Αγελάδα, προβατάκι, τυράκι!!

DSCN0105 1

Παιδαγωγικός δείκτης Π2- Εμπλουτισμός των δραστηριοτήτων του νηπιαγωγείου με θέματα σχετικά με την αειφορία

Τα ζώα είναι πάντα μία θεματική που ενδιαφέρει πολύ τα παιδιά στο νηπιαγωγείο και έτσι μπορούμε να μάθουμε πολλά για αυτά αλλά και για τα παράγωγά τους και την αξία τους στη διατροφή μας. Συνεχίζοντας τη συνεργασία μας με το 10ο Νηπιαγωγείο Καστοριάς, το 18ο Νηπιαγωγείο Αγίου Δημητρίου και το 1ο Νηπιαγωγείο Ηλιούπολης και τους φίλους της Πίπης στη φάρμα και στο δάσος, τα παιδιά έψαξαν στο ολοήμερο πληροφορίες για την αγελάδα, τις κατέγραψαν, όπως μπορούσαν και δημιούργησαν με μεικτή τεχνική κολλάζ με φυσικά υλικά και ζωγραφική μία αφίσα για την αγελάδα, η οποία και αποτελεί σελίδα του συνεργατικού, ψηφιακού μας βιβλίου.

 

Ακούμε το παλιό αλλά αγαπημένο τραγουδάκι…

 

Παιδαγωγικός δείκτης Π3-Εκπαιδευτικές επισκέψεις

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το τυροκομείο Καστοριάς, όπου τα παιδιά ήρθαν σε βιωματική επαφή με την παρασκευή του τυριού για να μπορέσουμε έτσι να καταλάβουμε πώς από την αγελάδα και το πρόβατο καταλήγει το τυράκι στο τραπέζι μας. Το τυράκι που είναι απαραίτητο στη διατροφή μας, καθώς περιέχει ασβέστιο και δυναμώνει τα κόκαλα και τον οργανισμό μας. Μας υποδέχτηκε ο υπεύθυνος του τυροκομείου μαζί με τον χημικό, ο οποίος μας ξενάγησε στο εργαστήριο, όπου γίνονται οι μετρήσεις για τη θερμοκρασία του νερού και το πόσο ξινό είναι ένα τυρί. Μας εντυπωσίασε πολύ κι η βρύση που ανοίγει με το πόδι, γιατί δεν αγγίζουμε τίποτα με τα χέρια μας…

chhmikos

Στη συνέχεια μπήκαμε στον χώρο του εργαστηρίου και είδαμε τις μεγάλες δεξαμενές, όπου φυλάσσεται το γάλα, τον τρόπο που παστεριώνεται αλλά και σε ζωντανό χρόνο τη διαδικασία παραγωγής του τυριού. Μας εξήγησαν ότι από το γαλοτύρι (το “ζουμί” που περισσεύει) γίνεται η μυζήθρα και το ανθότυρο, καθώς τίποτα δεν πηγαίνει χαμένο…

ston choro ths paragoghs

Ζυγιστήκαμε κιόλας…

zygizomaste

Συνεχίσαμε στη μεγάλη τραπεζαρία, όπου οι υπεύθυνοι μας έδωσαν όλους από μια σακούλα με δωράκια (συσκευασμένη φέτα και ανθότυρο) και μας κέρασαν. Εκεί μας δόθηκε η ευκαιρία να κουβεντιάσουμε για όσα είδαμε και ακούσαμε.

syskeyasies kai dora

Προσφέραμε κι εμείς το δικό μας δωράκι και υποσχεθήκαμε να τρώμε πολύ τυράκι για να γίνουμε δυνατοί και να είμαστε υγιείς.

sto tyrokomeio1

Ευχαριστούμε πολύ τους υπεύθυνους του τυροκομείου για την πολύ όμορφη και άκρως επιμορφωτική ξενάγηση.

Τιμώντας την 25η Μαρτίου!

DSCN0256

Τιμήσαμε και για φέτος το διπλό χαρμόσυνο μήνυμα της 25ης Μαρτίου. Το πανανθρώπινο, από τη μια μεριά μήνυμα, του Αρχαγγέλου Γαβριήλ στην Παναγία μας ότι θα γεννήσει τον Χριστό μας, το εθνικό, από την άλλη μεριά μήνυμα, ότι ο ραγιάς θα ξεσηκωθεί, θα επαναστατήσει και θα παραδώσει μια πατρίδα ελεύθερη και ανεξάρτητη στις επόμενες γενιές.

