ΟΙ ΤΑΠΕΡΙΣΤΑΣ ΤΟΥ 1ου ΕΠΑΛ & ΕΚ ΕΥΟΣΜΟΥ

ΟΙ ΤΑΠΕΡΙΣΤΑΣ ΤΟΥ 1ου ΕΠΑΛ & ΕΚ ΕΥΟΣΜΟΥ

Το σχολικό έτος 2024-2025, εκπαιδευτικοί και μαθητές του  τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος του 1ου ΕΠΑΛ/ΕΚ Ευόσμου εντάχθηκαν στην ομάδα των «ταπερίστας». Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες στο εργαστήριο του μαθήματος «Περιβάλλον & Γεωργία» συνδυάστηκαν με την υγιεινή διατροφή στο εργαστήριο του μαθήματος «Τεχνολογία Τροφίμων» και απογείωσαν το ενδιαφέρον των μαθητών για τις δράσεις του προγράμματος των «ταπερίστας».

  • Αρχικά διερευνήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες των μαθητών στη διάρκεια μίας εβδομάδας
  • Παρουσιάστηκαν στην τάξη τα αποτελέσματα της έρευνας
  • Έγινε εποικοδομητική συζήτηση για την αξία του πρωινού και δεκατιανού
  • Μελετήθηκε διεξοδικά η έννοια της βιώσιμης διατροφής
  • Αποφασίστηκε ομόφωνα η συμμετοχή μας στην «Ημέρα Δεκατιανού» των «ταπερίστας»
  • Ανατέθηκε η αναζήτηση δεκατιανού, σύμφωνα με τα κριτήρια των «ταπερίστας»
  • Δημιουργήθηκε ψηφιακός πίνακας ανακοινώσεων με τις προτάσεις μαθητών και εκπαιδευτικών padlet_1o EPAL/EK_EVOSMOU
  • Παρασκευάστηκαν κάποιες από τις προτεινόμενες συνταγές και καταναλώθηκαν οι δημιουργίες τους
  • Μηδενίσθηκαν τα τροφοχιλιόμετρα βασικών συστατικών των συνταγών, με την αξιοποίηση καρπών (ελιές, σταφύλια και κυδώνια), λαχανικών (μαρούλι, αντίδι, ρόκα, μπρόκολο, φράουλα) και αρωματικών φυτών από τον οπωρώνα και το θερμοκήπιο του σχολείου
  • Μηδενίσθηκαν τα οργανικά υπολείμματα έπειτα από την εκτέλεση των συνταγών, με την απόρριψή τους στους κομποστοποιητές που λειτουργούν στο σχολείο μας
  • Τελικά επιλέχθηκε με πλειοψηφία, παρασκευάστηκε με μεράκι, καταναλώθηκε με ευχαρίστηση και παρουσιάσθηκε με επιτυχία στην «Ημέρα Δεκατιανού» ΤΟ ΠΙΟ ΑΞΙΟΖΗΛΕΥΤΟ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ_ΠΡΩΙΝΟΥ

Μαγικό το ταξίδι στις γεύσεις, περιβαλλοντικά ωφέλιμο και απόλυτα διασκεδαστικό!

1o EPAL EK EYOSMOY

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί

Κόρκακα Ευαγγελία

Παπαδοπούλου Παρθένα

Κατηγορίες: Άρθρα 2024 - 2025 | Γράψτε σχόλιο

4ο ΓΕΛ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ: «Φαγητό από το Σπίτι, Υγεία στην Τσάντα: Η Υγιεινή Επιλογή των Μαθητών Λυκείου»

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ 4ου ΓΕΛ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

«Φαγητό από το Σπίτι, Υγεία στην Τσάντα: Η Υγιεινή Επιλογή των Μαθητών Λυκείου»

