“Το αμφίψωμο του Μερακλή” από το ΕΠΑΛ -ΕΚ Καλαμαριάς!

Κατά το παρόν σχολικό έτος 2023-2024, οι μαθητές/τριες της ειδικότητας Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών του 1ου ΕΠΑΛ -ΕΚ Καλαμαριάς καθώς και μαθητές/τριες από την Α΄ τάξη συμμετείχαν στην πανελλήνια σχολική δράση “Ταπερίστας 2024” που διοργανώθηκε από το ΚΠΕ Αρναίας.

Στο πλαίσιο της δράσης αρχικά αξιολογήθηκαν οι γνώσεις τους (μέσω Google forms) γύρω από το υγιεινό δεκατιανό, τη βιώσιμη διατροφή, την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση υλικών συσκευασίας τροφίμων που ήταν και οι κύριοι άξονες του προγράμματος.

Δημιουργήθηκε ένας ψηφιακός τοίχος (padlet) στον οποίο οι μαθητές/τριες εύρισκαν εύκολα πληροφορίες και υλικό για το θέμα, ανήρτησαν τις εργασίες αλλά και τις δημιουργίες τους και ήταν ένας χώρος επικοινωνίας μεταξύ τους αλλά και με τον διδάσκοντα και εμπεριείχε όλο το υλικό. Ο σύνδεσμος του ψηφιακού τοίχου είναι:

https://padlet.com/fotraz1/2024-700mtkk7krnf9wgw

padlet pyramida

Στο πλαίσιο του προγράμματος έπαιξαν διάφορα παιχνίδια επιτραπέζια αλλά και online (Kahoot, σταυρόλεξα, κ.α.) που έκαναν τη δραση πιο διασκεδαστική.

Στη συνέχεια, εργάστηκαν και δημιούργησαν διάφορα υγιεινά δεκατιανά στο Taperistas challenge και μετά από έναν μικρό διαγωνισμό  ψήφισαν το καλύτερο που ήταν “Το αμφίψωμο του Μερακλή“. Δημιούργησαν ένα ευφάνταστο βίντεο με τη συνταγή και τη χρησιμότητα της πρότασης, το οποίο παρουσιάστηκε στον διαγωνισμό για την ανάδειξη “του πιο αξιοζήλευτου δεκατιανού” μαζί με άλλα 14 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.  Το video αναρτήθηκε και στο blog της ειδικότητας: Περί Διατροφής (https://blogs.sch.gr/fotraz).

7 8

Στο τέλος έγινε συνολική αξιολόγηση της δράσης από τους μαθητές και τα αποτελέσματα καταγράφηκαν σε μια νέα φόρμα  της Google.

Ήταν μια δράση από την οποία οι μαθητές/τριές μας κέρδισαν πολλές γνώσεις και  έδωσαν την υπόσχεση να γίνουν θετικοί πολλαπλασιαστές όλης αυτής της δράσης, ώστε κι άλλοι συμμαθητές, φίλοι ή και συγγενείς τους να μάθουν και να τροποποιήσουν τις διατροφικές τους συνήθειες, για να εξασφαλίσουν καλύτερη υγεία αλλά και πιο βιώσιμο περιβάλλον.

Περισσότερο υλικό (φωτογραφίες και video) έχουν αναρτηθεί στο instagram epalkalamarias.food.tech και στο facebook: peridiatrofis.gr

Το παρακάτω video είναι η δημιουργία των μαθητών και των μαθητριών της ειδικότητας Τεχνολογίας Τροφίμων του ΕΠΑΛ – ΕΚ Καλαμαριάς.

Σχετικά με Φωτεινή Ραζάκου

Είμαι καθηγήτρια Τεχνολογίας Διατροφής, ΠΕ 8804. Αρχικά, σπούδασα στο τμήμα Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του ΑΠΘ και αργότερα στο τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Οι μεταπτυχιακές μου σπουδές, στον τομέα της Επιστήμης των τροφίμων και της Διατροφής, πραγματοποιήθηκαν στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών μεταξύ των τμημάτων Διατροφής, ΑΤΕΙΘ & τμήματος Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχω εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα ως διαιτολόγος και στη Δημόσια Εκπαίδευση ως εργαστηριακή συνεργάτης του τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας, ΑΤΕΙΘ. Έχω αρκετές ανακοινώσεις σε συνέδρια και μία δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό. Πραγματοποίησα σειρά διαλέξεων με θέμα τη διατροφή σε αθλητικούς συλλόγους, δημοτικά και γυμνάσια, συνέδρια, σεμινάρια και σχολές προπονητών, κλπ. Είμαι συγγραφέας του βιβλίου “Απαντήσεις στην τράπεζα θεμάτων του ΕΟΠΠΕΠ” για την ειδικότητα “Στέλεχος Τεχνολογίας & Ελέγχου Τροφίμων & Ποτών”.

 


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Άρθρα 2023 – 2024. Ετικέτες: , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *