ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΝΕΑΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ, ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου Νέας Επιδαύρου συμμετείχαν στο πρόγραμμα “ταπερίστας” με την καθοδήγηση των Νηπιαγωγών ακολουθώντας τα βήματα που προτείνονται στον οδηγό για την υιοθέτηση υγιεινής και οικολογικής συμπεριφοράς στο δεκατιανό γεύμα του σχολείου. Στην πρώτη φάση έγιναν “ερευνητές” καταγράφονταςσε λίστες, με τη δική μας καθοδήγηση, τις συνήθειές τους στο Δεκατιανό. Στην επόμενη φάση σε μια προσπάθεια αλλαγής στάσεων/συμπεριφορών σε σχέση με το Δεκατιανό, τους φέραμε σε επαφή σε μια συνθήκη με κούκλες, όπου η κούκλα της τάξης θέλει να πάει στο σχολείο όμως χρειάζεται να έχει μαζί της Δεκατιανό γεύμα. ‘Έτσι γνωρίζει στα παιδιά το τάπερ τον Ταπερίστας και τους ζητάει να τον βοηθήσουν να επιλέξει ένα καλό δεκατιανό για αυτήν. Στην αρχή βάζει ανθυγιεινές τροφές και πολλές! Η κούκλα της τάξης φέρνει το πρόβλημα “θα με πονέσει η κοιλιά με τόσα φαγητά”, “θα μου χαλάσουν τα δόντια με τόσα γλυκά”. Τότε βάζει στα παιδιά δεύτερη αποστολή: να φτιάξουν μαζί με τον Ταπερίστας ένα υγιεινό δεκατιανό και αν θελήσουν βοήθεια να φωνάξουν μια άλλη κούκλα, τον Δεκατιανό τον Υγιεινό!Τα παιδιά μπήκαν σε μια διαδικασία δράσεων και συζήτησης με τις κούκλες βοηθώντας τελικά τον Ταπερίστας να φτιάξει ένα κατάλληλο δεκατιανό για την κούκλα της τάξης. Τα παιδιά ξε-διαλέξανε τις υγιεινές από τις ανθυγιεινές τροφές για το δεκατιανό του σχολείου και είπαν στο τάπερ Ταπερίστας να φέρνει στο σχολείο τόσο φαγητό όσο χρειάζεται ώστε να μην το πετάει μετά.Έπειτα τα παιδιά έπεισαν το τάπερ Ταπερίστας να έρχεται κάθε μέρα στο σχολείο μαζί τους γιατί αλλιώς θα αναγκάζονται να χρησιμοποιούν συσκευασίες μιας χρήσης και θα κάνουν πολλά σκουπίδια!!! Του είπαν ακόμα να παίρνει παγουρίνο μαζί του για τον ίδιο λόγο, γιατί το μπουκαλάκι δεν είναι υγιεινόνα το χρησιμοποιούμε πολλές φορές! Παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό βίντεο για την ανακύκλωση https://www.youtube.com/watch?v=0hr9cOUKfGY. Με τη βοήθεια του Δεκατιανού του Υγιεινού διαχώρισαν τα σκουπίδια σε ανακυκλώσιμα και μη ανακυκλώσιμα και τα πέταξαν στους κάδους της τάξη και έπαιξαν το παιχνίδι (από τα προτεινόμενα στο υλικό) https://www.cokogames.com/separate-rubbish-and-recycle/play/. Τέλος, σκεφτήκαμε ποια είναι τα ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα της Νέας Επιδαύρου
ώστε να τα προτιμούμε στο δεκατιάνο μας. Στην τρίτη φάση του προγράμματος φτιάξαμε μαζί με τα παιδιά μια αφίσα-κολάζ ώστε να θυμόμαστε τη δράση και να ενημερωθούν οι γονείς για όλα όσα μάθαμε αλλά και να μας βοηθήσουν να τηρούμε ένα υγιεινό και οικολογικό δεκατιανό!
Η δράση επιλέχθηκε για να ενισχύσουμε τη συμμετοχή μας στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων του Α’ κύκλου «Ζω καλύτερα – ευ ζην» με θέμα «Υγεία και διατροφή».
Νηπιαγωγοί: Κωνσταντίνα Κώρου & Αναστασία Κόρδαρη
-
-
Βήμα 1: Καταγράψαμε το δεκατιανό μας στις λίστες
-
-
Βήμα 2: Βοηθήσαμε το τάπερ τον Ταπερίστας να ξεχωρίσει τις υγιεινές από τις ανθυγιεινές τροφές
-
-
Βήμα: 2: Υγιεινές Vs. Ανθυγιεινές τροφές με τη βοήθεια του Δεκατιανού του Υγιεινού
-
-
Βήμα 2: Είδαμε εκπαιδευτικό βίντεο με θέμα την ανακύκλωση
-
-
Βήμα 2: Μάθαμε για την ανακύκλωση
-
-
Βήμα 2: Διαχωρίσαμε τα ανακυκλώσιμα από τα μή ανακυκλωσιμα υλικά
-
-
Βήμα 2: Διαχωρίσαμε τα ανακυκλώσιμα από τα μή ανακυκλωσιμα υλικά
-
-
Βήμα 2: Παίξαμε στον Η/Υ το παιχνίδι για τα ανακυκλωσιμα υλικά, μάθαμε τα υλικά
-
-
Βήμα 2: Φτιάξαμε μια αφίσα της δράσης που μιλάει για όλα όσα είπαμε
-
-
Βήμα 3: Αναρτήσαμε την αφίσα στην πόρτα του σχολείου προς ενημέρωση των γονέων