– Μάνα…Μητέρα…Μαμά…

Σχέδιο εργασίας : Μάνα…Μητέρα…Μαμά…Το θέμα μας και η αφορμή η Γιορτή της Μητέρας, τη δεύτερη Κυριακή του Μαίου.

Στόχος μας :Να απολαύσουν και να νιώσουν την αγάπη της μητέρας μέσα από ποιήματα, παραμύθια, πίνακες ζωγραφικής και τραγούδια.

-Να προβληματιστούν και να εκφραστούν σχετικά με το  πόσα πολλά πράγματα κάνει η μητέρα για μας και πόσο σημαντικό είναι ο ρόλος της στη ζωή μας.

– Να αντιληφθούν πως η αγάπη και η στοργή  της μητέρας, είναι η ίδια παντού,  για όλα τα παιδιά του κόσμου.

– Να εκφραστούν καλλιτεχνικά και να δημιουργήσουν όμορφες ζωγραφιές ή κατασκευές για τη μητέρα τους.

 

    Παιδί και Γλώσσα

Μάνα!.. Δε βρίσκεται

λέξη καμία

να ‘χει στον ήχο της

τόση αρμονία…

σαν ποιος να σ’ άκουσε

με στήθος κρύο,

όνομα θείο…

Ας αρχίσουμε την κουβεντούλα μας με ένα παραμύθι…Τίτλος : Η κουκουβάγια και η πέρδικα ( πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο)

https://youtu.be/5Q_sK5jkXuY

-Τι είναι η μαμά για τα παιδιά ;Ένα χάδι, μια αγκαλιά, μια λεξούλα γλυκιά, το καταφύγιο στους φόβους όλους…ένα… είσαι η καλύτερη μανούλα του κόσμου….ένα φιλί και μια αστείρευτη αγάπη, που σε οδηγεί σε κάθε μονοπάτι. Και για την κάθε μανούλα τα παιδιά της μοναδικά…

-Πόσα πράγματα  κάνει η μαμά για τα παιδιά;

-Παρατηρήστε τώρα τους παρακάτω πίνακες Ζωγραφικής. Τι βλέπετε στον καθένα

 

Τι νομίζετε πως νιώθουν τα πρόσωπα παιδιά και μανάδες;

Ένα παραμύθι ακόμη για ένα μικρό παιδί ,που βρήκε στοργή σε μια μαμά πολύ διαφορετική από εκείνη που το γέννησε. Γιατί το όνομα “Μητέρα” δεν είναι προνόμιο μόνο εκείνης που σε γεννά, αλλά και εκείνης που σε μεγαλώνει δίνοντας απλόχερα όλη της την αγάπη και τη φροντίδα και καρδιοχτυπά για σένα κάθε στιγμή…Ας το διαβάσουμε..

 

                                                            Ο ΚΥΚΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΜΩΛΙΑ

(Το αριστουργηματικό έργο του ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ προσαρμοσμένο για παιδιά)

 

 

Ήταν, στα πολύ παλιά χρόνια, ένας βασιλιάς και μια βασίλισσα, που είχαν ένα    μεγάλο παλάτι, που έμπαινες και δεν ήξερες τι να πρωτοθαυμάσεις. Τις ζωγραφιές, τους καθρέφτες, τα χρυσαφικά, τα χαλιά, τους κήπους, τα πατώματα κι ό,τι άλλο θες. Ο βασιλιάς και η βασίλισσα δεν είχαν παιδιά. Όλα τα καλά τα είχαν. Μόνο ένα παιδί τους έλειπε. Ώσπου μια μέρα ήρθε κι αυτό το καλό. Χαρές , γιορτές, γλέντια, που κράτησαν μέρες. Και τότε, πάνω στο μεθύσι της χαράς του, ο βασιλιάς είπε ότι δε φοβόταν πια κανένα. Κανένα.

