ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΤΑΠΕΡΙΣΤΑΣ» ΤΟΥ 6ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα απάντησαν σε ερωτηματολόγιο, που οι ίδιοι συνέταξαν, προκειμένου να διερευνήσουν τις διατροφικές τους συνήθειες. Στη συνέχεια έγινε ανατροφοδότηση και σχολιασμός των αποτελεσμάτων του ερωτηματολογίου,με βάση τα ποσοστά που προέκυψαν. Στόχος ήταν να προβληματιστούν οι μαθητές σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και να αναθεωρήσουν λανθασμένες και ανθυγιεινές επιλογές.

 Οι ¨Ταπερίστας¨ του 6ου Γυμνασίου Καλαμαριάς κατέληξαν στα παρακάτω συμπεράσματα μετά τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου.                                                Το 65% των μαθητών συνηθίζει να τρώει πρωινό στο σπίτι, κυρίως γάλα με δημητριακά.Τα Σαββατοκύριακά κυρίως οι μαθητές δήλωσαν ότι το πρωινό τους είναι πιο πλούσιο. Η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών προμηθεύεται το δεκατιανό πρόγευμα από το σπίτι, ενώ μόνο ένα 10% πάιρνει πρωινό από το κυλικείο.Σε σειρά προτεραιότητας χρησιμοποιείται σπιτικό ανεπεξέργαστο γεύμα ως δεκατιανό, κατόπιν σπιτικό επεξεργασμένο. Το 67% προτιμά το σπιτικό φαγητό,το οποίο συνοδεύει συχνά με σαλάτα.Δύο φορές την εβδομάδα τρώνε όσπρια,  δύο φορές κρέας και μία ψάρι.Δήλωσαν επίσης ότι καταναλώνουν ένα φρούτο την ημέρα και δύο με τρία γλυκά την εβδομάδα.Οι μαθητές δήλωσαν ότι δεν πίνουν  αναψυκτικά σε ποσοστό 57% περίπου, ενώ πίνουν κυρίως χυμούς.Το 38% των μαθητών πίνει πέντε ποτήρια νερό την ημέρα.

Μελετήσαμε την πυραμίδα της διατροφής, μιλήσαμε για τη μεσογειακή διατροφή, αναζητήσαμε τα συστατικά των τροφίμων  και στη συνέχεια οι μαθητές κλήθηκαν να γράψουν ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα υγιεινής διατροφής που θα πρότειναν στους συμμαθητές τους.

Αναζητήσαμε το ιδανικό βάρος για κάθε μαθητή στηριζόμενοι στα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, που προτείνει ο προσδιορισμός της παχυσαρκίας  να γίνεται μέσω του Δείκτη Μάζας Σώματος, ο οποίος προκύπτει αν διαιρέσουμε το σωματικό βάρος (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα).                                                                 Δείκτης Μάζας Σώματος = Σωματικό Βάρος (σε κιλά) / Ύψος 2 (σε μέτρα)

Στην προσπάθεια περιορισμού κατανάλωσης περιττής ζάχαρης που κρύβεται μέσα σε χυμούς και αναψυκτικά, σε συνεργασία με την περιβαλλοντική ομάδα της Β τάξης και τη βοήθεια της βιολόγου του σχολείου μας αναζητήσαμε και υπολογίσαμε πόσα γραμμάρια ζάχαρης περιέχονται σε γνωστά αναψυκτικά, χυμούς και στο κακάο γάλα, παρατηρώντας τα στοιχεία στις ετικέτες των συσκευασιών.

Όλα τα στοιχεία που βρήκαμε και ό,τι υλικό προέκυψε κατά τη διενέργεια του προγράμματος  αναρτήθηκε σε ένα ψηφιακό πίνακα padlet, ώστε όλοι οι μαθητές να έχουν πρόσβαση σε αυτό.

Σας παραθέτουμε το link του padlet: https://el.padlet.com/ddovartsi/krjq91kgr2qa9hom

Στα πλαίσια του προγράμματος οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α’ τάξης του 6ου Γυμνασίου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, όπου με πολύ ενδιαφέρον παρακολούθησαν βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το γάλα.

 

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από τους υπεύθυνους της Σχολής στο βουστάσιο, αρμεκτήριο και στο γαλακτοκομείο της Σχολής. Ειδικότερα παρατήρησαν τις εγκαταστάσεων εκτροφής του κοπαδιού, τα σιλό με τις αχυρόμπαλες, το βουστάσιο και επισκέφτηκαν το αρμεκτήριο, όπου παρατήρησαν τη σήμανση για τις συνθήκες επεξεργασίας του γάλακτος, που βρίσκονται αναρτημένα στο χώρο: θερμόμετρο, ρολόι 3:00 π.μ. και 3:00μ.μ (ώρες αρμέγματος), καθώς και τις αφίσες που αναρτώνται στους εσωτερικούς υαλοπίνακες του αρμεκτηρίου, όπου εικονίζονται στιγμιότυπα από το άρμεγμα των ζώων. Παρατήρησαν τη λειτουργία μίας φορητής αρμεκτικής μηχανής και περιεργάστηκαν τα «σκουλαρίκια» και το «ηλεκτρονικό βραχιόλι» της αγελάδας. Στο γαλακτοκομείο οι υπεύθυνοι μας παρουσίασαν την επεξεργασία του γάλακτος – από την παστερίωση έως τη συσκευασία του σε φιάλες, σε μεγάλες αφίσες που απεικονίζουν τις εγκαταστάσεις του εργαστηρίου. Στη συνέχεια οι μαθητές συμμετείχαν σε εργαστήρια μαγειρικής, όπου δοκίμασαν να παρασκευάσουν φρέσκο τυρί «τυροζούλι» με παραδοσιακή συνταγή και δοκίμασαν γλυκιά κρέμα γάλακτος με φρέσκο γάλα.20220330 100451 1 20220330 101512 1 20220330 100351 1 20220330 102506 1 20220330 115948 1

Κατηγορίες: Άρθρα 2021 - 2022. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *