Ταυτότητα : Αποτυπώματα

apotipoma09

1ο Εργαστήριο: Αποτυπώματα
Άξονες: Ταυτότητα, συνύπαρξη, ανήκειν
Στόχος: Η συνειδητοποίηση ότι ο σεβασμός στην ατομική ταυτότητα είναι συστατικό στοιχείο της αρμονικής συνύπαρξης.

logo

Περιγραφή: 
Κάθε άνθρωπος έχει πολλαπλές ταυτότητες, αυτές των ομάδων όπου ανήκει, φυλετικές, θρησκευτικές, κοινωνικές κλπ. Η ταυτότητά του διαμορφώνεται και αναδιαμορφώνεται δια βίου από τις ατομικές εμπειρίες του, τις εμπειρίες και τα έθη της κοινότητάς του, τα γεγονότα, τις συγκρούσεις και τα ήθη της εποχής στην οποία ζει, τις προσδοκίες του, τις επιλογές του, τις επιλογές των ανθρώπων του
περιβάλλοντός του. Μέσω των επιλογών του επιδρά στις ταυτότητες των γύρω του. Η αναγνώριση της διαφορετικής ταυτότητας (των ταυτοτήτων) κάθε ανθρώπου και ο σεβασμός της είναι παράμετροι της δημοκρατικής ιδιότητας του πολίτη. Επιδίωξη της δραστηριότητας είναι να βοηθήσει τους μαθητές και
τις μαθήτριες να αντιληφθούν τον εαυτό τους ως άτομο, αλλά και ως μέλος μίας κοινότητας. Να κατανοήσουν ότι είναι αναγκαία η γνώση και η αποδοχή της ταυτότητας και της μοναδικότητας της δικής μας και κάθε άλλου για την ειρηνική συνύπαρξη και την κοινωνική συνοχή.

Περιγραφή δραστηριότητας: 

Τα παιδιά με μελάνι σφραγίδας αφήσαν το αποτύπωμά τους σε μπαλόνι, το οποίο στη συνέχεια η εκπαιδευτικός το φούσκωσε και έτσι το αποτύπωμά τους μεγεθύνεται στην κυρτή επιφάνεια του φουσκωμένου μπαλονιού. Τα παιδιά έγραψαν πάνω στο φουσκωμένο μπαλόνι με το αποτύπωμα τους το όνομά τους και τα παρατήρησαν. Η εκπαιδευτικός τους έκανε ερωτήσεις:

  • Τι τους θυμίζει;
  • Ποιες ομοιότητες και ποιες διαφορές διακρίνουν;
  • Υπάρχουν δύο αποτυπώματα ίδια;

apotipoma02 apotipoma01

Η εκπαιδευτικός εξηγεί ότι κάθε άνθρωπος έχει δαχτυλικά αποτυπώματα, τα οποία μάλιστα υπάρχουν πριν ακόμα γεννηθεί και το σχέδιό τους δεν αλλάζει ποτέ. Είναι μοναδικά για κάθε άνθρωπο στον κόσμο.

Στην συνέχεια, η εκπαιδευτικός ζητά από κάθε παιδί να της πει στοιχεία για τον εαυτό του: όνομα, το αγαπημένο του χρώμα, το αγαπημένο του παιχνίδι, τι του αρέσει να κάνει, σε τι είναι καλός/ή.
Ό, τι νομίζει ότι αποτυπώνει την προσωπικότητά του και τα γράφει η ίδια πάνω στο μπαλόνι και γύρω από το αποτύπωμα.

Τα μπαλόνια κρεμιούνται στο σκοινί της τάξης και συνθέτουν το έργο «Εμείς».Την ίδια δραστηριότητα την αποτυπώνουμε και σε ένα φύλλο εργασίας για να υπάρχει και στο φάκελο των παιδιών.

apotipoma03

apotipoma07 apotipoma06

Σε επόμενη δραστηριότητα τα παιδιά παρατηρούν το έργο «H πόλη ενώνει τη διαφορετικότητα των ανθρώπων», της Χριστίνας Σαραντοπούλου. Στο έργο τα τεράστια δακτυλικά αποτυπώματα κινούνται αργά κρύβοντας ή αποκαλύπτοντάς τον χάρτη πίσω τους.

Η εκπαιδευτικός ζητήσουν από τα παιδιά να σκεφτούν και να συζητήσουν το έργο. Πώς θα ήταν έργο με τίτλο «Το σχολείο ενώνει τη διαφορετικότητα των ανθρώπων»;

apotipoma04 apotipoma05

Αποφασίζουμε όλοι μαζί πώς θα φτιάξουμε αυτό το έργο και πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα αποτυπώματα μας. Τα παιδιά αποφασίζουν να φτιάξουμε μία αφίσα με το σχολείο μας, την αυλή μας και παιδιά, τα παιδιά θα κρατάνε ένα μπαλόνι το καθένα που θα είναι το αποτύπωμα τους.

Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες και η μία ομάδα, ζωγραφίζει το σχολείο, η άλλη την αυλή και η άλλη τα παιδάκια και τα κόβουν και τα κολλάνε στην αφίσα. Το έργο ολοκληρώθηκε με τα αποτυπώματα -μπαλόνια.

Η αφίσα τοποθετήθηκε σε κοινόχρηστο χώρο του σχολείου για να μπορούν να το δουν παιδιά και γονείς όλου του σχολείου.

apotipoma08

Τέλος, με την ολοκλήρωση της δρα-στηριότητας «Αποτυπώματα» ,σε χαρτί του μέτρου γράφουμε λέξεις που μας έρχονται στο μυαλό από όλη τη δραστηριότητα.

apotipoma09

Το έργο Ενεργώ ως Πολίτης υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Ίδρυμα Λαμπράκη και εταίρο το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης.
Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην  ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Διαβάστε περισσότερα
εδώ: www.activecitizensfund.gr

logo3

CC BY-NC-SA 4.0 Ταυτότητα : Αποτυπώματα από Νηπιαγωγείο Κεντριού διατίθεται με άδεια χρήσης Creative Commons -Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή4.0.