Το άκουσε ο δράκος Πόλεμος και λέει: «Να δεις, θα τους δείξω εγώ!». Παίρνει τα τσιράκια του και πάνε και βάζουν φωτιά στο παλάτι. Και τρέχει ο βασιλιάς να σωθεί και τρέχει η βασίλισσα να φύγει. Αλλά, προτού να βγει από το παλάτι, η βασίλισσα θυμήθηκε ότι ξέχασε να πάρει το πιο ακριβό πράγμα που είχε στον κόσμο: ένα μεγάλο ρουμπίνι που άστραφτε σαν μικρός ήλιος. Τρέχει, που λες, το παίρνει και φεύγει από την πίσω πόρτα. Μόλις βγήκε από το παλάτι, θυμήθηκε ότι είχε κι ένα άλλο πολύτιμο πράγμα: το μονάκριβο παιδί της που κοιμόταν στην κούνια του. Αχ, πώς το ξέχασε! Κάνει να γυρίσει να το πάρει, μα βλέπει ότι τα τσιράκια του δράκου Πόλεμου είχαν μπει στο παλάτι. «Αχ, βαχ» τι να κάνει η βασίλισσα, φεύγει με την άμαξα και γλιτώνει τη ζωή της και το ρουμπίνι της.

Πέρασαν τα χρόνια κι η βασίλισσα, που δεν ήταν πια βασίλισσα κι ο άντρας της είχε σκοτωθεί, μαθαίνει ότι το παιδί της ζούσε. Το είχε σώσει μια από τις  υπηρέτριές  της, η πιο μικρή η Γρούσα. Όταν είδε ότι το ξέχασαν, το πήρε και με κίνδυνο της ζωής της το έσωσε. Δεν είχε άμαξα να φύγει αυτή, δεν είχε άλογα, δεν είχε λεφτά. Το πήρε και, περπατώντας, τράβηξε προς το βουνό. Κι εκεί κρύφτηκε. Ύστερα, βρήκε κάτι καλούς ανθρώπους που της δώσανε δουλειά, και το μεγάλωσε το παιδί.

Λοιπόν, ύστερα από χρόνια ήρθε η μητέρα του, που το ξέχασε στην κούνια και λέει: «Το παιδί είναι δικό μου».  «Όχι», λέει η γυναίκα που το έσωσε. «Εγώ το γλίτωσα, το μεγάλωσα, το αγάπησα, είναι δικό μου το παιδί». «Δικό μου» η μια, «δικό μου» η άλλη και, για να βρουν το δίκιο τους, πήγαν σε ένα μεγάλο και σοφό δικαστή. Κι αυτός λέει σε κάποιον από τους ανθρώπους του να πάρει μια κιμωλία και να φτιάξει στο πάτωμα έναν κύκλο κι εκεί μέσα να βάλουν το μικρό παιδί. Έτσι και κάνουν. Κι όλοι κοιτούν με απορία.

Τότε, λέει ο δικαστής στις δυο γυναίκες: «Πιάστε το παιδί. Από το ένα χέρι η μια, από το άλλο χέρι η άλλη. Και μόλις δώσω εγώ το σύνθημα, να το τραβήξει η καθεμιά προς το μέρος της. Όποια καταφέρει να το τραβήξει έξω από τον κύκλο, προς το μέρος της, θα κερδίσει το παιδί, θα είναι δικό της».

Σφυρίζει ο δικαστής, και να σου, τραβά η μια από τη μια μεριά κι η άλλη από την άλλη. Μα σε λίγο, αφήνει το χέρι του παιδιού η μια, η φτωχή υπηρέτρια η Γρούσα που το είχε σώσει και το είχε μεγαλώσει. Τότε το τραβά προς το μέρος της και το βγάζει έξω από τον κύκλο με την κιμωλία η άλλη. Η μάνα που το γέννησε. Ήταν όλο περηφάνια που αυτή κέρδισε, και περίμενε ο δικαστής να της πει να πάρει το παιδί και να φύγει.

Ο δικαστής όμως στράφηκε στην άλλη γυναίκα και ρώτησε: «Γιατί σταμάτησες να το τραβάς; Γιατί του άφησες μόνη σου το χέρι;»

Κι εκείνη απάντησε: «Τι να έκανα; Να το σακάτευα; Να του έβγαζα το χέρι; Είδα ότι το παιδί είχε αρχίσει να πονά».

Τότε ο δικαστής της είπε: «Το παιδί είναι δικό σου, γιατί εσύ το αγαπάς τόσο πολύ που δε θέλεις να του κάνεις κακό».

Κι έτσι, η γυναίκα που το μεγάλωσε η φτωχή Γρούσα, το πήρε και έφυγε, ρίχνοντας μια τρυφερή ματιά στο δικαστή και στον κύκλο με την κιμωλία, που άστραφτε στο ηλιόλουστο πάτωμα κι ήταν σα να της μιλούσε και να της έλεγε: «Στο καλό, κοπέλα μου, στο καλό…».

Όπως γράφει κι ο ΜΠΡΕΧΤ στο έργο του:

« Το κάθε τι πρέπει να ανήκει σ’εκείνον που είναι άξιος, τα παιδιά σε κείνους που με αγάπη και φροντίδα τα ανατρέφουν, τα αμάξια στους καλούς τους αμαξάδες, τα χωράφια στους καλούς τους γεωργούς που μέρα νύχτα με ιδρώτα και μόχθο πασχίζουν να δώσουν γλυκούς καρπούς».

Παίζουμε τώρα με το παραμύθι;

Γλωσσικές δραστηριότητες με υποκοριστικά. Διαλέγουμε μερικές λέξεις από το παραμύθι και παίζουμε ένα γλωσσικό παιχνίδι. Ψάχνουμε και βρίσκουμε  τα υποκοριστικά των λέξεων που διαλέξαμε, π.χ. παιδί-παιδάκι, χέρι-χεράκι, μάνα-μανούλα.

– Με τις λέξεις που διαλέξαμε, δημιουργούμε τώρα όχι μόνο τα υποκοριστικά αλλά και το αντίθετο. Πχ. παιδάκι- παιδί,  μανούλα-μάνα.

– Πώς αλλάζει μια λέξη όταν θέλουμε να μιλήσουμε για κάτι μικρό;

– Βρίσκουμε υποκοριστική της λέξης “Μητέρα”. Πώς αλλιώς φωνάζετε την μητέρα σας;

μανούλα, μητερούλα, μανουλίτσα, μαμάκα,.

-Μπορούμε αντίστοιχα να μιλήσουμε και για τα μεγενθυντικά. Πώς γίνεται η λέξη δαχτυλίδι  όταν θέλουμε να δείξουμε κάτι πολύ μεγάλο; Δαχτυλιδάρα!

 Γραφή

Πώς άραγε γράφεται η λέξη «Μ Η Τ Ε Ρ Α»;

Μήπως πρέπει να το μάθουμε μια τέτοια μέρα;

Παίρνουμε πρώτα ένα   Μ απ’ το γλυκό το Μέλι…

Κι ένας Ήλιος λαμπερός το Η του μας δίνει…

Μας άκουσε και ένα  Τ   από όμορφο Τραγούδι…

Και ένα Ε μας ζήλεψε κι από το Ευχαριστώ ξεφεύγει…

Μαζί του παίρνει και ένα  Ρ από το πιο όμορφο το Ρόδο…..

Και η Αγάπη γύρω σε όλα αυτά το  Α της  τυλίγει…

Μ  Η  Τ  Ε  Ρ  Α

Χωρίζω τώρα τη λέξη σε φωνούλες που τις χτυπάω με τα χέρια μου.

ΜΗ   ΤΕ   ΡΑ (πόσες φωνούλες χτυπήσαμε;)

  • Γράφουμε τώρα σε ένα φύλλο χαρτιού τις παρακάτω λέξεις που μας φτιάχνουν τη ΜΗΤΕΡΑ (όπως δείχνει το φύλλο εργασίας)

 

 

Φωνολογικές ασκήσεις: Ας πούμε λέξεις που τελειώνουν σε –ερα , όπως :μητέρα, Δευτέρα , ημέρα , καλημέρα , καλησπέρα , ζαχαριέρα , κουνουπιέρα , καριέρα , καφετιέρα , , μπανιέρα, μπετονιέρα, ζαρντινιέρα, βέρα, πέρα…

 

Παιδί και Μαθηματικά

Ας θυμηθούμε τώρα το χρόνο με τους 12 μήνες .Ο παρακάτω πίνακας θα μας βοηθήσει. Βρείτε το Μάιο. Σε ποια εποχή ανήκει; Πόσες εποχές έχει ο χρόνος; Ποια σειρά έχει ο Μάιος  στους μήνες;

-Στο παρακάτω ημερολόγιο ψάξτε και βρείτε τη δεύτερη Κυριακή του Μαίου…Είναι η μέρα που γιορτάζει η μητέρα.

 

 

        Μελέτη Περιβάλλοντος

Όλα τα παιδιά, σε όλες τις εποχές έχουν ανάγκη την αγάπη και τη φροντίδα της μητέρας. Βλέπουμε στις παρακάτω εικόνες μητέρες από τα παλιότερα χρόνια και μητέρες του σήμερα.

 

-Και τα παιδιά όλου του κόσμου έχουν την ίδια ανάγκη με μας…Τη μητέρα να τους αγαπά και να τους φροντίζει.

 

-Αλλά  και στα ζώα παρατηρούμε την ίδια αυτή στοργή και τρυφερότητα, όπως δείχνουν και οι παρακάτω εικόνες.

 

Έκφραση – Δημιουργία

 – Ας αφήσουμε τα παιδιά να αυτοσχεδιάσουν… μια λέξη, μια ζωγραφιά, ένα τραγούδι, μια κίνηση…ένα λουλουδάκι, ένα ποίημα…θα είναι το καλύτερο δώρο για την καλύτερη μαμά του κόσμου.

-Μπορούν να φτιάξουν και μια απλή κάρτα, όπως θέλουν,  με χρωματιστά χαρτόνια και να κολλήσουν πάνω ένα λουλουδάκι .Εμείς σας δίνουμε μερικές ιδέες, εσείς αφήστε τη φαντασία σας να  δημιουργήσει.

 

 

-Ας ακούσουμε όμορφα τραγούδια για τη μητέρα και ας χορέψουμε.(πατήστε πάνω στους συνδέσμους)

1.Τίτλος τραγουδιού: Η καλύτερη μαμά του κόσμου

https://youtu.be/_ypu_AeIFAc

2.Τίτλος τραγουδιού: Mάνα

https://youtu.be/F38gK8Uz9Mc

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Σχέδιο εργασίας: «ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΙ ΑΡΩΜΑΤΑ»

 

 

Κι ο νους μας  πάει που αλλού στα λουλούδια που μας χαρίζουν χρώμα και άρωμα .

Η αφορμή για να ασχοληθούμε με το θέμα αυτό θα μπορούσε να είναι ένα μπουκέτο λουλούδια που κόψαμε από τον κήπο μας ή από τους αγρούς.

Στόχος μας:-.Να γνωρίσουν τα παιδιά τον κόσμο των λουλουδιών (ονομασία και χαρακτηριστικά).

– Να γνωρίσουν τον κύκλο ζωής των λουλουδιών και τους παράγοντες που τον επηρεάζουν.

Να  ευαισθητοποιηθούν σε θέματα καλλιέργειας και φροντίδας των λουλουδιών.

Να εκφραστούν καλλιτεχνικά μέσα από το θέμα, με τραγούδια ,παραμύθια, ζωγραφική, κατασκευές.

