Στη γωνιά της Βιβλιοθήκης εμφανίστηκαν κάποια βιβλία. Τα παιδιά πήραν από ένα και τα μελέτησαν, είδαν τις εικόνες τους . Στη συνέχεια ήρθαν στην παρεούλα μας και τα παρουσίασαν στους υπόλοιπους.Τα βιβλία αυτά μιλούσαν για κάποια παιδιά που ζουν σε άλλα μέρη . Ο Ατσούνα ο μικρός Εσκιμώος, ο Κνουτ ο μικρός Νορβηγός, ο Αγκόσου ο μικρός Αφρικάνος, ο Παράνα ο μικρός Ινδιάνος. Είδαμε τις εικόνες και συζητήσαμε για τον τρόπο ζωής τους ,για τα σπίτια τους, για τα ρούχα τους, για τα μέρη που ζουν. Διαπιστώσαμε ότι τα παιδιά αυτά έχουν διαφορετικό τρόπο ζωής από εμάς αλλά και διαφορετική εμφάνιση. Ωστόσο έχουμε και κοινά πράγματα όπως το ότι είμαστε άνθρωποι, παιδιά, πάμε σχολείο.
(Δραστηριότητα από το ιστολόγιο της συναδέλφου Poppi.it )
Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ζευγάρια και στάθηκαν ο ένας απέναντι από τον άλλο . Παρατήρησαν ο ένας τον άλλο και βρήκαν ομοιότητες και διαφορές μεταξύ τους .
Σε ένα φύλλο χαρτί ζωγράφισαν τις ομοιότητες και τις διαφορές τους.Στη μέση που τέμνονται οι κύκλοι βάζουν τις ομοιότητες του και στα σημεία που δεν τέμνονται τις διαφορές τους.
Δύο άνθρωποι όμως, δεν είναι διαφορετικοί ή όμοιοι μόνο εξωτερικά αλλά και στον τρόπο συμπεριφοράς ή στον τρόπο που βλέπουν ένα αντικείμενο . Έτσι λοιπόν βάλαμε ένα αντικείμενο μέσα σε ένα κουτί και ανοίξαμε παράθυρα από διάφορες μεριές του κουτιού. Τα παιδιά έβλεπαν από το παράθυρο και ο καθένας περιέγραφε αυτό που έβλεπε από τη μεριά που το έβλεπε .
Στη συνέχεια ζωγραφίσαμε αντικείμενα μέσα στην τάξη από διάφορες μεριές.
Ζωγράφισε ο καθένας αυτά που αγαπάει και του αρέσουν ποιο πολύ και τα παρουσίασε στα υπόλοιπα παιδιά, Έφτιαξε και τον εαυτό του με πλαστελίνη.
Το βιβλίο Ο ΕΛΜΕΡ ήρθε για ολοκληρώσει τη θεματική της διαφορετικότητας . Διαβάσαμε το παραμύθι και είδαμε πως ένας ελέφαντας τόσο διαφορετικός είναι τόσο πολύ αγαπητός.
Φτιάξαμε κι εμείς τους δικούς μας ελέφαντες και τους κάναμε και χρωματιστούς και γκρι.