Τίτλος Εργαστηρίων: «Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα»
- στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και γόνιμης συνεργασίας τόσο μεταξύ των νηπίων όσο και μεταξύ των εκπαιδευτικών
- στη συνειδητοποίηση της ανάγκης μετάβασης από το «εγώ» στο «εμείς» καθώς και στη συνακόλουθη κινητοποίηση των μαθητών και μαθητριών και την ανάληψη δράσης για το κοινό καλό
- στην ανάπτυξη και εδραίωση αξιών όπως η συνεργασία, ο σεβασμός στη γνώμη του άλλου, η αγάπη για τον πλησίον, η αλληλεγγύη και η αποδοχή της διαφορετικότητας
Α) Οδηγός τυφλών
Σε αυτό το παιχνίδι τα παιδιά γίνονται ζευγάρια όπου ο ένας θα είναι ο τυφλός και ο άλλος ο οδηγός του. Τα παιδιά έρχονται στο κέντρο και ζητάμε από τα παιδιά που θα κάνουν τους τυφλούς να κλείσουν τα μάτια τους. Οι οδηγοί τους, ακουμπάνε το χέρι τους στον ώμο των τυφλών και τους οδηγούν με ασφάλεια στην αίθουσα. Θα μπορούσαμε να βάλουμε ένα απαλό τραγούδι αφήνοντας τα παιδιά να περπατήσουν στο χώρο και όταν το σταματήσουμε τα παιδιά να αλλάξουν ρόλους.
Β) Ο Καθρέφτης
Σε αυτό το παιχνίδι τα παιδιά χωρίζονται σε ζευγάρια. Στέκονται το ένα απέναντι στο άλλο με τις παλάμες τους να ακουμπούν η μια την άλλη. Στη συνέχεια λέμε στα παιδιά πως ο απέναντι σας είναι ένας καθρέφτης και θα κάνει την κίνηση που και εσείς κάνετε. Μόλις δώσουμε το σύνθημα το ένα παιδί αρχίζει να κάνει κινήσεις (απλές στην αρχή) και ο απέναντι του να μιμείται το ζευγάρι του. Όταν αποφασίσουμε πως έχουν γίνει αρκετές κινήσεις αλλάζουμε ρόλους στα παιδιά.
Γ) Άκου με!
Στο συγκεκριμένο παιχνίδι τα παιδιά θα χωριστούν σε ζευγάρια ή μεγαλύτερες ομάδες. Αφού κάνουν μια μικρή σύσκεψη, θα συμφωνήσουν σε έναν ήχο που θα έχει η ομάδα (κραυγή, ήχος πουλιού ή άλλου ζώου). Στη συνέχεια η ομάδα απλώνεται στον χώρο, κλείνει τα μάτια της και με ανοιχτά τα χέρια κάνοντας τον ήχο που έχει οριστεί προσπαθεί να βρει τα άλλα μέλη της. Το παιχνίδι τελειώνει όταν η ομάδα βρεθεί και αγκαλιαστούν όλοι μαζί.
Δ) Το κουβάρι
Σε αυτό το παιχνίδι τα παιδιά θα πρέπει να πουν μια ιστορία. Μπαίνουν σε μια σειρά όλα μαζί και ο πρώτος που κρατά το κουβάρι προχωρά λίγο λέγοντας «Μια φορά και έναν καιρό ήταν…» δίνοντας στα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας τον ήρωα του παραμυθιού. Ο επόμενος ξετυλίγει το κουβάρι συνεχίζοντας την ιστορία π.χ «βρήκε έναν βάτραχο στο δάσος». Στόχος του παιχνιδιού δεν είναι να βγει μια ιστορία με συνοχή και συγκεκριμένο μοτίβο. Στόχος είναι τα παιδιά να αποδεχτούν την ιδέα του προηγούμενου παιδιού και να χτίσουν πάνω σε αυτή την ιδέα μια ομαδική ιστορία.
