Φέτος, η ενασχόλησή μας με τα τοπικά προϊόντα ως καινοτόμο πρόγραμμα μας οδήγησε και στο πρόγραμμα του «Ταπερίστα». Στόχος μας ήταν τα παιδιά να γνωρίσουν τα τοπικά προϊόντα ως παράγωγα του τόπου μας, να έρθουν σε επαφή μαζί τους αλλά και με τις διαδικασίες συγκομιδής και επεξεργασίας τους και φυσικά η κατανάλωσή τους. Συμπληρώσαμε έναν πίνακα διπλής εισόδου για να εντοπίσουμε τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών στο δεκατιανό γεύμα και φωτογραφίσαμε ενδεικτικά ταπεράκια. Καταγράψαμε τις παρατηρήσεις μας ,ότι πολλά παιδιά έχουν για δεκατιανό έτοιμες παρασκευασμένες τροφές, αγορασμένες από super market,φούρνους κ.λ.π. ».
Μέσα από τις δραστηριότητες προσπαθήσαμε να μειώσουμε το οικολογικό και ενεργειακό μας αποτύπωμα, καθώς τα προϊόντα που χρησιμοποιήσαμε δεν είχαν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία , ούτε υπήρξε εισαγωγή και μεταφορά τους από μακριά (τροφοχιλιόμετρα). Μειώσαμε τη χρήση συσκευασιών μίας χρήσης με τη καθιέρωση των επαναχρησιμοποιημένων σκευών (τάπερ). Ενισχύσαμε την τοπική αγορά και τους παραγωγούς του τόπου μας, ήρθαμε κοντά στη φύση και τα ζώα και φυσικά τραφήκαμε υγιεινά. Παρασκευάσαμε τραχανόπιτα χρησιμοποιώντας αυγά, τυρί, τραχανά, λάδι και γάλα που όλα προέρχονται από το χωρίο μας.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Ελιάς (26 Νοεμβρίου 2025) μαζέψαμε ελιές από τοπικό ελαιώνα, στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το ελαιοτριβείο, στο οποίο πήγαμε τις ελιές και είδαμε πως βγαίνει το λάδι. Δημιουργήσαμε την αφίσα μας, με τη χρήση της τεχνολογίας «η ελιά στο πιάτο μας».
Βάλαμε στις ελιές αλάτι, με το παραδοσιακό τρόπο και όταν ετοιμάστηκαν, τις δοκιμάσαμε και φτιάξαμε ελαιοπιτάκια.
Φτιάξαμε τσάι μαζεμένο από το βουνό μας και το γλυκάναμε με βιολογικό μέλι από τοπικό παραγωγό.
Τα Χριστούγεννα φτιάξαμε κουλουράκια αλλά και μελομακάρονα με υλικά που έφερναν τα παιδιά από τις καλλιέργειες και τις παραγωγές τους.
Μετά την επιμόρφωση του «Ταπερίστα» με θέμα «Το δεκατιανό που προτιμώ» αλλά και από τις δράσεις μας, συμπληρώσαμε ξανά τον πίνακα διπλής εισόδου. Έτσι φάνηκε πολύ έντονα πως ενώ πριν τα παιδιά προτιμούσαν τρόφιμα επεξεργασμένα και γεμάτα ζάχαρη και λιπαρά, μετά τις παρεμβάσεις τα παιδιά άρχισαν να επιλέγουν τρόφιμα με μικρότερη επεξεργασία, πιο υγιεινά και από τοπικούς παραγωγούς.
Συνεργάστηκαν και τα τρία τμήματα του 1ου Νηπιαγωγείου Γαλάτιστας (τα 2 πρωινά και το ολοήμερο) με τις εκπαιδευτικούς:
Μωραίτου Ελένη
Παρδάλη Μαρία
Σιμώνη Μαρία