Το ανοιξιάτικο ταμπλό μας εμπλουτίστηκε με τα παιδάκια μας ως άλλοι τσολιάδες κι ελληνοπούλες.

anoixiatiko tamplo

Παρατηρήσαμε και περιγράψαμε τον πίνακα του Θεόδωρου Βρυζάκη “Η Ελλάς ευγνωμονούσα”

Theodoros Vryzakis Grateful Hellas 1858

Τι μας δείχνει ο πίνακας; Ποια μπορεί να είναι η κοπέλα στη μέση; Ποιοι λέτε να είναι όλοι όσοι φαίνονται γύρω της;

Αποφασίσαμε να ετοιμάσουμε το σκηνικό για τη γιορτή μας με βάση αυτόν τον πίνακα άρα και ολόκληρη τη γιορτή. Ζωγραφίσαμε, λοιπόν, το σκηνικό, γίναμε κι εμείς ήρωες που παρουσιάζουν τον εαυτό τους αλλά και η Ελλάδα που τους ευγνωμονεί για όσα της έχουν προσφέρει.

h Ellaς eygnomonoysa

Προχωρήσαμε και σε μία δραστηριότητα αξιολόγησης, όπου τα παιδιά ζωγράφισαν τον δικό τους πίνακα, όπως του Βρυζάκη, τον φωτοτυπήσαμε και μετά δημιούργησαν τα δικά τους έργα χρησιμοποιώντας διάφορα εργαλεία και τεχνικές, όπως αυτά ήθελαν (με μαρκαδόρους το θέμα και ξυλομπογιές το φόντο, με κηρομπογιές το θέμα και νερομπογιές το φόντο, με μαρκαδόρους το θέμα και τυπώματα το φόντο κτλ)

axiologhsh1

axiologhsh2

Διαβάσαμε τα αγαπημένα μας Ελληνάκια της Ευγενίας Φακίνου και τα ζωγραφίσαμε

Ellhnakia

Κάναμε επανάληψη στα σχήματα σχηματίζοντας τα τσολιαδάκια μας με ανακυκλώσιμα επαναχρησιμοποιούμενα υλικά…

tsoliadakia

Κατασκευάσαμε καδράκια με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου με φύλλο εργασίας που βρήκαμε εδώ

Eyaggelismoς

Δημιουργήσαμε τους δικούς μας πίνακες με τους ήρωες στη γωνιά της τέχνης

oi hroeς

Στη γωνιά της ρομποτικής σχεδιάζαμε διαδρομές μέσω των οποίων το Bee Bot θα φτάσει στον αγαπημένο ήρωα των παιδιών…

 

image 2025 03 25T200125.447

Στη γωνιά της γραφής αντιστοίχιση με καρτέλες των ονομάτων των ηρώων και γραφή των ονομάτων τους.

DSCN0269

Στη γιορτή μας παρουσιάσαμε τους ήρωες, η Ελλάδα τους ευχαρίστησε για την προσφορά τους, τα αγόρια μας χόρεψαν το “Να’ τανε το 21” και τα κορίτσια μας τον χορό του Ζαλόγγου.

 

image 2025 03 25T202956.016

 

Μάθαμε τα τραγούδια “Ξύπνα καημένε μου ραγιά”, “Τα κλεφτόπουλα” και το “Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και Μαντώ Μαυρογένους” και τα τραγουδήσαμε στη γιορτή μας…

 

 

Οι εκδηλώσεις τιμής ολοκληρώθηκαν με τον εκκλησιασμό μας και την κατάθεση στεφάνου στην Αυγή, ένα μικρό χωριό στο οποίο μένουν παιδιά που φοιτούν στο σχολείο μας και την κατάθεση στεφάνου και παρέλαση στην Πεντάβρυσου, την έδρα του σχολείου μας.

image 2025 03 25T202131.115            image 2025 03 25T202428.053            486037545 1190395976064322 7689399753501710267 n

 

image 2025 03 25T202345.961

Και του χρόνου Ελλάδα μας!! Χρόνια πολλά κι ελεύθερα στους απανταχού Έλληνες!!!

 

Δράση για το κλίμα!!

Παιδαγωγικός δείκτης Π7- Δράσεις ενδοσχολικής επιμόρφωσης από το σχολείο

Δράση για το κλίμα

Σε συνεργασία με το ΚΕ.ΠΕ.Α Καστοριάς και τις αγαπημένες και εξαιρετικές κυρίες Μάγδα Γρηγορίου και Αναστασία Ατζέμη πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας ενδοσχολική επιμόρφωση γονέων και συλλόγων της περιοχής με θέμα “Δράση για το Κλίμα. 13ος στόχος βιώσιμης ανάπτυξης” Την επιμόρφωση παρακολούθησαν οι γονείς των μαθητών μας καθώς και κάτοικοι της περιοχής με αμείωτο ενδιαφέρον, στην οποία συμμετείχαν και βιωματικά, ενώ ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.

κλίμα1

κλίμα2

Ζώα σε χειμερία νάρκη- Η αρκούδα

Κοινωνικός δείκτης Κ7 αειφόρου σχολείου- Συνεργασία σχολείου- οικογένειας

Τελειώνοντας σιγά σιγά την ενασχόλησή μας με τον Χειμώνα και στην υποθεματική για τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη ασχοληθήκαμε λίγο πιο εκτεταμένα με την γνωστή μας αρκούδα, καθώς οι σχέσεις μας μαζί της τείνουν να γίνουν καθημερινές στην περιοχή μας. Καταρχήν δόθηκε στα παιδιά και στους γονείς η οδηγία να βρούνε πληροφορίες για την αρκούδα και να τις καταγράψουν τα παιδιά, όπως μπορούν. Τις πληροφορίες αυτές μας τις παρουσίασαν την άλλη μέρα στην ολομέλεια της τάξης.