Τα οφέλη της υγιεινής διατροφής στο σχολείο για μαθητές λυκείου είναι πολλαπλά και επηρεάζουν τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία, αλλά και την απόδοσή τους στο σχολείο. Αρχικά, επιφέρει καλύτερη συγκέντρωση & ίσως και σχολική απόδοση, αφού η υγιεινή διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά (όπως βιταμίνες, μέταλλα, σύνθετους υδατάνθρακες και ωφέλιμα λιπαρά), βοηθά τους μαθητές να διατηρούν υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης και ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό οδηγεί σε καλύτερη κατανόηση και επίδοση στα μαθήματα. Επίσης, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα των μαθητών, καθώς μια ισορροπημένη διατροφή βοηθά στην πρόληψη ασθενειών και μειώνει τις απουσίες από το σχολείο λόγω κρυολογημάτων ή άλλων προβλημάτων υγείας. Η υγιεινή διατροφή συντελεί στη βελτίωση της ψυχικής υγείας, αφού τροφές που περιέχουν ωμέγα-3, μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συμβάλλουν στη μείωση του άγχους, των μεταπτώσεων στη διάθεση και της κατάθλιψης, που είναι συχνά φαινόμενα στην εφηβεία. Επίσης, συντελεί στη σωστή σωματική τους ανάπτυξη. Οι έφηβοι βρίσκονται σε κρίσιμη φάση ανάπτυξης. Η υγιεινή διατροφή εξασφαλίζει την ομαλή ανάπτυξη του σώματος, των μυών και των οστών. Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί πως η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών στο σχολείο καλλιεργεί συνείδηση και υπευθυνότητα για την υγεία, η οποία πιθανότατα θα συνεχιστεί και στην ενήλικη ζωή. Τέλος. Η υγιεινή διατροφή συμβάλλει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, αφού η παροχή υγιεινών γευμάτων στο σχολείο ή το φαγητό από το σπίτι  βοηθά στον έλεγχο του σωματικού βάρους και αποτρέπει την κατανάλωση ανθυγιεινών σνακ ή fast food.

Είναι όμως εφικτό οι μαθητές Λυκείου να πηγαίνουν στο σχολείο με «ταπεράκι» ώστε να τρώνε πιο υγιεινα;

Ναι, είναι απόλυτα εφικτό και μάλιστα θετικό οι μαθητές λυκείου να πηγαίνουν με ταπεράκι στο σχολείο. Υπάρχουν αρκετά πλεονεκτήματα:

Πλεονεκτήματα:

  1. Υγιεινή διατροφή – Ξέρεις τι έχει μέσα το φαγητό, και μπορεί να είναι πιο θρεπτικό από τα σνακ του κυλικείου.
  2. Οικονομία και μείωση σπατάλης – Το ταπεράκι γλιτώνει χρήματα καθημερινά σε σχέση με την αγορά έτοιμου φαγητού.
  3. Προσαρμοσμένο στις ανάγκες του παιδιού – Μπορεί να είναι ανάλογο με τις διατροφικές συνήθειες ή και τυχόν αλλεργίες/δυσανεξίες.

Τι πρέπει να ληφθεί υπόψη:

  • Αποθήκευση φαγητού – Αν υπάρχει χώρος στο σχολείο για να φυλάσσεται σε δροσερό μέρος (ειδικά το καλοκαίρι).
  • Χρόνος και χώρος κατανάλωσης – Να υπάρχει χρόνος και χώρος για να το φάνε άνετα χωρίς πίεση.
  • Κοινωνική διάσταση – Κάποιοι μαθητές μπορεί να νιώθουν «διαφορετικοί» ή να τους σχολιάζουν, οπότε είναι καλό να υπάρχει στήριξη από το σπίτι και ίσως και από τους καθηγητές.

ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΗ, ΛΟΙΠΟΝ, ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗΣ ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ-ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, οι μαθητές του περιβαλλοντικού προγράμματος του σχολείου μας ενημέρωσαν με παρεμβάσεις στα μαθήματα τους μαθητές όλων των τάξεων για τα οφέλη της υγιεινής διατροφής και για τη δυνατότητα να φέρνουν φαγητό στο σχολείο από το σπίτι. Η συμμετοχή και η ανταπόκριση όλων των μαθητών του σχολείου ήταν συγκινητική!

