Στο Νηπιαγωγείο μας ξεκινήσαμε ένα μαγευτικό ταξίδι στον κόσμο των εντόμων! Πρώτος μας σταθμός, η πεταλούδα – ένα από τα πιο εντυπωσιακά πλάσματα της φύσης, που μέσα από τον κύκλο της ζωής της μας διδάσκει τη δύναμη της αλλαγής και της μεταμόρφωσης.
Μέσα από δραστηριότητες, κατασκευές και παιχνίδια, τα παιδιά γνώρισαν τις φάσεις της ζωής της: από αυγό, σε κάμπια, κουκούλι και τελικά… σε μια πανέμορφη πεταλούδα!
Συνοδοιπόρος μας σε αυτή την εξερεύνηση ήταν και η ποίηση. Το ποίημα του Γ. Κρόκου “Πεταλούδα και Κάμπια” μας βοήθησε να συζητήσουμε για την αξία της υπομονής, την αποδοχή του εαυτού μας και τη σημασία κάθε σταδίου στη ζωή μας.
Μια τρελή πεταλουδίτσα,
που είχε χρώμα καφετί,
κατηγόρησε την κάμπια,
ότι σέρνεται στη γη.
Και της αποκρίθη η κάμπια:
Αδελφούλα μου χρυσή,
μην καταφρονάς ποτέ σου,
το παλιό σου το κορμί.
Αν στο χώμα δε σερνόσουν,
κάποτε το ταπεινό,
δε θα φτερουγούσες τώρα,
στον γαλάζιο ουρανό.
Το ποίημα μας υπενθύμισε πως κάθε στάδιο της ζωής μας είναι πολύτιμο και πως χωρίς ταπεινά ξεκινήματα, δεν θα φτάναμε ποτέ να “φτερουγίσουμε” στον γαλάζιο ουρανό.
Κάθε δραστηριότητα, ένα μήνυμα ζωής
Στο Νηπιαγωγείο μας πιστεύουμε βαθιά ότι κάθε δραστηριότητα δεν είναι μόνο μια δημιουργική απασχόληση, αλλά κυρίως μια αφορμή για μάθηση, αυτογνωσία και καλλιέργεια αξιών.
Μέσα από τις κατασκευές, τα θεατρικά παιχνίδια, τα ποιήματα, τα τραγούδια και τις εικαστικές δημιουργίες, τα παιδιά δεν έρχονται μόνο σε επαφή με νέες γνώσεις, αλλά λαμβάνουν και ουσιαστικά μηνύματα για τη ζωή:
Μαθαίνουν πως η αλλαγή είναι φυσική και όμορφη, όπως ο κύκλος ζωής της πεταλούδας.
Καλλιεργούν σεβασμό και αποδοχή, όπως μας δίδαξε ο διάλογος ανάμεσα στην πεταλούδα και την κάμπια.
Ανακαλύπτουν τη σημασία της υπομονής, της προσπάθειας και της εξέλιξης.
Ενθαρρύνονται να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, να συνεργάζονται και να αναπτύσσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.
Για εμάς, κάθε μικρό έργο των παιδιών είναι ένα βήμα προς τη διαμόρφωση υπεύθυνων, ευαίσθητων και σκεπτόμενων ανθρώπων. Γιατί η εκπαίδευση ξεκινά με αγάπη, φροντίδα και έμπνευση από τα πρώτα βήματα.
Μία ιστορία ενός σκαντζόχοιρου και μιας κάμπιας…(Ειρήνη Πετρίδου)