Εργαστήρια Δεξιοτήτων

Η βασική αρχή του ετήσιου Σχεδίου Δράσης των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων είναι να συνδυάζουν το γνωστικό πεδίο των Προγραμμάτων Σπουδών με την ανάπτυξη των βασικών δεξιοτήτων των μαθητών με σκοπό τη διάπλασή τους  σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες. Σκοπός μας είναι η ενίσχυση της καλλιέργειας ήπιων δεξιοτήτων, των δεξιοτήτων ζωής, δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης στους μαθητές και μαθήτριες του Νηπιαγωγείου μας.

Ξεκινάμε με το πρόγραμμα που ανήκει στον Θεματικό άξονα Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ. Το πρόγραμμα αυτό με τον τίτλο ‘Τι κι αν είμαι  μικρός, έχω δικαίωμα κι εγώ’, στοχεύει στην καλλιέργεια και ανάπτυξη των δεξιοτήτων μάθησης του 21ου αιώνα, των δεξιοτήτων ζωής και Νου   για παιδιά, μελλοντικούς ενεργούς πολίτες οι οποίοι θα είναι κριτικά και δημιουργικά σκεπτόμενοι, υπεύθυνοι και ψηφιακά εγγράμματοι Επιπροσθέτως στοχεύουμε στην οικοδόμηση θετικών σχέσεων  των παιδιών με τους συνανθρώπους μας, στην καλλιέργεια πνεύματος συνεργασίας, και αλληλεγγύης.

 

Θεματικός Κύκλος:   

Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ- Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη 

Ανθρώπινα δικαιώματα – Συμπερίληψη  

Τίτλος προγράμματος:  Τί κι αν είμαι μικρός; Έχω  δικαιώματα και  εγώ . 

 

 

 

 

Στόχοι Σχεδίου Δράσης 

Αναφορά σε:  

 

Α) δεξιότητες 21ου αιώνα (4cs), δεξιότητες του Νου, ψηφιακές δεξιότητες 

 

Β) Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που ανήκει στον Θεματικό άξονα Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ – Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη στοχεύει στην καλλιέργεια και ανάπτυξη των δεξιοτήτων μάθησης του 21ου αιώνα, δεξιότητες ζωής και δεξιότητες του Νου για παιδιά, μελλοντικούς ενεργούς πολίτες οι οποίοι θα είναι κριτικά  και δημιουργικά σκεπτόμενοι, υπεύθυνοι και ψηφιακά εγγράμματοι. 

 

Γ) τους στόχους που επιπροσθέτως θέτουμε ή σε σύνδεση με το πρόγραμμα σπουδών των γνωστικών αντικειμένων (προαιρετικά) 

 

Να οικοδομήσουν θετικές σχέσεις με τους συνανθρώπους τους. Να εργάζονται ως μέλη μιας ομάδας. Να συμβάλλουν στην ομαδική εργασία στο βαθμό που τους αναλογεί. Να επιτυγχάνουν συναίνεση για να εξασφαλίσουν τους στόχους της ομάδας. 

  Δεξιότητες Κριτικής Σκέψης :Να  οικοδομήσουν συλλογισμούς μέσα από προσεκτική παρατήρηση. Να αναγνωρίσουν χαρακτηριστικά. Να εντοπίζουν ομοιότητες και διαφορές. Να περιγράφουν τρόπους με τους οποίους οι σκέψεις και  τα συναισθήματα επηρεάζουν τις συμπεριφορές τους. 

Δεξιότητες Δημιουργικότητας. Να  επεκτείνουν τη νέα ιδέα σε νέα μορφή. Να συνδέουν ιδέες /λύσεις και να πειραματίζονται με τη δημιουργία  μιας νέας  ιδέας.  

Δεξιότητες ζωής. Να δείχνουν  προθυμία να συνεργαστούν και να δουλέψουν με τους άλλους.  

 Ψηφιακές Δεξιότητες. Να ψάχνουν για απλά δεδομένα  

  

 

Ακολουθία εργαστηρίων 

 

Κάθε θεματικός κύκλος περιλαμβάνει 7 εργαστήρια. Οι τίτλοι των Εργαστηρίων έχουν ως εξής:

1ο εργαστήριο ‘Ας γνωριστούμε καλύτερα’.

Ας γνωριστούμε με διαφορετικό τρόπο…  

Αναγνώριση του προβλήματος. Πολλές είναι οι φορές που τα παιδιά στην προσπάθειά τους να  επικοινωνήσουν, δημιουργούν  συγκρουσιακές καταστάσεις. Τίθεται λοιπόν αναγκαία  η  δημιουργία Συμβολαίου της Τάξης . Τα νήπια  θέτουν τους δικούς τους κανόνες οι οποίοι καταγράφονται. Στη συνέχεια τα παιδιά  ζωγραφίζουν το καθένα τον κανόνα της αρεσκείας του. Παρουσίαση του εαυτού μου.  Τα παιδιά παρουσιάζουν τον εαυτό τους χρησιμοποιώντας τον καθρέφτη. Ακολούθως εκφράζουν την επιθυμία να γίνουν ζευγαράκι με τον φίλο τους και αιτιολογούν τη συγκεκριμένη επιλογή τους. Σύγκριση  με τους ‘’άλλους. Ομοιότητες και διαφορές.  Ομαδική εργασία ’’Το σύννεφο βρέχει δικαιώματα. ’’ Οι μαθητές μας κατόπιν συζήτησης και δημιουργίας καταστάσεων προβληματισμού,  υπαγορεύουν στη νηπιαγωγό  τα παρακάτω δικαιώματα :αγάπη, αγκαλιά, χαρά χαμόγελα, γνώση, φιλία, συνεργασία, ειρήνη  σεβασμός τα οποία και γράφονται  μέσω υπολογιστή. Στη συνέχεια εκτυπώνονται, πλαστικοποιούνται και  δημιουργούν   το μόμπιλε των δικαιωμάτων. Μετά  από παρατήρηση εικόνων στο διαδίκτυο σχετικές  με τα ‘’θέλω ‘’ των παιδιών και τις ανάγκες τους , ακολουθεί το παρακάτω φύλλο εργασίας’’ τι θέλω – τι έχω ανάγκη’’.Το εργαστήριο πλαισιώνεται με την κατασκευή βραχιολιού στο οποίο αναγράφονται οι ανάγκες των παιδιών  σε Word art μορφή. Κάθε  φορά που ξεκινά και τελειώνει  ένα εργαστήριο, τα παιδιά φορούν τα συγκεκριμένα βραχιόλια. Το  εργαστήριο κλείνει με την αποτύπωση των εντυπώσεων των μικρών μας  μαθητών μέσω της ζωγραφικής. 

1682075865817 1 11682076005667 5 2

   
 2ο Εργαστήριο Οι ανάγκες μου είναι… τα δικαιώματά μου. 

Ξεκινάμε το 2ο εργαστήριο  με το τραγούδι που έχουν επιλέξει τα παιδιά ‘’εγώ είμαι’’ εγώ ‘’. Κάνουμε σύνδεση με το πρόγραμμα  του προηγούμενου εργαστήριου. Παρουσιάζουμε τα θέλω και τις ανάγκες τους και θέτουμε το ερώτημα εάν τα θέλω έχουν να κάνουν με τις βασικές ανάγκες  των παιδιών. Βλέπουμε εικόνες  της Unisef στο διαδίκτυο και δημιουργούμε καταστάσεις προβληματισμού στους μαθητές μας. Εισάγουμε το ερώτημα  

   «τι ανάγκες νομίζετε ότι έχουν τα παιδιά  αυτά; Συζητάμε τις απαντήσεις και προβαίνουμε στις παρακάτω δραστηριότητες: ζητάμε από τα παιδιά   να γίνουν ζευγαράκια με τον φίλο τους και να ζωγραφίσουν σε ένα φύλλο εργασίας τις ανάγκες  του. Όταν ολοκληρώσουν, έρχονται στην ολομέλεια και το παρουσιάζουν. Κατόπιν δημιουργούμε τον νοητικό χάρτη με τις ανάγκες του φίλου ή της φίλης  και σε κάθε άξονα κολλάμε τις αντίστοιχες  εικόνες. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλη δραστηριότητα
με τις δικές μας ανάγκες. Φτιάχνουμε τον νοητικό χάρτη κ  με τις ανάγκες του καθενός από μας που δεν είναι άλλες από τα δικαιώματά μας. Στη συνέχεια  εξηγούμε στα παιδιά ότι καθένα από αυτά έχει δικαιώματα τα οποία κατοχυρώνονται με τη σύμβαση των δικαιωμάτων του παιδιού της    UNICEF. Κάνουμε πλοήγηση στην αντίστοιχη ιστοσελίδα και διαβάζουμε σχετικά. Κατόπιν δημιουργούμε τον  τελευταίο νοητικό χάρτη για τα δικαιώματα του παιδιού. Κλείνουμε το 2ο  εργαστήριο με ένα φύλλο εργασίας (κυκλώστε τις εικόνες που δείχνουν ότι σέβονται τα δικαιώματα των παιδιών) και με το τραγούδι μας ‘’εγώ και συ μαζί ’’. 1682076032394 2DSCN0887 1

 

 

.’ 3ο εργαστήριο. ‘Κι αν ήμουν στη θέση τους;’

