“Η Γη έχει 40 πυρετό” – Ενεργώ για τον Πλανήτη

thermokrasia02

Το σχολείο μας έχει φέτος την τιμή να συμμετέχει στο πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Λαμπράκη με τίτλο “Ενεργώ για τον Πλανήτη ” στο οποίο λαμβάνουν μέρος 28 σχολεία από όλη την Ελλάδα.

Logo Ενεργώ για τον Πλανήτη 1

«Η Γη έχει 40 πυρετό!»

Στόχος: Να κατανοήσουν οι μαθήτριες/-τές τη σχέση ανάμεσα στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.

Μαθησιακά αποτελέσματα: Να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές/-τριες πως ο πλανήτης γη είναι ένας τεράστιος ζωντανός οργανισμός. Άνθρωπος, ζώα, φυτά είναι αλληλένδετα και οφείλουν να σέβονται το ένα το άλλο ώστε όλοι να ζουν αρμονικά.

Δεξιότητες: Ανάπτυξη κριτικής σκέψης, δημιουργικότητα, επίλυση προβλήματος και στοχαστική λήψη αποφάσεων, υπολογιστική σκέψη, συνεργασία, επικοινωνία, προσαρμοστικότητα και ανθεκτικότητα.

Υλοποίηση της δράσης: Στο τέλος της δράσης τα παιδιά θα κατανοήσουν, μέσα από παιχνιώδεις δράσεις, ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι μια φυσιολογική διαδικασία θέρμανσης του πλανήτη μας.

Ωστόσο το απλό αυτό φυσικό φαινόμενο μετέτρεψαν οι άνθρωποι σε μια επικίνδυνη κατάσταση.

  • Πώς έγινε αυτό;
  • Ποια είναι τα αέρια που έχουν ως αποτέλεσμα αποτέλεσμα την υπερθέρμανση του πλανήτη και προκαλούν το «ενισχυμένο φαινόμενο του θερμοκηπίου»;
  • Και τι τα προκαλεί;

Τι συνέβη στον όμορφο πλανήτη μας;

Μοιράζουμε στα παιδιά να χρωματίσουν καπελάκια με τη μορφή ζώων. Δεν τους αποκαλύπτουμε από την αρχή το λόγο που τους αναθέσαμε αυτήν την δράση. Καθώς ολοκληρώνεται η δημιουργία τους, τα φοράμε στο κεφάλι μας και κατευθυνόμαστε προς την παρεούλα.

Screenshot 1

Παρακολουθούμε ένα  βίντεο  και συζητάμε με τα παιδιά το περιεχόμενο του βίντεο,

energoplanitis video01

  • «Τι είδαμε στο βίντεο;»,
  • «Πως νιώσαμε καθώς το παρακολουθούσαμε;»,
  • «Που μένουν τα ζώα που εμφανίστηκαν στην οθόνη μας;»
  • «Πως φερόντουσαν τα ζώα του βίντεο στη Γη;»
  • «Ποιοι άλλοι κατοικούν στον πλανήτη μας;»
  •  «Οι άνθρωποι φέρονται το ίδιο καλά στον πλανήτη μας όπως τα ζώα»
  • «Η Γη που φαινόταν στο βίντεο ήταν μια καθαρή, υγιής γη ή βρώμικη;»

20240220 092127

. Με το τέλος της συζήτησης παρουσιάζουμε στην ολομέλεια μια υδρόγειο σφαίρα. Ρωτάμε τα παιδιά αν την αναγνωρίζουν. Στη πορεία τους αποκαλύπτουμε το λόγο που φορέσαμε τα καπελάκια των ζώων. Αναφέρουμε πως η Γη ανήκει σε όλους, σε όλα τα πλάσματα.

Σηκωνόμαστε σε ένα μεγάλο κύκλο, πιασμένοι χέρι – χέρι δημιουργώντας μια αλυσίδα γύρω από την υδρόγειο σφαίρα

Με το που τελειώσει η μουσική υψώνουμε ψηλά τα χέρια και πλησιάζοντας τη Γη φωνάζουμε το σύνθημα «Η Γη ανήκει σε όλους».

gh zoa

Ζητάμε από τα παιδιά να κλείσουν τα μάτια τους και να φανταστούν τη Γη. Μοιράζουμε στα παιδιά ένα φύλλο εργασίας όπου τους ζητείται να αποδώσουν στο χαρτί πως φαντάζονται μια γη που ανήκει σε όλους.