Να αποκτήσουν θετικές στάσεις και συμπεριφορές για το φυσικό περιβάλλον.

Το θέμα μας αναπτύσσεται στους εξής τομείς: Προφορικός και γραπτός λόγος, Μαθηματικά στον κόσμο των παιδιών, Μελέτη Περιβάλλοντος, Δημιουργία-έκφραση.

Προφορικός και γραπτός λόγος

  • Γνωρίζουμε τα λουλούδια του κήπου και του αγρού, μαθαίνουμε το όνομά τους και το γράφουμε

 

  • Ας σκεφτούμε τώρα σε τι μας χρησιμεύουν τα λουλούδια και τι αισθανόμαστε όταν τα βλέπουμε ή όταν τα μυρίζουμε;
  • Ποιο είναι το αγαπημένο σας λουλούδι και ποια ονόματα ανθρώπων βγαίνουν από διάφορα λουλούδια; (η Τριανταφυλλιά, η Γαριφαλιά ,η Βιολέτα, η Μαργαρίτα, η Ζουμπουλία κ .λ. π.).
  • Μπορούμε τώρα να γράψουμε ονόματα λουλουδιών σε καρτέλες και να παίξουμε διάφορα παιχνίδια ( π. χ .ας κάνουμε αντιστοίχιση της εικόνας με το όνομα του λουλουδιού).

 

Μαργαρίτα Τριανταφυλλιά Γαριφαλλιά

 

Μαθηματικά στον κόσμο των παιδιών

Μετράμε τα λουλούδια που κόψαμε και τα ομαδοποιούμε σε λουλούδια του κήπου και σε λουλούδια του αγρού.

Μπορούμε επίσης να τα ταξινομήσουμε  ανάλογα με το χρώμα τους, το μέγεθος, το άρωμα τους.

Μπορούμε τώρα στον παρακάτω πίνακα (πίνακας διπλής εισόδου) να βρούμε σε ποιο τετράγωνο  συναντιούνται τα ίδια λουλούδια και πόσα λουλούδια υπάρχουν από το ίδιο χρώμα;

 

 

Ας μετρήσουμε τώρα πόσες καρδιές έχει πάνω του κάθε πέταλο και ας βρούμε το σωστό αριθμό.  Πόσα πέταλα έχει αυτό το λουλούδι;

 

Και τώρα θα κόψουμε τόσα λουλούδια όσα είναι και τα μέλη της οικογένειάς μας για να τα προσφέρουμε. Πόσα από αυτά τα λουλούδια θα κόψετε;

 

Μελέτη περιβάλλοντος

-Παρατηρούμε τα λουλούδια του κήπου μας και  συζητάμε για τους τρόπους καλλιέργειας και φροντίδας όπως:  το πότισμα, το σκάλισμα και το κλάδεμα.

– Κάνουμε πειράματα με φυτά για να κατανοήσουμε ότι για να ζήσουν και να μεγαλώσουν, χρειάζονται  χώμα, νερό, φως, αέρα( π.χ. αν αφήσουμε ένα φυτό χωρίς νερό ή αν το κλείσουμε σε ένα σκοτεινό ντουλάπι, τι θα συμβεί; Τι παρατηρούμε;).

 

 Μεταφυτεύουμε ένα λουλούδι σε γλάστρα και παρατηρούμε τα μέρη του (τη ρίζα, το βλαστό, το άνθος),το «υοθετούμε» και αναλαμβάνουμε να το φροντίζουμε προσωπικά.

 

Φυτεύουμε σπόρους λουλουδιών( π.χ. βασιλικό, ματζουράνα ) και παρακολουθούμε την εξέλιξή τους.

Και τώρα ας μαζέψουμε λουλούδια ,να τα αποξηράνουμε ανάμεσα σε φύλλα εφημερίδας και να φτιάξουμε φυτολόγιο. Γράφουμε όπως μπορούμε και  το όνομά του κάθε λουλουδιού.

