Δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή -Δικαιώματα των παιδιών με αναπηρίες

Screenshot 8

Είναι σωστό να έχουμε μυστικά; Μήπως όλοι πρέπει να τα ξέρουν όλα; Και τι κρύβει ο καθένας στη τσάντα του; Τι κρύβει στο μυαλό του;

Η παιδαγωγός εξηγεί ότι το δικαίωμα για το οποίο θα μιλήσουν σε αυτή τη συνάντηση αφορά τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής των παιδιών, που σημαίνει ότι κάθε παιδί έχει δικαίωμα να έχει τα δικά του πράγματα και τα μυστικά του και να μην τα μαθαίνει όλος ο κόσμος.

Εξηγεί ότι οι γονείς, επειδή έχουν την ευθύνη να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και να τα προστατέψουν από κινδύνους, έχουν και μεγαλύτερες ευθύνες για τα παιδιά και για τον λόγο αυτό μπορούν να τακτοποιούν τα δωμάτια των παιδιών τους και μερικές φορές να «πειράζουν» τα πράγματά τους, αφού τους εξηγήσουν τον λόγο. Όμως αυτό ακριβώς είναι σημαντικό: ακόμη και οι γονείς να εξηγούν στα παιδιά τους λόγους για τους οποίους κάνουν κάτι τέτοιο.

Η ιδιωτική ζωή των παιδιών είναι κάτι που χρειάζεται να σέβονται και οι φίλοι, οι δάσκαλοι – δασκάλες τους και όλα τα πρόσωπα που σχετίζονται με τα παιδιά. Είναι σημαντικό να μην ανακατεύεται κάποιος στη ζωή των παιδιών, να μην τα κουτσομπολεύει αν κάτι δυσάρεστο συμβαίνει στην οικογένειά τους και να μην πειράζει τα πράγματά τους, χωρίς να τα ρωτάει πρώτα.
Δίνεται σε όλα τα παιδιά ένα χαρτί και η οδηγία είναι να ζωγραφίσουν ένα τετράγωνο κουτί που μέσα σε αυτό μπορούν να βάλουν πράγματα που θα τα δείχνουν μόνο σε όποιον θέλουν. Είναι το κουτί με τα μυστικά τους. Θα απαγορεύεται να ανοίξει το μυστικό κουτί τους κάποιο άλλο πρόσωπο. Αφού τα παιδιά ζωγραφίσουν κάποια πράγματα, στη συνέχεια κρύβουν το χαρτί τους μέσα σε ένα σεντούκι που δεν επιτρέπεται να το ανοίξει κανείς οπότε κανένας δε θα ξέρει τι έχει μέσα.

473427974 9698940020140184 6319651894872496985 n

Δικαιώματα των παιδιών με αναπηρίες – το Μπορούλι
Το Μπορούλι μας έμαθε πως όλοι μπορούμε, έχουμε δυνατότητες και ικανότητες. Η τάξη χωρίζεται με κάποιο τρόπο σε 6 ομάδες. Η παιδαγωγός έχει 6 καρτέλες
που τις μοιράζει τυχαία στις ομάδες. Υπάρχουν δύο καρτέλες με ένα παιδί σε
αναπηρικό αμαξίδιο, δύο με ένα παιδί που φαίνεται ότι δεν ακούει καλά και δύο
με ένα παιδί τυφλό που περπατάει με μπαστούνι.

Η κάθε ομάδα καλείται να συζητήσει και να βρει όσα περισσότερα εμπόδια συναντά το παιδί αυτό καθημερινά στη ζωή του. Η παιδαγωγός εξηγεί ότι εμπόδια μπορεί να είναι ο τρόπος που είναι φτιαγμένη η ζωή στην πόλη, αλλά και πώς αντιμετωπίζουν το παιδί άλλοι άνθρωποι, φίλοι κλπ. Για να κατανοήσουν καλύτερα τη σημασία των όσων συζητάμε το μάθημα παίρνει βιωματική μορφή.

Ένα παιδί «τυφλώνεται». Μπορεί να περπατήσει χωρίς να βλέπει; Τι θα συμβεί αν πέσει πάνω σε κάποιον; Τι θα συμβεί αν σκοντάψει σε ένα τραπέζι. Ένα άλλο παιδί γίνεται βοηθός και οδηγός. Η παιδαγωγός εξηγεί ότι το σημαντικό για την κάθε κοινωνία είναι να μπορέσει να μειώσει τα  εμπόδια που υπάρχουν, ώστε όλα τα παιδιά με αναπηρία να ζουν όσο το δυνατόν καλύτερα και όλες και όλοι οι άνθρωποι να προσπαθούν όσο μπορούν γι’ αυτό.

Η παιδαγωγός εξηγεί ότι εκτός από τις αναπηρίες για τις οποίες μιλήσαμε,
υπάρχουν και άλλες αναπηρίες, δηλαδή κάποιες ιδιότητες με τις οποίες
γεννιούνται ορισμένα παιδιά ή που προκαλούνται από ένα ατύχημα και που τα
εμποδίζουν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και να απολαμβάνουν τη ζωή
τους με τον ίδιο τρόπο όπως τα υπόλοιπα παιδιά.

Μιλώντας για το δικαίωμα των παιδιών με αναπηρία, μιλάμε και για το δικαίωμα όλων των παιδιών να σέβονται οι άλλοι τις δυσκολίες τους και να αναγνωρίζουν τις ικανότητές τους. Τα παιδιά που έχουν κάποια αναπηρία, όπως και τα άλλα, έχουν και σπουδαίες ικανότητες.
Η παιδαγωγός ζητάει από τα παιδιά να σκεφτούν και να συζητήσουν τι
νομίζουν ότι χρειάζεται να γίνεται στην τάξη ώστε όλα τα παιδιά να νοιώθουν
άνετα, ανεξάρτητα αν έχουν κάποια αναπηρία που φαίνεται ή δεν φαίνεται και το γράφουν στην καρτέλα κάτω από το Μπορούλι.

473281230 1009650077861704 2477772545414176217 n

CC BY-NC-SA 4.0 Δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή -Δικαιώματα των παιδιών με αναπηρίες από Νηπιαγωγείο Κεντριού διατίθεται με άδεια χρήσης Creative Commons -Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή4.0.