Screenshot 2 1

filo ergasias02

Ως αφορμή για την εισαγωγή στο θέμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα αποτελέσει ένα ιατρικό βαλιτσάκι που μέσα θα περιλαμβάνει ένα θερμόμετρο, μια μικρή υδρόγειο σφαίρα και μια εικόνα της γης άρρωστης.

20240220 113038

Παρακολουθούμε 2 βίντεο σχετικά με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ένα στα αγγλικά και ένα στα ελληνικά  και γίνονται οι απαραίτητες ερωτήσεις ώστε να ανιχνευθεί αν έχουν γίνει κατανοητά.  Τα παιδιά είναι εξοικειωμένα με την λέξη θερμοκήπιο και την αίσθηση της θερμοκρασίας μέσα στο θερμοκήπιο καθώς οι περισσότεροι συγγενείς τους εργάζονται στα θερμοκήπια της περιοχής.

20240222 100340

Εκμεταλλευόμαστε την πρωινή ρουτίνα και την παρατήρηση του καιρού από το παράθυρο. Μιας και ο καιρός ήταν ηλιόλουστος βγήκαμε έξω για να αισθανθούμε καλύτερα τον καιρό. Είδαμε αν έχει ήλιο, σύννεφα.

kairos01

Σχολιάσαμε πως νιώθουμε την θερμοκρασία. Επιστρέφουμε στην τάξη και στη γωνιά της παρεούλας παίζουμε ένα παιχνίδι με τις θερμοκρασίες. Η νηπιαγωγός ρωτάει τα παιδιά αν ένιωσαν να κρυώνουν ή να ζεσταίνονται κατά την παρατήρηση του καιρού. Τους ενθάρρυνε να το δείξουν με κινήσεις. Πως μπορούμε να δείξουμε ότι έχει κρύο ή ζέστη χωρίς να χρησιμοποιήσουμε λόγια. Η νηπιαγωγός λέει μια τη λέξη «κρύο» και μια τη λέξη «ζέστη» και τα παιδιά το αναπαριστούν με τις αντίστοιχες κινήσεις.

Αποτυπώνουν τον καιρό σε φύλο εργασίας:

Screenshot 3kairos02

Παίζουμε ένα παιχνίδι για να κατανοήσουν τα παιδιά τι σημαίνει χαμηλή και υψηλή θερμοκρασία. Η Νηπιαγωγός  παρουσιάζει δυο θερμόμετρα ζωγραφισμένα. Ένα με χαμηλή γραμμή και μπλε χρώμα και ένα με υψηλή γραμμή και κόκκινο χρώμα. Ρωτάμε τα παιδιά ποιο θερμόμετρο αντιστοιχεί σε ποια θερμοκρασία. Το παιχνίδι λοιπόν τροποποιείται. Κρατώντας τις καρτέλες με τα θερμόμετρα στο χέρι, παρουσιάζει μια την μια καρτέλα και μια την άλλη και τα παιδιά κάνουν τις αντίστοιχες κινήσεις.

Σε φύλλο εργασίας ζωγραφίζουν μια χαμηλή και μια μεγάλη θερμοκρασία και συγκρίνουν τους αριθμούς ( θερμοκρασίες) μεταξύ τους. Δημιουργούμε τα δικά μας θερμόμετρα.

Screenshot 4

thermokrasia01

Μαζευόμαστε στην παρεούλα και ετοιμαζόμαστε να γίνουμε επιστήμονες. Ετοιμαζόμαστε για πείραμα.

Τοποθετούνται 2 θερμόμετρα, ένα στη σκιά και ένα στον ήλιο. Τα παιδιά εκφράζουν τις προβλέψεις τους και τις σημειώνουμε στο χαρτί. Μετά από ώρα παρατηρούμε τους βαθμούς που σημειώνονται στα θερμόμετρα. Τους καταγράφουμε δίπλα στις προβλέψεις μας και συγκρίνουμε.