Εισαγωγή  στο 3ο εργαστήριο. Ξεκινάμε το 3ο εργαστήριο με το τραγούδι που έχουν επιλέξει ταDSCN0887 1 παιδιά για την αρχή των δραστηριοτήτων του εκάστοτε εργαστηρίου. Φοράμε τα βραχιολάκια μας  και  παίρνουμε θέση  μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή για την παρακολούθηση του βίντεο ‘’η Ειρήνη ‘’  από το υλικό της Ύπατης  Αρμοστείας. Ακολουθεί συζήτηση για την κατανόηση του συγκεκριμένου βίντεο.  Σε δεύτερη φάση καλούμαστε να θυμηθούμε τα δικαιώματα της Ύπατης Αρμοστείας. Στη συνέχεια επεξεργαζόμαστε μαζί  με τα παιδιά και προσπαθούμε να ομαδοποιήσουμε τα δικαιώματα. Σχεδιάζουμε έναν  χάρτη   με τις ομάδες  των δικαιωμάτων. Χωριζόμαστε σε ζευγαράκια και κάθε ζευγαράκι καλείται να δραματοποιήσει μια  από αυτές τις ομάδες. Η νηπιαγωγός απευθύνει στα υπόλοιπα παιδιά ερωτήσεις προβληματισμού. Έπειτα σχεδιάζεται ένας χάρτης  με τη σειρά επίλυσης προβλήματος. Τέλος κάθε  παιδί ζωγραφίζει σε ένα φύλλο εργασίας την πιθανή λύση με τον δικό του τρόπο. Για την οριοθέτηση της λήξης του εργαστήριου, ακούγεται το επιλεγμένο τραγούδι και τα παιδιά εκφράζουν τις εντυπώσεις τους.  
Για τη σύνδεση  με το επόμενο εργαστήριο,  ζητάμε από κάθε ζευγαράκι να αναζητήσει στο διαδίκτυο έργα του ζωγράφου Γιώργου Ιακωβίδη σχετικά με τα  με τις δικές μας ανάγκες. Φτιάχνουμε τον νοητικό χάρτη κ  με τις ανάγκες του καθενός από μας που δεν είναι άλλες από τα δικαιώματά μας. Στη συνέχεια  εξηγούμε στα παιδιά ότι καθένα από αυτά έχει δικαιώματα τα οποία κατοχυρώνονται με τη σύμβαση των δικαιωμάτων του παιδιού της    UNICEF.  

DSCN0887DSCN0998 1 .\  1682076085609

4ο εργαστήριο ‘’Δικαιώματα μέσα από τους πίνακες ζωγραφικής. Εισαγωγή  στο 4ο εργαστήριο .Το  εργαστήριο ξεκινά με το επιλεγμένο τραγούδι. Τα παιδιά   φορούν τα βραχιολάκια  και   παίρνουν θέση στην ολομέλεια. Συζητάμε για τους πίνακες ζωγραφικής του Γιώργου Ιακωβίδη. Εκτυπώνουμε τους πίνακες για να τους ομαδοποιήσουμε. Ακολουθεί φύλλο εργασίας. (Διάλεξε όποιο  έργο σου αρέσει και δώσε τίτλο. Στη συνέχεια παρατηρούμε τους πίνακες ζωγράφων  κατά την περίοδο της αντίστασης για να προσεγγίσουμε  την έννοια της δημοκρατίας – δικτατορίας με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου. Μέσα  από καταστάσεις προβληματισμού και ερωταποκρίσεων , εντοπίζουμε ποια δικαιώματα καταπατούνται. Διαβάζουμε  την ιστορία της Ντενεκεδούπολης, φτιάχνουμε πλακάτ με συνθήματα και διαδηλώνουμε. Σε ένα δεύτερο φύλλο εργασίας ζωγραφίζουμε με τον δικό μας τρόπο τα δικαιώματα για τα οποία πάλευαν τα παιδιά του Πολυτεχνείου.   Στο τέλος κάθε παιδί παρουσιάζει την  ζωγραφιά του μέσα από το φύλλο εργασίας του. Σε αυτή την περίπτωση  καλούνται να αντιστοιχίσουν τις ζωγραφιές με τις ομάδες των δικαιωμάτων. Το εργαστήριο κλείνει με το επιλεγμένο τραγούδι και τις εντυπώσεις των παιδιών. .

5ο εργαστήριο. ‘Τα δικαιώματα 1682076130909φωνάζουν”.

Εισαγωγή στο 5ο εργαστήριο . Τα παιδιά φορούν τα βραχιολάκια τους, τραγουδούν το επιλεγμένο τραγούδι και παίρνουν θέση στην ολομέλεια. . Συζητάμε για την 20η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα των δικαιωμάτων του παιδιού. Δημιουργού τη δική μας αφίσα. Βίντεο παρουσίασης των δικαιωμάτων του παιδιού. Παιχνίδι ρόλων με αφορμή το παραπάνω βίντεο. Σε δεύτερη φάση διαβάζουμε την οπτικοποιημένη ιστορία ‘’το μαγικό πανί ‘’. Ακολουθεί η διδακτική αξιοποίηση με online παιχνίδια. Το εργαστήριο κλείνει με την παρακολούθηση ενός ακόμη βίντεο (animation από παιδιά) και την κατασκευή μπαλονιών με τα  δικαιώματα   το καθενός. Φύλλο εργασίας σχετικά με τις εντυπώσεις των παιδιών από το 5ο εργαστήριο. 

DSCN0834DSCN0852

.6ο Εργαστήριο .’Κάθε πρόβλημα έχει τη λύση του.

Έναρξη  6ου εργαστηρίου. Τα παιδιά τραγουδούν το επιλεγμένο τραγούδι, φορούν τα βραχιολάκια και παίρνουν θέση στην ολομέλεια.  Σε πρώτη φάση   παρουσιάζουμε διάφορες εικόνες στα παιδιά και δημιουργούμε καταστάσεις προβληματισμού. Για παράδειγμα ρωτάμε τους μικρούς μαθητές :για ποιο λόγο πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό; Σκεφτείτε τι θα μπορούσε να συμβεί αργότερα; Τρόποι για να μην συμβεί. Φύλλο εργασίας (Παρατήρησε τη φωτογραφία. Ζωγράφισε  το πριν και το μετά). Δημιουργία αφίσας ‘’Κι αν είμαι μικρός; Έχω δικαιώματα και εγώ. ‘’Με την ακρόαση του αγγλικού τραγουδιού. We are the world we are the children, τα παιδιά τραγουδούν και συνοδεύουν με τις κατάλληλες κινήσεις.  

 Στη συνέχεια   προβαίνουμε στη διάκριση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων. Εισάγουμε το ερώτημα τι  σημαίνει ‘’υποχρέωση ‘’. Τέλος ζητάμε από τα παιδιά να μας αναφέρουν ποιες είναι οι δικές τους υποχρεώσεις. Καταγράφονται τα λεγόμενα των μαθητών μας  και φτάνουμε στο κλείσιμο του εργαστηρίου με το σύνθημα ας γίνουμε όλα τα παιδιά του κόσμου μια αγκαλιά  γεμάτη αγάπη, όνειρα και πολλά χαμόγελα 

7ο εργαστήριο.’ Δίπλωμα συμμετοχής σε μαθητή ‘

Ξεκινάμε το τελευταίο εργαστήριο  με την αναφορά στην 3η Δεκεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με αναπηρία. Συζητάμε, σχολιάζουμε τις αντίστοιχες κάρτες και προβληματιζόμαστε. Μαζί μπορούμε να…Παρακολούθηση βίντεο για το πως θα φερθούμε σε άτομα με ιδιαίτερες ανάγκες. Ακρόαση παραμυθιού για την αναπηρία ‘Η Ζαχαρούπολη. Ομαδική εργασία Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι. Το εργαστήριο φτάνει στο τέλος του. Για τον λόγο αυτό τα παιδιά θα πρέπει να  συμπληρώσουν  ένα φύλλο  αυτοαξιολόγησης. Με την ολοκλήρωση του θεματικού άξονα ‘Δημιουργώ και Ενεργώ-Ανθρώπινα δικαιώματα’, δίδεται στα παιδιά το Δίπλωμα συμμετοχής στο μαθητή.

Σας παραθέτουμε  επιπλέον φωτογραφίες από τα εργαστήρια αυτά.

 

1682076141004 7 21682075753998 2 2

DSCN0858

Θεματικός Κύκλος: 

Δημιουργώ και Καινοτομώ- Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία

Το πρόγραμμα που θα εκπονηθεί έχει τον τίτλο ‘Μικροί Μετεωρολόγοι λαμβάνουν δράση.

Οι στόχοι που έχουμε θέσει ως προς τον συγκεκριμένο  θεματικό κύκλο και την επιμέρους θεματική ενότητα είναι οι παρακάτω:

-ενίσχυση της βιωματικής και της  ανα καλυπτικής μάθησης, με την άμεση  και ενεργή συμμετοχή  των μαθητών μέσα από διερευνητικές/ομαδοσυνεργατικές διαδικασίες  

-εφαρμογή σύγχρονων διδακτικών προσεγγίσεων 

 Οι στόχοι που επιπροσθέτως θέτουμε σε σχέση με το πρόγραμμα σπουδών είναι:

 α) Να έρθουν σε επαφή τα παιδιά με θέματα που συνδέονται με την επιστήμη, τη μηχανική την τεχνολογία. 

Β) Να κατανοήσουν την επίδραση του αέρα στο κλίμα της γης  και  κατ’ επέκταση την έννοια των μετεωρολογικών  φαινομένων. 

Γ) Να προβληματιστούν  πάνω σε θέματα που άπτονται της  κλιματικής αλλαγής και να εξασκηθούν    στην αναζήτηση  λύσεων σε καθημερινά  περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως τα ακραία  καιρικά φαινόμενα.