Δημιουργία-έκφραση

Και τώρα ώρα για κατασκευές, παραμύθια και τραγούδια

Χειροτεχνίες: Μπορούμε να  Κόψουμε λουλούδια από πολύχρωμα χαρτόνια, να φτιάξουμε λουλούδια από πλαστελίνη και επίσης μπορούμε να συμβουλευτούμε το διαδίκτυο (με τη βοήθεια πάντα των γονιών μας ) για πολλές όμορφες κατασκευές.

Κολάζ: Φτιάχνουμε ένα βάζο με λουλούδια τα οποία κόβουμε από περιοδικά ή διαφημιστικά φυλλάδια και τα κολλάμε σε χαρτόνι ή λευκό χαρτί.

Παιχνίδι με τη μαργαρίτα: «Μ`αγαπά, δε μ`αγαπά»

-Παραμύθι:  «Τα λουλούδια της Μικρής  Άϊντα»

https://youtu.be/uH9snLvzlys

Τραγούδια: «Το τριανταφυλλάκι », «Μαργαρίτα μου μικρή»,  «Παπαρούνα»,  «Λουλουδάκι» του ΜΑΝΩΛΗ  ΛΙΔΑΚΗ.

https://youtu.be/hrPtreu3lkg

https://www.youtube.com/watch?v=7tdaRSpQHDo://www.youtube.com/watch?v=hr h

https://youtu.be/6Z5N7hQpr_8

https://www.youtube.com/watch?v=G0g14KkYaZIttps://www.youtube.com/watch?v=8b6wKuSLM-8Ptreu3lkg

Τραγούδια της Πρωτομαγιάς.

https://youtu.be/6U1Y_7sW2L0

https://youtu.be/iqY64QGtT7s

Τέλος με τα λουλούδια που μαζέψαμε θα φτιάξουμε ένα όμορφο στεφάνι για την  ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ  γιατί ο Μάιος μας έφτασε…εμπρός βήμα ταχύ. Μπορούμε κι εμείς να ζωγραφίσουμε ένα στεφάνι με λουλούδια διάφορα, όπως φαίνεται στο παρακάτω φύλλο εργασίας.

 

ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

– Πάσχα (σχέδιο εργασίας)

Πασχαλιά…Πασχαλιά..με τα κόκκινα αυγά.. το Θέμα μας..Και οι δραστηριότητες που μπορούμε να κάνουμε με τα παιδιά πολλές.. Εμείς σας στέλνουμε τις ιδέες μας για δημιουργική απασχόληση.. 

  ~  Ακούω … Διαβάζω … Μαθαίνω … Διασκεδάζω…~

° Η Κάτια και ο Πέρυ ήρθαν να μας κάνουν παρεούλα. Ας τους ακούσουμε προσεχτικά  τι έχουν να μας πουν  για τη μεγαλη γιορτή του Πάσχα ..
°  Να και ο Πασχάλης ..η παρέα μεγαλώνει…~ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑΛΗ~ο τίτλος του παραμυθιού που θα μας διασκεδάσει.Ας το ξεφυλλίσουμε.
Δύο όμορφα ποιήματα επισης…”H ψηλομύτα λαμπάδα και ο Ανώνυμος”(θα τα βρείτε πιο κατω) έρχονται στην παρέα μας για να  μας ψυχαγωγήσουν,να μας προβληματίσουν λίγο με τα όμορφα μηνύματα που μας στέλνουν και θέλουν και να ζωγραφίσουμε κάτι και για αυτούς.

