Μένουμε σπίτι ..Μαζί 2020

Screenshot 19

Στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, λόγω της πανδημίας που ταλανίζει τη χώρα μας, δημιουργούνται ιδιαίτερες εκπαιδευτικές και μαθησιακές ανάγκες, με κυριότερη την ενεργοποίηση των μαθητών/τριών και εκτός σχολικής τάξης, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία. Με το έργο “Μένουμε σπίτι”, εκπαιδευτικοί και μαθητές όλης της χώρας επικοινωνούν και εκφράζονται, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν μαζί την κρίση που βιώνουν.

Η πανδημία του COVID-19 δημιούργησε στην εκπαιδευτική κοινότητα (σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο) μια νέα πραγματικότητα γεμάτη ανησυχίες αλλά και προκλήσεις. Νέες επιμορφωτικές, εκπαιδευτικές και μαθησιακές ανάγκες αναπτύσσονται. Νέα δεδομένα επαναπροσδιορίζουν την έννοια της μαθησιακής διαδικασίας και τους άμεσα εμπλεκομένους σε αυτήν, μαθητές/τριες κι εκπαιδευτικούς. Στην παρούσα συγκυρία θεωρείται απόλυτη προτεραιότητα η συνέχιση της επαφής των μαθητών/τριών με τη μαθησιακή διαδικασία, για το χρονικό διάστημα που οι σχολικές μονάδες δεν θα λειτουργούν.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η σύγχρονη εκπαιδευτική διαδικασία φαίνεται ικανή να «ξεφεύγει των στενών ορίων που έχουν καθοριστεί από τους τοίχους των σχολείων» (Hogenbirk et al. 2006:9). Δημιουργούνται νέα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα, καθώς η εκπαιδευτική πρακτική εμπλουτίζεται συνεχώς και δυναμικά με τις ΤΠΕ, τη χρήση του διαδικτύου και των νέων εργαλείων web 2.0 (Ζαχαρία κ.ά, 2018), αλλά και τη δημιουργία δικτύων ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς και/ή τις σχολικές μονάδες. Οι δικτυώσεις δημιουργούν το πεδίο, όπου ξεπηδούν ιδέες που μπορεί να υιοθετήσει ο/η εκπαιδευτικός, να τις προσαρμόσει στις δικές του/της ανάγκες, προτιμήσεις, να τις διαμορφώσει ανάλογα με τη δυναμικότητα και την κατάσταση της τάξης του, να τις τροποποιήσει, και να τις αναπτύξει (Ιωαννίδου, 2018). Η δράση eTwinning αποτελεί ένα πολύ καλό εργαλείο ‘κατάργησης’ των τοίχων και των στενών ορίων (Ζαχαρία κ.ά, 2018) και δημιουργεί ένα ασφαλές πλαίσιο δικτύωσης των εκπαιδευτικών μονάδων, ακόμα κι αν τα σχολεία είναι κλειστά.

Έχοντας ως βάση όλα τα παραπάνω, 30 εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγοί & Δάσκαλοι), που ήδη συνεργαζόμασταν σε άλλα eTwinning έργα, αποφασίσαμε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε το έργο με τίτλο «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ.. ΜΑΖΙ». Το έργο το δημοσιοποιήσαμε αμέσως μετά την έγκρισή του σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, μέσα από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης εκπαιδευτικών, ώστε να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι εκπαιδευτικοί και να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά. Σκοπός του έργου ήταν κυρίως η ενεργοποίηση των μαθητών/τριών εκτός σχολικής τάξης, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία. Μέσα από το έργο αυτό θελήσαμε εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες όλης της χώρας να επικοινωνούν και να εκφράζονται, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν/με ΜΑΖΙ την κρίση που βιώνουν/με.

Η ανταπόκριση έως τώρα στο έργο είναι τεράστια και πέρα από κάθε προσδοκία. Έχουν ήδη εγγραφεί στην ομάδα μας πάνω από 200 σχολεία, περισσότεροι από 600 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ πάνω από 200 εκπαιδευτικοί είναι ήδη ενεργά εγγεγραμμένοι στην πλατφόρμα του έργου. Η γεωγραφική διασπορά αφορά σε κάθε γωνιά της χώρας, από τον Έβρο, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο έως την Κρήτη, από την Κεφαλλονιά έως την Κάσο. Αφορά σε αγροτικές αλλά και αστικές περιοχές, σε μικρές αλλά και μεγάλες σχολικές μονάδες.

Μένουμε Σπίτι…. Αλλά ΜΑΖΙ!!!!!!!!!

 

Το έργο δημιουργήθηκε από μια ομάδα δώδεκα σχολείων και με ιδρύτριες τις Νηπιαγωγούς Μαρίνα Ζαχαρία (Νηπιαγωγείο Όσσας Λαγκαδά) και την Αριάδνη Ευαγγελοπούλου (29ο Νηπιαγωγείο Σερρών) έχει στόχο τη συναισθηματική ενίσχυση των οικογενειών και των παιδιών, καθώς και την ενδυνάμωση της αλληλεπίδρασής τους με τους εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας. Μέσα από δραστηριότητες εξ αποστάσεως που σχεδιάζονται από τους εκπαιδευτικούς, οι μαθητές συμμετέχουν σε βιωματικές δράσεις και περνούν ποιοτικό χρόνο με τις οικογένειές τους. Ακούν παραμύθια, πειραματίζονται, κατασκευάζουν, εκφράζονται μέσα από την Τέχνη, ονειρεύονται και ελπίζουν.
Υποχρέωση των ενηλίκων είναι να προστατεύσουμε τα παιδιά από το φόβο και την ανησυχία που επικρατεί.
​Κι εμείς ως εκπαιδευτικοί, μπορούμε να αποτελέσουμε μια ευχάριστη νότα στον εγκλεισμό τους.

​Η Συντονιστική Ομάδα
(Μαρίνα Ζαχαρία, Αριάδνη Ευαγγελοπούλου, Καλλιόπη Παπουτσάκη, Δέσποινα Παρταλά, Δήμητρα Γιάγκογλου, Αγορίτσα Τζήμα, Κατερίνα Ίλτσιου, Κικιλία Τσουκαλά, Κυριακή Μιχαλάρου, Αθηνά Ζησοπούλου, Μαργαρίτα Σαμουτιάν, Γρηγορία Θεοδωρίδου, Αθηνά Ζησοπούλου, Ελένη Χατζηστεφάνου, Μαρία Γιαννίκη, Κατερίνα Καλαϊτζάκη)

Δείτε το  συνεργατικό βίντεο με παιδιά από σχολεία όλης της Ελλάδας.

Με την άδεια των γονέων, οι μαθητές συμμετείχαν ως οι καλύτεροι ηθοποιοί στη δημιουργία του συγκεκριμένου βίντεο, που σκοπό έχει να διασκεδάσει τα παιδιά και να δώσει χρώμα στις άχαρες μέρες του εγκλεισμού.
Εσείς λοιπόν; Τι κάνετε στο σπίτι;;;;
Στο eTwinning έργο συμμετέχουν πάνω από 4800 παιδιά από 200 Νηπιαγωγεία και 5 Δημοτικά Σχολεία από τον Έβρο, μέχρι την Κάσο.
Τα παιδιά “μένουν σπίτι μαζί¨ και με τους εκπαιδευτικούς τους χρωματίζουν τον κόσμο τους”.

CC BY-NC-SA 4.0 Μένουμε σπίτι ..Μαζί 2020 από Νηπιαγωγείο Κεντριού διατίθεται με άδεια χρήσης Creative Commons -Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή4.0.