 

Οι δεξιότητες που πρόκειται να καλλιεργηθούν 

  1. 1. Δεξιότητες μάθησης

–  Κριτική σκέψη  

–  Επικοινωνία  

–  Συνεργασία  

– Δημιουργικότητα 

  1. 2. Δεξιότητες Ζωής 

–   Προσαρμοστικότητα 

–   Υπευθυνότητα  

–   Οργανωτική ικανότητα  

  1. ΜΙΤ :Δεξιότητες της τεχνολογίας και της επιστήμης 

              -Δεξιότητες διεπιστημονικής και διαθεματικής χρήσης της τεχνολογίας   

       4. Δεξιότητες του Νου                                  

     – Στρατηγική σκέψη  

     – Επίλυση προβλημάτων

       -Κατασκευές  

   1ο Εργαστήριο ‘Τι καιρό έχουμε σήμερα;

Στις ρου τίνες  μας μαζί με το ημερολόγιο, γίνεται καθημερινή αναφορά στην καταγραφή του καιρού  και των συμβόλων.  Τα παιδιά ακούν το παιδικό τραγούδι “μαθαίνω τον καιρό με τα ζωάκια. “Έτσι δράττεται η ευκαιρία για την παρακάτω ερώτηση: ‘Τι  είναι καιρός παιδιά;’ Η  συγκεκριμένη ερώτηση αποτελεί και την εισαγωγή στο πρώτο εργαστήριο   αυτού του θεματικού κύκλου. Ανιχνεύουμε τις  προ υπάρχουσες  γνώσεις των παιδιών σχετικά με τον καιρό και τα καιρικά φαινόμενα. Γίνεται  καταγραφή  των απαντήσεων. Στη συνέχεια δημιουργούμε έναν πίνακα καιρού  σύμφωνα με τον οποίον  σημειώνουμε σε καθημερινή βάση τι καιρό έχει. Στο τέλος κάθε μήνα, μετράμε πόσες ημέρες είχε  ήλιο., πόσες συννεφιά,  πόσες αέρα, πόσες βροχή  κ. τ. λ.  

 Καταγράφουμε και κάνουμε συγκρίσεις. Επίσης αναφερόμαστε στον καιρό των τεσσάρων εποχών  του χρόνου. Κατόπιν ζητάμε από τα παιδιά να ζωγραφίσουν όπως μπορούν  τα  σύμβολα του καιρού που ταιριάζουν στις τέσσερις εποχές. Ένα φύλλο εργασίας εργασίας που δίδεται  είναι το εξής : “Αποτύπωσε με τον δικό σου τρόπο.

2o Εργαστήριο ‘Ζω γιατί υπάρχει το νερό.’

Σε  πρώτη φάση  ανιχνεύουμε τις προϋπάρχουσες γνώσεις των παιδιών σχετικά με το νερό ως πηγή ζωής με την τεχνική της  ιδεοθύελλας . Σε δεύτερη φάση ζητάμε από τα παιδιά να εντοπίσουν σημεία στο χώρο του σχολείου που υπάρχει νερό. Στο σημείο αυτό δίνουμε ένα φύλλο εργασίας στα παιδιά στο οποίο θα πρέπει να ζωγραφίσουν το νερό σε όποια μορφή επιθυμούν. Στη συνέχεια διαβάζουμε το ομότιτλο βιβλίο και συζητάμε για τη σπουδαιότητα του νερού στη ζωή μας. Παροτρύνουμε τα παιδιά να βρουν στη βιβλιοθήκη του σχολείου ή του σπιτιού τους βιβλία, παραμύθια, εγκυκλοπαίδειες και οποιοδήποτε άλλο υλικό σχετικό με το νερό.  
 Διαβάζουμε ποιήματα και αναζητάμε στο διαδίκτυο επιπλέον πληροφορίες. Παρακολουθούμε το βίντεο ‘ The  Water Cycle’ https://video link/w/7rZgd 

 Μαθαίνουμε τραγούδια ‘Το ποταμάκι ‘του  Ζαχαρία Παπαντωνίου https:video. link/ 

w/MBZgd. 

Δημιουργούμε αφίσα ‘Ο κύκλος του νερού’. ` 

` 

3ο Εργαστήριο. Ιδιότητες του νερού.

Εισάγουμε το φαινόμενο της τήξης – πήξης μέσα  από το παραμύθι `Ο χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει. Παρακολουθούμε ένα βίντεο σχετικό με το φαινόμενο της τήξης – πήξης. ` Πειραματιζόμαστε  με την κατσαρόλα και τα παγάκια  που λιώνουν όταν θερμαίνονται. Στη συνέχεια τοποθετούμε ένα μπολ με νερό στην κατάψυξη. Περιγράφουμε το πείραμα και διατυπώνουμε τα συμπεράσματά μας. Φύλλο εργασίας ‘Ζωγραφίστε με τον δικό σας τρόπο το πείραμα της τήξης – πήξης’. Κατασκευή χιονάνθρωπων. Φύλλο εργασίας  ‘Κυκλώστε τα υλικά που λιώνουν και εκείνα που δε λιώνουν’.  

Υλικά που επιπλέουν και υλικά που δεν επιπλέουν στο νερό. Διεξαγωγή πειράματος με διάφορα υλικά όπως καπάκια, χαρτιά, ξυλάκια, πλαστικά  κουταλάκια, πετραδάκια κτλ.  και το νερό. Διατύπωση συμπερασμάτων. 

4ο Εργαστήριο .‘Αέρας ,ένα από τα στοιχεία της φύσης”

’Εισαγωγή στο εργαστήριο με τις εξής ερωτήσεις :Τι είναι ο αέρας; Που βρίσκεται; Πώς τον καταλαβαίνουμε; Πόσο σημαντικός  είναι;  Παίρνουμε απαντήσεις από τα παιδιά και τις καταγράφουμε. Στη συνέχεια διαβάζουμε το βιβλίο ‘Ζω γιατί υπάρχει ο αέρας’. Ζωγραφίζουμε  τις εντυπώσεις μας . Παιχνίδι αυτοσχεδιασμού :με ανάλογες  κινήσεις αυτοσχεδιάζουμε  την αύρα, τον μέτριο άνεμο,  τον δυνατό αέρα, την καταιγίδα. Σε  δεύτερη φάση  παρακολουθούμε το βίντεο ‘Ο Οδυσσέας στο νησί του Αιόλου’. https://video :link/w7tZgd. Επίσης κάνουμε αναφορά στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και  στην κλίμακα του μποφόρ Τέλος διεξάγουμε περάματα σχετικά με τον αέρα.  
Ποια αντικείμενα θα μετακινήσει ο αέρας πιο εύκολα; (βαμβάκι, μαρκαδόρος, κουτί, τσάντα). Τα παιδιά κάνουν συγκρίσεις, ελέγχουν το βάρος των αντικειμένων και φυσούν για να επαληθεύσουν τις υποθέσεις τους. Ένα ακόμη πείραμα που διεξάγουμε μαζί με τα παιδιά είναι  το παρακάτω: γεμίζουμε ένα μπολ με νερό, παίρνουμε ένα ποτήρι στο οποίο έχουμε τοποθετήσει ένα κομμάτι χαρτί και το βυθίζουμε. Αντιλαμβανόμαστε ότι το χαρτί δε βρέχεται λόγω της ατμοσφαιρικής πίεσης.  

 Κλείνουμε το εργαστήριο  με την παρακολούθηση του παραμυθιού ‘Ο Βοριάς και ο Ήλιος’. Η κατασκευή του Βοριά και του Ήλιου έρχεται να  πλαισιώσει την ιστορία.

5ο Εργαστήριο.’Καιρικά φαινόμενα- Πειράματα.’ .Εισάγουμε  στα παιδιά τα εξής ερωτήματα Τι είναι τα καιρικά φαινόμενα; Ποια καιρικά φαινόμενα γνωρίζετε;’ Στη συνέχεια κάνουμε αναφορά στο πως αντιλαμβανόμαστε τον καιρό με τις αισθήσεις μας. Δημιουργούμε πίνακα αναφοράς. Σε δεύτερη φάση φτιάχνουμε τα δικά μας σύμβολα και κατασκευάζουμε τον τροχό του καιρού. Επιπλέον ξεχωρίζουμε τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και παρακολουθούμε σχετικά εκπαιδευτικά βίντεο στο διαδίκτυο. Μια άλλη ενδιαφέρουσα δραστηριότητα, είναι αυτή της κατασκευής των δικών μας  οργάνων, όπως πυξίδα, ανεμοδείκτης, θερμόμετρα, βροχόμετρο. Τέλος λαμβάνουν χώρα τα παρακάτω πειράματα: α) σχηματισμός ουράνιου τόξου β) δημιουργία σύννεφου.

6ο Εργαστήριο.‘Ο μικρός Μετεωρολόγος παρουσιάζει το δελτίο καιρού.’

Ξεκινάμε το συγκεκριμένο εργαστήριο με τις παρακάτω ερωτήσεις :Τι είναι το δελτίο καιρού;  Έχετε παρακολουθήσει ποτέ  δελτίο  καιρού; Ποιος παρουσιάζει το  δελτίο καιρού; Πως λέγονται οι άνθρωποι που κάνουν τις προγνώσεις για τον καιρό; Ακολουθεί διεξοδική συζήτηση. 

Στη συνέχεια μια και έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενο εργαστήριο στα θερμόμετρα και στη χρήση τους, παρακολουθούμε ένα σχετικό βίντεο στο youtube. 

Και τώρα ήρθε η στιγμή να παρουσιάσει ο καθένας από  εμάς το δικό δελτίο καιρού.  

Πριν όμως από αυτή την παρουσίαση θα πρέπει να γνωρίσουμε τη δομή ενός  δελτίου. Ξεκινάμε λοιπόν  και γράφουμε τα στοιχεία  που το απαρτίζουν. Στην αρχή καλημερίζουμε ή καλησπερίζουμε τους τηλεθεατές – ακροατές. Σε δεύτερη φάση αναφερόμαστε στο α) όνομα του τόπου β) στη θερμοκρασία (χαμηλή ή υψηλή για την εποχή) γ) στα καιρικά φαινόμενα δ)στην ένταση των ανέμων (μεγάλη ή μικρή, μποφόρ).  

