Οι πανελληνιες τελειωσαν λοιπον, ερχεται η… παρενθεση των ενδοσχολικων εξετασεων και σε λιγο καιρο, αφου ανακοινωθουν και οι βαθμοι των γραπτων, θα κληθειτε να καταθεσετε το μηχανογραφικο σας δελτιο. Κατα την γνωμη μου, ειναι μια διαδικασια εξαιρετικα απλη, παρολαυτα, καθε χρονο βλεπω μαθητες να κανουν τραγικα λαθη στην συμπληρωση του. Σκοπος αυτου του κειμενου ειναι να υπενθυμισει τα αυτονοητα και να απαντησει στους αναγνωστες του σε καποια βασικα ερωτηματα:

1) Πως βγαινουν οι βασεις;
Οπως καθε χρονο, ετσι και φετος, ολα τα πανεπιστημια και τα ΤΕΙ, σε συνεργασια με το υπουργειο παιδειας ανακοινωνουν τις νεες θεσεις που προκειται να διαθεσουν για τους εισακτεους της Γ’ Λυκειου της χρονιας που τρεχει. Για λογους ευκολιας του παραδειγματος, θα θεωρησω οτι υπαρχει μια κατευθυνση, ενα πεδιο και δυο σχολες, η σχολη Α και η σχολη Β. Ευκολα νομιζω οτι μπορειτε να αναγετε το παραδειγμα σε αυτο που πραγματικα συμβαινει.

Εστω λοιπον οτι οι υποψηφιοι ειναι 10 ατομα, η σχολη Α ανακοινωνει 5 θεσεις και η σχολη Β ανακοινωνει 3.

Αφου βγουν οι βαθμοι, οι υποψηφιοι θα καταθεσουν το μηχανογραφικο τους. Λιγο καιρο μετα, το υπουργειο θα παρει τα μηχανογραφικα των 10 υποψηφιων και θα ακολουθησει την εξης διαδικασια:

– Πρωτον, θα τα βαλει με την σειρα: Ο υποψηφιος με τα περισσοτερα μορια θα ειναι πρωτος, και αυτος με τα λιγοτερα μορια τελευταιος.
-Μετα, θα παρει στα χερια του το μηχανογραφικου του πρωτου. Τι δηλωσε σαν πρωτη επιλογη το παλικαρι μας; Την Α σχολη. Ωραια, βαλτον, πλεον οι θεσεις της Α ειναι 4.
-Ο δευτερος υποψηφιος τι δηλωσε σαν πρωτη επιλογη; Την Β σχολη. Ωραια, βαλτον, πλεον οι θεσεις της Β ειναι 2.
-Ο τριτος τι δηλωσε; Την Α. Ωραια, βαλτον, πλεον οι θεσεις της Α ειναι 3.
-Ο τεταρτος τι δηλωσε; Κι αυτος την Α. Τον βαζουμε, πλεον οι θεσεις της Α ειναι 2.
-Ο πεμπτος δηλωνει την Β σχολη, αρα μενει μια θεση κενη για την Β σχολη.
-Εστω οτι ο εκτος και ο εβδομος δηλωνουν την Α σχολη. Τους βαζουμε, και πλεον η Α σχολη εχει κλεισει.

Στην εξεταση του ογδοου μηχανογραφικου, ας υποθεσουμε οτι ο υποψηφιος εχει δηλωσει σαν πρωτη επιλογη την Α σχολη. Θα εξετασουμε αν ισοβαθμει με τον τελευταιο της Α σχολης. Αν ναι, θα τον βαλουμε, παρολο που οι θεσεις εχουν κλεισει. Αν οχι, εξετασουμε αν εχει δηλωσει σαν επιλογη την δευτερη σχολη. Αν την εχει δηλωσει, θα μπει. Αν δεν την εχει δηλωσει, απλα το παιδι δεν θα περασει πουθενα, παρολη την υπαρξη της κενης θεσης στην Β σχολη. Αν ο επομενος υποψηφιος εχει δηλωσει την Β σχολη λοιπον, παρολο που εχει λιγοτερα μορια απο τον απο πανω του, θα περασει κανονικα και ο απο πανω του θα μεινει με το πουλι στο χερι.

Ελπιζω η διαδικασια να ειναι κατανοητη απο ολους.

