Ταπερίστας Γυμνασίου Ελαφονήσου με προσαρτημένη Α’ Λ.Τ. !

Υπέυθυνοι Εκπαιδευτικοί: Κολινιάτη Δέσποινα & Δερμάτης Χριστόφορος

Η αφίσα μας!

Trome ygieina sto scholeio1

Το Γυμνάσιο Ελαφονήσου με προσαρτημένη Α’ Λ.Τ. στα πλαίσια του προγράμματος «Ταπερίστας 2025», πραγματοποίησε επιμορφωτική δράση για 1η φορά, με θέμα τις διατροφικές συνήθειες και τις ετικέτες προϊόντων. Παρατηρήθηκε στο σχολείο μας από την περσινή χρονιά, ότι πολλοί από τους/τις μαθητές/τριες μας καταναλώνουν ενεργειακά ποτά και αναψυκτικά, σφολιατοειδή, πατατάκια, σοκολάτες, κλπ. σε μεγάλο βαθμό. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε το έναυσμα για εμάς να ανακαλύψουμε τους Ταπερίστας!

Αρχικά, οι μαθητές/τριές μας διασκέδασαν, παίζοντας ένα κουίζ με ερωτήσεις διατροφικού περιεχομένου, το οποίο τους ενεργοποίησε και τους δημιούργησε κάποιες απορίες.

SrHnI3n 7 d6TGqQ 8NP4AUko QRNhhS5S

Στη συνέχεια, ακολούθησε μια παρουσίαση από τη συντονίστρια εκπαιδευτικό, που αφορούσε στις διατροφικές συνήθειες, το πρωινό, τα ενδιάμεσα γεύματα, το νερό που πρέπει να καταναλώνουμε, καθώς και το πώς διαβάζουμε και ερμηνεύουμε σωστά τις ετικέτες διαφόρων προϊόντων, στην οποία λύθηκαν αρκετές από τις απορίες των μαθητών/τριών μας, αλλά παράλληλα εγέρθηκαν νέα ερωτήματα και προβληματισμοί, όπως: «Το ενεργειακό ποτό που καταναλώνω περιέχει τόσο πολύ αλάτι?», «Μου κάνει κακό το να πίνω πάρα πολύ νερό?», «Πώς μπορώ να βλέπω τις θερμίδες που περιέχουν τα τρόφιμα που αγοράζω?»…

G 5 H 0F515 68rnMF F G4SEMY0I

Έτσι, ακολούθησε η «ανάγνωση» ετικετών διαφόρων προϊόντων! Είχαμε ζητήσει από τους μαθητές/τριες να φέρουν κάποιες συσκευασίες από προϊόντα που καταναλώνουν, όπως: ενεργειακά ποτά, σοκολάτες, πατατάκια, μπισκότα και τους βοηθήσαμε να καταλάβουν τη διατροφική τους αξία, να κάνουν συγκρίσεις για την περιεκτικότητα σε σάκχαρα, σε αλάτι, κλπ. Έπειτα φέραμε και εμείς κάποιες συσκευασίες από πιο υγιεινά προϊόντα, όπως γιαούρτι, ρυζογκοφρέτες, ψωμί για τοστ ολικής άλεσης, κλπ. και έκαναν τις συγκρίσεις.

G 2 G 3 G 4 G 6

Αρκετοί μαθητές/τριες μας έδειξαν μεγάλη έκπληξη, καθώς δεν γνώριζαν τι περιέχουν αυτά που καταναλώνουν, καθώς και πώς να διαβάζουν σωστά μια ετικέτα. Η πλειοψηφία έδειξε ενδιαφέρον για τη δράση και ελπίζουμε να συνεχίσουμε και του χρόνου!!!

Κατηγορίες: Άρθρα 2024 - 2025 | Γράψτε σχόλιο

Οι Ταπερίστας του Γυμνασίου Σοχού!

Και φέτος συγκροτήθηκε ομάδα Ταπερίστας στο Γυμνάσιο Σοχού και είμαστε πολύ χαρούμενοι!

