51ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Στο πλαίσιο του Σχολικού Δικτύου Δράσης εθνικής εμβέλειας με τίτλο “Ταπερίστας” μαθήτριες και μαθητές της Α’ τάξης του σχολείου μας δημιούργησαν ένα βιβλίο συνταγών με τρόφιμα που «περίσσεψαν» στην κουζίνα τους και το έγραψαν στα αγγλικά για να είναι εύχρηστο και για τα παιδιά που έχουν ως δεύτερη γλώσσα την ελληνική του σχολείου αλλά και για γονείς που δεν μιλούν την ελληνική γλώσσα. Παράλληλα σχεδίασαν και διαδικτυακά παιχνίδια διατροφής στο learning apps.Λήψη αρχείου

 

Δημοσιεύθηκε στη Άρθρα 2022-2023 | Σχολιάστε

Περιβαλλοντικές δράσεις και Πρόγραμμα “Ταπερίστας”, με μαθητές από Πορτογαλία που φιλοξενήθηκαν στο 10ο ΓΕΛ Ηρακλείου.

Μαθητές από το Πόρτο της Πορτογαλίας φιλοξενήθηκαν στο 10ο ΓΕΛ Ηρακλείου

εικόνα Viber 2023 05 14 10 39 02 487

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA122 “Enough theory! Let’s take action for efficient learning and sustainable living!”, το 10ο ΓΕΛ Ηρακλείου φιλοξένησε 6 μαθητές και 2 καθηγητές από τo Πόρτο της Πορτογαλίας το διάστημα από 6 έως 11 Μαΐου 2023.

εικόνα Viber 2023 05 13 12 03 50 362

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στην Κνωσό, στο ιστορικό κέντρο της πόλης μας, στο φρούριο Κούλε και τα Ενετικά τείχη. Επίσης πραγματοποιήθηκε εκδρομή στο Ρέθυμνο, στο φρούριο Φορτέτσα και στο χωριό Φόδελε, όπου επισκέφτηκαν το Μουσείο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Παράλληλα γνώρισαν την κρητική φύση, την κρητική παράδοση (μουσική και χορούς της Κρήτης) και γεύτηκαν παραδοσιακές γεύσεις.

εικόνα Viber 2023 05 13 12 03 52 027

Πέραν των εκπαιδευτικών επισκέψεων στα σημαντικότερα αξιοθέατα του Ηρακλείου, πραγματοποιήθηκαν αρκετές δράσεις στον χώρο του σχολείου, που προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και καλλιεργούν την περιβαλλοντική συνείδηση των μαθητών. Συγκεκριμένα οργανώθηκαν βιωματικά εργαστήρια, όπου οι μαθητές των εταιρικών σχολείων, κατασκεύασαν έργα τέχνης, όπως ζωγραφική σε βότσαλα και σε ξύλο, ζωγραφική σε χαρτί από χαρτοπολτό που οι ίδιοι οι μαθητές έφτιαξαν από χαρτί ανακύκλωσης, επιτραπέζια παιχνίδια από παλιά υφάσματα και χειροτεχνίες με Origami. Επίσης, φύτεψαν αρωματικά βότανα στον κήπο του σχολείου κι ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα «Ταπερίστας», που υλοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά στο σχολείο κι αποσκοπεί στην προώθηση της υγιεινής διατροφής και του σπιτικού σχολικού γεύματος με τοπικά προϊόντα. Στο τέλος της παρουσίασης του παραπάνω προγράμματος πήραν μέρος στην εκδήλωση για την  «Ημέρα του κρητικού δεκατιανού», και μαζί με τους μαθητές μας παρασκεύασαν υγιεινά σνακ (cheesecake με συρωτό γιαούρτι και γαλομυζήθρα, μέλι και φρούτα), ενώ δοκίμασαν και το τσάι του βουνού (μαλοτήρα).

εικόνα Viber 2023 05 13 12 03 51 219

Αρωγός στην όλη προσπάθεια υπήρξε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 10ου ΓΕΛ Ηρακλείου που συνεισέφερε σημαντικά στη φιλοξενία των εταίρων μας, αλλά κι η Διεύθυνση κι ο Σύλλογος Διδασκόντων, ενώ η σπουδαιότερη συνεισφορά ήταν αυτή των μαθητών, που με το ήθος τους και την προθυμία τους έκαναν του εταίρους μας να εκτιμήσουν και να  βιώσουν την Κρητική φιλοξενία.