Για να καταλάβουν τα παιδιά τις συνθήκες που επικρατούν στο θερμοκήπιο και αντίστοιχα την διαδικασία του φαινομένου του θερμοκηπίου αυξάνουμε την δυσκολία του πειράματος. Αυτή τη φορά χρησιμοποιούμε το ένα θερμόμετρο μέσα σε ένα βάζο και καλυμμένο με διάφανη μεμβράνη και το άλλο δίπλα του εκτός βάζου. Σημειώνουμε ξανά τις προβλέψεις μας. Δίνουμε μισή ώρα προθεσμία. Μετά από μισή ώρα παρατηρούμε τους βαθμούς των θερμόμετρων και καταγράφουμε. Σχολιάζουμε τι παρατηρούμε από την σύγκριση των αριθμών. Γιατί συμβαίνει αυτό; Τα παιδιά μοιράζονται τις σκέψεις τους.

thermokrasia02

Screenshot 5

peirama01

Ποιοι προκαλούν τόσα αέρια;  Ας τους ανακαλύψουμε!

Σε φύλλο αξιολόγησης απεικονίζουμε το φαινόμενο του θερμοκηπίου και μία από τις αιτίες που το προκαλούν:

filo ergasias02 1

Στη συνέχεια, με την προϋπόθεση να αντιληφθούμε καλύτερα την έννοια του φαινομένου τα παιδιά μεταμφιέζονται στους «πρωταγωνιστές» που συντελούν στην δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Θεατρικό παιχνίδι. Η ανάθεση των ρόλων έγινε έπειτα από κλήρωση για να είναι πιο δίκαιος ο διαμοιρασμός. Η νηπιαγωγός είναι υπεύθυνη για την μουσική υπόκρουση.

Ένα παιδί αναπαριστά τον ήλιο και ένα άλλο τη ΓΗ. Τα υπόλοιπα παιδιά είναι αέρια και ηλιαχτίδες.

Αναπαριστούμε το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ο ήλιος στέλνει τις ακτίνες του στη ΓΗ, αλλά τα αέρια που έχουν πυκνώσει πολύ στο κουβερτάκι που την περιβάλει, δεν επιτρέπουν στις ακτίνες που δε χρειά΄ζεται η ΓΗ, να επιστρέψουν στον ήλιο!

dramatopoiisiScreenshot 6

Στη πορεία, μαζευόμαστε στην παρεούλα και απλώνουμε την πίστα του bee- bot. Εισάγουμε στα τετράγωνα της εικόνες από τα αίτια που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη (εργοστάσια, κτηνοτροφία, καλλιέργεια της γης) και τα βλαβερά πλέον αέρια του θερμοκηπίου (διοξείδιο του άνθρακα, υποξείδιο του αζώτου, μεθάνιο) και μια εικόνα με την Γη να φλέγεται.

Τα παιδιά οδηγούν το ρομποτάκι μας πρώτα στο αέριο και έπειτα στο αίτιο που το εκπέμπει και στο τέλος το κατευθύνουμε προς την εικόνα της φλεγόμενης γης. Τα παιδιά λειτουργούν με ανεξαρτησία στις εντολές που δίνουν στο blue -bot. Όπου χρειαστεί γίνεται παρέμβαση της νηπιαγωγού ή παρέχεται βοήθεια από κάποιο άλλο παιδί.

Beebot01Screenshot 7

logo Μπάρα Ενεργώ για τον Πλανήτη 1

Το πρόγραμμα «Ενεργώ για τον Πλανήτη» σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Ίδρυμα Λαμπράκη, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 21, με χρηματοδότηση από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, από το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου και από την Accenture Greece.

 

CC BY-NC-SA 4.0 “Η Γη έχει 40 πυρετό” – Ενεργώ για τον Πλανήτη από Νηπιαγωγείο Κεντριού διατίθεται με άδεια χρήσης Creative Commons -Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή4.0.