Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν ….. Τι μας έρχεται όμως στο μυαλό όταν ακούμε τη λέξη Χριστούγεννα ;;;;;
Όλα αυτά μας έρχονται στο μυαλό!!!!
Ας ξεκινήσουμε με την ιστορία της γέννησης του Χριστού που είναι το γεγονός της γιορτής αυτής. Είδαμε και περιγράψαμε την εικόνα της γέννησης
Διαβάσαμε λοιπόν την ιστορία ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ και στη συνέχεια την δραματοποιήσαμε…
Μάθαμε τα κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς
Και το αγαπημένο μας Φουμ φουμ
Ο στολισμός του Δέντρου είναι το επόμενο που μας απασχόλησε. Αρχικά αποφασίσαμε να στολίσουμε το δέντρο της τάξης μας
Ποια είναι η ιστορία του Χριστουγεννιάτικου δέντρου; Αναζητήσαμε στο διαδίκτυο πληροφορίες!!!
Το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ελλάδα:
Το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ελλάδα στολίστηκε το 1834 στην κατοικία του Όθωνα στο Ναύπλιο και συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια στο παλάτι των Αθηνών.
Προέρχεται από την Γερμανία. Οι Γερμανοί έστηναν δέντρο του Παραδείσου μέσα στα σπίτια τους στις 24 Δεκεμβρίου, θρησκευτική γιορτή του Αδάμ και της Εύας. Αρχικά κρεμούσαν πάνω του λεπτά μπισκότα (συμβόλιζαν την όστια, το χριστιανικό σύμβολο τής σωτηρίας), τα οποία αντικαταστάθηκαν αργότερα από μπισκότα σε διάφορα σχήματα. Στην διακόσμηση προσέθεταν συχνά και κεριά, τα οποία συμβόλιζαν τον Χριστό.
Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, το έθιμο άργησε να εξαπλωθεί στην χώρα μας. Μόλις την δεκαετία του τριάντα κάποια αστικά σπίτια άρχισαν να στολίζουν χριστουγεννιάτικο δέντρο, ενώ μεταπολεμικά το έθιμο διαδόθηκε ταχύτατα τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο χώρα.
Για περισσότερα πατήστε εδώ
Τι συμβολίζει όμως το χριστουγεννιάτικο δέντρο;
-Το δέντρο που στολίζουμε είναι το έλατο, δεν μαραίνονται τα φύλλα του και δεν πέφτουν ποτέ γι αυτό και συμβολίζει την αιώνια ζωή του Χριστού.
-Το τριγωνικό του σχήμα συμβολίζει την Αγία Τριάδα.
-Το χιόνι που βάζουμε από πάνω την καρδιά του Χειμώνα
-Τα λαμπάκια και τα κεράκια στα παλιά που δεν είχαν ρεύμα, τα χρόνια συμβολίζουν ότι ο Χριστός είναι το φως της ζωής.
-Το αστέρι στην συμβολίζει το φωτεινό αστέρι της ανατολής που οδήγησε τους τρεις μάγους στη φάτνη.
-Ενώ ο άγγελος που συνηθίζεται από πολλούς συμβολίζει τον Άγγελο που ανακοίνωσε στην Μαρία και στον Ιωσήφ τη γέννηση του Χριστού.
Ακούσαμε το τραγούδι του δέντρου Ω ΈΛΑΤΟ
Φτιάξαμε Χριστουγεννιάτικες κάρτες έλατα και γράψαμε μέσα τις ευχές μας !!!
Τα γλυκά είναι αυτά που κυριαρχούν στις γιορτές των Χριστουγέννων . Έτσι κι εμείς στο μάθημα των αγγλικών γνωρίσαμε ένα μπισκότο που φτιάχνουν στην Αγγλία οι αγαπημένοι μας φίλοι το gingerbread man . Φτιάξαμε κι εμείς τα δικά μας gingerbread man με πηλό
Ο αγαπημένος μας Άγιος Βασίλης δεν μπορούσε να απουσιάζει από τις Χριστουγεννιάτικες ενασχολήσεις μας!!! Είδαμε την εικόνα του ,την περιγράψαμε και τη συγκρίναμε με τον Santa Claus του εξωτερικού . Διαβάσαμε την ιστορία του Αγίου Βασιλείου και την συνδέσαμε με το έθιμο της βασιλόπιτας.
Κατασκευάσαμε Άγιους Βασίληδες
Η αντίστροφη μέτρηση μας συντρόφευε από τις 1 Δεκεμβρίου με πολλές πολλές εκπλήξεις!!!!!