υπάρχουν φωτογραφίες ζώων: π.χ. λιοντάρι, καμηλοπάρδαλη, μαϊμού, ελέφαντας, τίγρη, ζέβρα, ρινόκερος κλπ. Η φωτογραφία κάθε ζώου υπάρχει τουλάχιστον δύο φορές, ενώ φροντίζει να υπάρχουν και φωτογραφίες ζώων μόνο μια φορά. Στη συνέχεια ζητά να επιλέξουν στην τύχη ένα χαρτάκι. Μετά από αυτό, κάθε νήπιο προσπαθήσει να βρει ανάμεσα στις/στους υπόλοιπες/ους ποιες/οι τράβηξαν τα χαρτάκια με το ίδιο ζώο μιμούμενη/ος κάποια χαρακτηριστική κίνηση/φωνή/κραυγή του ζώου που τους έτυχε στο χαρτάκι. Όπως αναμένεται, δύο νήπια να μείνουν μόνα τους. Μετά την ολοκλήρωση του παιχνιδιού, ο εκπαιδευτικός ξεκινά συζήτηση με τα νήπια δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα συναισθήματα αυτών που έμειναν μόνοι τους.
• Πώς αισθανθήκατε, όταν καταφέρατε να βρείτε ένα ή δύο ίδια «ζώα» με
εσάς;
• Πώς νιώσατε, όταν διαπιστώσατε ότι δεν μπορούσατε να βρείτε «ζώα» ίδια
με εσάς;
• Πώς αισθανθήκατε, όταν διαπιστώσατε ότι και άλλες/οι μαθήτριες/τές
έμειναν στο τέλος μόνες/οι τους;
• Πώς χειριστήκατε την κατάσταση; Βρήκατε κάποια λύση;
➡ Με αφορμή το τελευταίο τραγούδι φτιάξαμε μια ομαδική εργασία με όλα τα παιδιά της γης που στήνουνε χορό!
Δυστυχώς το θλιβερό μήνυμα του πολέμου στην γειτονική μας χώρα την Ουκρανία μεταφέρθηκε και στα παιδιά. Κάποιοι γονείς νηπίων μάλιστα κατάγονται από εκεί. Το θέμα συζητήθηκε μέσα στην τάξη και αποτέλεσε αφορμή για ακόμη μια δραστηριότητα.
😆 Διαβάσαμε την ιστορία του Μάχντι!
Σε συνδυασμό με την καθαρά Δευτέρα και μιας και στο νηπιαγωγείο μας φοιτούν πολλά παιδιά μεταναστών, ζητήσαμε από τους γονείς τους να μας γράψουν τις λέξεις ΑΓΑΠΗ και ΕΙΡΗΝΗ στην μητρική τους γλώσσα στα πλαίσια ευαισθητοποίησης των παιδιών στην γλωσσική ποικιλομορφία. Τα δίγλωσσα παιδιά αναγνώρισαν την μητρική τους γλώσσα και τους ακούσαμε να λένε τις λέξεις αυτές. Προσπαθήσαμε να τις επαναλάβουμε…δεν ήταν και πολύ εύκολο! Στην συνέχεια αποφασίσαμε οι χαρταετοί μας να μεταφέρουν το μήνυμα της αγάπης και της ειρήνης . Τα παιδιά διάλεξαν τα σύμβολα και γράψαμε όπως μπορούσαμε τις λέξεις σε όλες τις γλώσσες!
➡ I have peace & love in my heart
Στα πλαίσια των αγγλικών τα παιδιά και επεξεργάστηκαν τα διάφορα σύμβολα ειρήνης. Άκουσαν τα παρακάτω τραγούδια και μιμήθηκαν τις κινήσεις τους αφού πρώτα η εκπαιδευτικός τους τα εξήγησε
Το νόημα του τελευταίου τραγουδιού αποτυπώθηκε και στο χαρτί
➡ “Ο ΜΙΚΡΟΣ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ” -Παράσταση κουκλοθεάτρου