Αφού έχουμε ασχοληθεί με το περιεχόμενο και τη δομή ενός  δελτίου καιρού, δε μας μένει  παρά να κατασκευάσουμε  μια τηλεόραση. Ακούγονται όλες  οι ιδέες των παιδιών και καταλήγουμε στην πιο ευφάνταστη. Συνοψίζοντας τα εποπτικά μέσα που θα χρειαστούμε είναι μια τηλεόραση, ένας χάρτης και τα σύμβολα του καιρού.  

Όλα είναι έτοιμα!! Καλή  μας αρχή.

7ο Εργαστήριο .΄’Ρομποτική – Η μελισσούλα και τα καιρικά φαινόμενα.’

Γνωρίζουμε  τη μελισσούλα beebot και την  καλωσορίζουμε στην τάξη μας.  

Αναφέρουμε ότι είναι  η έξυπνη μελισσούλα που μας ενθαρρύνει να σκεφτούμε καλύτερα για την αντιμετώπιση  ενός προβλήματος και να αποκτήσουμε μέσα από συνεργατικές  δραστηριότητες, υπολογιστικό τρόπο σκέψης.  

Σε πρώτη φάση πειραματιζόμαστε με τον προγραμματισμό, με δραστηριότητες που δεν απαιτούν ψηφιακές συσκευές (ρομπότ). 

Έτσι χωρίζουμε το δάπεδο σε τετραγωνάκια σε καθένα από τα οποία έχουμε τοποθετήσει ένα σύμβολο καιρού Δίνοντας οδηγίες, τα παιδιά θα πρέπει να κινηθούν ανάλογα με τα βελάκια (μπροστά, πίσω, αριστερά, δεξιά).  

Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε την έξυπνη μελισσούλα και το ταμπλό της πάνω στο οποίο υπάρχουν εικόνες με τα καιρικά φαινόμενα. Με το επιδαπέδιο ρομπότ μαθαίνουμε

να προγραμματίζουμε κάνοντας χρήση των κουμπιών και υπολογίζουμε τη διαδρομή για να φτάσουμε στο σημείο που επιθυμούμε. 

Κατόπιν τα παιδιά σχεδιάζουν το δικό τους παιχνίδι προγραμματισμού σε φύλλο εργασίας. 

Επίσης παρακολουθούμε και παίζουμε εκπαιδευτικά παιχνίδια ρομποτικής (photodentro.edu.gr )  

Τέλος κάνουμε  αξιολόγηση του Σχεδίου δράσης ‘Οι μικροί Μετεωρολόγοι λαμβάνουν δράση’. Ακολουθεί το φύλλο αξιολόγησης. Λήξη  εργαστηρίων του συγκεκριμένου θεματικού κύκλου.

Μπορείτε να  δείτε μερικές από τις δράσεις μας ως μικροί Μετεωρολόγοι

1682162409933 1682162432979 1682162493503 1682162561395 1682405187705 2DSCN1181DSCN1184 3DSCN1248DSCN1276DSCN1352DSCN1371DSCN1393DSCN1381DSCN1394DSCN1396DSCN1416DSCN1419DSCN1428DSCN1429DSCN1464DSCN1515DSCN1509DSCN1522DSCN1563DSCN1578DSCN1581DSCN1586DSCN1589

 

 

 

  

 

Θεματικός Κύκλος: 

Φροντίζω το Περιβάλλον 

Επιμέρους Θεματική Ενότητα/Υποενότητα: Περιβάλλον

 Ο δικός μας τίτλος  

Σώστε τις θάλασσες και τις ακτές από τα πλαστικά

 

 

 

 

Στόχοι Σχεδίου Δράσης 

 

.  Δεξιότητες που πρέπει να καλλιεργηθούν 

Α Δεξιότητες 21ου αιώνα 

Α1.Δεξιότητες μάθησης 21ου αιώνα(Κριτική σκέψη ,Επικοινωνία,Συνεργασία.Δημιουργικότητα) 

Α2 Ψηφιακή μάθηση(Συνδυαστικές δεξιότητες  ψηφιακής τεχνολογίας) 

Α3.Παραγωγική μάθηση μέσω τεχνών και δημιουργικότητας ) 

Δεξιότητες ζωής 

Β1.Δεξιότητες κοινωνικής ζωής 

Β2.Δεξιότητες ψηφιακής ιθαγένειας 

Β3.Δεξιότητες διαμεσολάβησης και κοινωνικής  ενσυναίσθησης. 

Δεξιότητες του Νου 

Γ1.Στρατηγική Σκέψη(οργανωσιακή σκέψη,επίλυση προβλημάτων) 

Ρουτίνες σκέψης και Αναστοχασμός 

Β) Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει  τους εξής στόχους: α) καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησης και συμμετοχή των παιδιών σε δράσεις  εθελοντισμού.β)διερεύνηση και επίλυση προβλημάτων που αφορούν το περιβάλλον γ)εντοπισμό των αιτιών  που δημιουργούν τα συγκεκριμένα προβλήματα(ρύπανση και μόλυνση των  ακτών δ)τρόποι επίλυσης των περιβαλλοντικών προβλημάτων  ε)επικοινωνία ,συνεργασία ,αλληλεπίδραση  μέσα από ελκυστικές και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.

                                                             Ακολουθία Εργαστηρίων

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1ο Εργαστήριο ‘’Μοιράζομαι όλα όσα γνωρίζω με την ομάδα” Δραστηριότητα 1η. Εισαγωγή στο εργαστήριο με τις εντυπώσεις της νηπιαγωγού από μια βόλτα στη θάλασσα. Ξεκινά ένας καταιγισμός  σκέψεων, γνώσεων ,εμπειριών των παιδιών σχετικά με τη θάλασσα. Στη συνέχεια τα νήπια χωρίζονται σε ζευγαράκια και δημιουργούν μια ιστορία την οποία και αναπαριστούν ως ένα μικρό δρώμενο.  

Δραστηριότητα 2η. Στα  παιδιά παρουσιάζεται ένας ήρωας που θα  θέτει προβληματισμούς  και  θα συνεργάζεται μαζί τους. Ο ήρωας αυτός προτρέπει τα παιδιά  να πλοηγηθούν  στο διαδίκτυο και να παρακολουθήσουν ένα  βίντεο που απεικονίζει πλαστικά απορρίμματα σε θάλασσες και ακτές. Χωρίζονται σε δύο ομάδες και δημιουργούν  μια ιστορία την οποία και αναπαριστούν. 

Δραστηριότητα 3η. .Τα παιδιά  συζητούν  και εκφράζουν την γνώμη τους , απαντώντας στο ερώτημα που τους θέτει ο ήρωας , εάν  θεωρούν καλό ή κακό  η θάλασσα και οι ακτές να έχουν πλαστικά απορρίμματα. Τέλος ζωγραφίζει το καθένα σε ένα χαρτί Α3 διπλωμένο στη μέση ,από τη μια  πλευρά καθαρή θάλασσα και ακτή και από την άλλη θάλασσα  γεμάτη πλαστικά απορρίμματα .Με τον τρόπο αυτό  πλαισιώνονται  οι παραπάνω δραστηριότητες.  

 

2ο Εργαστήριο ‘Μεγάλη Ανησυχία στο βυθό ‘. 1η Δραστηριότητα. Ο. Ήρωας των Εργαστηρίων, ο Αστέρης  ζητάει από  τα παιδιά να διερευνησουν τι συμβαίνει στα 

ζώα της θάλασσας όταν υπάρχουν πλαστικά απορρίμματα. Τα παιδιά κάνουν υποθέσεις οι οποίες καταγράφονται σε έναν νοητικό χάρτη. Στη συνέχεια ο ήρωας μας τους  προτείνει να κάνουν μια πλοήγηση στο διαδίκτυο και να παρακολουθήσουν σχετικά βίντεο. Πρώτα όμως  τα παιδιά συζητούν ποιο θα μπορούσε να είναι το περιεχόμενο αυτών των βίντεο και ζωγραφίζουν αυτά που υποθέτουν.  

2η Δραστηριότητα. Τα παιδιά ανά ζευγάρια παρακολουθούν διαφορετικά βίντεο και αποτυπώνουν τα πιο σημαντικά  μέσα από τις ζωγραφιές τους. Επίσης   δραματοποιούν όλα όσα τα εντυπωσίασαν. 

3η Δραστηριότητα. Κάθε ζευγαράκι παρουσιάζει στην ολομέλεια τα συμπεράσματά του. Απαντά σε  ερωτήματα των συμμαθητών  του. Τέλος συγκρίνουμε όλα όσα είπαμε στην 1η δραστηριότητα. 

 

3ο Εργαστήριο Η μόλυνση του νερού δεν μπορεί να συνεχιστεί ‘, φωνάζουν όλα τα ψαράκια μαζί.’’  

1η Δραστηριότητα. Κάνουμε εισαγωγή στο 3ο εργαστήριο με την παρακολούθηση ενός βίντεο σχετικό με τη μόλυνση του νερού από τις πετρελαιοκηλίδες. Ακολουθεί συζήτηση μεταξύ των παιδιών, του ήρωα μας και της νηπιαγωγού. Στη συνέχεια αναφερόμαστε στον κύκλο της μόλυνσης του νερού  και παρατηρούμε διαδοχικά τις εικόνες. Ακολουθεί φύλλο εργασίας.  

2η Δραστηριότητα. Πείραμα με ελαιόλαδο. Ρίχνουμε μικρή ποσότητα ελαιόλαδου σε μία λεκάνη και παρατηρούμε πως συμπεριφέρεται στο νερό μια λιπαρή ουσία. Παρατηρούμε ότι δε διαλύεται αλλά μένει στην επιφάνεια του νερού παρότι το φυσάμε. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να το απομακρύνουμε χρησιμοποιώντας βαμβάκι, χαρτόνι , κουτάλι. Επιπλέον διαπιστώνουμε ότι είναι δύσκολο να καθαρίσουμε τη λεκάνη. Εξάγουμε τα δικά μας  συμπεράσματα.  