plhroforieς arkoyda2

plhroforieς arkoyda1

Αφού συγκέντρωσαν όλες τις πληροφορίες τις κατηγοριοποίησαν και αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία ομαδική αφίσα με την οποία συμμετείχαμε στο συνεργατικό ψηφιακό βιβλίο για τα ζώα του δάσους με άλλα σχολεία της χώρας μας.

afisa arkoyda

Επίσης ένα προνήπιο δημιούργησε την δική της αφίσα για την αρκούδα με τα μηνύματά της για την άγρια ζωή…

DSCN0211

 

Κοινωνικός δείκτης αειφόρου σχολείου Κ8- Συνεργασία με φορείς

Συμμετείχαμε σε μία διαδικτυακή ξενάγηση στον Αρκτούρο, την ελληνική μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική οικολογική οργάνωση για την προστασία της άγριας χλωρίδας και πανίδας. Η κυρία Μαρία του Αρκτούρου μάς γνώρισε τις εγκαταστάσεις της οργάνωσης, καθώς και τα μυστικά για τον τρόπο με τον οποίο καταφέρνουν να βοηθάνε τις αρκούδες και να επιστρέφουν κάποιες από αυτές (όσες κρίνονται ικανές) στο φυσικό τους περιβάλλον.

diadiktyakh xenaghsh ston Arktoyro

Ακούσαμε το τραγούδι Αρκούδα ορεινή που μας πρότεινε η κυρία Μαρία

Γράψαμε μία ιστοριούλα για τις αρκούδες που ξυπνάνε τώρα την Άνοιξη και την στείλαμε στον Αρκτούρο ως ευχαριστήριο για την ξενάγηση στα μέρη τους.


book title
Διαβάστε το βιβλίο στο StoryJumper

Αστυνομία και ασφάλεια

Παιδαγωγικός δείκτης Π3- Εκπαιδευτικές επισκέψεις

Κοινωνικός και οργανωσιακός δείκτης Κ5 – πρωτοβουλίες, δράσεις και μέτρα πρόληψης, προαγωγής και προστασίας της υγείας που υιοθετεί το σχολείο για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Με αφορμή την ημέρα ασφαλούς διαδικτύου κουβεντιάσαμε με τα παιδιά για θέματα ασφάλειας στην καθημερινή μας ζωή. Πού και πότε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Μα, βέβαια, χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο. Όλοι ξέρουμε πόσο όμορφα νιώθουμε όταν παίζουμε παιχνίδια στο τάμπλετ μας ή στο κινητό της μαμάς. Υπάρχουν, όμως, κίνδυνοι στα παιχνίδια αυτά; τι πρέπει να προσέχουμε;

Παρακολουθούμε και κουβεντιάζουμε για το παρακάτω βίντεο…

Όλα σχεδόν όσα αναφέρονται στο βίντεο τα γνωρίζουμε, καθώς ξεκινώντας τα συνεργατικά ευρωπαϊκά έργα etwinning που υλοποιούμε στο σχολείο μας αναφερόμαστε εκτενώς στο Netiquette, την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο, αλλά ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για επανάληψη, που μας βοηθάει να μαθαίνουμε καλύτερα.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δείχνουμε και στον δρόμο. Όταν περπατάμε μαζί με τους γονείς μας στο δρόμο προς το σχολείο, όταν πηγαίνουμε μια βόλτα, όταν βγαίνουμε έξω για παιχνίδι. Μιλήσαμε για το ότι πρέπει απαραιτήτως να φοράμε ζώνη στο αυτοκίνητο, να καθόμαστε στο πίσω κάθισμα, να φοράμε κράνος όταν κάνουμε ποδήλατο, να περνάμε απέναντι μόνο από τις διαβάσεις όταν είμαστε στην πόλη και να προσέχουμε πάρα πολύ κοιτάζοντας δεξιά κι αριστερά όταν περνάμε απέναντι έναν δρόμο στο χωριό. Θυμηθήκαμε τα φανάρια για τα αυτοκίνητα αλλά και τους φίλους μας Σταμάτη και Γρηγόρη για τους πεζούς.

Παρακολουθήσαμε και κουβεντιάσαμε το παρακάτω βίντεο…

Κι όταν είμαστε στο σπίτι ή στο σχολείο; τι γίνεται εκεί; Είμαστε πάντα ασφαλείς ή μπορούμε κι εκεί να κινδυνεύσουμε; Τα παιδιά αμέσως βρήκαν πολλούς κινδύνους που κρύβονται μέσα στο σπίτι μας και στο σχολείο και πρότειναν τους δικούς τους τρόπους αποφυγής ατυχημάτων. Παρακολουθήσαμε και κουβεντιάσαμε το παρακάτω βίντεο.