  •  Ερευνήσαμε και καταγράψαμε τις διατροφικές συνήθειες των μαθητών και τα αποτελέσματα της έρευνας έδωσαν αφορμή να προβληματιστούμε και να θέσουμε στόχους για όλη τη χρονιά.
  • Κατασκευάσαμε κάδους ανακύκλωσης συσκευασιών.
  • Καλέσαμε διατροφολόγο που μας μίλησε για την αξία του δεκατιανού και τον σωστό συνδυασμό τροφίμων. Εκτός από την παρουσίαση η καλεσμένη μας υλοποίησε και δύο δράσεις, μία με προσομοιωτές τροφίμων και μία με φωτογραφίες τροφίμων από φυλλάδια και πλαστικά πιατάκια.
  • Δημιουργήσαμε ένα padlet στο οποίο οι μαθητές ανάρτησαν φωτογραφίες και περιγραφές από τα δεκατιανά που έφτιαξαν στο σπίτι.
  • Συμμετείχαμε με ενθουσιασμό και πολύ ενδιαφέρον στα δύο εργαστήρια του Δικτύου.
  • Παρουσιάσαμε την ταυτότητα του δεκατιανού μας «Σόχο – muffins» που είναι υγιεινό, θρεπτικό, βιώσιμο με τοπικά προϊόντα και κυρίως μεταφέρεται στο σχολείο σε

Ταπερ – άκι!

Stigmiotypo othonhs 2025 04 11 195451 20241219 085443  Stigmiotypo othonhs 2025 04 11 20101120241210 121110   Stigmiotypo othonhs 2025 04 11 201207    20250204 104528    20250206 112006    FB IMG 1742480278788 1    20250320 102446

Κατηγορίες: Άρθρα 2024 - 2025 | Γράψτε σχόλιο

ENEEΓΥΛ ΡΕΘΥΜΝΟΥ: Ταπερίστας 2025 στο Ρέθυμνο

Καλημέρα Ταπερίστας

Το ΕΝΕΕΓΥΛ Ρεθύμνου μας δείχνει πως δούλεψαν τη Δράση “Ταπερίστας 2025”

στον παρακάτω σύνδεσμο.

ΤΑΠΕΡΙΣΤΑΣ 2025 – ΕΝΕΕΓΥΛ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Κατηγορίες: Άρθρα 2024 - 2025 | Γράψτε σχόλιο

Οι «Ταπερίστας» του 2ου Γυμνασίου Κιάτου από την θεωρία στην πράξη …

Οι «Ταπερίστας» του 2ου  Γυμνασίου Κιάτου από την θεωρία στην πράξη …

Το 2Ο Γυμνάσιο Κιάτου για 3η συνεχόμενη χρονιά συμμετέχει ενεργά στο δίκτυο «Ταπερίστας» και δρα με γνώμονα την καλλιέργεια υγιεινών  διατροφικών συνηθειών στα πλαίσια πάντα της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η φετινή χρονιά ξεκίνησε όπως και οι προηγούμενες, με την διεξαγωγή μιας δημοσκοπικής έρευνας  για τις διατροφικές συνήθειες των μικρών «Ταπερίστας» της Α’ τάξης. Τα αποτελέσματα δεν μας εξέπληξαν, αντίθετα μας επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα αντίστοιχων ερευνών τα δύο προηγούμενα χρόνια. Συνοπτικά αναφέρουμε, ότι περίπου το 1/3 των ερωτηθέντων μαθητών της Α’ τάξης ξεκινά την ημέρα του χωρίς πρωϊνό, διαλέγει δεκατιανό από το κυλικείο του σχολείου, προτιμά τους συσκευασμένους χυμούς και περίπου το 50% των υλικών συσκευασίας που χρησιμοποιούνται απορρίπτονται στα σκουπίδια και δεν ανακυκλώνονται.

Συζητώντας λοιπόν με τους μαθητές και λαμβάνοντας υπόψη τις εμπειρίες των μεγαλύτερων συμμαθητών τους, οι οποίοι συμμετείχαν τα προηγούμενα χρόνια στο δίκτυο, προγραμματίσαμε και υλοποιήσαμε με την ενεργή συμμετοχή των παιδιών την φετινή μας δράση με τρεις στόχους:

  • Follow στην υγεία ….unfollow στη συσκευασία

 

  • Κάνουμε Blog την anthygeiini diatrofi

 

  • A healthy food for a wealthy mood

Με την βοήθεια του ειδικού διατροφολόγου κ. Κ. Συριάνου και των οικογενειών των μικρών «Ταπερίστας», υλοποιήθηκε την Πέμπτη 3-4-2025 διαδραστικό σεμινάριο και στη συνέχεια στήθηκε μπουφές με χειροποίητα υγιεινά εδέσματα, αλμυρά και γλυκά, κατάλληλα για πρωινό – δεκατιανό, τα οποία μεταφέρθηκαν στο σχολείο σε φαγητοδοχεία πολλαπλών χρήσεων, γιατί μάθαμε ότι «το μέλλον του πλανήτη μας περνάει από το πιάτο μας.»

Για άλλη μια χρονιά λοιπόν θερμά συγχαρητήρια στους «Ταπερίστας» μας, οι οποίοι αποδείχθηκαν και εξαιρετικοί καλλιτέχνες τόσο στις κουζίνες τους όσο και στην ζωγραφική, όπως φαίνεται και στις αφίσες τους,

Ελπίζουμε και ευχόμαστε ο σπόρος της υγιεινής διατροφής και της αειφορίας να βλαστήσει και να αποδώσει καρπούς!