4ο ΓΕΛ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: ΚΟΥΒΑΡΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: ΠΛΟΥΣΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΖΙΓΚΙΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

 

 

Κατηγορίες: Άρθρα 2024 - 2025 | Γράψτε σχόλιο

“Ταπερίστας 2025” και FoodEducators: Σημαντικές Πρωτοβουλίες για την Υγεία και το Περιβάλλον στο Γυμνάσιο Τυχερού

Κατά το σχολικό έτος 2024-2025, το Γυμνάσιο Τυχερού προχώρησε στην υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και στην προστασία του περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και της συμμετοχής μας στο Σχολικό Δίκτυο Δράσης «Ταπερίστας 2025» του ΚΕΠΕΑ Αρναίας, οι μαθητές της Α’ τάξης, με την πολύτιμη βοήθεια των γονέων τους, ετοίμασαν υγιεινά και λαχταριστά πρωινά, με φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και γαλακτοκομικά προϊόντα να πρωταγωνιστούν, διδάσκοντάς μας τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής. Οι μαθητές, με τις συνταγές που δημιούργησαν, ετοίμασαν ένα όμορφο βιβλιαράκι για υγιεινά πρωινά, το οποίο θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για όλους μας.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δράσης «Ταπερίστας 2025», με στόχο την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και υγιεινών διατροφικών συνηθειών, μειώσαμε τα απορρίμματα χρησιμοποιώντας επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία, προωθήσαμε την ισορροπημένη διατροφή και κατανοήσαμε τη σημασία της ανακύκλωσης. Ειδικότερα, κάθε Παρασκευή ενθαρρύναμε τα παιδιά να φέρνουν το φαγητό τους σε ταπερ, και όχι σε πλαστικό. Οι μαθητές μοιράστηκαν πολύτιμες συμβουλές όπως «Μην ξεχνάτε τα φρούτα και τα λαχανικά! Είναι πολύχρωμα και νόστιμα!», «Προτιμήστε δημητριακά ολικής άλεσης για περισσότερη ενέργεια!», «Το γιαούρτι με μέλι είναι ένα τέλειο ξεκίνημα για την ημέρα!» και «Πίνετε άφθονο νερό για να είστε ενυδατωμένοι!».

Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί αξιοποίησαν το υλικό του FoodEducators για να πραγματοποιήσουν μια ποικιλία από δράσεις στην τάξη τους ή σε εξωσχολικές δραστηριότητες, με διεξαγωγή διαδραστικών μαθημάτων. Το FoodEducators είναι ένα πρόγραμμα του EIT Food, του ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας για τον τομέα των τροφίμων και παρέχει στους εκπαιδευτικούς διασκεδαστικές, δημιουργικές και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για να εμπλέξουν τους νέους, κυρίως μαθητές ηλικίας 7-18 ετών, σε θέματα που αφορούν τα τρόφιμα.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν σε αυτές τις αξιόλογες δράσεις. Μαζί, δημιουργούμε ένα σχολείο πρότυπο, όπου η υγεία και η περιβαλλοντική ευθύνη αποτελούν βασικές αξίες!

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Ειρήνη Αμοργιανιώτη ΠΕ02, Χρήστος Τσαπάνης ΠΕ02, Ευδοξία Ισηδωρίδου ΠΕ04.04 και Ευμορφία Μαργέλλου ΠΕ86.

Ταπερίστας 2025 768x545 1



Λήψη αρχείου

 

Κατηγορίες: Άρθρα 2024 - 2025 | Γράψτε σχόλιο

Συμμετοχή μαθητών/τριών ΕΠΑΛ Μήλου στην κοινή διαδικτυακή δράση «Ημέρα Δεκατιανού» ΤΑΠΕΡΙΣΤΑΣ 2025

«Πρωινή Μηλέικη Απόδραση»: Συμμετοχή μαθητών/τριών ΕΠΑΛ Μήλου στην κοινή διαδικτυακή δράση «Ημέρα Δεκατιανού» την Πέμπτη 20/3/2025.

Είμασταν κι εμείς εκεί, μαζί με σχολεία από όλη την Ελλάδα!