3η Δραστηριότητα. Παρακολούθηση  βίντεο της Medasset Δημιουργία αφίσας. Κλείσιμο του εργαστηρίου με  φύλλο εργασίας ‘’Αποτυπώστε στο χαρτί τις εντυπώσεις σας από το 3ο Εργαστήριο ‘’. 

  

4ο Εργαστήριο ‘’ Για ένα καλαμάκι πλαστικό, αναζητούμε και προτείνουμε λύσεις… στο λεπτό. ‘’  

1η Δραστηριότητα. Ο ήρωας μας  ζητά από τα παιδιά να παρακολουθήσουν ένα βίντεο  και να διερευνήσουν τι θα μπορούσε να γίνει για να μειωθούν τα πλαστικά.  Τα παιδιά κάνουν  τις δικές τους υποθέσεις, γίνονται ζευγαράκια και προτείνουν τις δικές τους λύσεις τις οποίες ζωγραφίζουν. Στη συνέχεια τις παρουσιάζουν στην ολομέλεια.  

2η Δραστηριότητα. Τα παιδιά  χωρισμένα όπως  αναφέραμε σε ζευγαράκια, διερευνούν τρόπους μείωσης των πλαστικών. Κάθε ζευγαράκι επιλέγει 2 πλαστικά αντικείμενα και αντλεί πληροφορίες μέσα από ιστοεξερεύνηση  τρόπους αντικατάστασης του πλαστικού με άλλα υλικά. Τα παιδιά αποτυπώνουν στο χαρτί μέσω της ζωγραφικής τις πληροφορίες που έλαβαν. Προσπαθούν δε να αντικαταστήσουν όπως μπορούν τα  πλαστικά υλικά του σχολείου με άλλα φιλικά προς το περιβάλλον.  

3η Δραστηριότητα. Παρακολούθηση στο διαδίκτυο του παραμυθιού ‘Μια θάλασσα γεμάτη πλαστικά ‘. Αναδιήγηση της ιστορίας. Wordwall δραστηριότητες σχετικά με τη μόλυνση των θαλασσών.  

 

5ο Εργαστήριο Βοηθήστε μας να μην εξαφανιστούμε’. 1η Δραστηριότητα. Εισαγωγή στο 5ο εργαστήριο με την προβολή φωτογραφιών από ζώα του ωκεανού που απειλούνται με εξαφάνιση μέσω διαδικτύου Ακολουθεί συζήτηση και προβληματισμός. Στη συνέχεια γίνεται καταγραφή των ιδεών και σκέψεων μας  υπό τη μορφή ιδεογράμματος 

2η Δραστηριότητα. Διήγηση μιας θαλασσινής ιστορίας. ‘Το περιβάλλον εκπέμπει SOS. Σκουπίδια στη θάλασσα. Πλαισιώνουμε τη συγκεκριμένη ιστορία με την ομαδική κατασκευή ‘Βοήθεια,πνίγομαι!’Κατασκευάζουμε μια Χελώνα Caretta-Caretta  

που μπλέκεται σε μια πλαστική σακούλα και ζητά βοήθεια.  

3η Δραστηριότητα. Τραγούδια animation και ψηφιακά παιχνιδια Φύλλο εργασίας. ‘Ζωγραφίστε τις εντυπώσεις σας από το 5ο εργαστήριο’.  

  

 

 
6ο Εργαστήριο. ‘Ας δημιουργήσουμε τις δικές μας αφίσες για τη θαλάσσια ρύπανση’. 1η Δραστηριότητα. Εισαγωγή στο 6ο εργαστήριο  με την παρακολούθηση δύο βίντεο για τη θαλάσσια ρύπανση από την ιστοσελίδα της παιδικής HELMEPA.  Στη συνέχεια ζωγραφίζουμε  τις εντυπώσεις μας.  
Ακολουθεί η δραματοποίηση της ιστορίας. 

 

  

 

7ο Εργαστήριο” Τι καινούριο μάθαμε, τι θα κρατήσουμε, τι θα θυμόμαστε: 

Τα παιδιά αναστοχάζονται αναφορικά με τη δράση ή τις δράσεις που υλοποίησαν και εκφράζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Στη συνέχεια κάθε παιδί ζωγραφίζει ή καταγράφει τι θα κάνει το ίδιο και τι θα προτείνει στην οικογένειά του να κάνουν καθημερινά για να συμβάλουν στη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων. 2η Δραστηριότητα  : Με την αξιοποίηση μιας εικόνας που δείχνει μια συμπεριφορά αρνητική ως προς τη χρήση των πλαστικών μιας χρήσης, τα παιδιά  δίνουν τις απαντήσεις τους .. 3η Δραστηριότητα   : Τα παιδιά αυτοαξιολογούν τη διαδικασία της μάθησής τους, συμπληρώνοντας ένα φύλλο αυτοαξιολόγησης. Στη συνέχεια  επιλέγουν υλικό από τον φάκελο εργασιών τους και παρουσιάζουν στην ολομέλεια ένα στοιχείο που επέλεξαν και δικαιολογούν την επιλογή τους.

 

DSCN1768 1
DSCN1759 1DSCN1737 1DSCN1789DSCN1711 1DSCN1913 116845118233051684511764925 616845117471171684504680366 11684504444625 101684504775794

 

Θεματικός Κύκλος: Ζω Καλύτερα -Ευ Ζυν

 

Tίτλος προγράμματος :Τον Κύριο Κ.Ο.Κ αγαπώ, φίλο τον έχω και οδηγό.

 

Ακολουθία Εργαστηρίων

Εργαστήριο 1ο .1684593267442 Να αποκτήσουν οδική συνείδηση. 

*Να καλλιεργήσουν το ένστικτο της αυτοπροστασίας και να κατανοήσουν τρόπους προστασίας και πρόληψης ατυχημάτων.

*Να ενισχύσουν το αίσθημα προσωπικής ευθύνης για τη διαφύλαξη της ζωής τους.

*Να αναπτύξουν τον προφορικό τους λόγο, μέσα από την κατάθεση των εμπειριών τους.

*Να εκφράζουν τις σκέψεις τους με ακρίβεια και να συζητούν εποικοδομητικά

Συμβούλιο της Τάξης. Πως έρχομαι στο Σχολείο”;

Μέσα από την συζήτηση με την ολομέλεια της τάξης ανιχνεύουμε τις γνώσεις και τις εμπειρίες των παιδιών για το θέμα της οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας. Ο ρόλος μας είναι εμψυχωτικός και συντονιστικός, προσπαθώντας μέσα από τις ερωτήσεις που υποβάλουμε στην ομάδα να προκύψουν απορίες που όμως δεν θα δώσουμε την απάντηση εμείς, αλλά θα ωθήσουμε τα παιδιά να σκεφτούν και να αναζητήσουν με ποικίλους τρόπους την απάντηση. Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να αναφέρουν τις εμπειρίες τους και τους δίνουμε τις πρώτες βασικές ιδέες. Τίθεται ο αρχικός προβληματισμός.

Ενδεικτικές ερωτήσεις:

-Με ποιόν τρόπο έρχεστε στο σχολείο;

-Πεζοί, με αυτοκίνητο, με μηχανάκι ή με κάποιο άλλο μέσο μεταφοράς;

-Φοράτε κράνος όταν έρχεστε με το μηχανάκι των γονιών σας στο σχολείο;

-Φοράτε ζώνη ασφαλείας όταν είστε στο αυτοκίνητο;

-Υπάρχουν κανόνες που ρυθμίζουν την κυκλοφορία στον δρόμο;

-Ποιοι έφτιαξαν τους Κανόνες Οδικής Κυκλοφορίας;

– Γιατί;

-Εξαιρούνται των κανόνων τα μικρά παιδιά;

-Είναι ασφαλές να μιλάει ο/η οδηγός οχημάτων και δίκυκλων στο κινητό του τηλέφωνο όταν οδηγεί

Τι μπορεί να συμβεί σε αυτόν/ην και στους άλλους;

-Θεωρείτε ότι είναι σημαντικό να παίρνουμε μέτρα προστασίας για τον εαυτό μας;

Ανταλλάσσουμε απόψεις και μοιραζόμαστε τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας.

*Δείχνουμε εικόνες με την κυκλοφορία στους δρόμους και προβληματιζόμαστε.

-Τι βλέπουμε στην εικόνα;

-Τι σκέφτεστε για αυτό;

Τι σας κάνει να αναρωτιέστε αυτό που είδατε;

Από τις απαντήσεις των παιδιών και μέσα από συζήτηση με την ολομέλεια της τάξης σχεδιάζουμε το πλάνο της δράσης μας για το τι θα θέλαμε να διερευνήσουμε σε σχέση με την κυκλοφοριακή αγωγή και με ποιους τρόπους θα μπορούσε να γίνει.

-Ποιο όνομα θα θέλαμε να δώσουμε στο σχέδιο μας?

Μέσα από την συζήτηση με την

ολομέλεια της τάξης ανιχνεύουμε τις γνώσεις και τις εμπειρίες των παιδιών για το θέμα της οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας. Ο ρόλος μας είναι εμψυχωτικός και συντονιστικός, προσπαθώντας μέσα από τις ερωτήσεις που υποβάλουμε στην ομάδα να προκύψουν απορίες που όμως δεν θα δώσουμε την απάντηση εμείς, αλλά θα ωθήσουμε τα παιδιά να σκεφτούν και να αναζητήσουν με ποικίλους τρόπους την απάντηση. Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να αναφέρουν τις εμπειρίες τους και τους δίνουμε τις πρώτες βασικές ιδέες. Τίθεται ο αρχικός προβληματισμός.