εικόνα Viber 2023 05 14 10 22 41 323

Το πρόγραμμα ικανοποίησε πλήρως τους στόχους του, δηλαδή  την ανταλλαγή απόψεων για τη βιωσιμότητα και την καλλιέργεια την περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών, τη γνωριμία με τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας, καλλιεργώντας παράλληλα την ανεκτικότητα και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και ενισχύοντας το αίσθημα της ευρωπαϊκής ταυτότητας.

εικόνα Viber 2023 05 13 12 03 52 251

Δημοσιεύθηκε στη Άρθρα 2022-2023 | Σχολιάστε

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Τι θα λέγατε να έρθετε στην Αρναία να γνωριστούμε, να μάθουμε, να παίξουμε και να γευτούμε;αφίσα σεμινάριο διατροφής

Δημοσιεύθηκε στη Άρθρα 2022-2023 | Σχολιάστε

Λήξη Σχολικής Δράσης ‘Ταπερίστας 2023’

Αγαπητοί συνάδελφοι,

το Σχολικό Δίκτυο Δράσης «Ταπερίστας 2023» έφτασε στο τέλος του για φέτος.
Παρακολουθήσαμε μέσω των blogs την υλοποίηση της Δράσης από αρκετά σχολεία
και το αξιόλογο έργο που παρήγαγαν. Είχαμε επίσης φέτος για πρώτη φορά τη χαρά να  συναντήσουμε κάποιους από εσάς, έστω και διαδικτυακά και να απολαύσουμε τα νόστιμα δεκατιανά που μας προτείνατε την «Ημέρα Δεκατιανού».

Σας ενημερώνουμε ότι στο πλαίσιο του Σ.Δ.Δ. «Ταπερίστας 2023» προγραμματίζεται και 3ήμερο διά ζώσης σεμινάριο στην Αρναία. Έχει αποσταλεί σχετική ενημέρωση στα σχολεία μέσω των Δ/νσεων Εκπ/σης και υπάρχει σχετικό άρθρο στην ιστοσελίδα του ΚΠΕ Αρναίας.

Το τελευταίο μέρος της Δράσης είναι η αποτίμηση και αξιολόγησή της.

Παρακαλούμε λοιπόν για τα εξής:

Για την επικαιροποίηση των στοιχείων συμμετοχής μαθητών και εκπαιδευτικών, την αποτίμηση – αξιολόγηση της Δράσης, την πιστοποίηση υλοποίησής της και την αποστολή των βεβαιώσεων, έχετε να κάνετε δύο ενέργειες (1 και 2) έως τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2023.

  1. Συμπληρώστε και υποβάλετε τη φόρμα https://forms.gle/KJkCoH6L6vFH5JNcA

Τη φόρμα θα συμπληρώσει μόνο ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός της Δράσης από κάθε σχολείο, δηλώνοντας τα στοιχεία όλων των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν.

Στη φόρμα πρέπει να συμπληρώσετε τέσσερις, πολύ σύντομες, ενότητες:
Δήλωση υλοποίησης  ή  μη υλοποίησης της δράσης, Στοιχεία σχολείων,  Αξιολόγηση και Δήλωση συμμετοχής στην παρουσίαση του έργου.

Βάσει των Στοιχείων που θα δηλωθούν στην τρίτη ενότητα, θα εκδοθούν και οι βεβαιώσεις συμμετοχής στη Δράση, για τους εκπαιδευτικούς που την υλοποίησαν, οι οποίες θα σταλούν στα προσωπικά e-mails . Επίσης στην τελευταία Ενότητα μπορείτε να δηλώσετε αν επιθυμείτε να συμμετέχετε σε μία διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης του έργου σας, στην αρχή της επόμενης σχολικής χρονιάς και συγκεκριμένα στις 16 Οκτωβρίου 2023, ημέρα Δευτέρα (Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής). Για τη συμμετοχή σας δεν είναι απαραίτητο να βρίσκεστε στο ίδιο σχολείο στο οποίο διδάσκετε φέτος. Οι εκπαιδευτικοί των σχολείων που δεν έχουν υλοποιήσει τη Δράση θα πρέπει να συμπληρώσουν μόνο τη δεύτερη ενότητα δηλώνοντας ότι δεν έχουν υλοποιήσει τη Δράση.

