Νηπιαγωγείο

Το δημόσιο Νηπιαγωγείο Κεντριού βρίσκεται στο Κεντρί που είναι χωριό του Δήμου Ιεράπετρας Κρήτης. Είναι αμφιθεατρικά κτισμένο πάνω σε λόφο ύψους 50m από την επιφάνεια της θάλασσας, στο κέντρο του γεραπετρίτικου κάμπου και απέχει 3 km από την πόλη.

Ιστορικές πήγες για το Κεντρί έχουμε από το 1369. Το πρώτο όνομα του χωριού ήταν Κατσογιάννη, μετά Κεδρί από τον παραρρέοντα Κέδριο ποταμό, επί τουρκοκρατίας Κέντρι και από το 1930 μέχρι σήμερα ονομάζεται Κεντρί.

Το Κεντρί συγκαταλέγεται μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων αγγειοπλαστικών κέντρων της Κρήτης των τελευταίων 100 χρόνων. Ήταν το γνωστό χωριό των σταμνάδων. Μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα λειτούργησαν είκοσι περίπου αγγειοπλαστεία, τα οποία απασχολούσαν σχεδόν τις μισές οικογένειες του χωριού. Στη περίοδο 1950-1970 υπήρξε άνθιση της αγγειοπλαστι¬κής παραγωγής. Τη δεκαετία του 1970, οι αγγειοπλάστες εγκατέλειψαν την εργασία τους, εξαιτίας της εμφάνισης των φθηνών και άθραυστων αλουμινένιων ή πλαστικών σκευών.

Το Νηπιαγωγείο ιδρύθηκε το 1976 και αποτελείται από δύο τμήματα πρωινού ωραρίου  και δύο τμήματα  προαιρετικού ολοήμερου. Βρίσκεται χτισμένο στην κορφή του χωριού με θέα το απέραντο γαλάζιο του Λιβικού πελάγους !

Καλώς ήρθατε !

Αφήστε μια απάντηση