17436832608611743683665768174368326097217436836657811743683665791174368326098817436832608611743683260811

 

ΑΦΙΣΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 2025

 

 

Κατηγορίες: Άρθρα 2024 - 2025 | Γράψτε σχόλιο

Ταπερίστας 6ου ΓΕΛ Περιστερίου

Σχολικό έτος 2024-2025

Συντονίστρια δράσης : Στράτου Χριστίνα

Το 6ο ΓΕΛ Περιστερίου συμμετείχε φέτος στο δίκτυο δράσης «Ταπερίστας». Θέμα της δράσης η υιοθέτηση από τους μαθητές ενός υγιεινού γεύματος στο σχολείο, λαμβάνοντας υπόψη παράλληλα το περιβαλλοντικό όφελος από τη χρήση τάπερ για τη μεταφορά του γεύματος και από την προτίμηση τοπικών, ει δυνατόν, και βιολογογικών εποχικών προϊόντων. Στην ομάδα των Ταπερίστας συμμετείχαν 29 μαθητές της Β’ λυκείου.

Κατά την α’ φάση όλοι οι μαθητές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τις καθημερινές πρακτικές σχετικά με το σχολικό τους γεύμα. Στη συνέχεια συνέλεξαν τα ποσοστιαία δεδομένα και ακολούθησαν συζητήσεις για τις διατροφικές τους συνήθειες και την πιθανότητα τροποποίησης κάποιων από αυτές, στην κατεύθυνση ενός πιο υγιεινού και με σεβασμό στο περιβάλλον τρόπου διατροφής. Παράλληλα οι μαθητές παρακολούθησαν επιμορφωτικά βίντεο (από το υποστηρικτικό υλικό του προγράμματος) για την μείωση της σπατάλης τροφίμων, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα μακρινών προϊόντων, τα πλαστικά που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα, και την εκμάθηση ανάγνωσης των σημάτων της ανακύκλωσης.

Η φάση Εφαρμογής ξεκίνησε με την συλλογή εύκολων συνταγών για δεκατιανό και συνταγών με φαγητά που περίσσεψαν από το οικογενειακό τραπέζι. Οι μαθητές μοιράστηκαν ιδέες και συνταγές που βρήκαν στο διαδίκτυο ή που ζήτησαν από τους γονείς τους. Οργανώθηκαν συζητήσεις έξω στη φύση, όπου οι μαθητές παρατήρησαν τις αλλαγές που συμβαίνουν λόγω εποχής, κατέγραψαν τα φρούτα και τα λαχανικά της εποχής και πόσα από αυτά έχουν εντάξει στην διατροφή τους. Επίσης οργανώθηκε δύο φορές η «Ημέρα του φρούτου», όπου δοκίμασαν μανταρίνια και πορτοκάλια από τον κήπο της συντονίστριας, για να σχολιάσουν την διαφορά που έχουν στην εμφάνιση και στη γεύση τα φρούτα χωρίς φάρμακα. Ακόμη, τον μήνα Ιανουάριο ζητήθηκε από τους μαθητές να φέρνουν το δεκατιανό τους από το σπίτι, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, σε τάπερ, και  το νερό τους σε επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι.

20250213 134320 20250213 134332

Δραστηριότητες στη φύση.

Οι δράσεις διάχυσης περιέλαβαν :

-Την διοργάνωση Χριστουγεννιάτικου bazaar με παραδοσιακά φαγητά και γλυκά από τον τόπο καταγωγής των μαθητών, τα οποία πούλησαν στους συμμαθητές τους.

20231222 103927 20231222 103940 20231222 104032      20250406 235845

-Την διανομή μικρών σάντουιτς από την Ημέρα Δεκατιανού σε συμμαθητές και καθηγητές τους, εξηγώντας τους την ιδέα να φέρνουν εύκολο και νόστιμο κολατσιό από το σπίτι.

20250309 172224 20250320 102911

Δοκιμάζοντας τα σάντουιτς, την Ημέρα Δεκατιανού

Την δημιουργία αφίσας στο Canvas με βασικές συμβουλές για την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών στο δεκατιανό. Η αφίσα τοποθετήθηκε σε διάφορα σημεία του σχολικού χώρου.

