Με Χαρταετούς Καλωσορίζουμε τη Σαρακοστή!

0

Συγγραφέας: ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΑΡΑΥΓΗΣ | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 20-02-2026

13

14

15

Καλή Σαρακοστή σε όλους, με υγεία και όνειρα που πετούν ψηλά!

469ecf18 718e 45ce b925 6ffe640feb1e

Τσικνοπέμπτη: Η Έναρξη της Μαγείας των Αποκριών!

0

Συγγραφέας: ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΑΡΑΥΓΗΣ | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 12-02-2026

Η Τσικνοπέμπτη, που γιορτάζεται τη δεύτερη Πέμπτη του Τριωδίου, είναι αφιερωμένη στο ψήσιμο του κρέατος, από εκεί και η λέξη «τσίκνα». Σε κάθε γειτονιά στήνονται ψησταριές, φίλοι και οικογένειες μαζεύονται γύρω από το τραπέζι και το γλέντι ξεκινά με μουσική, χορό και καλή διάθεση.

03ad8c61 6dd3 41ce a904 72f7893da769

3cfef839 fe17 40ce b818 88b6051efdda

c9d3cb33 f0fe 4cc9 b43b d572e8709cbe

 

Με αφορμή την Τσικνοπέμπτη, ζωγραφίσαμε σουβλάκια σε χάρτινο πιάτο και πειραματιστήκαμε με τη μίξη χρωμάτων για να δημιουργήσουμε καφέ αποχρώσεις. Μάθαμε παίζοντας και γιορτάσαμε το έθιμο με δημιουργικό τρόπο!

Τα παιδιά δημιούργησαν το δικό τους αποκριάτικο κλόουν χρησιμοποιώντας χρώματα, χαρτί και τη φωτογραφία τους.

Καλή Τσικνοπέμπτη και καλή αρχή στις Απόκριες!

1 4

 

Ο κλόουν με τα μακριά πόδια.Τα παιδιά δημιούργησαν έναν χαρούμενο αποκριάτικο κλόουν, χρησιμοποιώντας χρώματα και διπλωμένο χαρτί για τα πόδια.
Μέσα από την κατασκευή ανέπτυξαν τη λεπτή κινητικότητα, τη φαντασία τους και γνώρισαν τις Απόκριες με παιχνιδιάρικο τρόπο.

Τα σχήματα φόρεσαν στολή.Μέσα από την κατασκευή του κλόουν,τα παιδιά γνώρισαν βασικά γεωμετρικά σχήματα.Μετρήσαμε, παρατηρήσαμε και συγκρίναμε
παίζοντας και μαθαίνοντας μαθηματικά!

Αποκριάτικες στολές & ρομποτική. Μέσα από το παιχνίδι, τα παιδιά ανέπτυξαν δεξιότητες προσανατολισμού στο χώρο, λογικής σκέψης και επίλυσης προβλημάτων, ενώ εξασκήθηκαν στη συνεργασία και στη λήψη αποφάσεων. Η δραστηριότητα συνδύασε τη χαρά των Αποκριών με την εκπαιδευτική ρομποτική, μετατρέποντας τη μάθηση σε ένα διασκεδαστικό και δημιουργικό παιχνίδι.

12

Φτιάξαμε έναν χαρούμενο αποκριάτικο κλόουν με χρώματα και αστέρια και το γαϊτανάκι μας, γέμισε την τάξη χρώματα, κίνηση και χαμόγελα, θυμίζοντάς μας πως οι Απόκριες είναι γιορτή χαράς και παράδοσης.

11

2 3

Απόκριες με τον Κλόουν!

Στη θεματική ενότητα «Χειμώνας – Απόκριες» τα παιδιά γνώρισαν τη χαρά των Αποκριών μέσα από παιχνίδι και δημιουργία. Κεντρικός ήρωας των δραστηριοτήτων μας ήταν ο Κλόουν, που με τα χρώματα και το χαμόγελό του συνόδευσε τα παιδιά σε κατασκευές, χειροτεχνίες και φύλλα εργασίας.