Αφου ολοκληρωθει αυτη η διαδικασια, το υπουργειο ανακοινωνει τις βασεις των σχολων. Τι ειναι λοιπον η βαση της καθε σχολης; Ειναι τα μορια που εβγαλε ο τελευταιος που μπηκε στην σχολη. Ο καθε μαθητης ξερει τι εχει δηλωσει, ξερει και τα μορια του, οποτε, με την ανακοινωση της βασης, ξερει που περναει.

2) Ποση σημασια εχουν οι περσινες βασεις για μας;
Οπως καταλαβαινετε, οι περσινες βασεις ειναι το αποτελεσμα της περσινης “γεννας” των πανελληνιων εξετασεων. Ποιοι παραγοντες την επηρρεασαν;

α) Το πληθος των κενων θεσεων εισακτεων που περσι ανακοινωσαν οι σχολες,
β) Η δυσκολια των θεματων και επομενως, οι επιδοσεις των περσινων υποψηφιων,
γ) Η βαθμολογηση των περσινων γραπτων και πως αυτη εγινε [π.χ. θα μπορουσε να εχει δοθει γραμμη απο το υπουργειο για σκληρη ή μαλακη αντιμετωπιση],
δ) Οι προτιμησεις των περσινων υποψηφιων και η αποτυπωση τους στα μηχανογραφικα δελτια.

Οπως αντιλαμβανεστε, ολα αυτα [αν εξαιρεσουμε τον α) παραγοντα που ειναι περιπου ιδιος καθε χρονια] εσας ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ. Δεν ειστε σε θεση να αξιολογησετε την δυσκολια των φετινων θεματων, αλλα ακομη και να ησασταν, δεν ξερετε πως βαθμολογηθηκαν πανελληνιως τα γραπτα, και φυσικα, περα απο την δικη σας προτιμηση και 5-10 φιλων σας, δεν γνωριζετε τις ΦΕΤΙΝΕΣ προτιμησεις των συμμαθητων σας.

Με λιγα λογια, δεν ειστε σε θεση να γνωριζετε αν οι βασεις θα πεσουν ή θα ανεβουν και ποσο. Ως εκ τουτου, οι περσινες βασεις θα επρεπε για εσας να εχουν εντελως ενδεικτικο χαρακτηρα, για να μην πω οτι δεν θα επρεπε να τις λαμβανετε καθολου υποψιν.

Αντιλαμβανομαι οτι οι προτιμησεις των υποψηφιων καθε χρονια μοιαζουν παρομοιες, δηλαδη παντα οι αριστοι μαθητες θα διαλεγουν τις Ιατρικες και τις Νομικες για παραδειγμα, αλλα αν εγω ημουν μαθητης και εβγαζα 12, αν ηθελα να γινω γιατρος, πρωτη την Ιατρικη θα εβαζα.

3) Πως λοιπον συμπληρωνουμε το μηχανογραφικο;
Στο μηχανογραφικο δελτιο, οπως μαλλον ηδη θα ξερετε, θα κληθειτε να δηλωσετε τις σχολες σας με καποια σειρα. Οπως αναπτυχθηκε στο πρωτο ερωτημα, οταν ερθει η ωρα να πεσει το δικο σας μηχανογραφικο στα χερια του υπαλληλου του υπουργειου, ο υπαλληλος θα παρει το χαρτι, και θα τσεκαρει την πρωτη σχολη που εχετε δηλωσει: Ας την πουμε ψυχολογια πεστροφας. Μετα, θα παει να τσεκαρει να δει αν υπαρχουν κενες θεσεις στην ψυχολογια πεστροφας. Αν υπαρχει εστω και μια θεση κενη ή αν ισοβαθμειτε με τον τελευταιο, συγχαρητηρια, μπηκατε. Αν οχι, θα δει την δευτερη σας επιλογη, ας την πουμε σχολη ινδιανικης μαγειρικης. Αντιστοιχα, θα τσεκαρει τις κενες θεσεις ή αν ισοβαθμειτε με τον τελευταιο, και παει λεγοντας.

Οπως καταλαβαινετε, εσεις θα περασετε στην πρωτη σχολη για την οποια, οταν ερθει η ωρα του δικου σας μηχανογραφικου, θα υπαρχει εστω και μια θεση.

Για αυτον τον λογο λοιπον, θελω παρα πολυ να πλησιασω το στομα μου στο αυτι σας και να σας ουρλιαξω την εξης φραση:

ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