Ευχαριστούμε πολύ το ΚΠΕ Αρναίας για τη δυνατότητα που μας έδωσε να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα «Ταπερίστας», καθώς μέσα από αυτό πραγματοποιήσαμε βιωματικές δραστηριότητες, αλληλοεπιδράσαμε με άλλα νηπιαγωγεία και λάβαμε ανατροφοδότηση από ειδικούς.
Πιο συγκεκριμένα, λάβαμε μέρος στις ακόλουθες δράσεις…
Στα πλαίσια του επιμορφωτικού εργαστηρίου «Το δεκατιανό που προτιμώ», ζωγραφίσαμε τα επιθυμητά δεκατιανά μας και μέσα από τα σχόλια της διατροφολόγου καταλάβαμε ότι το κάθε γεύμα πρέπει να αποτελείται από διάφορες ομάδες τροφίμων και όχι μόνο από φρούτα και λαχανικά.
Την «Ημέρα Δεκατιανού» παρακολουθήσαμε τις προτάσεις των υπόλοιπων νηπιαγωγείων για τα βιώσιμα δεκατιανά,
ενώ παρουσιάσαμε και το δικό μας προτεινόμενο, τα υλικά του οποίου τα συναποφασίσαμε τις προηγούμενες ημέρες μετά από συζήτηση και φροντίζοντας να πληρούν τις προϋποθέσεις βιώσιμης διατροφής και να είναι από διάφορες ομάδες τροφίμων.
Γίναμε μάγειρες συνθέτοντας το και το φάγαμε στο νηπιαγωγείο την ώρα του δεκατιανού γεύματος.








Το ονομάσαμε «Βουτών-τας στο χυμό με τυρόψωμο και αυγό» και το παρουσιάσαμε στα υπόλοιπα νηπιαγωγεία της δράσης μέσω του παρακάτω βίντεο.
Θα συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε τις καλές πρακτικές που γνωρίσαμε, ευελπιστώντας να γίνουν τρόπος ζωής και διατροφής.
Γενικά το θέμα της διατροφής μας έχει απασχολήσει αρκετά μέσα στη σχολική χρονιά και είναι ένα θέμα που καθημερινά επανερχόμαστε σε αυτό είτε μέσα από τα φαγητά που τρώμε στο δεκατιανό είτε μέσα από τις υγιεινές τροφές που μπορεί να δοκιμάσουμε και θέλουμε να αναφέρουμε τις εντυπώσεις μας στους υπόλοιπους. Ενδεικτικά, αναφέρονται κάποιες δραστηριότητες που έχουν υλοποιηθεί έως τώρα…
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, έχει επισκεφτεί το νηπιαγωγείο μας η διαιτολόγος – διατροφολόγος κα. Γεωργία Μανωλιτσάκη και μαζί της μιλήσαμε για τις καθημερινές διατροφικές συνήθειες, για τις υγιεινές και ανθυγιεινές τροφές, για την κατάταξη τους στη διατροφική πυραμίδα, για την αξία της σωστής διατροφής στον οργανισμό μας και για την αξία της φυσικής άσκησης στην υγεία μας.


Έχουμε διαβάσει το παραμύθι «Ο ωραίος Δαρείος» της συγγραφέως Σοφίας Ζαραμπούκα, μέσα από το οποίο μιλήσαμε για τις ομάδες τροφίμων και τι περιλαμβάνει η κάθε μία και για το τι πρέπει να τρώμε για να είμαστε δυνατοί και υγιείς.
Έχουμε κόψει εικόνες τροφίμων από τα φυλλάδια των supermarket και τις έχουμε κολλήσει ανά είδος, βάζοντας κάτω κάτω αυτά που πρέπει να τρώμε καθημερινά και όσο ανεβαίναμε αυτά που πρέπει να τρώμε μερικές φορές την εβδομάδα και μερικές φορές τον μήνα.
Έχουμε ζωγραφίσει υγιεινές και ανθυγιεινές τροφές, τη δική μας διατροφική πυραμίδα και το αγαπημένο μας φαγητό.



Έχουμε δημιουργήσει την κυρία υγιεινούλα και την κυρία ανθυγιεινούλα, ζωγραφίζοντας τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και στολίζοντας το φόρεμα τους με ότι θεωρήσαμε πως ταίριαζε στην κάθε μία.
Μετά από 5 εβδομάδες παρουσίας στην τάξη μας, ένα πρωί η Μαρία είδε ότι η κυρία ανθυγιεινούλα κρατούσε κάτι στο χέρι της και μας φάνηκε αρκετά ανανεωμένη εξωτερικά (χαρούμενη, διαφορετικά μαλλιά, καινούργιο φόρεμα). Αυτό που κρατούσε ήταν ένα σημείωμα που μας έλεγε ότι μας ευχαριστεί γιατί τη βοηθήσαμε να καταλάβει την σημασία της υγιεινής διατροφής και αποφάσισε να αλλάξει τις διατροφικές συνήθειες της.
Και τότε ο Κωνσταντίνος Λ. αναρωτήθηκε αν άλλαξε και το όνομα της. Έτσι, αποφασίσαμε να της δώσουμε νέο όνομα, αλλά το να βρούμε όνομα που θα της ταιριάζει, χρειάστηκε σκέψη. Κάποιοι είπαμε να την πούμε υγιεινούλα, αλλά για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις με την άλλη κυρία υγιεινούλα, το ξανασκεφτήκαμε και καταλήξαμε στο καλοτροφούλα.
Έχουμε παίξει σε ζευγάρια επιδαπέδιο παιχνίδι με ζάρι υγιεινών και ανθυγιεινών τροφών και όποτε πετυχαίναμε κάποια υγιεινή τροφή, προχωρούσαμε ένα βήμα μπροστά το ζωάκι μας, ενώ όποτε πετυχαίναμε κάποια ανθυγιεινή τροφή, το πηγαίναμε ένα βήμα πίσω.
Έχουμε κατασκευάσει τα σουπλά της υγιεινής διατροφής, τα οποία πήραμε να τα χρησιμοποιούμε στο σπίτι για να μας θυμίζουν τα όσα μάθαμε.
Έχουμε φτιάξει αφίσα με συμβουλές για καλή υγεία.
Έχουμε φτιάξει φθινοπωροσαλάτες με φθινοπωρινά φρούτα, οι οποίες μας έδωσαν το κίνητρο είτε να δοκιμάσουμε κάποια φρούτα για πρώτη φορά είτε να δώσουμε δεύτερη ευκαιρία στα φρούτα που είχαμε δοκιμάσει στο παρελθόν και δεν μας πολυάρεσαν.
Τέλος, αποσκοπώντας στο να δοκιμάσουμε νέες τροφές μέσα στον Μάϊο, δημιουργήσαμε έναν πίνακα με αυτές και κάθε φορά που θα δοκιμάζουμε κάποια στο δεκατιανό μας, θα το σημειώνουμε με στόχο να δοκιμάσουμε απ’ όλες και να επιβραβευτούμε για την προσπάθεια και τις σωστές διατροφικές επιλογές μας.