Το Πάσχα του Πασχάλη (Πατήστε πάνω στην εικόνα)

 

 

 

Πατήστε πάνω στην εικόνα

Ο ΑΝΥΠΟΜΟΝΟΣ

 

°Μπορούμε και να γράψουμε ~Τι λέτε γράφουμε τις ευχές μας, όπως μπορούμε,σε μια πασχαλινή κάρτα που θα φτιάξουμε για τους φίλους μας;
~Και πώς θα βοηθήσουμε τη μαμά να βάψει τα αυγά…τι γράφουν οι οδηγίες; Ας προσπαθήσουμε κι εμείς να τις γράψουμε…
~Ας θυμηθούμε τώρα και το Λ, λ της λαμπάδας και ας το γράψουμε. Ποιές άλλες λεξούλες αρχίζουν από Λ…θυμάστε;

~ Μαθαίνω και να μετρώ ~

° Φτιάχνουμε ζευγαρια;Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε πολύ ομορφα χρωματιστά αυγά.Αφού τα μετρήσουμε ας βρούμε τα ζευγαράκια τους. Και τώρα σε ένα φύλλο χαρτί ας σχεδιάσουμε τα δικά μας ζευγαράκια.
° Ας μετρήσουμε τώρα πόσα αυγά πρέπει να βαψουμε για να πάρουν όλα τα μέλη της οικογένειας από 2 αυγά.

~ Εδώ θα συζητήσουμε ~

°  Ας θυμηθούμε τώρα  την θρησκευτική ιστορία της Ανάστασης του Λαζάρου..Πώς θα στολίσουμε τα καλαθάκια μας φέτος;
° Ποια μέρα θα βάψουμε τα αυγά,και γιατί τα βάφουμε κόκκινα; ( η παράδοση τα θέλει να βάφονται κόκκινα από το αίμα του Χριστού που σταυρώθηκε).
°Ποια μέρα της Μ.Εβδομάδας στολίζουμε τον   Επιτάφιο και τι συμβολίζει;
° Ας συζητήσουμε τώρα και για τη  Διατροφη…Κουλουράκια και τσουρεκάκια έχουν την τιμητική τους.Αρνάκι και κοκορετσάκι επίσης(δεν ξεχνάω να πλύνω τα δοντάκια μου μετά το γλυκο).
° Και τώρα σα μικροί επιστήμονες που είμαστε μπορούμε να παρακολουθήσουμε (υπό την επίβλεψη των γονιών μας φυσικα) πως εξατμίζεται το νερό, όταν βράζουμε τα αυγά. 

~Τώρα θα δημιουργήσουμε…Είμαστε ετοιμοι;

♡Φοράμε το σκούφο της ζαχαροπλαστικής και ξεκινάμε να πλάσουμε τα πασχαλινά  μας κουλουράκια.
♡Πασχαλιά…πασχαλιά με τα κόκκινα αυγά...βάψτε τα και διακοσμήστε τα, όπως θέλετε εδείς παιδιά.
Κόβουμε, κολλάμε και ζωγραφίζουμε( όπως μπορούμε) μια πασχαλινή κάρτα.(Σας δίνουμε μερικά σχέδια για να πάρετε ιδέες).
♡Και μια χρωματιστή χάρτινη λαμπάδα… καλύτερη κι από της νονάς …θα φτιάξω.
Ας  τραγουδήσουμε τώρα το τραγούδι του Λαζάρου… και ας χορέψουμε κι ένα παραδοσιακο χορό…έτσι για να ξεκουραστουμε. ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ…ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ…

– Συντροφιά με ένα βιβλίο…Μένουμε σπίτι (σχέδιο εργασίας)

Αγαπητοί γονείς.. αγαπημένα παιδιά Καλημέρα σας..Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου σήμερα..Μέρα  γιορτής  για το βιβλίο…αυτόν τον Καλό σύντροφο που μας μαθαίνει  και μας διασκεδάζει…Έτσι κι εμεις σ αυτή την  πρωτη επικοινωνια μαζι σας σας στέλνουμε ένα βιβλίο με θέμα  τι αλλο ..μα φυσικα  τον κορωνοιο.. Στόχος μας να γνωρίσετε  με τροπο  απλό τι ειναι αυτός ο ιός που μας έκλεισε μέσα..μακριά από το σχολείο μας και τι πρέπει να προσέχουμε για να προφυλαχθουμε..Ας διαβάσουμε το παραμύθι…

Πατήστε στο σύνδεσμο που ακολουθεί…



Λήψη αρχείου

♡ Τωρα ετοιμαστείτε για δραστηριότητες ..

