“Τροφοδράσεις” από τους μικρούς “Ταπερίστας “του Νηπιαγωγείου Καναλίων Κέρκυρας.

Τη φετινή σχολική χρονιά η ενασχόλησή μας με τη διατροφή ξεκίνησε στα πλαίσια του εργαστηρίου δεξιοτήτων στο θεματικό άξονα, Ζω καλύτερα Ευ Ζην με τίτλο:”Ο Ρούλης ο Τροφούλης και η περιπέτειά του στον κόσμο της υγιεινής διατροφής”.

Σκοπός του προγράμματος είναι  η εκπαίδευση των παιδιών στην υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Ταυτόχρονα συμμετείχαμε στο δίκτυο”ΤΑΠΕΡΙΣΤΑΣ” και σε δράσεις του δικτύου, δίνοντας έμφαση στο σχολικό μας γεύμα (δεκατιανό) με στόχους:

  • Να αποκτήσουμε  υγιεινές διατροφικές συνήθειες.
  • Να επιλέγουμε  φρούτα και λαχανικά εποχής με προτεραιότητα σε τοπικά, βιολογικά προιόντα.
  • Να χρησιμοποιούμε  σκεύος  πολλαπλών χρήσεων.
  • Να μειωθεί η σπατάλη τροφής.

Αρχικά γνωρίσαμε τον Ρούλη τον Τροφούλη ο οποίος μας μίλησε για την αξία της υγιεινής διατροφής σε συνδυασμό με τη φυσική δραστηριότητα.

 

60eff32a 0f7d 476d 81b6 1516d6652e67

Ταξινομήσαμε τις τροφές σε υγιεινές και μη και γνωρίσαμε την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής.

                                                                                                                  .

6d08c238 7a39 45db 9779 15a11614984f             e18efc04 8e32 47f2 af40 a31bda04d546  ab0ef53f 6a3a 4fed 922a ce47cf76eb9f

 

Γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής φτιάχνοντας μία υγιεινή φρουτοσαλάτα με φρούτα εποχής.

81553ee0 a2d3 4d94 b478 3a5328860f29    fc7db2ea 08c4 43a4 9257 7180bbf503fd

Επισκέφθηκε το σχολείο μας μία διατροφολόγος  όπου μας έδωσε συμβουλές για υγιεινή διατροφή. Παίξαμε  παιχνίδια όπου  χωρίσαμε  τα τρόφιμα σε υγιεινά και μη και τελειώσαμε αυτή την ξεχωριστή μέρα ετοιμάζοντας ένα υγιεινό smoothie με φρούτα εποχής, γάλα και μέλι από τοπικό παραγωγό.

 

bc90cff5 f319 4c2a 9bc0 c4722550431c

f2fa1c57 35dc 4f28 9be3 1e55d9f5e47d

Μετά την επίσκεψη δημιουργήσαμε αφίσα με συμβουλές για υγιεινή διατροφή.

1bd0febd a6e3 4ac7 8a22 6e18de3b80ec

Συμμετείχαμε στη δράση: “ Συνταγές με άρωμα Χριστουγέννων και λίγα τροφοχιλιόμετρα”που διοργάνωσε το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Ιεράπετρας Νεάπολης Λασιθίου. Όπου παρουσιάσαμε τη συνταγή για τους παραδοσιακούς λουκουμάδες της Κέρκυρας  χρησιμοποιώντας υλικά από τοπικούς παραγωγούς και κερδίσαμε το 20 βραβείο.

1fe8f442 8e8a 491f aef8 4e761639b32e          5c685d16 c52d 4e46 a150 920c5774f9ce

Συμμετείχαμε στο επιμορφωτικό εργαστήρι για μαθητές που διοργάνωσαν  ΟΙ ΤΑΠΕΡΙΣΤΑΣ με τίτλο: Μάγειρας θα γίνω”. Τα παιδιά ετοίμασαν το δικό τους δεκατιανό με προτεινόμενα υλικά που έφεραν από το σπίτι.

 

2b692a79 eb6f 4cce 92c5 e8de2506f6ce  5b67616a e79b 4480 b773 faa97177597e

Τέλος,  δόθηκαν πίνακες για να τους συμπληρώσουν  οι γονείς μαζί με τα παιδιά  σε σχέση με τις διατροφικές  συνήθειες σε ότι αφορά το δεκατιανό που φέρνουν στο σχολείο μετά την ενασχόληση μας με τη διατροφή.  Ομαδοποιήσαμε τα αποτελέσματα και συζητήσαμε με τα παιδιά αυτά που παρατηρήσαμε.

556c0145 86d2 46bb ac72 6d8eaa3afa3d  2fc65880 f971 467c 88be d425a251699c

Μετά από όλες αυτές τις δράσεις, με χαρά  παρατηρήσαμε ότι  βελτιώθηκαν οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών.  Στο δεκατιανό τους κάνουν  πλέον πιο υγιεινούς διατροφικούς συνδυασμούς και χρησιμοποιούν  σκεύος πολλαπλών χρήσεων.

archeio lhpshs

Υπεύθυνες Νηπιαγωγοί : Φαβιάνου Ευγενία ,Νουτσοπούλου Δήμητρα, Τσίτσα Φανή.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *