Το έργο είναι ένα μουσικό ταξίδι με συνοδοιπόρους , παιδιά από Νηπιαγωγεία από όλη την Ελλάδα.
Μέσα από διαδικτυακές συναντήσεις και δραστηριότητες ενταγμένες στο πρόγραμμα e- twinning, τα παιδιά του κάθε νηπιαγωγείου, παρουσιάζουν στους άλλους τις μουσικές τους δημιουργίες, συνεργάζονται στην απόδοση κίνησης σε πίνακες ζωγραφικής και τους ζωντανεύουν με μουσική επένδυση. Τελικός στόχος του προγράμματος: Μία μουσική πινακοθήκη!
Στόχοι
- Να αναγνωρίζουν ήχους από το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον.
- Να γνωρίσουν και να εξοικειωθούν με τα μουσικά όργανα της τάξης (κρουστά όργανα του Orff).
- Να κατακτήσουν τους μουσικούς κώδικες (ένταση, ρυθμό, παύση, tempo, φόρμα ).
Να αποτυπώνουν γραφικά τον ήχο. - Να χρησιμοποιούν τη φωνή τους με διάφορους τρόπους και να τραγουδούν τραγούδια κατάλληλα για την ηλικία τους.
- Να συνοδεύουν ρυθμικά αγαπημένα τους τραγούδια .
- Να δημιουργούν ορχήστρες με μουσικά όργανα της τάξης για να συνοδεύουν τραγούδια και να δημιουργούν δικές τους μουσικές συνθέσεις.
- Να δημιουργούν δικά τους μικρά ρυθμικά σχήματα και να τα αναπαράγουν
Να επενδύουν με ήχους εικόνες και μικρές ιστορίες. - Να γνωρίσουν διαφορετικά μουσικά έργα από διάφορα είδη μουσικής, ελληνικής και παγκόσμιας (μουσικές ακροάσεις, μουσικά παραμύθια).
- Να μπορούν να διατυπώνουν σκέψεις, ιδέες και συναισθήματα με αφορμή την ακρόαση μουσικών έργων.
- Να συνδυάσουν τη μουσική με την εικόνα και ιδιαίτερα με την ζωγραφική τέχνη.
- Να αντιληφθούν ομοιότητες και αντιστοιχίες στον τρόπο έκφρασης και να μπορέσουν μέσα από ομαδικές και συνεργατικές δράσεις να επενδύσουν μουσικά και ηχητικά πίνακες ζωγραφικής.
- Να επικοινωνούν, να αλληλεπιδρούν και να συνεργάζονται μέσα από δράσεις όπως ομαδικά τραγούδια, παρουσίαση ομαδικών μουσικών εκτελέσεων (ενδοομαδική και διομαδική εργασία) και χρήση συνεργατικών εργαλείων web2.0 από το περιβάλλον κοινωνικής δικτύωσης e twinning.
- H πορεία του παρουσιάζεται συνοπτικά παρακάτω :
Το έργο χωρίστηκε σε τρεις φάσεις.
Στην πρώτη φάση έγινε ο προγραμματισμός και η οργάνωση του έργου με κατανομή αρμοδιοτήτων των εταίρων και συνεργατική δημιουργία λογότυπου του έργου. Μέσω on line συνδέσεων(Skype), τα σχολεία είχα την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους και να παίξουν μουσικά παιχνίδια αλλά και να παρουσιάσουν τα τραγούδια γνωριμίας που έφτιαξαν. Επίσης, δημιουργήθηκε ο χάρτης των συνεργαζόμενων νηπιαγωγείων καθώς και ο μουσικός ύμνος της ομάδας, ο οποίος τραγουδήθηκε σε ζευγάρια σχολείων μέσω διαδικτυακών διασυνδέσεων.
Παράλληλα, σ’ αυτό το διάστημα πραγματοποιήθηκαν σε κάθε νηπιαγωγείο πολλές δραστηριότητες εισαγωγής στη μουσική αγωγή και ειδικότερα εξοικείωσης με τους ήχους, τα μουσικά όργανα και τους μουσικούς κώδικες αλλά και ακρόασης επιλεγμένων μουσικών έργων. Στα πλαίσια αυτά, δημιουργήθηκε μια συνεργατική αφίσα με τα συνθήματά μας για το Πολυτεχνείο και υλοποιήθηκαν μια σειρά από χριστουγεννιάτικες συνεργατικές δράσεις και πιο συγκεκριμένα ένα κοινό για όλα τα μέλη ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης με μουσικές δράσεις και τραγούδια, κατασκευή μουσικών στολιδιών και καρτών με χριστουγεννιάτικες ευχές και δημιουργία ενός χριστουγεννιάτικου παιγνιδοτράγουδου σε μια σελίδα στο TitanPad, στην οποία κάθε νηπιαγωγείο έγραφε διαδοχικά ένα δίστιχο. Επίσης, δημιουργήθηκε συνεργατικά το ημερολόγιο του 2016, στο οποίο κάθε μέλος του έργου ανέλαβε να φτιάξει με τα παιδιά με ένα μικρό ποίημα τεσσάρων στροφών για κάθε μήνα του έτους και το οποίο στη συνέχεια εικονογραφήθηκε από τα παιδιά
Τέλος, οργανώθηκε η λειτουργία μουσικής δανειστικής δισκοθήκης σε κάθε νηπιαγωγείο με επιλεγμένα μουσικά κομμάτια από τα μέλη νηπιαγωγεία. Μαζί με το cd, τα παιδιά δανείζονταν δανείζεται ένα κουτί, το οποίο περιέχει έναν μικρό καμβά και σύνεργα ζωγραφικής και καλούνταν να ζωγραφίσουν τις εντυπώσεις τους από την ακρόαση ενός μουσικού κομματιού που επέλεγαν.
Στη δεύτερη φάση του έργου, επιδιώχθηκε η γνωριμία των παιδιών με πίνακες ζωγραφικής, η ηχητική και μουσική επένδυση εικαστικών δημιουργιών αλλά και η δημιουργία πινάκων ζωγραφικής με αφορμή ηχοϊστορίες διασχολικών ομάδων. Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε η συνεργατική δράση “πίνακες εμπνευσμένοι από ήχους και ηχοϊστορίες” στην οποία τα νηπιαγωγεία μέλη, αφού χωρίστηκαν σε ομάδες των τριών, ανέλαβαν με αφορμή 3 ήχους ή μουσικά κομμάτια της επιλογής τους να φτιάξουν μία ηχοϊστορία, ή μία συνταγή ή ένα τραγούδι κλπ, βασισμενη στους ήχους και να την αποδώσουν εικαστικά. απώτερος σκοπός ήταν ο συνδυασμός της μουσικής με τον λόγο (δημιουργία διάφορων κειμένων) και τα εικαστικά (κολάζ, ζωγραφική, γλυπτική…)
Στα πλαίσια των αποκριάτικων δράσεων, έναυσμα δημιουργικών δράσεων διασχολικών ομάδων του προγράμματος μας με σκοπό τη σύνδεση της μουσικής με την εικαστική τέχνη αποτέλεσε ο πίνακας του Picasso « Οι τρεις μουσικοί». Αρχικά, κάθε σχολείο επεξεργάστηκε τον πίνακα μέσα από περιγραφές και αναλύσεις των στοιχείων του, εύρεση πληροφοριών για τον δημιουργό του, παιχνίδια, δραματοποιήσεις, αναπαραγωγή με διάφορες τεχνικές και άλλες δράσεις. Στη συνέχεια, ορίστηκαν διασχολικές ομάδες κι ανέλαβαν να παράγουν κάποιο έργο (τραγούδι, μουσικό παιχνίδι, αναπαραγωγή πίνακα με παραλλαγή, ηχοϊστορία) εμπνευσμένο από τον συγκεκριμένο πίνακα
Εξίσου αξιόλογη ήταν και η συνεργατική δράση που βασίστηκε στον γνωστό πίνακα του Σ. Βασιλείου « Το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας». Με ένα πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφίας «δραπέτευσε» ο χαρταετός από τον πίνακα και ξεκίνησε το «ταξίδι» του πηγαίνοντας σε κάθε νηπιαγωγείο, το οποίο συνέχιζε την ιστορία του και την επένδυε με ανάλογα μουσικά τραγούδια και ακούσματα.
Με αφορμή τον ερχομό της άνοιξης υλοποιήθηκε μια ακόμη συνεργατική δράση σύνδεσης της μουσικής με τα εικαστικά. Μέσω τηλεδιασκέψων τα παιδιά τραγούδησαν τα Χελιδονίσματα (κάλαντα άνοιξης) και τα απέδωσαν εικαστικά ζωγραφίζοντας συνεργατικά σε διασχολικές ομάδες. Το αποτέλεσμα ήταν τέσσερις ανοιξιάτικοι πίνακες.
Επιπρόσθετα, στα πλαίσια του γενικότερου προβληματισμού με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού, τα νηπιαγωγεία μέλη του έργου βασισμένα στο τραγούδι του Σακελαρρίδη «Μήλα γύρω γύρω στη μέση πορτοκάλι» έφτιαξαν τις δικές τους «σονάτες» με συνθήματα κατά του Σχολικού εκφοβισμού και τις απέδωσαν εικαστικά με νότες από μήλα και πορτοκάλια .
Τελειώνοντας, αξίζει να αναφερθούμε σε 2 τραγούδια που δημιουργήθηκαν συνεργατικά από τα νηπιαγωγεία μέλη και αποδόθηκαν εικαστικά με διάφορες τεχνικές. Το πρώτο βασίστηκε στις εφτά νότες του πενταγράμμου. Πιο συγκεκριμένα, κάθε νηπιαγωγείο πήρε μια νότα ή συνδυασμό τριών και αφού τις ζωγράφισε έφτιαξε ένα δίστυχο στην σελίδα TitanPand, το οποίο και εικονογράφησε. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκε το τραγούδι « Ντορεμιφασολασι».
Το δεύτερο τραγούδι ήταν αφιερωμένο στη γιορτής της μητέρας και βασίστηκε στο ομότιτλο τραγούδι των Abba «Μamma mia», στο ρυθμό του οποίου κάθε μέλος δημιούργησε ένα δίστιχο και το απέδωσε εικαστικά με την μορφή αφίσας.
Στην τρίτη και τελική φάση του προγράμματος, απώτερος σκοπός ήταν η δημιουργία μιας μουσικής πινακοθήκης με μουσική επένδυση επιλεγμένων έργων ζωγράφων διάφορων καλλιτεχνικών ρευμάτων. Η τελευταία δράση αφορούσε το μουσικό και εικαστικό ταξίδι της «Σάρας της κιθάρας», που δραπετεύει από τον πίνακα «Open window» του Juan Gris και, περνώντας από κάθε νηπιαγωγείο, γνωρίζει μουσικές και πίνακες γνωστών Ελλήνων και ξένων ζωγράφων. Πιο συγκεκριμένα, κάθε νηπιαγωγείο επέλεξε έναν πίνακα ζωγραφικής, τον επεξεργάστηκε μέσα από παιχνίδια μουσειακής αγωγής και στην συνέχεια τον επένδυσε μουσικά στα πλαίσια της συνέχισης της ιστορίας της «Σάρας της κιθάρας». Παράλληλα, από κάθε πίνακα η «κιθάρα» έπαιρνε «κάτι» ως ανάμνηση ( αντικείμενο, συναίσθημα, εικόνα κλπ) προτού συνεχίσει το «ταξίδι» της για το επόμενο σχολείο. Με αυτό τον τρόπο προέκυψε μία συνεργατική ιστορία, εμπνευσμένη από πίνακες ζωγραφικής που επενδύθηκαν με μουσική και στο τέλος δημιουργήθηκε ένας καινούργιος πίνακας που περιλάμβανε όλες τις αναμνήσεις του μουσικού αυτού ταξιδιού.
Μετά την ολοκλήρωσή του, το έργο αξιολογήθηκε από μαθητές και εκπαιδευτικούς και παρουσιάστηκε στους γονείς και στην ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα.