Μέσα από δραστηριότητες μαθηματικών, γλώσσας και λογοτεχνίας, τα παιδιά μέτρησαν, παρατήρησαν, περιέγραψαν, αφηγήθηκαν και εξέφρασαν τη φαντασία και τα συναισθήματά τους.

Η ενότητα ολοκληρώθηκε με αποκριάτικες δραστηριότητες και κατασκευές, μέσα από τις οποίες τα παιδιά γνώρισαν τα έθιμα των Αποκριών και ιδιαίτερα της Κοζάνης, μαθαίνοντας να σέβονται και να αγαπούν την παράδοση του τόπου τους.

Η ενότητα αυτή βοήθησε τα παιδιά να μάθουν παίζοντας και να ανακαλύψουν πως η γνώση γίνεται πιο όμορφη όταν έχει χρώμα, γέλιο και δημιουργία.

Κι ο χειμώνας καλά κρατεί!

0

Συγγραφέας: ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΑΡΑΥΓΗΣ | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 10-02-2026

Ο χειμώνας είναι εδώ και καλά κρατεί! Οι μέρες είναι κρύες, ο αέρας παγωμένος και η φύση αλλάζει μορφή. Στο σχολείο μας μιλήσαμε για το χειμώνα και μάθαμε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα μέσα από διάφορα θέματα.

Αγαπημένα μας θέματα ήταν οι πιγκουίνοι, η χειμερία νάρκη των ζώων, το γάντι κ.τ.λ

Ο χειμώνας μπορεί να είναι κρύος, αλλά είναι γεμάτος γνώση, όμορφες εικόνες και ενδιαφέροντα μαθήματα. Κι όπως μάθαμε στο σχολείο μας… ο χειμώνας καλά κρατεί!

​Πιγκουίνοι στο σχολείο

Οι πιγκουίνοι επισκέφθηκαν την τάξη μας και έγιναν αφορμή για παιχνίδι, δημιουργία και μάθηση!
Τα παιδιά συμμετείχαν με ενθουσιασμό σε ποικίλες δραστηριότητες, αναπτύσσοντας τη φαντασία, τη λεπτή κινητικότητα και τις γνωστικές τους δεξιότητες.

Ξεκινήσαμε με κατασκευές πιγκουίνων, χρησιμοποιώντας χαρτόνια, κόλλα και διάφορα υλικά. Τα παιδιά δημιούργησαν τους δικούς τους πιγκουίνους, τους στόλισαν και τους τοποθέτησαν πάνω σε «παγόβουνα», φτιάχνοντας ένα μικρό παγωμένο τοπίο.

Στη συνέχεια, ασχοληθήκαμε με φύλλα εργασίας, όπου τα παιδιά χρωμάτισαν εικόνες, αναγνώρισαν γράμματα και αντικείμενα που ξεκινούν από το ίδιο αρχικό γράμμα, ενισχύοντας τη γλωσσική τους ανάπτυξη και τη συγκέντρωση.

Ακολούθησε αισθητηριακή δραστηριότητα, όπου τα παιδιά σχεδίασαν το αρχικό γράμμα των πιγκουίνων μέσα σε ένα δίσκο με όσπρια, χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά τους και παίξαμε κινητικό παιχνίδι, όπου τα παιδιά σχημάτισαν το αρχικό γράμμα  με το σώμα τους στο πάτωμα, συνεργάστηκαν και διασκέδασαν, μιμούμενα τις κινήσεις τους. Μέσα από το παιχνίδι αυτό εξασκήθηκε η αφή, ο συντονισμός χεριού-ματιού και η δημιουργική έκφραση.

Οι δραστηριότητες ολοκληρώθηκαν με χαμόγελα, φαντασία και πολλή αγάπη για τους πιγκουίνους!