Προετοιμάσαμε και παρουσιάσαμε στο χώρο του εργαστηρίου Φυσικοθεραπείας του σχολείου, το δικό μας νόστιμο, υγιεινό, θρεπτικό και πολύ φιλικό προς το περιβάλλον «Δεκατιανό». Την «Πρωινή Μηλέικη Απόδραση». Ενώ είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε, να γνωρίσουμε, να αλληλοεπιδράσουμε και να διασκεδάσουμε, παρέα με μαθητές-μαθήτριες των άλλων σχολείων που συμμετείχαν.

Την ευθύνη της διοργάνωσης της δράσης μας ανέλαβαν οι εκπαιδευτικοί Παπαδομιχελάκη Ευτυχία ΠΕ82 Μηχανολογίας, Παπαθέου Μαρία ΠΕ83 Ηλεκτρολογίας, με συντονίστρια την Κωστοπούλου Θωμαΐδα ΠΕ87.8 Φυσικοθεραπείας.

Η κοινή διαδικτυακή δράση «Ημέρα Δεκατιανού» διοργανώθηκε από το Σχολικό Δίκτυο Δράσης με τίτλο (Σ.Δ.Δ) «Ταπερίστας 2025», με συντονιστή το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Αρναίας και συμμετέχοντες ΚΠΕ/ΚΕΠΕΑ και Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα, δια των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ή Σχολικών Δραστηριοτήτων.

Ευχαριστούμε θερμά την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Κυκλάδων και την Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων κ. Σπαρτινού Μ. για την πολύτιμη στήριξη και την ευκαιρία που μας έδωσε να συμμετάσχουμε. Κυρίως όμως ευχαριστούμε το Σχολικό Δίκτυο Δράσης «Ταπερίστας 2025», το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Αρναίας, καθώς και όλα τα συμμετέχοντα ΚΠΕ/ΚΕΠΕΑ και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα, για την πολύτιμη γνώση και εμπειρία που μοιράστηκαν μαζί μας.

Συντονίστρια Δράσης

Κωστοπούλου Θωμαΐς

ΠΕ 87.08 Φυσικοθεραπείας

ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΥΕΞΙΑΣ ΕΠΑΛ ΜΗΛΟΥ Κατερίνα, Φιόνα, Άντα, Νικολέτα!

Τομέας Υγείας ΕΠΑΛ Μήλου

Μαθήτριες του Τομέα Υγεία του ΕΠΑΛ Μήλου: Κατερίνα, Φιόνα, Άντα, Νικολέτα!

Εργαστήριο Φυσικοθεραπείας ΕΠΑΛ Μήλου 2025

AA

«Πρωινή Μηλέικη Απόδραση» Το Δεκατιανό μας!

Κατηγορίες: Άρθρα 2024 - 2025 | Γράψτε σχόλιο

Παραδοτέο για τη δράση “Ταπερίστας” του 10ου ΓΕΛ Ηρακλείου Κρήτης.

WhatsApp Image 2025 03 20 at 16.27.45Εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ταπερίστας”.

10ο ΓΕΛ Ηρακλείου Κρήτης

σχολ. έτος 2024-2025

Συντονίστρια δράσης: Μπετεινάκη Μαρίνα ΠΕ 02

  • Συνοπτική περιγραφή του προγράμματος και τρόπος υλοποίησης:

Κατά το σχολικό έτος 2024-2025 το 10ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης, συμμετείχε στο  Σχολικό Δίκτυο Δράσης “Ταπερίστας”, με θέμα  το σχολικό γεύμα των μαθητών, τον τρόπο προμήθειάς του, το σκεύος ή τη συσκευασία μεταφοράς του, την ποσότητα, ποιότητα και τη γεωγραφική εγγύτητα των υλικών, την επιλογή των κατάλληλων τροφίμων, με απώτερο στόχο την υιοθέτηση υγιεινής διατροφής,  και την την προτίμηση των τοπικών προϊόντων.