Παραγόμενο υλικό :
- Δημιουργία συνεργατικού λογότυπου και 11 αφισών για το πρόγραμμα
- 14 πίνακες ζωγραφικής με πολλές δράσεις μουσειακής αγωγής, με ηχητικές και μουσικές επένδυσεις ( 11 που αφορούσαν το «Ταξίδι της Σάρας» και άλλοι τρεις : Τα κάλαντα του Λύτρα, Το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας του Βασιλείου, και Οι τρεις Μουσικοί του Picasso)
- 11 τραγούδια γνωριμίας από κάθε σχολείο
- 5 συνεργατικά τραγούδια : Ύμνος, Χριστουγεννιάτικο, Οι τρεις μουσικοί, Ντορεμι και Mama mia
- 2 cd με τα τραγούδια του προγράμματος
- 15 Ηχοϊστορίες ( 11 Χριστουγεννιάτικες από τα μέλη και 4 διασχολικές)
- 14 αφίσες – πίνακες ζωγραφικής (σύνδεσης της μουσικής με τα εικαστικά)/ τέσσερις ανοιξιάτικοι πίνακες με αφορμή τα Χελιδονίσματα και δέκα «σονάτες» με συνθήματα κατά του Σχολικού εκφοβισμού
- Οργάνωση και λειτουργία μουσικής δανειστικής cdθήκης σε κάθε νηπιαγωγείο με επιλεγμένα μουσικά κομμάτια από τα μέλη νηπιαγωγεία.
- Δημιουργία καμβάδων από κάθε παιδί των νηπιαγωγείων μελών με ζωγραφισμένες εντυπώσεις τους από την ακρόαση ενός μουσικού κομματιού που επέλεγαν από την δανειστική cdΘήκη
- Δημιουργία Μουσικής γωνιάς σε κάθε νηπιαγωγείο
- Κατασκευή αυτοσχέδιων μουσικών οργάνων από τα μέλη
- Κανάλι στο youtube με όλες τις δράσεις των μελών της Μουσικής Πινακοθήκης
- Συνεργατικό Online Χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο με κοινές δράσεις για όλα τα μέλη
- Δημιουργία συνεργατικού ημερολογίου για το 2016 (στο οποίο κάθε μέλος του έργου ανέλαβε να φτιάξει με τα παιδιά με ένα μικρό ποίημα τεσσάρων στροφών για κάθε μήνα του έτους και το οποίο στη συνέχεια εικονογραφήθηκε από τα παιδιά )
- Πολυμεσικές αφίσες (Πολυτεχνείου – Χριστούγεννα )
- Παρουσίαση του προγράμματος σε ραδιοφωνικές εκπομπές ( από το 4ο Νηπιαγωγείο Πυλαίας και το 29ο Νηπιαγωγείο Σερρών)
- Δημιουργία online μουσικών παιχνιδιών
- Πολλά παιχνιδοτράγουδα, μουσικά παιχνίδια, εκμάθηση τραγουδιών, φύλλα εργασίας από τα μέλη νηπιαγωγεία.
Η Σάρα η Κιθάρα μία μέρα δραπετεύει από τον πίνακα και ξεκινάει ένα ταξίδι με μουσικές και εικόνες σε 10 γνωστούς πίνακες ζωγραφικής … που θα καταλήξει άραγε; Συνεργατική ιστορία 11 νηπιαγωγείων στα πλαίσια προγράμματος Etwinning με τίτλο «Μουσική Πινακοθήκη»:
https://issuu.com/52069/docs/e-book
Μπορείτε να δείτε μία σύντομη παρουσίαση του : Μουσική Πινακοθήκη
https://www.popi-it.gr/nipiagogio-programmata/e-twin-mousikipinakothiki/
Συνεργατική ιστορία βασισμένη στον πίνακα του Σ. Βασιλείου : « Το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας»:
https://issuu.com/52069/docs/xartaetos-drapetis-book
Βίντεο:
Το έργο βραβεύτηκε με την Εθνική ετικέτα ποιότητας eTwinning
Μουσική Πινακοθήκη 2015-2016 από Νηπιαγωγείο Κεντριού διατίθεται με άδεια χρήσης Creative Commons -Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή4.0.