1 1

2 1

​Ζώα σε Χειμερία Νάρκη

Η χειμερία νάρκη είναι ένας τρόπος με τον οποίο κάποια ζώα περνούν τον κρύο χειμώνα. Όταν έξω κάνει πολύ κρύο και η τροφή είναι λίγη, τα ζώα αυτά κοιμούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κατά τη διάρκεια της χειμέριας νάρκης, το σώμα τους ξεκουράζεται, η αναπνοή και οι χτύποι της καρδιάς γίνονται πιο αργοί και δεν χρειάζονται φαγητό. Έτσι εξοικονομούν ενέργεια μέχρι να έρθει ξανά η άνοιξη.

Μερικά ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη είναι η αρκούδα, ο σκαντζόχοιρος, ο βάτραχος και η νυχτερίδα. Όταν ο καιρός ζεστάνει, ξυπνούν και συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους.

Η χειμερία νάρκη βοηθά τα ζώα να επιβιώνουν και είναι ένα θαυμαστό φαινόμενο της φύσης.

1 2

Το Γάντι (παραμύθι)

Μια φορά κι έναν καιρό, μέσα σε ένα χιονισμένο δάσος, ένα παιδί περπατούσε φορώντας ζεστά ρούχα. Ξαφνικά, του έπεσε από την τσέπη ένα γάντι και έμεινε εκεί, πάνω στο λευκό χιόνι.

Περνάει πρώτα ένα ποντικάκι. Κρυώνει, βλέπει το γάντι και μπαίνει μέσα.
— «Τι ωραία και ζεστά εδώ!» λέει.

Ύστερα έρχεται ένας βάτραχος.
— «Μπορώ να μπω κι εγώ;»
— «Έλα!» λέει το ποντικάκι.

Μετά εμφανίζεται ένα κουνελάκι, έπειτα μια αλεπού, ένας λύκος, και στο τέλος… μια μεγάλη αρκούδα.
Κάθε φορά ρωτούν:
— «Χωράω;»
Και το γάντι, παρόλο που τεντώνεται όλο και περισσότερο, τους χωρά όλους!

Όλοι είναι στριμωγμένοι αλλά ζεστοί και χαρούμενοι.
Ξαφνικά… Ατσίχου!
Κάποιος φτερνίζεται!

Το γάντι πετάγεται ψηλά στον αέρα και όλα τα ζώα σκορπίζουν τρέχοντας στο δάσος.

Λίγο αργότερα περνά το παιδί, βρίσκει το γάντι του και το ξαναφορά,
χωρίς να φαντάζεται ποτέ πόσους φίλους είχε ζεστάνει εκείνο το μικρό γάντι.

1 3

Με αφορμή το παραμύθι «Το Γάντι», τα παιδιά εξερεύνησαν τον κόσμο των ζώων μέσα από βιωματικές δραστηριότητες.
Παρατήρησαν και αναγνώρισαν ίχνη ζώων, τα αντιστοίχισαν με τις εικόνες τους και πειραματίστηκαν με αποτυπώματα και υλικά.
Μέσα από παιχνίδι, κίνηση και φαντασία, μπήκαν στους ρόλους των ζώων και ανακάλυψαν πώς το καθένα αφήνει το δικό του σημάδι.

Μια μαθησιακή εμπειρία που ενίσχυσε την παρατηρητικότητα, τη λογική σκέψη, τη συνεργασία και τη χαρά της ανακάλυψης.

2 2

 

 

 

Οι Φυσικές Επιστήμες στο σχολείο μας! Ο χιονάνθρωπος που λιώνει… και μας μαθαίνει!

0

Συγγραφέας: ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΑΡΑΥΓΗΣ | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 02-02-2026

Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας Φυσικές Επιστήμες, τα παιδιά συμμετείχαν σε μια διαθεματική και βιωματική μαθησιακή εμπειρία, με αφετηρία το βιβλίο “Ο Χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει”.

