28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Η Επέτειος του «ΟΧΙ»: Η Ηρωική Άρνηση και η Μνήμη του Αγώνα

Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εθνικές επετείους της Ελλάδας, καθώς τιμά την αποφασιστική άρνηση της χώρας να ενδώσει στις ιταλικές αξιώσεις το 1940, όταν ο Ιωάννης Μεταξάς είπε το περίφημο «ΟΧΙ» στον Ιταλό πρέσβη, Εμανουέλε Γκράτσι. Η άρνηση αυτή σηματοδότησε την είσοδο της Ελλάδας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου, γνωστού ως το «Έπος του Σαράντα». Από τότε, η επέτειος γιορτάζεται κάθε χρόνο σε Ελλάδα και Κύπρο με μεγαλοπρέπεια, ενώ πολλές ελληνικές κοινότητες παγκοσμίως τιμούν επίσης τη μνήμη αυτής της ημέρας.

Η Ιστορική Άρνηση: Απόφαση Αντίστασης
Λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο Ιταλός πρέσβης Εμανουέλε Γκράτσι παρέδωσε στον Μεταξά ένα τελεσίγραφο εκ μέρους της ιταλικής κυβέρνησης, απαιτώντας την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από την ελληνοαλβανική μεθόριο. Η άμεση άρνηση του Μεταξά αποτυπώθηκε στη φράση «Alors, c’est la guerre» (Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμος), εκφράζοντας τόσο την προσωπική του στάση όσο και το αίσθημα της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στην υποταγή.

Η Λαϊκή Αποδοχή του «ΟΧΙ»
Το πνεύμα αντίστασης που εξέφρασε ο Μεταξάς πέρασε στον ελληνικό τύπο της εποχής με τη λέξη «ΟΧΙ». Αυτή η μονολεκτική άρνηση, αν και δεν ήταν ακριβής μετάφραση της φράσης του, έγινε σύνθημα εθνικής ενότητας και αντίστασης. Για πρώτη φορά εμφανίστηκε ως τίτλος άρθρου στην εφημερίδα «Ελληνικό Μέλλον» στις 30 Οκτωβρίου του 1940, και σύντομα υιοθετήθηκε από άλλες εφημερίδες, καθιερώνοντας το «ΟΧΙ» ως ένα σύμβολο αποφασιστικότητας απέναντι στον φασισμό.

Επέτειος του ΟΧΙ: Εθνικός Εορτασμός
Η 28η Οκτωβρίου κάθε χρόνο γιορτάζεται πανελλαδικά και αποτελεί αργία για τους Έλληνες. Στη Θεσσαλονίκη, λαμβάνει χώρα η επίσημη εορταστική εκδήλωση παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλων πολιτικών και στρατιωτικών εκπροσώπων. Η εκδήλωση περιλαμβάνει τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, καθώς συμπίπτει με τον εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο και τη μνήμη του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, σε όλη την Ελλάδα, οι μαθητικές παρελάσεις γεμίζουν τους δρόμους, ενώ δημόσια και ιδιωτικά κτίρια κυματίζουν την ελληνική σημαία. Μέσα ενημέρωσης αφιερώνουν εκπομπές, και ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη «τραγουδίστρια της νίκης», Σοφία Βέμπο, της οποίας τα τραγούδια ενίσχυσαν το ηθικό του ελληνικού στρατού και του λαού.

Η Επέτειος κατά την Κατοχή και το Αντίκτυπό της
Η πρώτη δημόσια γιορτή της επετείου έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της Κατοχής, στις 28 Οκτωβρίου 1941, στην αυλή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου φοιτητές μίλησαν για το μήνυμα του «ΟΧΙ». Στην επέτειο του 1942, έγιναν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος με την πρωτοβουλία οργανώσεων όπως η ΕΠΟΝ και η ΠΕΑΝ, και, παρά τις ανησυχίες για τις αντιδράσεις των κατοχικών δυνάμεων, οι διαδηλωτές στάθηκαν ενωμένοι, διαδίδοντας το πνεύμα της αντίστασης.

Το 1944, η επέτειος γιορτάστηκε επίσημα στην ελεύθερη πλέον Ελλάδα, με παρελάσεις και επίσημες τελετές, και σηματοδοτήθηκε ως ημέρα εθνικής υπερηφάνειας και ενότητας. Το 1952, η Εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε να μεταφέρει τη γιορτή της Αγίας Σκέπης στις 28 Οκτωβρίου, αναγνωρίζοντας τη βοήθεια της Παναγίας προς τον Ελληνικό Στρατό στον πόλεμο της Αλβανίας.

Το Διαχρονικό Μήνυμα του ΟΧΙ
Η επέτειος του «ΟΧΙ» δεν είναι απλώς ένας εορτασμός της ιστορίας, αλλά μια υπενθύμιση της δύναμης της αντίστασης και της ενότητας που μπορεί να ενώσει έναν λαό απέναντι στις δυσκολίες. Μέσα από τον εορτασμό της, η Ελλάδα τιμά όχι μόνο το παρελθόν της αλλά και τις αξίες της, διατηρώντας ζωντανό το πνεύμα του «ΟΧΙ» στις καρδιές των Ελλήνων, όπου κι αν βρίσκονται.

(Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/)

 

 

 

282

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση