Άρθρα ανά μήνα: Φεβρουάριος 2024
“Μίλα Τώρα” Σχολική δράση ενάντια στην ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό
Το σχολείο είναι ένας χώρος μάθησης, χαράς και δημιουργίας. Είναι ο χώρος στον οποίο το παιδί ξεκινά να κοινωνικοποιείται, να έρχεται σε επαφή με πρόσωπα εκτός του οικογενειακού του περιβάλλοντος, με συναισθήματα, με εμπειρίες, με στόχους και όνειρα. Είναι ο χώρος ανάπτυξης στάσεων, αξιών και αντιλήψεων, όπως η ενσυναίσθηση, η συνεργασία, η βιωσιμότητα, η αλληλεγγύη, ο εθελοντισμός και άλλα. Είναι όμως πάντα έτσι;
Δεν είναι λίγες οι φορές που στα σχολεία μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με το φαινόμενο του εκφοβισμού και της ενδοσχολικής βίας. Της επαναλαμβανόμενης και εσκεμμένης, δηλαδή, χρήσης βίας μεταξύ μαθητών με σκοπό την πρόκληση πόνου ή εξευτελισμού. Η βία μπορεί να είναι σωματική, ψυχολογική, λεκτική, σεξουαλική αλλά και ηλεκτρονική.
Στην προσπάθειά μας να μειώσουμε τέτοιες συμπεριφορές και στοχεύοντας μελλοντικά στην εξάλειψή τους συμμετέχουμε στη σχολική δράση “Μίλα Τώρα” με τη δημιουργία μιας αφίσας κι ενός βίντεο με μηνύματα κατά του σχολικού εκφοβισμού.
Μαθαίνοντας τις αξίες των Ολυμπιακών αγώνων
Συνεχίζοντας το etwinning έργο μας με τίτλο “How to become an Olympian” αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα βιβλίο, στο οποίο θα γράψουμε τις ιστορίες που δημιούργησε το κάθε σχολείο σχετικά με τις Ολυμπιακές αξίες. Η λέξη για την οποία ο κάθε εταίρος θα έγραφε τη δική του ιστοριούλα προκειμένου να τις μάθει η Phrygia, η μασκότ των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων προέκυψε από το γύρισμα του τροχού της τύχης…
Η δική μας λέξη είναι η λέξη “Acknowledgment” η “αναγνώριση, δηλαδή των προσπαθειών κάποιου.
Η ιστοριούλα μας γράφτηκε με την πολύτιμη βοήθεια της κυρίας Εύας που μας μαθαίνει αγγλικά και αφορά στο ζωικό βασίλειο του δάσους, όπου δύο ομάδες, οι αλεπούδες και οι ασβοί παίζουν ποδόσφαιρο. Στην ομάδα των αλεπούδων ανήκει ένα μικρό αλεπουδάκι, ο Μίλτος, τον οποίο ο προπονητής δεν έβαζε ποτέ στον αγώνα. Εκείνο, όμως, δεν έχανε ποτέ προπονήσεις και μάλιστα ακόμη και μετά το τέλος των προπονήσεων συνέχιζε μόνο του τις προσπάθειες για ώρες ατέλειωτες. Στον αγώνα που διεξαγόταν στο δάσος εκείνη την ημέρα, οι ασβοί δεν έπαιζαν καθόλου δίκαια και στην προσπάθειά τους να κερδίσουν έκαναν πολλές ενέργειες που δεν ήταν σωστές. Σε μία από αυτές τραυματίστηκε ένας αθλητής των αλεπούδων και τότε ο προπονητής κάλεσε τον Μίλτο. Ο Μίλτος έβαλε δύο γκολ που έδωσαν τη νίκη στις αλεπούδες και όλοι αναγνώρισαν την προσφορά του στην ομάδα αλλά και τις προσπάθειες που έκανε τόσο καιρό και ο προπονητής τον έκανε αρχηγό. Με την ιστορία αυτή προσπαθήσαμε να μάθουμε στη Φρυγία ότι πρέπει να αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες αλλά και την προσφορά κάποιου και να τον ευχαριστούμε για τη βοήθεια που μας προσφέρει.
Το ψηφιακό βιβλίο με τις ιστορίες όλων των σχολείων- εταίρων μπορείτε να το δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο
Και συνεχίζουμε…..
“How to become an Olympian” Etwinning 2023- 2024
Και κάπως έτσι ξεκινήσαμε και το δεύτερο etwinning έργο μας για φέτος, με τίτλο “How to become an Olympian”, στο οποίο συνεργαζόμαστε με σχολεία Λιθουανίας, Τουρκίας και Ελλάδας και στοχεύουμε στο να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τον Ολυμπισμό και τις ιδέες του, μέσω του παιχνιδιού, της συνεργασίας και της ανακάλυψης.
Μετά από ψηφοφορία των σχολείων- εταίρων το λογότυπο του έργου μας είναι η πρόταση του 34ου Νηπιαγωγείου Πατρών, το οποίο και ευχαριστούμε πολύ για την άψογη συνεργασία και πέρυσι και φέτος.
Η δική μας πρόταση ήταν ψηφιακά επεξεργασμένη εξ ολοκλήρου λόγω απουσίας σχεδόν όλων των νηπίων μας για περίπου μία εβδομάδα.
Αφού είδαμε τις προτάσεις όλων των σχολείων για το λογότυπο του έργου, ψηφίσαμε κι εμείς αυτά που μας άρεσαν..
Συναντηθήκαμε διαδικτυακά για να γνωριστούμε μέσω των online meetings του twinspace…
Ακολούθησε ο τροχός της τύχης, ο οποίος μας έδωσε τη λέξη για την οποία πρέπει να γράψουμε μία ιστοριούλα που θα αποτελέσει το λεξικό του Ολυμπισμού…
Η λέξη μας είναι η “acknowledge”, η αναγνώριση δηλαδή των προσπαθειών και της υποστήριξης… Πρέπει να μάθουμε να ευχαριστούμε κάποιον για την προσπάθεια που καταβάλλει και για την υποστήριξη που μας δείχνει. Πάνω σ’ αυτή τη λέξη θα βασιστεί και η ιστορία που θα δημιουργήσουμε για το συνεργατικό μας βιβλίο…
Επόμενο βήμα το να γνωρίσουμε τους Ολυμπιακούς Κύκλους… Χωριζόμαστε σε ζευγάρια συνεργασίας με τους εταίρους μας και δημιουργούμε την πρόκλησή μας προς το συνεργαζόμενο σχολείο για το πώς θα δημιουργήσει τους ολυμπιακούς κύκλους.
Η δική μας πρόκληση…
στην τάξη της κυρίας Karolina και Vilma στο Kaunas Kindergarten “Spindulelis” στη Λιθουανία…
και δεχτήκαμε τη δική τους πρόκληση, σύμφωνα με την οποία θα δημιουργήσουμε τους ολυμπιακούς κύκλους με αλατοζύμη…
Αποδεχτήκαμε την πρόκλησή τους και ξεκινήσαμε δημιουργώντας αλατοζύμη. Παρατηρήσαμε τους ολυμπιακούς κύκλους στο ίντερνετ, τους μετρήσαμε και είδαμε τα χρώματά τους. Πλάσαμε την αλατοζύμη, τη χωρίσαμε σε πέντε μέρη, τα χρωματίσαμε, δημιουργήσαμε τους κύκλους και τους ψήσαμε. Γιατί να είναι πέντε οι ολυμπιακοί κύκλοι; Τι συμβολίζουν; Ψάξαμε, αντιστοιχίσαμε, ζωγραφίσαμε…
Παρακολουθήστε το βίντεο που δημιουργήσαμε…
Δημιουργήσαμε κι ένα memory game με το λογότυπό μας, τη μασκότ των Ολυμπιακών του 2024 και κάποια ολυμπιακά αθλήματα.
Και συνεχίζουμε με μεγάλο ζήλο….
“Colorful World” Kusama- Mondrian!!!
Τον Ιανουάριο γνωρίσαμε την Yayoi Kusama και τον Piet Mondrian. Μάθαμε τα ονόματά τους, είδαμε φωτογραφίες τους και μάθαμε να τους αναγνωρίζουμε, μιλήσαμε για τις ζωές τους, γνωρίσαμε τις χώρες από τις οποίες κατάγονται, γνωρίσαμε έργα τους, δημιουργήσαμε κι εμείς δικά μας έργα εμπνευσμένοι από τους ζωγράφους και παίξαμε ψηφιακά παιχνίδια, τα οποία δημιουργήσαμε κι εμείς και οι συνεργάτες μας!
Δημιουργήσαμε το παρακάτω βίντεο….
Παρακολουθήσαμε βίντεο για τους καλλιτέχνες…
Δημιουργήσαμε και παίξαμε ψηφιακά παιχνίδια…
Περάσαμε πολύ όμορφα και συνεχίζουμε για τον Φεβρουάριο με τους Bedri Raxmi Eyuboglu, τον Wassily Kandinsky και τον Pablo Picasso…
“Colorful World” Etwinning project 2023-2024
Υλοποιούμε φέτος στο σχολείο μας ένα etwinning project με τίτλο “Colorful World”, στο οποίο θα γνωρίσουμε ζωγράφους από τις χώρες από τις οποίες προέρχονται τα σχολεία- εταίροι (Τουρκία, Ελλάδα, Εσθονία, Κροατία, Πολωνία, Λετονία, Αλβανία και Ρουμανία) καθώς και 8 ζωγράφους παγκοσμίου φήμης. Ακολουθούν τα βίντεο γνωριμίας με το πρόγραμμά μας…
Global School Play Day 2024!
«Μπορείς να ανακαλύψεις περισσότερα για έναν άνθρωπο σε μια
ώρα παιχνιδιού παρά σε έναν χρόνο συνομιλίας». ~ Πλάτωνας
Τα παιδιά φέρνουν στο σχολείο το αγαπημένο τους παιχνίδι και παίζουν όλη μέρα με αυτά χωρίς οργανωμένη παρέμβαση ενηλίκου. Περάσαμε πολύ όμορφα, μοιραστήκαμε τα παιχνίδια μας, σκεφτήκαμε νέα παιχνίδια και αφού μας βοήθησε κι ο καιρός παίξαμε και στην αυλή!!! “Κυρία, ήταν από τις πιο ωραίες μέρες μας στο σχολείο”….
Πόσο σημαντικό είναι το παιχνίδι για τα παιδιά… ακόμη και χωρίς αφιερωμένη μέρα!!
Περισσότερες πληροφορίες στο Global School Play Day