Οι “ταπερίστες” του 117ου Νηπιαγωγείου Αθηνών

Η παρουσίαση της συναδέλφου Γιαννακοπούλου Έλενας για τη Διατροφή.


Μετάβαση στο sway.office.com.

 

Δημιουργίες και φύλλα εργασίας από τα 3 τμήματα του νηπιαγωγείου μας.

Τα ΟΧΙ  και τα ΝΑΙ στηΔιατροφή μας.

Δημιουργία κολλαζ με ετικέτες τροφίμων.φcollage 2023 06 02T071509.714

Φύλλα εργασίας

collagerrrr 1

dd 1

rr 1

1 2

collage 2023 06 02T070930.688

 

ςςςε 1

collage 2023 06 02T073305.741

“Ζήτω οι ταπερίστες”, 1ο 6/θ Νηπιαγωγείο Γιαννιτσών, 1ο και 3ο τμήμα, Τζουκμάνη Μαρία, Παναγιωτίδου Σόνια

 

“Ζήτω οι ταπερίστες” από το 1ο και το 3ο τμήμα του 1ου 6/θέσιου Νηπιαγωγείο Γιαννιτσών

,1ο και 3ο τμήμα, Τζουκμάνη Μαρία, Παναγιωτίδου Σόνια

                                               

Το 1ο και το 3ο τμήμα του  1ου  6/θ Νηπιαγωγείου Γιαννιτσών κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής  χρονιάς πραγματοποίησαν πλήθος  δραστηριοτήτων στα πλαίσια  υλοποίησης του προγράμματος “Ταπερίστας 2023 ”  δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν τις αρχές της βιώσιμης διατροφής. Σύμφωνα  με τις αρχές της βιώσιμης διατροφής δίνεται έμφαση:

      -στην υιοθέτηση υγιεινής διατροφής

  
-στην προτίμηση επαναχρησιμοποιούμενων σκευών για την αποθήκευση και την μεταφορά τροφών στο σχολείο και την αποφυγή μίας χρήσεως υλικών για την αποφυγή συσσώρευσης απορριμμάτων στον πλανήτη.
“Η γη μας είναι χαρούμενη όταν χρησιμοποιούμε επαναχρησιοποιούμενα υλικά!!”
-την προτίμηση σε  βιολογικά προϊόντα για την αποφυγή της αρνητικής επίδρασης των φυτοφαρμάκων στη υγεία
-την προτίμηση σε τοπικά προϊόντα, έτσι ώστε να αποφευχθεί η περιβαλλοντική επιβάρυνση από τη μεταφορά  των προϊόντων  από το ένα μέρος στο άλλο (μεταφορικά, καύσιμα, συσκευασίες) καθώς έτσι επίσης αυξάνεται το κόστος των προϊόντων.

-μείωση της σπατάλης τροφής καθώς προτείνεται η ποσότητα φαγητού που παίρνει το κάθε παιδί να είναι τόση όση χρειάζεται   σύμφωνα με τις ανάγκες του και αποφυγή των υπερβολικών ποσοτήτων

-παραγωγή οργανικών υπολειμμάτων για τη λίπανση των καλλιεργειών έτσι ώστε να αποφευχθεί η υπερβολική  χρήση των χημικών

Υλοποιώντας το πρόγραμμα προσκαλέσαμε στο Νηπιαγωγείο μας τη διατροφολόγο κ.  Χρύσα Σαρρή, η οποία ενημέρωσε τα παιδιά για υγιεινές επιλογές τροφών και σωστούς συνδυασμούς καθώς και για την συμβολή της υγιεινής διατροφής στη συνολική υγεία του οργανισμού των παιδιών.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε  στην υγιεινή των δοντιών και σημειώθηκε πόσο επιβλαβή μπορεί να είναι  για τα δόντια μας μία  διατροφή βασιζόμενη στα πολλά γλυκά και στην απουσία  φρούτων και  λαχανικών.  Το σύνθημά μας  εξάλλου είναι “Ένα φρούτο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα”.
Η ενημέρωση έγινε από τις κ. Τσαπαρίδου Κατερίνα και Τζιωρτζίδου Μαρία μέσω του διαδραστικού προγράμματος Αγωγής Υγείας ” Υγιεινή των δοντιών”  από την νοσηλευτική Υπηρεσία του Νοσοκομείου Γιαννιτσών.

