Τη φετινή σχολική χρονιά η ενασχόλησή μας με τη διατροφή ξεκίνησε στα πλαίσια του εργαστηρίου δεξιοτήτων στο θεματικό άξονα, Ζω καλύτερα Ευ Ζην με τίτλο:”Ο Ρούλης ο Τροφούλης και η περιπέτειά του στον κόσμο της υγιεινής διατροφής”.
Σκοπός του προγράμματος είναι η εκπαίδευση των παιδιών στην υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.
Ταυτόχρονα συμμετείχαμε στο δίκτυο”ΤΑΠΕΡΙΣΤΑΣ” και σε δράσεις του δικτύου, δίνοντας έμφαση στο σχολικό μας γεύμα (δεκατιανό) με στόχους:
- Να αποκτήσουμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες.
- Να επιλέγουμε φρούτα και λαχανικά εποχής με προτεραιότητα σε τοπικά, βιολογικά προιόντα.
- Να χρησιμοποιούμε σκεύος πολλαπλών χρήσεων.
- Να μειωθεί η σπατάλη τροφής.
Αρχικά γνωρίσαμε τον Ρούλη τον Τροφούλη ο οποίος μας μίλησε για την αξία της υγιεινής διατροφής σε συνδυασμό με τη φυσική δραστηριότητα.
Ταξινομήσαμε τις τροφές σε υγιεινές και μη και γνωρίσαμε την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής.
.
Γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής φτιάχνοντας μία υγιεινή φρουτοσαλάτα με φρούτα εποχής.
Επισκέφθηκε το σχολείο μας μία διατροφολόγος όπου μας έδωσε συμβουλές για υγιεινή διατροφή. Παίξαμε παιχνίδια όπου χωρίσαμε τα τρόφιμα σε υγιεινά και μη και τελειώσαμε αυτή την ξεχωριστή μέρα ετοιμάζοντας ένα υγιεινό smoothie με φρούτα εποχής, γάλα και μέλι από τοπικό παραγωγό.
Μετά την επίσκεψη δημιουργήσαμε αφίσα με συμβουλές για υγιεινή διατροφή.
Συμμετείχαμε στη δράση: “ Συνταγές με άρωμα Χριστουγέννων και λίγα τροφοχιλιόμετρα”που διοργάνωσε το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Ιεράπετρας Νεάπολης Λασιθίου. Όπου παρουσιάσαμε τη συνταγή για τους παραδοσιακούς λουκουμάδες της Κέρκυρας χρησιμοποιώντας υλικά από τοπικούς παραγωγούς και κερδίσαμε το 20 βραβείο.
Συμμετείχαμε στο επιμορφωτικό εργαστήρι για μαθητές που διοργάνωσαν ΟΙ ΤΑΠΕΡΙΣΤΑΣ με τίτλο: “Μάγειρας θα γίνω”. Τα παιδιά ετοίμασαν το δικό τους δεκατιανό με προτεινόμενα υλικά που έφεραν από το σπίτι.
Τέλος, δόθηκαν πίνακες για να τους συμπληρώσουν οι γονείς μαζί με τα παιδιά σε σχέση με τις διατροφικές συνήθειες σε ότι αφορά το δεκατιανό που φέρνουν στο σχολείο μετά την ενασχόληση μας με τη διατροφή. Ομαδοποιήσαμε τα αποτελέσματα και συζητήσαμε με τα παιδιά αυτά που παρατηρήσαμε.
Μετά από όλες αυτές τις δράσεις, με χαρά παρατηρήσαμε ότι βελτιώθηκαν οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών. Στο δεκατιανό τους κάνουν πλέον πιο υγιεινούς διατροφικούς συνδυασμούς και χρησιμοποιούν σκεύος πολλαπλών χρήσεων.
Υπεύθυνες Νηπιαγωγοί : Φαβιάνου Ευγενία ,Νουτσοπούλου Δήμητρα, Τσίτσα Φανή.