Ζωγραφίσαμε τα όσα κουβεντιάσαμε…

asfaleia

Ποιοι είναι αυτοί που μπορούν να βοηθήσουν στο να νιώθουμε ασφάλεια; Μα φυσικά η αστυνομία και η πυροσβεστική. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να επισκεφθούμε την αστυνομία, να γνωρίσουμε τους χώρους του νέου κτιρίου, να γνωρίσουμε τους αστυνομικούς και να κουβεντιάσουμε μαζί τους για την ασφάλεια.

Ετοιμάσαμε μία αφίσα ως δώρο για τους αστυνομικούς

DSCN0122

και με μεγάλο ενθουσιασμό στις 7 Μαρτίου φτάσαμε στο αστυνομικό μέγαρο, όπου μας περίμενε η γλυκύτατη κυρία Έφη, η οποία μας οδήγησε σε έναν χώρο, που ποτέ δε φανταζόμασταν ότι υπήρχε μέσα στην αστυνομία και μας θύμισε το δωμάτιό μας και το σχολείο μας. Κουβεντιάσαμε μαζί της και μας έδειξε κάποια αντικείμενα που χρησιμοποιούν οι αστυνομικοί στη δουλειά τους και το πώς αυτά μπορούν να βοηθούν στην ασφάλειά μας…

gnorizoyme antikeimena thς astynomiaς1

Φορέσαμε διάφορα καπέλα, τα οποία και χαρήκαμε πολύ…

 

dokimazontaς kapela

Ας χαιρετίσουμε κι εμείς σαν αστυνομικοί ακουμπώντας το καπέλο μας…

1

Αμέσως μετά κατηφορίσαμε προς το γκαράζ, όπου είδαμε από κοντά τις μηχανές και τα περιπολικά, καθώς και τα ποδήλατα των αστυνομικών…

DSCN0144

sto gkaraz me tiς mhchaneς

kai dyo dyo sth mhchanh

κι από εκεί έξω στο περιπολικό…

2

Η μεγάλη μας έκπληξη ήταν ο κύριος Πολύβιος, ο οποίος μας έκανε τη χάρη να μας γνωρίσει τη μηχανή του, να μας μάθει πώς ακούγεται ο ήχος της μηχανής όταν είναι στο δρόμο και υπάρχει ανάγκη και εννοείται πως έπρεπε να βρούμε και τη σειρήνα…

Polybioς1

Polybioς2

Πραγματικά περάσαμε πολύ καλά και μείναμε ενθουσιασμένοι με τους αστυνομικούς και τα όσα είδαμε εκεί. Σε ερώτηση “τι θα γίνετε όταν μεγαλώσετε” που τους έκανε ο κύριος Πολύβιος, η απάντηση ήταν “αστυνομικός”!!

Στην επιστροφή μας στο σχολείο και σχετικά με την ανατροφοδότηση κουβεντιάσαμε τα όσα είδαμε και ακούσαμε, το πώς νιώσαμε και το τι μας άρεσε περισσότερο από όλα. Ζωγραφίσαμε τις εντυπώσεις μας με τη μηχανή, τον κύριο Πολύβιο και την κυρία Έφη να πρωταγωνιστούν σε όλες τις ζωγραφιές.

astynomia2

astynomia1

Ευχαριστούμε από καρδιάς τους αστυνομικούς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καστοριάς που μας υποδέχτηκαν στο μέγαρο και, κυρίως, την κυρία Έφη που μοιράστηκε μαζί μας πολλά μυστικά του επαγγέλματός της και τον κύριο Πολύβιο που μας έδωσε την ευκαιρία να νιώσουμε για λίγο κι εμείς αστυνομικοί πάνω στη μηχανή του.

Το κίνημα της αγκαλιάς!!

 

Πίνακας χειμωνιάτικη αγκαλιά 50x50 1 min

Αγκαλιά!!! Πόσο σημαντική στ’ αλήθεια!! Μια μορφή μη λεκτικής επικοινωνίας που υποδηλώνει συμπαράσταση και παρηγοριά, αγάπη και κατανόηση! Η αγκαλιά μάς δίνει δύναμη, μας ηρεμεί, μας ησυχάζει. Τι νιώθουμε μέσα σε μία αγκαλιά; Αγάπη, ηρεμία, στοργή, ασφάλεια, ζεστασιά. Γι’ αυτό κι εμείς φέτος στο σχολείο μας καλημεριζόμαστε με αγκαλιές. Η αγκαλιά έχει γίνει η καθημερινή, πρωινή μας ρουτίνα. Λέγοντας προσωπικά καλημέρα σηκωνόμαστε κι αγκαλιάζουμε την κυρία. “Κυρία, πόσο ζεστή είναι η αγκαλιά σου”…”Κυρία, πόσο ωραία μυρίζεις…” “Κυρία, πόσο τυχερή είσαι που σε αγκαλιάζουν καθημερινά αυτά τα μικρά χεράκια…” θα προσθέσω εγώ!!

Μέσα σε όλο το κλίμα της αγκαλιάς γινόμαστε μια μεγάλη αγκαλιά με άλλα σχολεία της χώρας μας και συμμετέχουμε στη δράση του Δημοτικού Σχολείου Σοφικού με τίτλο “Το κίνημα της αγκαλιάς”.

Ακούμε τραγούδι για την αγκαλιά…

Παίρνουμε αγκαλιά ό,τι αγαπάμε…

DSCN0141

Ζωγραφίζουμε τις δικές μας αγκαλιές…

Το κίνημα της αγκαλιάς2

και τις χαρίζουμε απλόχερα…

Το κίνημα της αγκαλιάς1

 

Μπορείτε να δείτε τη συμμετοχή μας

Δείκτης Αειφόρου Σχολείου Κ3 “Κοινωνικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν από τη σχολική κοινότητα μέσα και έξω από το σχολείο”

 

Μίλα τώρα!!

Από το 2013 και με αφορμή την 6η Μαρτίου “Ημέρα ενάντια στην ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό” το “Χαμόγελο του παιδιού” και το “YouSmile” πραγματοποιούν τη σχολική δράση “Μίλα Τώρα”. Με βασικό μήνυμα το “Μίλα Τώρα” τα σχολεία με τους μαθητές και τους δασκάλους τους δημιουργούν το δικό τους μήνυμα ενάντια στην ενδοσχολική βία τονίζοντας τη συμπερίληψη, τον σεβασμό στο διαφορετικό και την αποδοχή.

Για φέτος δημιουργήσαμε μια αφίσα με ένα ποιηματάκι που σκαρφιστήκαμε …

ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ για ό,τι σε φοβίζει

ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ έτσι θα αντισταθείς

ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ γιατί να ξέρεις σου αξίζει

ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ μια όμορφη ζωή να ζεις

Δείτε τη φετινή δική μας συμμετοχή στη δράση:

Κ3 Δείκτης Αειφόρου Σχολείου “Κοινωνικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν από τη σχολική κοινότητα”

Εγγραφές στα νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2025- 2026

eggrafes mast

Οι εγγραφές ξεκίνησαν!! Ήρθε η ώρα να γραφτούμε στο σχολείο της καρδιάς μας, στο νηπιαγωγείο. Γονείς, διαβάστε όσα χρειάζεται να γίνουν…

  • Οι εγγραφές για φέτος θα γίνουν από 5 Μαρτίου 2025 εώς και 24 Μαρτίου 2025. Μετά την 24η Μαρτίου κάθε αίτηση θεωρείται εκπρόθεσμη και χρειάζεται έγκριση του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης.
  • Φέτος στα νηπιαγωγεία εγγράφονται μαθητές που έχουν γεννηθεί το 2021. Για τα παιδιά που ήδη φοιτούν στο νηπιαγωγείο η εγγραφή για την επόμενη χρονιά γίνεται αυτεπάγγελτα.
  • Η εγγραφή γίνεται από τους γονείς/ κηδεμόνες στο νηπιαγωγείο στο οποίο ανήκουν σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας τους ηλεκτρονικά στην ψηφιακή πλατφόρμα  https://proti-eggrafi.services.gov.gr/

Στο νηπιαγωγείο μας εγγράφονται μαθητές που κατοικούν στις τοπικές κοινότητες Πενταβρύσου, Τσάκωνης, Αυγής και Ομορφοκκλησιάς.

Οδηγίες ηλεκτρονικής αίτησης

  • Χρήση κωδικών: Οι γονείς/κηδεμόνες, κατά την είσοδό τους στην ηλεκτρονική Υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) αυθεντικοποιούνται με την χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).
  • Συμπλήρωση στοιχείων επικοινωνίας: Κατά την είσοδό του στο σύστημα, ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει τα στοιχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κινητού τηλεφώνου μέσω του οποίου θα ενημερώνεται για την πορεία της αίτησής του. Για την υποβολή της αίτησης ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει διαδοχικά τα ακόλουθα:
  1. τα στοιχεία του νηπίου/προνηπίου για το οποίο αιτείται την εγγραφή. Το σύστημα διαλειτουργεί με το Μητρώο Πολιτών και το Πληροφοριακό Σύστημα myschool και παρέχει στον γονέα/κηδεμόνα λίστα των τέκνων που είναι εγγεγραμμένα στην οικογενειακή του μερίδα, τα οποία είναι σε ηλικία εγγραφής στο Νηπιαγωγείο και τα οποία δεν είναι εγγεγραμμένα σε άλλη σχολική μονάδα. Τα στοιχεία των τέκνων είναι συμπληρωμένα και ο γονέας/κηδεμόνας επιλέγει το τέκνο για το οποίο επιθυμεί να υποβάλει αίτηση.
  2. τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του, την οποία τεκμηριώνει αναρτώντας σε ψηφιακή μορφή εγγράφου σχετικό αποδεικτικό, όπως λογαριασμό ΔΕΚΟ, μισθωτήριο συμβόλαιο, ή άλλο δημόσιο πρόσφατο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ρητά η διεύθυνση κατοικίας
  3. το ονοματεπώνυμο άλλου/λων τέκνου/ων, που φοιτά/τούν στην ίδια ή σε συστεγαζόμενη σχολική μονάδα, εφόσον υπάρχει/χουν και για το/τα οποίο/α θα χρειαστεί να προσκομίσει Βεβαίωση Φοίτησης από  τη  συστεγαζόμενη σχολική μονάδα.
  4. εάν επιθυμεί τη φοίτηση του νηπίου/προνηπίου στο Προαιρετικό Ολοήμερο πρόγραμμα ή στο Αναβαθμισμένο Πρόγραμμα Ολοήμερου ή/και στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής
  5. τα στοιχεία των συνοδών των νηπίων/προνηπίων κατά την προσέλευση και αποχώρηση τους από τη σχολική μονάδα και
  6. επιλέγει τη δήλωση: «Υποβάλλοντας αυτή την αίτηση, αναλαμβάνω την ευθύνη για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του νηπίου/προνηπίου».