WhatsApp Image 2025 03 05 at 14.03.53

Συγκεκριμένα  32 μαθητές από τη Β’  τάξη, αφού απάντησαν σε ερωτηματολόγια και εξήγαγαν συμπεράσματα σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των εφήβων, όσον αφορά στο σχολικό τους γεύμα, (διερευνητική φάση) ανέλαβαν να εκπονήσουν ομαδικές εργασίες σχετικά με τους κανόνες της υγιεινής διατροφής, τα υλικά συσκευασίας των τροφίμων, τη δυνατότητα ανακύκλωσης των συσκευασιών, ιδέες για υγιεινά σνακ για το σχολείο και για τα τοπικά προϊόντα, στη συνέχεια τις παρουσίασαν στην τάξη (φάση εφαρμογής), αποκομίζοντας πολύτιμες γνώσεις για τη σημασία της υγιεινής διατροφής στη ζωή των εφήβων. 

WhatsApp Image 2025 03 05 at 14.03.53 1

Στη συνέχεια οι μαθητές δημιούργησαν το λογότυπο του προγράμματος, έφτιαξαν και πλαστικοποίησαν πόστερ με την πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής και συμβουλές για την ανακύκλωση των συσκευασιών, που αναρτήθηκαν στις σχολικές αίθουσες, σε κάδους ανακύκλωσης και κομποστοποιητές. 

 

WhatsApp Image 2025 03 05 at 14.03.41

Επίσης διοργανώθηκε μπουφέ στην τάξη από τους μαθητές με υγιεινά σνακ, όπου παρουσίασαν τα θρεπτικά συστατικά των επιλογών τους και μετέφεραν τα τρόφιμα με τάπερ (επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες τροφίμων). Παράλληλα οι μαθητές δημιούργησαν σελιδοδείκτες, που δώρισαν στους συμμαθητές τους με ιδέες και συνταγές για το σχολικό τους γεύμα (φάση διάχυσης), ενώ πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων, οι “Ταπερίστες” του σχολείου μας διοργάνωσαν παζάρι με υγιεινά σνακ και συγκέντρωσαν χρήματα για την εκδρομή τους τον προσεχή Μάιο.

 

WhatsApp Image 2025 03 20 at 16.27.45 1

Επίσης, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο κέντρο Περ/κής εκπ/σης Βάμου, όπου μελέτησαν τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα με διάφορες βιωματικές δράσεις και τέθηκαν προβληματισμοί για τη βιώσιμη διατροφή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του προγράμματος δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην παραδοσιακή κρητική διατροφή (προϊόντα με εντοπιότητα) και υλοποιήθηκαν αρκετές δράσεις για την ανάδειξη του κρητικού ντάκου, των ενδημικών βοτάνων και του κρητικού ελαιολάδου. Επιπλέον, μίλησαν για το ταξίδι της τροφής και τη σπατάλη των τροφίμων. Τέλος, διοργανώθηκε και μία βιωματική δράση με το ζύμωμα παραδοσιακού ψωμιού στον χώρο του σχολείου, ενώ το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή μας στον διαγωνισμό για το πιο υγιεινό και αξιοζήλευτο δεκατιανό, λαμβάνοντας τη 2η θέση με τον ντάκο a la gourmet.

WhatsApp Image 2025 03 20 at 16.36.16

Όλες οι βιωματικές  δράσεις, μαζί με το σχετικό οπτικοακουστικό υλικό αναρτήθηκαν στο ιστολόγιο του προγράμματος. https://blogs.sch.gr/mbetinaki/, όπως και στο ιστολόγιο του Εθνικού Δικτύου των «Ταπερίστας». 

WhatsApp Image 2025 03 22 at 11.25.10

 

Κατηγορίες: Άρθρα 2024 - 2025 | Γράψτε σχόλιο

Ταυτότητα Δεκατιανού Π.ΕΠΑΛ Κατερίνης

Υπεύθυνοι προγράμματος  Ταπερίστας Π.ΕΠΑΛ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ :Μυλωνά Ουρανία, Γκίνα Διονυσία



Λήψη αρχείου

Κατηγορίες: Άρθρα 2024 - 2025 | Γράψτε σχόλιο