιώνα, στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το ελαιοτριβείο, στο οποίο πήγαμε τις ελιές και είδαμε πως βγαίνει το λάδι. Δημιουργήσαμε την αφίσα μας, με τη χρήση της τεχνολογίας «η ελιά στο πιάτο μας».
Βάλαμε στις ελιές αλάτι, με το παραδοσιακό τρόπο και όταν ετοιμάστηκαν, τις δοκιμάσαμε και φτιάξαμε ελαιοπιτάκια.
Φτιάξαμε τσάι μαζεμένο από το βουνό μας και το γλυκάναμε με βιολογικό μέλι από τοπικό παραγωγό.
Τα Χριστούγεννα φτιάξαμε κουλουράκια αλλά και μελομακάρονα με υλικά που έφερναν τα παιδιά από τις καλλιέργειες και τις παραγωγές τους.
Μετά την επιμόρφωση του «Ταπερίστα» με θέμα «Το δεκατιανό που προτιμώ» αλλά και από τις δράσεις μας, συμπληρώσαμε ξανά τον πίνακα διπλής εισόδου. Έτσι φάνηκε πολύ έντονα πως ενώ πριν τα παιδιά προτιμούσαν τρόφιμα επεξεργασμένα και γεμάτα ζάχαρη και λιπαρά, μετά τις παρεμβάσεις τα παιδιά άρχισαν να επιλέγουν τρόφιμα με μικρότερη επεξεργασία, πιο υγιεινά και από τοπικούς παραγωγούς.
Συνεργάστηκαν και τα τρία τμήματα του 1ου Νηπιαγωγείου Γαλάτιστας (τα 2 πρωινά και το ολοήμερο) με τις εκπαιδευτικούς:
Μωραίτου Ελένη
Παρδάλη Μαρία
Σιμώνη Μαρία
Οι ταπερίστες του 8ου Νηπιαγωγείου Σερρών.
Οι μικροί μαθητές μας μέσα από πληθώρα δράσεων και δραστηριοτήτων μάθανε να επιλέγουν τις πιο υγιεινές τροφές ώστε να έχουν τα ίδια ένα υγιές σώμα αλλά και να συμβάλουν έτσι στην προστασία του πλανήτη μας ως υπεύθυνοι καταναλωτές .
Αφόρμιση στάθηκε το παραμύθι ο Ωραίος Δαρείος . Στη συνέχεια κάναμε το λιομάζωμα από το δέντρο του σχολείο μας. Τις ελιές τις βάλαμε σε βαζάκια , γίναμε Σεφ και φτιάξαμε ελαιόψωμα τα οποία συμφωνήσαμε ότι είναι ένα υγιεινό και θρεπτικό πρωινό
Από το Εργαστήρι δεξιοτήτων « Υγιή παιδιά ,υγιής πλανήτης» παρακολουθήσαμε το βίντεο «Κάθε φρούτο στον καιρό του» .
Δημιουργήσαμε μάσκες φρούτων
Καθιερώσαμε την ημέρα υγιεινού πρωινού
Διαβάσαμε και δραματοποιήσαμε παραμύθια όπως η Δόνα Τερηδόνα , ο Μάκης ο Ενζυμάκης , «Τhe hungry snakes»
Φτιάξαμε την πυραμίδα της υγιεινής διατροφής
Δημιουργήσαμε παιχνίδι στον υπολογιστή « Ο τροχός Των φρούτων»
Φωτογραφήσαμε το αγαπημένο μας φαγητό
Παίξαμε πολλά παιχνίδια όπως :
Συμπληρώνουμε τις καρτέλες των γευμάτων
Ψαρεύουμε τις υγιεινές τροφές
Ομαδοποιούμε υγιεινές – ανθυγιεινές
Η γυμνάστρια κ. κ. Ηλιάννα προπονήτρια του γυμναστικού συλλόγου ΟΦΚΑ Σερρών μας μίλησε για την αξία της γυμναστικής αλλά κάναμε και γυμναστική!
Παίξαμε με την μελισσούλα Bee bot , την οδηγήσαμε να βρει τις υγιεινές τροφές.
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΚΟΤΙΝΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΤΑΠΕΡΙΣΤΑΣ!
Α’ Φάση – Διερεύνηση και Καταγραφή
Τα παιδιά σε όλη τη διάρκεια της Α΄ Φάσης παρατηρούσαν και ζωγράφιζαν τι έφερναν κάθε μέρα για δεκατιανό: είναι σπιτικό ή αγορασμένο; Το έχουν σε ταπεράκι ή σε σακουλάκι;
Έκαναν καταγραφή: τι είναι “σπιτικό/αγοραστό”, “ταπεράκι/συσκευασία”, “υγιεινό/λιγότερο υγιεινό”. Συζητούσαμε τι φέρνει το καθένα, ποια είναι τα αγαπημένα φαγητά και ποια τρόφιμα προέρχονται από την περιοχή μας. Μετρούσαμε και σημειώναμε τι φέρνουν πιο συχνά, ενώ διαβάζαμε σχετικά παραμύθια για τη διατροφή και το περιβάλλον.
Αποφασίσαμε ότι όποιος φέρνει φρούτο ή λαχανικό στο δεκατιανό του θα επιβραβεύεται!
Β’ Φάση – Εφαρμογή και Ενεργή Συμμετοχή
Τα παιδιά ενθαρρύνονταν να φέρνουν σπιτικό φαγητό και να το ετοιμάζουν στο σπίτι με γονείς ή παππούδες. Παρουσίαζαν το δεκατιανό τους και το σχολίαζαν, ζωγράφιζαν τα αγαπημένα τους γεύματα σε ατομικά «ημερολόγια δεκατιανού». Παίζαμε και φτιάχναμε φανταστικά υγιεινά φαγητά!
Γ’ Φάση – Αξιολόγηση και Διάχυση
Επαναλάβαμε την αρχική αποτύπωση των συνηθειών μας και συγκρίναμε: άλλαξε κάτι; Βελτιώθηκε η διατροφή μας. Για τη διάχυση της δράσης δημιουργήσαμε με τα παιδιά μια όμορφη αφίσα, την οποία στολίσαμε στον χώρο του σχολικού συγκροτήματος, καλώντας και τους άλλους μαθητές να γίνουν «Ταπερίστας» και την αναρτήσαμε στο ιστολόγιο του σχολείου.
Η αφίσα περιλάμβανε ποιηματάκια, ζωγραφιές των παιδιών και χρήσιμες συμβουλές για τους γονείς σχετικά με τη διατροφή και την ενίσχυση των υγιεινών συνηθειών στο σπίτι. Με κουκλοθέατρο ή θεατρικό παιχνίδι δείξαμε τι σημαίνει να τρως υγιεινά, με αγάπη και σεβασμό στο περιβάλλον. Τα παιδιά σε όλη τη διάρκεια ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό!
Έφερναν κάθε μέρα φρούτα ή λαχανικό στο δεκατιανό τους και για την προσπάθειά τους, βραβεύτηκαν με φρουτένιο βραβείο!
Oργανώσαμε μια χρωματιστή γιορτή φρούτων και λαχανικών!
Ο στόχο ήταν η ευαισθητοποίηση των παιδιών και των οικογενειών τους για τη σημασία της υγιεινής διατροφής.
Στήσαμε ένα εργαστήριο δημιουργίας. Επιστρατεύσαμε τη φαντασία μας και φτιάξαμε παράξενα πιάτα και διασκεδαστικές συνθέσεις.
Στο τέλος γευτήκαμε τα φρούτα και τα λαχανικά, μιλώντας για το άρωμα, το χρώμα και τη διατροφική τους αξία.
Απολαύστε τα έργα των παιδιών:
• Δεινόσαυρος
• Κουταβάκι
• Μονόκερος
• Κουκουβάγια
• Άνθρωπος και ηλιοβασίλεμα
• Ανθρωπάκι
• Ποδήλατο
Όταν η δημιουργικότητα συναντά την υγιεινή διατροφή, γεννιούνται εικόνες που μας ανοίγουν την όρεξη!
Ευχαριστούμε θερμά όλους τους γονείς για την πολύτιμη υποστήριξη της δράση μας!