Έγγραφα που θα πρέπει να προσκομιστούν στο νηπιαγωγείο

  • Αίτηση εγγραφής ΑΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙΤΕ το Προαιρετικό Ολοήμερο πρόγραμμα (13:00 -16:00) ή στο Αναβαθμισμένο Πρόγραμμα Ολοήμερου (13:00 – 17:30)  ή/και στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής.
  • Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή, (Α.Δ.Υ.Μ.), συμπληρωμένο από τον γιατρό του παιδιού
  • Βιβλιάριο Εμβολίων, του μαθητή/τριας, ή προσκόμιση άλλου στοιχείου,  από το οποίο αποδεικνύεται ότι έγιναν τα εμβόλια που προβλέπονται και είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. (παρ. 4, του άρθρου 6 του Π.Δ 79/2017 (Α ́ 109), όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 4 α του άρθρου 44 του ν.4777/2021 (Α ́ 25).
  • ΥΠΕΥΘΥΝΗ-ΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ-ΕΤΕΡΟΥ-ΓΟΝΕΑ
  • Πιστοποιητικό γέννησης του/της μαθητή/τριας, επίσημα μεταφρασμένο (μόνο για τους αλλοδαπούς μαθητές).
  • Γνωμάτευση από ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. εφόσον υπάρχει, σε περίπτωση μαθητή/τριας με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Επισημαίνεται ότι η γνωμάτευση αυτή δεν αποτελεί προϋπόθεση εγγραφής του μαθητή/τριας στο Νηπιαγωγείο, διευκολύνει όμως την οργάνωση για την υποστήριξη μαθητών με ΕΕΑ.

Μετά την υποβολή της αίτησης, ο γονέας/κηδεμόνας λαμβάνει ενημερώσεις στο κινητό τηλέφωνο που έχει δηλώσει κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησής του για την πορεία της. Εφόσον απαιτηθούν διορθώσεις, η αίτησή του επιστρέφεται στον ίδιο από το Νηπιαγωγείο, προκειμένου να τις πραγματοποιήσει. Έπειτα από τις σχετικές διορθώσεις, η αίτηση γίνεται «αποδεκτή».

Για τυχόν απορίες και ενδεχόμενα προβλήματα επικοινωνήστε μαζί μας

  • στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο mail@nip-pentavr.kas.sch.gr
  • στα τηλέφωνα 2467097404 και 2467307022

Για την ολοκλήρωση της εγγραφής μπορείτε να απευθύνεστε στην προϊσταμένη του νηπιαγωγείου από τις 5 εώς τις 24 Μαρτίου και ώρες 12:15μμ μέχρι 13:00μμ.

Μπορείτε να δείτε όλη την εγκύκλιο εδώ:



Λήψη αρχείου

Τρώω υγιεινά, μεγαλώνω σωστά!

Παιδαγωγικός δείκτης αειφόρου σχολείου Π2- Εμπλουτισμός των δραστηριοτήτων του νηπιαγωγείου, με θέματα σχετικά με την αειφορία.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η καλλιέργεια σωστών στάσεων και συνηθειών σε σχέση με την υγιεινή διατροφή αποτελεί σημαντικό στόχο του σχολείου μας σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Κοινωνικός Δείκτης αειφόρου σχολείου Κ7- Πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το νηπιαγωγείο για να έρθουν οι γονείς πλησιέστερα προς αυτό.

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς δίνονται στους γονείς ερωτηματολόγια γνωριμίας με τους μαθητές μας προκειμένου να εντοπίσουμε ιδιαίτερες συνήθειες και ανάγκες των παιδιών αλλά και να γνωρίσουμε καλύτερα τους μαθητές μας και να οργανώσουμε το παιδαγωγικό μας έργο. Ως αποτέλεσμα αυτών δίνονται πάντα οδηγίες σχετικές με το δεκατιανό των παιδιών, που αφορούν και στο είδος του αλλά και στον τρόπο με τον οποίο θα το στέλνουν στο σχολείο. Όσον αφορά στο είδος γίνονται προτάσεις προς τους γονείς για το τι μπορεί να περιλαμβάνει το δεκατιανό των παιδιών στο σχολείο, ενώ επισημαίνεται η ανάγκη της ύπαρξης τάπερ πολλαπλών χρήσεων με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης πλαστικής σακούλας ψυγείου, αλουμινόχαρτου, χαρτιού κτλ.

Σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς υπάρχει ανατροφοδότηση με τους γονείς στο θέμα της διατροφής των παιδιών όσον αφορά και στο δεκατιανό αλλά και στο μεσημεριανό φαγητό τους.

Όμως φτάνει μόνο η ενημέρωση γονέων για την υιοθέτηση σωστών συνηθειών διατροφής αν δεν καταφέρουμε να πείσουμε τα παιδιά πόσο σημαντικό είναι να τρώνε σωστά ώστε να μεγαλώσουν σωστά; Άλλωστε στο νηπιαγωγείο “αφού το λέει η κυρία είναι σωστό!!”

Κοινωνικός Δείκτης Κ5 αειφόρου σχολείου – πρωτοβουλίες, δράσεις και μέτρα πρόληψης, προαγωγής και προστασίας της υγείας που υιοθετεί το νηπιαγωγείο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς

Ξεκινάμε καταγράφοντας τι μας αρέσει να τρώμε…

DSCN02281

 

Διαβάζουμε το βιβλίο “Οι Φαταούλες” της Ρόζμαρι Γουέλς, το κουβεντιάσαμε και αποφασίσαμε κι εμείς από δω και πέρα να τρώμε όσο μπορούμε πιο υγιεινά για να έχουμε και καλή φυσική κατάσταση.

Ταξινομήσαμε τροφές σε υγιεινές και ανθυγιεινές και κάναμε την κυρία Υγιεινή Διατροφή μας, που στολίζει την τραπεζαρία μας…

DSCN0223

Ταξινομήσαμε τις τροφές στις ομάδες τους και δημιουργήσαμε τα σπιτάκια των τροφών, που βρήκαμε στο διαδίκτυο https://e-children.blogspot.com/2012/03/blog-post_02.html#axzz2qP1au0fg

DSCN0239

Ο παιδίατρός μας λέει ότι πρέπει να τρώμε από όλες τις τροφές αλλά όχι το ίδιο συχνά… δημιουργήσαμε γι’ αυτό την πυραμίδα της διατροφής για να ξέρουμε κάθε πότε πρέπει να τρώμε από όλες τις τροφές…

DSCN0226

Σε συνεργασία με ξυλουργό της περιοχής που μας έχει προσφέρει πολλά στο σχολείο δημιουργήσαμε και τρισδιάστατη πυραμίδα διατροφής, η οποία υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας για να μας υπενθυμίζει πώς πρέπει να τρώμε σωστά.

DSCN0224

Για να μπορούμε να βλέπουμε τι έχουμε φάει από την κάθε ομάδα τροφών, καταγράφουμε καθημερινά και στο τέλος της εβδομάδας καταλήγουμε σε συμπεράσματα κι αποφασίζουμε τι θα πρέπει να φάμε περισσότερο την ερχόμενη εβδομάδα.

DSCN0225

Κοινωνικός Δείκτης Κ8 αειφόρου σχολείου- Συνεργασία του νηπιαγωγείου με επιστήμονες, καλλιτέχνες, επαγγελματίες, πολίτες ή φορείς της κοινωνίας των πολιτών

Επίσης, σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Καστοριάς παρακολουθήσαμε δράση/ παρέμβαση Αγωγής Υγείας που συντονίζεται και υλοποιείται σε συνεργασία των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και δεχτήκαμε την επίσκεψη της υπευθύνου της συγκεκριμένης δράσης, της εξαιρετικής κυρίας Βάσως.

Η κυρία Βάσω ανέπτυξε μία εξαιρετική χημεία με τα παιδιά, κουβέντιασε μαζί τους για τη σημασία της σωστής διατροφής, για τους κανόνες που τη διέπουν, για τη διατροφή σε σχέση με τις εποχές, για τον αριθμό των γευμάτων που πρέπει να τρώνε καθημερινά.

επίσκεψη Κέντρου Υγείας

Της χαρίσαμε την αφίσα που της είχαμε ετοιμάσει…

 

δίνουμε την αφίσα μας

και δεχτήκαμε τα δικά μας δωράκια…

τα δωράκια μας

Την αφίσα της κυρίας Βάσως την κολλήσαμε στην τραπεζαρία μας για να τη συμβουλευόμαστε συνέχεια και τα ενημερωτικά φυλλάδια τα μοιράσαμε στις οικογένειές μας για να συνεχίζουμε και στο σπίτι να εφαρμόζουμε τα όσα μαθαίνουμε.

 

Ήρθε ο Χειμώνας, παιδιά!!

Και σιγά σιγά μπήκαμε και στον Χειμώνα, τον οποίο μονοπωλούν τα Χριστούγεννα. Αφού, όμως, πέρασαν οι αγαπημένες μας γιορτές κι επιστρέψαμε στο σχολείο ήρθε η ώρα να παρατηρήσουμε τον Χειμώνα, τις αλλαγές που φέρνει στη φύση, τα καιρικά φαινόμενα.