Αρχικά, διαβάσαμε το βιβλίο και παρακολουθήσαμε την ιστορία σε μορφή αφήγησης στο YouTube. Στη συνέχεια, τα παιδιά ζωγράφισαν το αγαπημένο τους σημείο από την ιστορία, εκφράζοντας σκέψεις και συναισθήματα.

Στο μάθημα της Γλώσσας και της Λογοτεχνίας, ακούσαμε, αναλύσαμε το ποίημα και τραγουδήσαμε το τραγούδι «Στου χιονάνθρωπου τη μύτη», συνδέοντας το λόγο με τη μουσική και τη φαντασία. Το ποίημα συνδυάστηκε με δραστηριότητα Μαθηματικών. Τα παιδιά εργάστηκαν πάνω σε έναν χιονάνθρωπο δαπέδου και τοποθέτησαν αριθμούς και στοιχεία, παρατηρώντας, μετρώντας και αντιστοιχίζοντας ποσότητες. Η μύτη του χιονάνθρωπου μεγάλωνε με καρότα, ενώ γύρω του υπήρχαν αριθμοί που τα παιδιά αναγνώριζαν και οργάνωναν.

Η μάθηση συνεχίστηκε με πειράματα Φυσικών Επιστημών. Βάλαμε νερό σε παγοκύστες και παρατηρήσαμε την επόμενη ημέρα ότι το νερό από υγρό έγινε στερεό (πάγος). Αφήνοντάς το εκτός κατάψυξης, είδαμε ότι ο πάγος λιώνει και ξαναγίνεται νερό. Μέσα από παρατήρηση και συζήτηση, τα παιδιά κατέληξαν στα δικά τους συμπεράσματα.

Πραγματοποιήσαμε πείραμα εξάτμισης και συμπύκνωσης: ζεστάναμε νερό σε μπρίκι, παρατηρήσαμε τους υδρατμούς και με τη βοήθεια ενός πιάτου είδαμε πώς σχηματίζονται σταγόνες νερού. Έτσι γνωρίσαμε τον κύκλο του νερού.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων μας για τον κύκλο του νερού, διαβάσαμε το ποίημα «Από πού είσαι ποταμάκι;». Μέσα από τον ποιητικό λόγο, τα παιδιά γνώρισαν το ταξίδι του νερού από το βουνό, στο ποτάμι και στη θάλασσα. Μάθαμε το ποίημα και το δραματοποιήσαμε. Τα παιδιά έγιναν σταγόνες νερού, σύννεφα και ποτάμι, κινήθηκαν στον χώρο και αναπαρέστησαν με το σώμα τους τον κύκλο του νερού.

Μέσα από την κίνηση, το παιχνίδι και τη φαντασία, η έννοια του κύκλου του νερού έγινε πιο κατανοητή και βιωματική, συνδυάζοντας τη γλώσσα, την ποίηση και τη δημιουργική έκφραση.

Ακολούθησαν φύλλα εργασίας για εμπέδωση, καθώς και δραστηριότητες Μαθηματικών, όπου τα παιδιά συμπλήρωσαν ατελείς εικόνες χιονάνθρωπου, παρατηρώντας, μετρώντας και ολοκληρώνοντας τα στοιχεία που έλειπαν.

Η δράση ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση του βιβλίου «Ένας πιγκουίνος όχι και τόσο τέλειος» και με μια δημιουργική κατασκευή: τον λιωμένο χιονάνθρωπο, συνδέοντας τη γνώση με την τέχνη και τη φαντασία.

Μέσα από το παιχνίδι, την παρατήρηση και τη δημιουργία, τα παιδιά ανακάλυψαν ότι στη φύση τίποτα δε χάνεται — όλα αλλάζουν μορφή.

1

2

3

4

5

6

Μαθαίνοντας με παιχνίδι, πειράματα και φαντασία!

Το ταξίδι του νερού ολοκληρώθηκε… αλλά ο κύκλος συνεχίζεται!

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση