Ζήσε τη στιγμή με κάθε δυνατό σου Συναίσθημα_ Όμιλος: Η Ευτυχία Αλλιώς..

Ζήσε τη Στιγμή  με κάθε δυνατό σου

Συναίσθημα

Υπεύθυνη Ομίλου: Ζαχαρούλα ΤΖίνη

Το μήνυμα των πρώτων συναντήσεων?

Το να ζει κανείς τη στιγμή με όλα του τα συναισθήματα σημαίνει να αγκαλιάζει πλήρως την παρούσα εμπειρία, είτε είναι χαρά, λύπη, ενθουσιασμός, ηρεμία, θυμός, βαρεμάρα.

 

Σημαίνει να έχεις ενσυναίσθηση πρώτα απέναντι στον εαυτό σου χωρίς να νοιώθεις βάρος για ότι αισθάνεσαι. Να τον αποδέχεσαι και να θέλεις να τα βιώνεις όλα με ένταση και ζωντάνια. Για υτο και δεν είναι κακό να γελάς δυνατά όταν σου επιτρέπεται αλλά και να θυμώνεις όταν νοιώθεις να αδικήσει. Αρκεί να σέβεσαι πρώτα τον εαυτό σου και τους γύρω σου!

 

Όλα ξεκίνησαν

Με αφορμή ένα τραγούδι…

«Έγω κι Εσύ μαζί»

 

ξεκινήσαμε ένα

ρυθμικό παιχνίδι με ποτήρια

 

ένα παιχνίδι που απαιτεί συγχρονισμό και συνεργασία για να παιχτεί. Με το ρυθμό πάντα του τραγουδιού.

f7fb418f e2be 442a 8fec c3d0fea44620

Σε ανάλογο ρυθμό δίνουμε πάσα στον διπλανό μας το ποτήρι και έτσι όλα τα ποτήρια μεταφέρονται χέρι με χέρι απο όλη την ομάδα.

“Πάσα το Χαμόγελο” . Στον πάτο του ποτηριού βλέπουν τον εαυτό τους φωτεινό και με κίτρινο και μαύρο χρώμα αποτυπώνουν το φωτεινό χαμόγελο τους, το οποίο και μοιράζονται με όλα τα μέλη της ομάδας.

 

 

Το χαμόγελο “περνάει” στο επόμενο παιδί. 527a02b2 8583 4d45 baaf f9452cf8f75d

Εύκολο;

 

Τί προσπαθήσαμε να πετύχουμε?…

τη δημιουργία ομαδικού πνεύματος, την ενεργοποίηση, την εστίαση στη συνεργασία και τα συναισθήματα!

 

Η γνωριμία…

  • “Εγώ Ζαχαρούλα Εσύ;”Ως εμψυχώτρια συστήθηκα πρώτη εγώ, δίνοντας το παράδειγμα και καλώντας τον επόμενο να συστηθεί.

 

” Το  Εγώ –  Γίνεται Εμείς”

Μετά την ατομική γνωριμία, η έμφαση μετατοπίστηκε από το “εγώ” (το άτομο) στο “εμείς” (την ομάδα).

87070c14 3722 4510 a121 6a84fef4c922

Η Έκφραση Συναισθημάτων…

προσπαθήσαμε να επιτευχθεί μέσα από ένα Παιχνίδι Δραματοποίησης

Ακολουθούσε ο διαχωρισμός της ομάδας σε δύο ζευγάρια συναισθημάτων/δράσεων που δουλέψανε με αντίθεση (poles) και δυναμισμό (φωνή/κίνηση):

  • Εγώ γελώ
  • κι εγώ κλαίω απάντησε η άλλη ομάδα

 

Ως εμψυχώτρια μιμήθηκα το γέλιο, το κλάμα, τον θυμό και η ομάδα φώναξε και μιμήθηκε τον ήχο, δουλεύοντας την ένταση του συναισθήματος.

Ακολούθησαν τα συναισθήματα από τα ίδια ταπαιδιά

  • “Εγώ χαίρομαι /κι Εγώ θυμώνω”
  • “Εγώ γυρνώ την πλάτη μου /κι εγώ σε αγκαλιάζω”
  • «Εγώ φοβάμαι/ κι εγώ είμαι ατρόμητος»

Με τη χρήση οπτικού υλικού συζητήσαμε πώς μοιάζουν τα συναισθήματα και πώς νιώθουμε  όταν τα βλέπουμε ή τα βιώνουμε.

 

Η Αποτίμηση

“Συνθέτουμε την αφίσα της ομάδας”

Η Στιγμή της δημιουργικής μας δραστηριότητας  ενώνει  όλα τα προηγούμενα. Η ομάδα φτιάχνει μια αφίσα που μπορεί να περιλαμβάνει τον καθένα μας ξεχωριστά, το σύνθημα που θα μας ξεκλειδώσει.

45c56dd9 7254 4b59 b583 c65844f21fe4

 

και κάπως έτσι έκλεισε ο 1ος κύκλος συνάντησης μας!!