Νηπιαγωγείο Προμάχων Πέλλας
Το τρέχον σχολικό έτος, 2024-2025, υλοποιήσαμε στη σχολική μας μονάδα το πρόγραμμα «ταπερίστας», του ΚΠΕ Αρναίας, στο πλαίσιο των δράσεων του ενεργού πολίτη. Η αφoρμή δόθηκε με έναν πρωτότυπο και αγαπητό στα παιδιά τρόπο: μια κούκλα- περσόνα, επισκέφτηκε το σχολείο μας και ζήτησε τη βοήθειά μας, για να λύσει το πρόβλημά της. Ανέθεσε στα παιδιά διάφορες αποστολές, που αφορούσαν στη διατροφή και στην επίδρασή της στο περιβάλλον, εστιάζοντας κυρίως, στο δεκατιανό και στην καθημερινή του καταγραφή. Μέσα από την αρχική διερεύνηση των πρότερων γνώσεων, διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν αρκετές παρανοήσεις: π.χ. πολλά παιδιά πίστευαν πως οτιδήποτε προέρχεται από το σπίτι είναι αυτόματα και υγιεινό — ακόμα και τα συσκευασμένα σνακ.
Η κούκλα περσόνα, μέσα από διάφορες αποστολές , έμαθε στα παιδιά τις σωστές διατροφικές συνήθειες. Τα παιδιά, μεταξύ άλλων, γνώρισαν:
– τι είναι τα τρόφιμα και ποια η θέση τους στην πυραμίδα της υγιεινής διατροφής,
-ποιες τροφές ωφελούν τον οργανισμό μας και ποιες τον επιβαρύνουν,
– την προέλευση των τροφών και το οικολογικό τους αποτύπωμα,
-τη σημαντικότητα της ποικιλίας των τροφών και της άσκησης.
Έμπνευση για εμβάθυνση στο θέμα αποτέλεσε και ο ήρωας Μάνος, από την ιστορία «Οι 5 σωματοφύλακες κλεισμένοι στο ψυγείο μου», που μας προκάλεσε να δούμε με νέα ματιά το πρωινό και το δεκατιανό μας.
Έτσι: στην Α’ φάση της διερεύνησης:
- Προβληματιστήκαμε με τις διατροφικές επιλογές του Μάνου και με τις δικές μας
- Ενημερώσαμε τους γονείς για τη δράση και τους δώσαμε να συμπληρώσουν τους πίνακες καταγραφής
- Αναλύσαμε τα αποτελέσματα και συζητήσαμε τα συμπεράσματά μας.
Β’ φάση: εφαρμογή
- Τα παιδιά προτείνουν στον Μάνο ποικιλία τροφών για το δεκατιανό
- Καθιερώσαμε μια μέρα την εβδομάδα ως «ημέρα φρούτου»
- Τα παιδιά ετοίμαζαν το δεκατιανό τους από την προηγούμενη μέρα, μαζί με τους γονείς
- Διαπιστώσαμε το περιβαλλοντικό όφελος από τη χρήση τάπερ-παγουρίνου και την επιλογή τοπικών/εποχιακών/βιολογικών προϊόντων
- Σκεφτήκαμε τρόπους αξιοποίησης του φαγητού που περισσεύει
- Παίξαμε ψηφιακά παιχνίδια σχετικά με το πρωινό- δεκατιανό
- Δημιουργήσαμε αφίσες
- Παίξαμε κουκλοθέατρο
- Μάθαμε για την ανακύκλωση, τη μείωση, την επαναχρησιμοποίηση αλλάξαμε συνήθειες και περάσαμε το μήνυμα στην πράξη.
- Γ΄φάση: διάχυση
- Οι γονείς συμπλήρωσαν εκ νέου τους πίνακες για να διαπιστώσουμε την επίδραση του προγράμματος
- Ανάρτηση αφίσας στο Δημοτικό σχολείο
- Διανομή φυλλαδίου με καλές πρακτικές στους γονείς
Και φυσικά, οι μικροί μας «Ταπερίστες» δε θα μπορούσαν να φύγουν χωρίς τα δικά τους συνθήματα:
«Στο τάπερ κουβαλώ, φαγητό υγιεινό
Και στο παγουρίνο, έχω το νερό μου για να πίνω!»Με έμπνευση, συμμετοχή και αγάπη για τη γνώση, τα παιδιά απέκτησαν πολύτιμες συνήθειες, που ελπίζουμε να κρατήσουν για μια ζωή!