Ενδεικτικές ερωτήσεις:

Με ποιόν τρόπο έρχεστε στο σχολείο;

Πεζοί, με αυτοκίνητο, με μηχανάκι ή με κάποιο άλλο μέσο μεταφοράς;

-Φοράτε κράνος όταν έρχεστε με το μηχανάκι των γονιών σας στο σχολείο;

-Φοράτε ζώνη ασφαλείας όταν είστε στο αυτοκίνητο;

-Υπάρχουν κανόνες που ρυθμίζουν την κυκλοφορία στον δρόμο; Τι θα συμβεί εάν ο/η οδηγός οχημάτων και δίκυκλων μιλάει  στο κινητό του τηλέφωνο όταν οδηγεί;

-Τι μπορεί να συμβεί σε αυτόν/ην και στους άλλους;

16845865756311684586567672

 

Εργαστήριο 2ο. Να αναγνωρίσουν την ύπαρξη, την τήρηση και την αναγκαιότητα των κανόνων κυκλοφορίας. *Να μάθουν τα σήματα οδικής κυκλοφορίας. *Να κατανοήσουν τη σημασία της ύπαρξης των χρωμάτων και των σχημάτων στα σήματα κυκλοφορίας. *Να μάθουν για την σωστή συμπεριφορά των οδηγών και των πεζών. *Να δημιουργήσουν σύνθετες λέξεις 

Αποκωδικοποιώντας τον Κο ΚΟΚ

 . Ανάγνωση παραμυθιού: «Καλώς τον κύριο Κ.Ο.Κ.» Συγγραφέας: Πιτσιδοπούλου Ελένη. Με τη βοήθεια του βιβλίου του κυρίου Κ.Ο.Κ μαθαίνουμε τα σήματα και συζητάμε για την χρησιμότητά τους. Προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τα σήματα που βλέπουμε μαθαίνοντας ποιο χρώμα σημαίνει απαγορεύεται και ποιο επιτρέπεται. Παίζουμε το παιχνίδι των ερωτήσεων: -Τι σημαίνει όταν ένα σήμα βρίσκεται σε κόκκινο κύκλο; -Μπορούμε να το «διαβάσουμε»; – Τι σημαίνει όταν ένα σήμα βρίσκεται σε μπλε κύκλο; Eπιτρέπει ή απαγορεύει; -Τι σημαίνουν τα σήματα που βρίσκονται μέσα σε κόκκινο τρίγωνο; -Τι σηματοδοτεί το STOP και τι πρέπει να κάνουν οι οδηγοί όταν το βλέπουν; – Τι σημαίνουν τα χρώματα και τα σχήματα στα σήματα; -Ποια είναι η χρησιμότητα των παράλληλων λευκών γραμμών που υπάρχουν στους δρόμους; -Τι πρέπει να κάνουν οι οδηγοί όταν τις βλέπουν; -Τί μπορούμε να κάνουμε εμείς ως πεζοί όταν βλέπουμε τις λευκές γραμμές; -Με ποιο τρόπο χωρίζονται τα δύο ρεύματα οδήγησης στους δρόμους; -Ποια είναι τα χρώματα του φωτεινού σηματοδότη για τα οχήματα; – σχήμα έχουν; -Τα φανάρια που αφορούν του πεζούς, απεικονίζουν δύο ανθρωπάκια, τον Σταμάτη (Κόκκινο) και τον Γρηγόρη πράσινο). Τι σηματοδοτούν; Εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας με καινούργιες έννοιες και λέξεις όπως: δρόμος ταχείας κυκλοφορίας, διάβαση πεζών, τροχονόμος, μονόδρομος… Φτιάχνουμε σύνθετες λέξεις με την λέξη <<δρόμος >>.

 

kok16845931656571684593334212168459332281016845932674421684593485834

 

Εργαστήριο 3ο .Να μάθουν τα δικαιώματα των πεζών και τις υποχρεώσεις των πεζών. *Να μάθουν χωροταξικές έννοιες όπως (μπροστά πίσω, πάνω-κάτω, κοντά- μακριά, δίπλα-απέναντι). *Να διατυπώνουν ερωτήματα και να αναζητούν απαντήσεις. *Να μάθουν να φροντίζουν και να προσέχουν τον εαυτό τους. *Να αποκτήσουν την ικανότητα να εκθέτουν την εργασία τους στα μέλη της τάξης και εκτός τάξης.

 

Η σημασία των Κανόνων. *Συζητάμε με την ομάδα για τη συμπεριφορά μας στο δρόμο ως πεζοί και τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε, πριν διασχίσουμε το δρόμο. Καταγράφουμε τους κανόνες σε ένα χαρτί. • Σταματώ στο πεζοδρόμιο και περιμένω. • Κοιτάζω αριστερά. • Κοιτάζω δεξιά. • Ξανακοιτάζω αριστερά. • Ξανακοιτάζω δεξιά. • Όταν ο δρόμος είναι ελεύθερος, τότε περνώ προς το απέναντι πεζοδρόμιο. • Επιλέγω να περάσω στο απέναντι πεζοδρόμιο από την διάβαση πεζών. • Βαδίζω πάντα πάνω στο πεζοδρόμιο. *Παρατηρούμε σε διάφορες εικόνες την οδική συμπεριφορά των οδηγών και των πεζών και επιβραβεύουμε τη σωστή. -Πως διασχίζουμε το δρόμο όταν υπάρχουν παρκαρισμένα αυτοκίνητα; -Τι κάνουμε; -Υπάρχει μέριμνα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες ώστε να κυκλοφορούν με ασφάλεια στον δρόμο; *Εκτός από επιβάτες και πεζοί είμαστε και οδηγοί. Διαβάζουμε το παραμύθι: Ο Φίλος μου ο Ποδηλατάκιας. Συγγραφέας: Κατερίνα Βαϊμάκη. Το παραμύθι μας δίνει την αφόρμηση για να κάνουμε εννοιολογικές προεκτάσεις και να διατυπώσουμε ερωτήματα. -Τι πρέπει να κάνουμε όταν οδηγούμε ποδήλατο; -Ποιόν εξοπλισμό πρέπει να έχουμε; -Υπάρχουν επαρκείς ποδηλατοδρόμοι στην πόλη μας; -Υπάρχει πάρκο κυκλοφοριακής Αγωγής στην πόλη μου; *Φτιάχνουμε τα δικά μας ποδήλατα με υλικά που έχουμε στην τάξη μας (κουμπιά, ξυλάκια, cd, γλωσσοπίεστρα, καπάκια από μπουκάλια) και διηγούμαστε την ιστορία του ποδηλάτου που εμείς επινοήσαμε. Στην συνέχεια φτιάχνουμε το ατομικό μας «Μικρό βιβλίο» με πρωταγωνιστή το ποδήλατο. Το παίρνουμε στο σπίτι μας για να το δουν οι γονείς και να μιλήσουμε για το πως προέκυψε.

1685100844849 31685262081808 2
1685262056326

 

1685803739651

Εργαστήριο 4ο

Να αντιληφθούν τους πιθανούς

κινδύνους και τα ατυχήματα που προκαλούνται στο δρόμο. *Να προβληματιστούν και να προτείνουν λύσεις για τη μείωση των ατυχημάτων στο δρόμο. *Να αντιληφθούν ότι κάποιες επικίνδυνες συμπεριφορές στον δρόμο μπορεί να είναι αποτέλεσμα των συναισθημάτων που μπορεί να έχει κάποιος. *Να διατυπώνουν προβλέψεις. *Να εκφράσουν συναισθήματα μέσα από τη μίμηση. *Να πλουτίσουν τις δυνατότητες έ*Να πλουτίσουν τις δυνατότητες έκφρασής τους μέσω του αυτοσχεδιασμού και της ανάληψης ρόλου στο θεατρικό παιχνίδι.

Αν ήταν  αλλιώς… όλα θα ήταν διαφορετικά. Παρουσιάζουμε στην ολομέλεια της τάξης ,εικόνες οδικών ατυχημάτων και καλούμε τα παιδιά να σκεφτούν και να εκφράσουν την εκδοχή τους για το πώς μπορεί να προκλήθηκαν. Αναρωτιόμαστε κατά πόσο μπορούν τα ατυχήματα να προκληθούν επειδή κάποιος από τους εμπλεκόμενους είχε ένα συγκεκριμένο συναίσθημα. -Πώς μπορούν τα συναισθήματα να επηρεάζουν την συμπεριφορά ενός οδηγού/πεζού/ποδηλάτη; – Τι συνέβη τότε; Γιατί νομίζεις ότι συνέβη; -Αναρωτιέμαι τι θα συνέβαινε εάν…. *Θεατρικό παιχνίδι: τα παιδιά χωρίζονται σε μικρές ομάδες και αναλαμβάνουν να παρουσιάσουν ένα τροχαίο ατύχημα μέσα από την μίμηση ρόλων. Στην συνέχεια αναρωτιούνται και αποφασίζουν για το τι έπρεπε να έχει γίνει για να μην συμβεί το ατύχημα ξαναπαρουσιάζουν την σκηνή ώστε να αποφευχθεί το τροχαίο ατύχημα. *Συζητάμε για την σημασία που έχει να φοράμε ζώνη ασφαλείας και τα παιδιά να κάθονται στα πίσω καθίσματα των αυτοκινήτων. Είναι σημαντικό οι πεζοί να χρησιμοποιούν με σωστό τρόπο τις διαβάσεις, να λαμβάνουν υπόψη τους τα φανάρια και να γίνεται η χρήση των πεζοδρομίων. Οι ποδηλάτες απαιτείται να χρησιμοποιούν τον ποδηλατόδρομο και να προφυλάσσουν τον εαυτό τους με το σωστό εξοπλισμό. *Ζητάμε από τα παιδιά και εμείς μαζί τους, να φωτογραφίσουμε με την βοήθεια των γονέων τους, τα σήματα κυκλοφορίας που συναντάμε στην διαδρομή για το σχολείο μας. Φέρνουμε τις φωτογραφίες στο σχολείο και τις κοιτάμε στον υπολογιστή. Όποια σήματα δεν τα ξέρουμε ψάχνουμε να βρούμε τη σημασία τους. -Μήπως θα έπρεπε να υπάρχουν και άλλες πινακίδες που να ειδοποιούν για κάτι που δεν έχει προβλεφθεί; -Έχει δοθεί μέριμνα για τα παιδιά που θα ήθελαν να έρθουν στο σχολείο με το ποδήλατο; -Υπάρχουν διαβάσεις πεζών; -Οι φωτεινοί σηματοδότες επαρκούν; Ας σκεφτούμε.. Στην συνέχεια μπορούμε να τα αποτυπώσουμε με τον δικό μας τρόπο σε χαρτί. *Φύλλα εργασίας με σχήματα και αντιστοίχιση με το κατάλληλο σχήμα.