Ξεκινάμε παρατηρώντας, όπως πάντα, την αυλή μας, τα δέντρα της, τον ουρανό…

DSCN0072

Τα φύλλα από τα δέντρα έχουν πέσει. Τα δέντρα είναι γυμνά. Πώς είναι τα κλαδιά τώρα που μπορούμε και τα βλέπουμε καθαρά; Ίσια, κυρτά, χοντρά, λεπτά… Περιγράφουμε πίνακες ζωγραφικής με χειμωνιάτικα δέντρα χρησιμοποιώντας το κατάλληλο λεξιλόγιο

DSCN0255

Ζωγραφίζουμε τα δικά μας χειμωνιάτικα δέντρα με διάφορα υλικά…

cheimoniatika dentra1

cheimoniatika dentra2

Αφού δείξαμε μεγάλο ενδιαφέρον για τους πίνακες ζωγραφικής, βάλαμε στη γωνιά της τέχνης και άλλους χειμωνιάτικους πίνακες και ζωγραφίσαμε και τους δικούς μας…

5
“Χιονισμένο τοπίο” Γεωργιάδης
3
“Κίσσα” Μονέ

cheimoniatikoi pinakes

Ο Χειμώνας ενδείκνυται στον τόπο μας για φυσικές επιστήμες. Μόλις χιόνισε θελήσαμε να πειραματιστούμε με το χιόνι… το φέραμε μέσα στην τάξη, το αγγίξαμε (πράγμα που μας ευχαριστεί πάρα πολύ και μας είναι ούτως ή άλλως γνωστό) και θελήσαμε να δούμε τι θα πάθει αν ρίξουμε πάνω του νερό ζεστό, νερό από τη βρύση, αν το βάλουμε στο καλοριφέρ κι αν το βάλουμε στην κατάψυξη. Ξεκινήσαμε πρώτα κάνοντας υποθέσεις και συμπληρώνοντας το αντίστοιχο φύλλο εργασίας και μετά προχωρήσαμε στον πειραματισμό και καταλήξαμε στα συμπεράσματά μας αφού παρατηρήσαμε την εξέλιξη.

peiramata me to chioni1

peiramata me to chioni2

Τα ζώα σε χειμερία νάρκη και τα πολικά ζώα είχαν κι αυτά την τιμητική τους (δυστυχώς έχουν διαγραφεί από λάθος οι φωτογραφίες σ’ αυτές τις υποθεματικές)

Η κυρία Αλεξία και τα παιδιά στο ολοήμερο κατασκεύασαν μία πολύ όμορφη ομαδική εργασία με φυσικά υλικά στην οποία τοποθέτησαν τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη στις φωλιές τους.

DSCN0081

Δημιουργήσαμε, επίσης, μία ομαδική εργασία, στην οποία τα παιδιά μετέφεραν ό,τι πληροφορίες είχαν βρει στο σπίτι, είχαν καταγράψει σε χαρτί, όπως μπορούσαν, παρουσίασαν στην ολομέλεια τις τάξεις και κατέγραψαν στην ομαδική.

afisa arkoyda

Συμμετείχαμε σε διαδικτυακή ξενάγηση στον Αρκτούρο, όπου η υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων η κυρία Μαρία μας εξήγησε τι ακριβώς κάνει ο Αρκτούρος για να προστατεύσει τα άγρια ζώα.

diadiktyakh xenaghsh ston Arktoyro

Μάθαμε για τα πολικά ζώα μέσα από σχετικά βιντεάκια…

 

polika zoa

Ακούσαμε το τραγούδι που μας άρεσε πάρα πολύ…

Εκτός, όμως από τα ζώα αυτά έχουμε και τα πουλάκια μας, τα οποία δεν θα μπορούν εύκολα να βρούνε την τροφή τους κάτω από το χιόνι. Γι’ αυτό ετοιμάσαμε φωλιές στις οποίες βάλαμε τροφή και κρεμάσαμε στα δέντρα του σχολείου μας.

image 2025 03 29T205550.327

DSCN0324

Προσέξτε πόσο χαρούμενοι είμαστε γι’ αυτό…. Επίσης, φροντίσαμε να σκεπάσουμε τον λαχανόκηπό μας με νάυλον, να δημιουργήσουμε, δηλαδή, ένα μικρό θερμοκήπιο, που θα προστατέψει τα λαχανικά που φυτέψαμε από τις χαμηλές θερμοκρασίες και την παγωνιά. Κι έτσι καταφέραμε να σώσουμε τα λαχανικά μας.

DSCN0025

Διαβάσαμε το ουκρανικό παραμύθι “το Γάντι”…

το δραματοποιήσαμε…

paizontas to ganti

βάλαμε τα ζώα στη σειρά, όπως εμφανίζονται στην ιστορία, αντιστοιχίσαμε με τη σωστή λέξη, βάλαμε στη σειρά τους αριθμούς και μάθαμε τα τακτικά επίθετα, πρώτος κτλ, παίζοντας παιχνίδια με τις εικόνες των ζώων και με τα σώματά μας…

bazontas sth seira ta zoakia

Παίξαμε και πολλά παιχνίδια στις γωνιές… αντιστοίχιση αριθμού και ποσότητας, μοτίβα, ζωγραφική κτλ

cheimoniatika paichnidia stis gonies