Τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη άσκηση σεισμού και ακραίων καιρικών φαινομένων με στόχο την ετοιμότητα μαθητών και εκπαιδευτικών σε περίπτωση σεισμού.
Σεισμός: πως προστατευόμαστε ;
Σήμερα (7/10/2024) πραγματοποιήσαμε στο Νηπιαγωγείο μας την πρώτη άσκηση αντιμετώπισης του Σεισμού και ακραίων καιρικών φαινομένων σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας. Στην Ελλάδα που είναι μία χώρα με έντονη σεισμική δραστηριότητα, η απόκτηση γνώσεων για την σωστή αντιμετώπιση του φαινομένου του σεισμού πρέπει να αρχίζει από την προσχολική ηλικία. Συζητήσαμε με τα παιδιά για την έννοια του σεισμού, καταγράφηκαν οι πρότερες γνώσεις τους και μέσα από εικόνες και βίντεο τα παιδιά έμαθαν πότε γίνεται σεισμός, τι συμβαίνει στο εσωτερικό της γης και τι πρέπει να κάνουμε στην περίπτωση σεισμού όταν βρισκόμαστε στο σχολείο.
Όταν οι κυρίες πουν “παιδιά γίνεται σεισμός” και ακούσουν το πρώτο σφύριγμα, όλα τα παιδάκια χωρίς να τρέχουν σκύβουν κάτω από το τραπέζι , καλύπτουν το κεφάλι του με το ένα χέρι και με το άλλο κρατούν το πόδι του τραπεζιού. Το σύνθημα μας:
Σκύβω -Καλύπτομαι – Κρατιέμαι
Όταν ακούσουν από τις κυρίες για δεύτερη φορά σφύριγμα και πουν: ”όλα εντάξει παιδιά”, τα παιδιά σηκώνονται και καλύπτοντας το κεφάλι τους συγκεντρώνονται στο σημείο που ορίσαμε, κάνουν γραμμούλα (τρενάκι) μπροστά από την έξοδο κινδύνου . Βγαίνουμε έξω χωρίς να τρέχουμε ή να προσπερνάμε. Τους κινδύνους και την έννοια του ΠΑΝΙΚΟΥ τους έχουμε συζητήσει αναλυτικά με τα παιδιά.
Δείξαμε στα παιδιά το σημείο συγκέντρωσης (εξωτερική μπροστινή αυλή) και εξηγήσαμε ότι πρέπει να είναι ήσυχα και να ακούν τις οδηγίες των νηπιαγωγών τους.
Η ΧΕΛΩΝΑ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ! τραγουδάκι για το σεισμό!
Χρήσιμες συμβουλές!
Σχέδιο εκκένωσης του σχολείου μας!
Τι χρειάζομαι όταν γίνεται σεισμός;
Βραβεία συμμετοχής σε αντισεισμική άσκηση!
Ασκήσεις αντιμετώπισης σεισμού και ακραίων καιρικών φαινομένων θα επαναλαμβάνονται κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.