  1. Στείλτε το παραδοτέο της Δράσης.

Το παραδοτέο για κάθε σχολείο που υλοποίησε τη Δράση, είναι ένα μικρό κείμενο, συνοπτικής περιγραφής του τρόπου υλοποίησης της δράσης με 1-2 φωτογραφίες.
Το αρχείο δεν πρέπει να ξεπερνά τις δύο σελίδες και θα έχει τίτλο με μέγεθος
γραμματοσειράς 14 και bold, το όνομα του σχολείου και τον τίτλο της Δράσης (Ταπερίστας 2023). Θα ακολουθεί ένας πίνακας με τα ονόματα των εκπαιδευτικών και των μαθητών που συμμετείχαν και αμέσως μετά οι φωτογραφίες και το κείμενο. Το κείμενο θα το γράψετε με μέγεθος γραμματοσειράς 12.
Το παραδοτέο θα αποσταλεί με email στο ΚΠΕ Αρναίας kpearn@sch.gr και θα είναι προαπαιτούμενο για την αποστολή των βεβαιώσεων συμμετοχής. Στο θέμα του e-mail θα γράψετε: Παραδοτέο «Ταπερίστας».

  1. (προαιρετική ενέργεια) Δημοσιοποιήστε στα Blogs τις δραστηριότητές σας με κείμενα και φωτογραφίες (αν δεν το έχετε ήδη κάνει). Αυτό το υλικό θα αποτελέσει ένα σημαντικό αποθετήριο για τους μελλοντικούς «Ταπερίστας». Σας υπενθυμίζουμε ότι, όσοι χρειάζεστε κάποια βοήθεια στη δημοσιοποίηση των άρθρων σας στο Blog, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κυρία Χρυσοβέργη Ευαγγελία στο e-mail  echryso66@gmail.com .

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι στα σχολεία που υλοποίησαν τη Δράση θα αποσταλεί
Ενθύμιο συμμετοχής στο οποίο θα αναγράφονται τα ονόματα των εκπαιδευτικών και
των μαθητών που συμμετείχαν.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία
Εκ μέρους των συνεργαζόμενων φορέων
Η Π.Ο. του ΚΠΕ Αρναίας.

 

Δημοσιεύθηκε στη Άρθρα 2022-2023 | Σχολιάστε

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ : «Αρχές, Πρακτικές και Μέθοδοι Βιώσιμης Διατροφής μέσα από τα Δίκτυα των Κ.Π.Ε./Κ.Ε.ΠΕ.Α»

Πληροφορίες και την φόρμα συμμετοχής θα την βρείτε στο παρακάτω αρχείοΛήψη αρχείου

Δημοσιεύθηκε στη Άρθρα 2022-2023 | Σχολιάστε

Οι νικητές του διαγωνισμού ‘Το πιο αξιοζήλευτο δεκατιανό’

Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά ‘Ταπερίστας’.

Ευχαριστούμε πολύ όλους σας, μαθητές και συναδέλφους εκπαιδευτικούς, για την συμμετοχή, το κέφι και τα νόστιμα δεκατιανά που ετοιμάσατε. Ελπίζουμε να χαρήκατε την συμμετοχή σας και να διασκεδάσατε όσο και εμείς.

Οι νικητές του διαγωνισμού ‘Το πιο αξιοζήλευτο δεκατιανό’ ήταν:

το Ειδικό Γυμνασίο Λύκειο Κωφών Βαρηκόων Θεσσαλονίκης με την παραδοσιακή κρέπα και το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Βέροιας με το Pancake-Τηγανίτα.

Μας άρεσαν όλες οι ιδέες σας, πιο πολύ όμως μας άρεσε που σας γνωρίσαμε και μιλήσαμε μαζί σας.

Καλή συνέχεια στην δράση σας και καλή επιτυχία στις εξετάσεις σας.εεεεκ βέροιας κωφών βαρηκόων θεσσαλονίκης

Δημοσιεύθηκε στη Άρθρα 2022-2023 | Σχολιάστε