1)Διαβάζω…Διασκεδάζω…Παίζω και Μαθαίνω:  Αφού ξεφυλλίσουμε το παραμύθι και το διαβάσουμε,ψάχνουμε  να βρούμε  τον τίτλο και το όνομα της συγγραφέα.

Προσπαθούμε   να αναγνωρίσουμε διαφορά γραμματακια,όσα θυμόμαστε.

Και τώρα παίζουμε το Παιχνίδι των λέξεων…Βρίσκουμε όσες λέξεις μπορούμε, που να αρχίζουν από τα γράμματα που αναγνωρίσαμε.

2)Γράφω όπως μπορώ:” Πλένω τα χεράκια μου και ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ”  είναι δύο από τα όμορφα μηνύματα του παραμυθιού.Μπορούμε  να τα γράψουμε; Ας προσπαθήσουμε..

Ας θυμηθούμε τώρα τα γράμματα της ΑλφαΒήτα…



Λήψη αρχείου

 

3) Θυμάμαι τα Σχήματα και Μετρώ παρέα με τον Κορωνοιό: Τι σχήμα έχει στην κορώνα του ο ιός (τρίγωνο); Ας θυμηθούμε όλα τα σχήματα…

 

 

Ας θυμηθούμε τώρα και τους Αριθμούς…

Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο για να θυμηθούμε τους αριθμούς….

https://youtu.be/Kr20cxEvb6g

Ας μετρήσουμε τα τριγωνάκια…πόσα είναι;

Ας μετρήσουμε τώρα και τα ποδαράκια_χεράκια του κορωνοιού και ας συγκρινουμε  τους αριθμους.

Ζωγραφίζουμε τρίγωνα,κόβουμε τρίγωνα και  τα κολλάμε σε ένα χαρτί.

Μπορούμε επίσης να σχηματίσουμε τρίγωνα με καλαμάκια .

4)-Ας θυμηθούμε τώρα τους Κανόνες Υγιεινής του Σώματος και τη Σωστή Διατροφή: Πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν η Καθαριότητα του σώματος μαζί βέβαια και με τη Σωστή Διατροφή στο να έχουμε ένα δυνατό κορμάκι ανίκητο στους ιούς;Θυμηθείτε τώρα τους κανόνες Καλής Υγείας..

 

Ας θυμηθούμε τώρα την καλή και την κακή Διατροφή..

-Τώρα θα ταξιδέψουμε: Στην υδρόγειο σφαίρα ή σε ένα χάρτη ψάχνω και βρίσκω την Κίνα, απ όπου ξεκίνησε το ταξίδι του ο ιός και όλες τις άλλες χώρες όπου εξαπλώθηκε.. Στο  χάρτη της Ελλάδας μπορώ να βρω την Αθήνα ,τη Θεσαλονίκη και τη δική μας πόλη.Ποιά είναι μεγαλύτερη;

 

-Ας θυμηθούμε τώρα τι πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε  τη ΓΗ…το μεγάλο μας σπίτι.

5) Ώρα για Δημιουργία:  Ας  ζωγραφίσουμε την εικόνα του παραμυθιού  που μας άρεσε περισσότερο.. (ας γράψουμε πάνω και το όνομα μας )

Ζωγραφίζουμε τώρα και τον Κορωνοιό;

Τι θα τον ρωτούσατε αν τον συναντούσατε;

Ζωγραφίζουμε και τη Γη μας.Τι χρώμα θα βάλετε στην Κίνα;

♡ Εμείς αυτό που θέλουμε παιδιά, είναι  να παίξετε, να χαρείτε και μέσα από τη χαρά να μάθετε..

 ΚΑΛΗ   ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