Δόθηκε επίσης έμφαση   στην υγιεινή των χεριών. Τα παιδιά ενημερώθηκαν για το πόσο σημαντικό είναι να έχουν καθαρά χέρια ιδίως πριν από κάθε γεύμα. Η ενημέρωση έγινε από το νοσηλευτή της Μ.Ε.Θ. κ.  Κωνσταντίνο Κολοβό υπεύθυνο του διαδραστικού προγράμματος αγωγής της υγείας “Υγιεινή των χεριών”   από την Νοσηλευτική Υπηρεσία του Νοσοκομείου Γιαννιτσών

         

 

Το 1ο τμήμα επίσης  συμμετείχε στην πραγματοποίηση   διαδικτυακού  διαγωνισμού για το πιο “Αξιοζήλευτο πρωινό” στον οποίο επίσης πήραν μέρος 32 Νηπιαγωγεία από όλη την Ελλάδα με μία πρόταση για υγιεινό γλυκό. Για την παρασκευή του γλυκού χρησιμοποιήθηκαν προϊόντα  τοπικά και βιολογικά σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης διατροφής  ενώ πολύτιμη ήταν η βοήθεια των μαμάδων του τμήματος μας. Το όνομα του γλυκού μας “Χιονισμένος δυναμίτης αμυγδάλου”.
Για  την προετοιμασία του γλυκού στην τάξη μας, για τη  συμμετοχή μας στη διαδικτυακή εκδήλωση  για την ανάδειξη του πιο “Αξιοζήλευτου δεκατιανού” στην οποία παρουσιάσαμε την κουκλοθεατρική παράσταση “Ζήτω οι ταπερίστες” και για τις συνολικές δράσεις του 1ου και του 3ου τμήματος υπάρχουν αναρτημένα σχετικά βίντεο στην ιστοσελίδα του νηπιαγωγείου μας.

Για να επισκεφτείτε το blog 1ου 6/ θέσιου Νηπιαγωγείου Γιαννιτσών και να δείτε ολοκληρωμένη την ανάρτηση “Ζήτω οι ταπερίστες” και τα σχετικά βίντεο πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο (ctrl +κλικ):

https://1nipgiann.blogspot.com/2023/05/1-3-1-6.html

 

 Η αφίσα μας με μηνύματα   για την την αποφυγή των υλικών μίας χρήσης που την αναρτήσαμε στο νηπιαγωγείο μας.

Η γιορτή λήξης για  τη φετινή σχολική χρονιά  για το 1ο τμήμα είναι αφιερωμένη στην υγιεινή  διατροφή με την παρουσίαση του θεατρικού έργου  “Λαχανοφρουτοθεραπεία του Ιωάννη Τζήκα”.

Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του προγράμματος.
Οι νηπιαγωγοί των τμημάτων: Τζουκμάνη Μαρία, Παναγιωτίδου Σόνια, Αστερίου Ιουλία.

 

Μειώνω το περιβαλλοντικό μου αποτύπωμα-14ο Νηπιαγωγείο Σερρών

Μια ηλεκτρονική αφίσα στην οποία φαίνεται η προσπάθεια των παιδιών για να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα: Επιλέγουμε ντόπια προϊόντα, ελέγχουμε τις ποσότητες που θα καταναλώσουμε, ανακυκλώνουμε περισεύματα και συσκευασίες!

Υγιεινό και νόστιμο δεκατιανό με ντόπια προϊόντα από το 14ο Νηπιαγωγείο Σερρών

Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου μας συμμετέχοντας στο Σχολικό Δίκτυο της Δράσης “Ταπερίστας”, αναζήτησαν και εντόπισαν τρόφιμα με τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν ένα υγιεινό δεκατιανό ή πρωϊνό με ντόπια προϊόντα, αφήνοντας όσο το δυνατόν μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα. Ας παρακολουθήσουμε τις προτάσεις τους!