1685803467661 331685803515977168580355294916858036047511685803658094

 

Εργαστήριο 5ο  Να επικοινωνούν και να συνεργάζονται με τα μέλη της ομάδας ανταλλάσσοντας ιδέες και προτάσεις και να αναπτύξουν έτσι εναλλακτικές στρατηγικές προσέγγισης και επίλυσης προβλημάτων. *Να συνδυάσουν τη σημασία των χρωμάτων στα φανάρια. *Να αναπτύξουν την εκφραστικότητα τους και τη δημιουργικότητα μέσα από ποικίλα υλικά ανακυκλώσιμα και μη. *Να αποκτήσουν θετικές στάσεις και συμπεριφορές. *Να διερευνήσουν το χώρο και να προσανατολιστούν έχοντας συγκεκριμένα σημεία αναφοράς.

Τα Φανάρια “’Ο Σταμάτης  και  Ο Γρηγόρης

’.Κατασκευή χάρτινου φαναριού «ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης» και εκμάθηση κανόνων του σωστού πεζού. -Πότε διασχίζουμε το δρόμο όταν το φανάρι είναι κόκκινο ή πράσινο; -Τι κάνουμε όταν το πράσινο ανθρωπάκι (ο Γρηγόρης) αναβοσβήνει; – Αν υπάρχει Τροχονόμος ή Σχολικός Τροχονόμος, τότε τα σήματα και τα φανάρια που υπάρχουν ισχύουν; -Ποια είναι η διαφορά του Τροχονόμου από τον/την Σχολικό Τροχονόμο; -Οι άνθρωποι που δεν έχουν επαρκή όραση πώς πληροφορούνται για το χρώμα του σηματοδότη; *Παιχνίδι με φανάρι: τα παιδιά «κυκλοφορούν» σαν οχήματα στην τάξη και όταν σηκώσει ο/η νηπιαγωγός το φανάρι με το πράσινο χρώμα προχωράνε, με το πορτοκαλί επιβραδύνουν και με το κόκκινο σταματάνε. *Χωριζόμαστε σε ομάδες των δύο. Παίρνουμε μεγάλα χαρτόκουτα και τα βάφουμε, τα κόβουμε και τα φτιάχνουμε αυτοκίνητα που να χωρούν οδηγό και επιβάτη. Βγαίνουμε στην αυλή του σχολείου και παίζουμε τους οδηγούς και τους πεζούς, ακολουθώντας τους κανόνες που έχουμε ήδη συζητήσει. Κατασκευάζουμε δρόμους διπλής κατεύθυνσης στο προαύλιο χώρο του σχολείου με κιμωλίες, διαβάσεις και φανάρια. Ένα παιδί γίνεται τροχονόμος που ρυθμίζει την κυκλοφορία και σε περίπτωση παραβάσεων κάνει συστάσεις ή δίνει κλήσεις. *Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες και κατασκευάζουν μακέτα με δρόμους και σήματα, όπου τα παιδιά μπορούν να παίξουν με τα αυτοκινητάκια του σχολείου μας. Μία ομάδα φτιάχνει την μακέτα, μια άλλη ομάδα κατασκευάζει τα σήματα και τους φωτεινούς σηματοδότες, μια άλλη ομάδα φτιάχνει τους δρόμους πάνω στην μακέτα. 1686167658239 141686167678899 11686167678899 1κοκ3168640975492316864115390651686168045300 11686411700131

Εργαστήριο 6ο  Να έρθουν σε επαφή με το περιβάλλον που τα περιστοιχίζει. *Να αναπτύξουν την παρατηρητικότητα τους. *Να εξοικειωθούν με βασικές ερευνητικές διαδικασίες. *Να ακολουθήσουν κανόνες με ασφάλεια. *Να αναπτύξουν ικανότητες συνεργασίας. 

Ελάτε να γίνουμε οι κατάσκοποι του δρόμου.

Περίπατος στη γειτονιά του σχολείου. Οργανώνουμε περίπατο στην περιοχή του σχολείου με σκοπό την παρατήρηση, την καταγραφή και τη φωτογράφηση πινακίδων, φαναριών, διαβάσεων, πεζοδρομίων. Οι μαθητές/ριες της τάξης χωρίζονται σε ομάδες και ορίζονται οι αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν. Οι ομάδες αφού πάρουν μαζί τους από ένα σημειωματάριο, μολύβια και φωτογραφική μηχανή µε συνοδό τον/την εκπαιδευτικό της τάξης, ξεκινούν για την έρευνά τους. Επισκέπτονται την πλησιέστερη διασταύρωση στο σχολείο στην οποία μπορούν να συναντήσουν, τις πινακίδες σήμανσης αλλά και διαγραμμίσεις. Η κάθε ομάδα παρατηρεί προσεκτικά τον χώρο που έχει αναλάβει να μελετήσει. Με τη βοήθεια του/της εκπαιδευτικού οι μαθητές/ριες καταγράφουν και παρατηρούν. Θα φωτογραφίσουν τα σήματα οδικής κυκλοφορίας για να τα βλέπουν όταν θα τα κατασκευάζουν. Η ενέργεια αυτή θα τους βοηθήσει ιδιαίτερα στο να επιλέξουν το κατάλληλο χρώμα για το χαρτόνι ή τα χαρτόνια που θα χρησιμοποιήσουν. -Είναι εύκολο να κινείσαι πεζός και να έρχεσαι στο σχολείο; -Υπάρχει μέριμνα να μπορείς να έρχεσαι με το ποδήλατο; – Υπάρχει μέριμνα να μπορούν να έρχονται άτομα με ειδικές ικανότητες; -Επιστρέφοντας στο σχολείο αξιολογούμε τον περίπατό μας και τις παρατηρήσεις μας και επεξεργαζόμαστε τα συμπεράσματά μας. Κάνουμε την καταγραφή τους. Ποια σήματα θα έπρεπε να υπάρχουν στον ΚΟΚ και δεν υπάρχουν; *Χωριζόμαστε σε ομάδες και φτιάχνουμε το σήμα της φαντασίας μας που θεωρούμε ότι λείπει από τον ΚΟΚ αλλά εμείς το θεωρούμε αναγκαίο. Θα χρησιμοποιήσουμε το κατάλληλο χρώμα και σχήμα για να δηλώσουμε το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε. Φύλλο εργασίας 

16864118124151686411909816 11686411930657κοκ5κοκ6κοκ9κοκ8

Εργαστήριο 7ο  Να κατανοήσουν ότι ο προφορικός λόγος μπορεί να μετατραπεί σε γραπτό. *Να κατανοήσουν τη σημασία του γραπτού λόγου ως μέσο για την επικοινωνία, την ανάπτυξη ιδεών, την μεταφορά πληροφοριών αλλά και ως μέσο ευχαρίστησης. *Να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν από κοινού. *Να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα τους. *Να ενθαρρυνθούν ώστε να γίνουν φορείς θετικής επιρροής στις οικογένειές τους σε θέματα οδικής συμπεριφοράς που κατέκτησαν από την αγωγή και εκπαίδευσή του.

Αξιολογούμε  τις δράσεις μας

Από όλη τη διαδικασία που ακολουθήσαμε, θέλουμε να
ευαισθητοποιήσουμε τόσο τους γονείς αλλά και την ευρύτερη
κοινότητα για να ακολουθούν τους κανόνες κυκλοφοριακής
αγωγής και να καταλάβουν την σπουδαιότητά τους. Θέλουμε
να τους επισημάνουμε τις τυχόν παραλείψεις στο θέμα της
κυκλοφοριακής ασφάλειας που έχουμε εμείς ανακαλύψει. Τα
παιδιά χωρίζονται σε ομάδες και η κάθε ομάδα συνθέτει μια
αφίσα την οποία θα αναρτήσουμε σε διάφορα σημεία στο
χώρο του σχολείου αλλά και στη γειτονιά μας. Χρησιμοποιούμε
χαρτόνια, όπου η κάθε ομάδα ζωγραφίζει με μαρκαδόρους και
γράφει το μήνυμα που θέλει να διαδώσει. Τα παιδιά
αποφασίζουν με τι θέλουν να ασχοληθούν και χωρίζουν μόνα
τους τις αρμοδιότητες. Κάποια ζωγραφίζουν και κάποια
γράφουν το μήνυμα που θέλουν με την βοήθεια του/της
εκπαιδευτικού. Ο/η εκπαιδευτικός γράφει σε χαρτί το μήνυμα
που τα παιδιά συντάσσουν και στην συνέχεια τα παιδιά το
αντιγράφουν (π.χ. Φοράτε πάντα τη ζώνη ασφαλείας όταν
βρίσκεστε στο αυτοκίνητο) και αποφασίζουν σε ποιο σημείο θα
τοποθετήσουν την αφίσα που θα δημιουργήσουν, μέσα και έξω
από το σχολείο.