20250407 000204

Τέλος η ομάδα των μαθητών συμμετείχε στα επιμορφωτικά εργαστήρια που διοργάνωσε το ΚΕΠΕΑ Αρναίας, «Το Αποδομημένο δεκατιανό» και το «Ετικέτα διάβασες;», και στην Ημέρα Δεκατιανού με το σάντουιτς «Γουρουνιά», εμπνευσμένο από το παρελθόν της περιοχής στην οποία χτίστηκε το σχολείο μας, η οποία ήταν χωματερή και οι κάτοικοι έτρεφαν γουρούνια.

20250320 100008 20250320 100159 20250320 102656 20250320 102715    20250206 10212520250206 102134 Copy20250206 102202

 

Συμπερασματικά όχι μόνο αποκτήσαμε νέες γνώσεις και αντιληφθήκαμε την ανάγκη υιοθέτησης πιο υγιεινών και περιβαλλοντικά ασφαλών συνηθειών, αλλά ταυτόχρονα το χαρήκαμε, διασκεδάσαμε, οι δραστηριότητες της ομάδας έγιναν αγαπημένο θέμα συζήτησης ακόμα και στις ώρες των μαθημάτων, έγινε συνήθεια να δείχνουμε ο ένας στον άλλο το δεκατιανό του, να τσεκάρουμε αν το έφερε σε τάπερ.. Όλα αυτά δείχνουν ότι θαύματα δεν γίνονται, αλλά έγινε μια καλή αρχή.

α

 

Κατηγορίες: Άρθρα 2024 - 2025 | Γράψτε σχόλιο

ΟΙ ΤΑΠΕΡΙΣΤΑΣ ΤΟΥ 1ου ΕΠΑΛ & ΕΚ ΕΥΟΣΜΟΥ

ΟΙ ΤΑΠΕΡΙΣΤΑΣ ΤΟΥ 1ου ΕΠΑΛ & ΕΚ ΕΥΟΣΜΟΥ

Το σχολικό έτος 2024-2025, εκπαιδευτικοί και μαθητές του  τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος του 1ου ΕΠΑΛ/ΕΚ Ευόσμου εντάχθηκαν στην ομάδα των «ταπερίστας». Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες στο εργαστήριο του μαθήματος «Περιβάλλον & Γεωργία» συνδυάστηκαν με την υγιεινή διατροφή στο εργαστήριο του μαθήματος «Τεχνολογία Τροφίμων» και απογείωσαν το ενδιαφέρον των μαθητών για τις δράσεις του προγράμματος των «ταπερίστας».

  • Αρχικά διερευνήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες των μαθητών στη διάρκεια μίας εβδομάδας
  • Παρουσιάστηκαν στην τάξη τα αποτελέσματα της έρευνας
  • Έγινε εποικοδομητική συζήτηση για την αξία του πρωινού και δεκατιανού
  • Μελετήθηκε διεξοδικά η έννοια της βιώσιμης διατροφής
  • Αποφασίστηκε ομόφωνα η συμμετοχή μας στην «Ημέρα Δεκατιανού» των «ταπερίστας»
  • Ανατέθηκε η αναζήτηση δεκατιανού, σύμφωνα με τα κριτήρια των «ταπερίστας»
  • Δημιουργήθηκε ψηφιακός πίνακας ανακοινώσεων με τις προτάσεις μαθητών και εκπαιδευτικών padlet_1o EPAL/EK_EVOSMOU
  • Παρασκευάστηκαν κάποιες από τις προτεινόμενες συνταγές και καταναλώθηκαν οι δημιουργίες τους
  • Μηδενίσθηκαν τα τροφοχιλιόμετρα βασικών συστατικών των συνταγών, με την αξιοποίηση καρπών (ελιές, σταφύλια και κυδώνια), λαχανικών (μαρούλι, αντίδι, ρόκα, μπρόκολο, φράουλα) και αρωματικών φυτών από τον οπωρώνα και το θερμοκήπιο του σχολείου
  • Μηδενίσθηκαν τα οργανικά υπολείμματα έπειτα από την εκτέλεση των συνταγών, με την απόρριψή τους στους κομποστοποιητές που λειτουργούν στο σχολείο μας
  • Τελικά επιλέχθηκε με πλειοψηφία, παρασκευάστηκε με μεράκι, καταναλώθηκε με ευχαρίστηση και παρουσιάσθηκε με επιτυχία στην «Ημέρα Δεκατιανού» ΤΟ ΠΙΟ ΑΞΙΟΖΗΛΕΥΤΟ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ_ΠΡΩΙΝΟΥ

Μαγικό το ταξίδι στις γεύσεις, περιβαλλοντικά ωφέλιμο και απόλυτα διασκεδαστικό!

1o EPAL EK EYOSMOY

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί

Κόρκακα Ευαγγελία

Παπαδοπούλου Παρθένα

Κατηγορίες: Άρθρα 2024 - 2025 | Γράψτε σχόλιο