Συζήτηση και Παρουσίαση αποτελεσμάτων.
Αξιολόγηση αποτελεσματικότητας του προγράμματος
-τι μάθαμε;
– Πόσο πιο ενημερωμένοι και ασφαλείς αισθανόμαστε;
Ζωγραφίζω την αξιολόγησή μου σε χαρτί

168641200827516866702347161686670181625168667019237016866701351141686670221626168667028797516866702667611686670247031

1686670247031

νΝεετ
εο  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εργαστήριο 4 

Να αντιληφθούν τους πιθανούς 

 κινδύνους και τα ατυχήματα που προκαλούνται στο δρόμο. *Να προβληματιστούν και να προτείνουν λύσεις για τη μείωση των ατυχημάτων στο δρόμο. *Να αντιληφθούν ότι κάποιες επικίνδυνες συμπεριφορές στον δρόμο μπορεί να είναι αποτέλεσμα των συναισθημάτων που μπορεί να έχει κάποιος. *Να διατυπώνουν προβλέψεις. *Να εκφράσουν συναισθήματα μέσα από τη μίμηση. *Να πλουτίσουν τις δυνατότητες έκφρασής τους μέσω του αυτοσχεδιασμού και της ανάληψης ρόλου στο θεατρικό παιχνίδι 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αν ήταν αλλιώς…όλα θα ήταν διαφορετικά

Παρουσιάζουμε στην ολομέλεια της τάξης, εικόνες οδικών
ατυχημάτων και καλούμε τα παιδιά να σκεφτούν και να
εκφράσουν την εκδοχή τους για το πώς μπορεί να
προκλήθηκαν. Αναρωτιόμαστε κατά πόσο μπορούν τα
ατυχήματα να προκληθούν επειδή κάποιος από τους
εμπλεκόμενους είχε ένα συγκεκριμένο συναίσθημα.
-Πώς μπορούν τα συναισθήματα να επηρεάζουν την
συμπεριφορά ενός οδηγού/πεζού/ποδηλάτη;
– Τι συνέβη τότε; Γιατί νομίζεις ότι συνέβη;
-Αναρωτιέμαι τι θα συνέβαινε εάν….
*Θεατρικό παιχνίδι: τα παιδιά χωρίζονται σε μικρές ομάδες
και αναλαμβάνουν να παρουσιάσουν ένα τροχαίο ατύχημα
μέσα από την μίμηση ρόλων. Στην συνέχεια αναρωτιούνται
και αποφασίζουν για το τι έπρεπε να έχει γίνει για να μην
συμβεί το ατύχημα ξαναπαρουσιάζουν την σκηνή ώστε να
αποφευχθεί το τροχαίο ατύχημα.
*Συζητάμε για την σημασία που έχει να φοράμε ζώνη
ασφαλείας και τα παιδιά να κάθονται στα πίσω καθίσματα
των αυτοκινήτων. Είναι σημαντικό οι πεζοί να
χρησιμοποιούν με σωστό τρόπο τις διαβάσεις, να
λαμβάνουν υπόψη τους τα φανάρια και να γίνεται η χρήση
των πεζοδρομίων. Οι ποδηλάτες απαιτείται να
χρησιμοποιούν τον ποδηλατόδρομο και να προφυλάσσουν
τον εαυτό τους με το σωστό εξοπλισμό.
*Ζητάμε από τα παιδιά και εμείς μαζί τους, να
φωτογραφίσουμε με την βοήθεια των γονέων τους, τα
σήματα κυκλοφορίας που συναντάμε στην διαδρομή για το
σχολείο μας. Φέρνουμε τις φωτογραφίες στο σχολείο και τις
κοιτάμε στον υπολογιστή. Όποια σήματα δεν τα ξέρουμε
ψάχνουμε να βρούμε τη σημασία τους.
-Μήπως θα έπρεπε να υπάρχουν και άλλες πινακίδες που να
ειδοποιούν για κάτι που δεν έχει προβλεφθεί;
-Έχει δοθεί μέριμνα για τα παιδιά που θα ήθελαν να έρθουν
στο σχολείο με το ποδήλατο;
-Υπάρχουν διαβάσεις πεζών;
-Οι φωτεινοί σηματοδότες επαρκούν;
Ας σκεφτούμε..
Στην συνέχεια μπορούμε να τα αποτυπώσουμε με τον δικό
μας τρόπο σε χαρτί.
*Φύλλα εργασίας με σχήματα και αντιστοίχιση με το
κατάλληλο σήμα. 

 

1685803467661 331685803515977168580355294916858036047511685803658094

 

 

 

Τα Φανάρια’Ο Σταμάτης  και  Ο Γρηγόρης 

’.Κατασκευή χάρτινου φαναριού «ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης» και εκμάθηση κανόνων του σωστού πεζού. -Πότε διασχίζουμε το δρόμο όταν το φανάρι είναι κόκκινο ή πράσινο; -Τι κάνουμε όταν το πράσινο ανθρωπάκι (ο Γρηγόρης) αναβοσβήνει; – Αν υπάρχει Τροχονόμος ή Σχολικός Τροχονόμος, τότε τα σήματα και τα φανάρια που υπάρχουν ισχύουν; -Ποια είναι η διαφορά του Τροχονόμου από τον/την Σχολικό Τροχονόμο; -Οι άνθρωποι που δεν έχουν επαρκή όραση πώς πληροφορούνται για το χρώμα του σηματοδότη; *Παιχνίδι με φανάρι: τα παιδιά «κυκλοφορούν» σαν οχήματα στην τάξη και όταν σηκώσει ο/η νηπιαγωγός το φανάρι με το πράσινο χρώμα προχωράνε, με το πορτοκαλί επιβραδύνουν και με το κόκκινο σταματάνε. *Χωριζόμαστε σε ομάδες των δύο. Παίρνουμε μεγάλα χαρτόκουτα και τα βάφουμε, τα κόβουμε και τα φτιάχνουμε αυτοκίνητα που να χωρούν οδηγό και επιβάτη. Βγαίνουμε στην αυλή του σχολείου και παίζουμε τους οδηγούς και τους πεζούς, ακολουθώντας τους κανόνες που έχουμε ήδη συζητήσει. Κατασκευάζουμε δρόμους διπλής κατεύθυνσης στο προαύλιο χώρο του σχολείου με κιμωλίες, διαβάσεις και φανάρια. Ένα παιδί γίνεται τροχονόμος που ρυθμίζει την κυκλοφορία και σε περίπτωση παραβάσεων κάνει συστάσεις ή δίνει κλήσεις. *Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες και κατασκευάζουν μακέτα με δρόμους και σήματα, όπου τα παιδιά μπορούν να παίξουν με τα αυτοκινητάκια του σχολείου μας. Μία ομάδα φτιάχνει την μακέτα, μια άλλη ομάδα κατασκευάζει τα σήματα και τους φωτεινούς σηματοδότες, μια άλλη ομάδα φτιάχνει τους δρόμους

1686167658239 141686167982088 31686167678899 1κοκ3168640975492316864115390651686168045300 11686411700131

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ελάτε να γίνουμε οι κατάσκοποι του δρόμου..  

Οργανώνουμε περίπατο στην περιοχή του σχολείου με σκοπό την παρατήρηση, την καταγραφή και τη φωτογράφηση πινακίδων, φαναριών, διαβάσεων, πεζοδρομίων. Οι μαθητές/ριες της τάξης χωρίζονται σε ομάδες και ορίζονται οι αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν. Οι ομάδες αφού πάρουν μαζί τους από ένα σημειωματάριο, μολύβια και φωτογραφική μηχανή µε συνοδό τον/την εκπαιδευτικό της τάξης, ξεκινούν για την έρευνά τους. Επισκέπτονται την πλησιέστερη διασταύρωση στο σχολείο στην οποία μπορούν να συναντήσουν, τις πινακίδες σήμανσης αλλά και διαγραμμίσεις. Η κάθε ομάδα παρατηρεί προσεκτικά τον χώρο που έχει αναλάβει να μελετήσει. Με τη βοήθεια του/της εκπαιδευτικού οι μαθητές/ριες καταγράφουν και παρατηρούν. Θα φωτογραφίσουν τα σήματα οδικής κυκλοφορίας για να τα βλέπουν όταν θα τα κατασκευάζουν. Η ενέργεια αυτή θα τους βοηθήσει ιδιαίτερα στο να επιλέξουν το κατάλληλο χρώμα για το χαρτόνι ή τα χαρτόνια που θα χρησιμοποιήσουν. -Είναι εύκολο να κινείσαι πεζός και να έρχεσαι στο σχολείο; -Υπάρχει μέριμνα να μπορείς να έρχεσαι με το ποδήλατο; – Υπάρχει μέριμνα να μπορούν να έρχονται άτομα με ειδικές ικανότητες; -Επιστρέφοντας στο σχολείο αξιολογούμε τον περίπατό μας και τις παρατηρήσεις μας και επεξεργαζόμαστε τα συμπεράσματά μας. Κάνουμε την καταγραφή τους. Ποια σήματα θα έπρεπε να υπάρχουν στον ΚΟΚ και δεν υπάρχουν; *Χωριζόμαστε σε ομάδες και φτιάχνουμε το σήμα της φαντασίας μας που θεωρούμε ότι λείπει από τον ΚΟΚ αλλά εμείς το θεωρούμε αναγκαίο. Θα χρησιμοποιήσουμε το κατάλληλο χρώμα και σχήμα για να δηλώσουμε το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε. *Φύλλο εργασίας: κυκλώνουμε τα σήματα που δηλώνουν απαγόρευση.

 

1686411762532168641181241516864118303081686411909816 11686411930657κοκ5κοκ6κοκ8κοκ9

 

 

 

 

 

 

 

 

ν) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς