Αρχή Σαρακοστής

Άλλος ένας λόγος να γιορτάσουμε είναι η αρχή της Σαρακοστής. Στην πατρίδα μας, αυτή η αρχή σηματοδοτείται από την Καθαρή Δευτέρα. Μια Δευτέρα σαν καμία άλλη. Γιατί την λέμε Καθαρή; Μα γιατί μας θυμίζει να αποφεύγουμε όλα τα ανθυγιεινά  που σε μεγάλη ποσότητα βλάπτουν τον οργανισμό μας φυσικά! Έτσι, καθαρίζουμε από τα βλαβερά και καταναλώνουμε μόνο τα θρεπτικά και υγιεινά… την Καθαρή Δευτέρα.

Υπάρχουν βέβαια άνθρωποι που ακολουθούν αυτή τη διατροφή και τις 7 εβδομάδες τις Σαρακοστής. Δηλαδή νηστεύουν. Αυτό σημαίνει ότι δεν καταναλώνουν καθόλου γάλα, αυγά, κρέας και τα παράγωγά τους.  Για να το θυμούνται αυτό παλιά οι άνθρωποι στη χώρα μας, έφτιαχναν μια ζυμαρένια κούκλα που την έλεγαν Κυρά Σαρακοστή. Δεν την έχετε ξανακούσει; Ακολουθεί ένα ποιηματάκι που μάθαμε με τα παιδιά στις τάξεις μας και θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι περίπου ήταν.

Τώρα έχετε μια ιδέα περι τίνος πρόκειται. Εμείς όμως δε σταματήσαμε εκεί! Αρχικά ζωγραφίσαμε και χρωματίσαμε κυρίες Σαρακοστές, που με το στολισμένα τους φορέματα, μας δείχνουν τις τροφές που μπορούμε να καταναλώσουμε κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής. Όσπρια, λαχανικά, φρούτα και ζυμαρικά κοσμούν τις σεμνές κυρίες Σαρακοστές των παιδιών για να μας θυμίζουν τα νηστίσιμα φαγητά.

Γιατί όμως να σταματήσουμε εκεί; Φτιάξαμε πραγματικές κυρίες Σαρακοστές, απο ζυμαράκι στις διαδικτυακές μας τάξεις και τις φουρνίσαμε μετά. Αν αναρωτιέστε για τη συνταγή, με χαρά θα τη μοιραστούμε μαζί σας:

Βάλαμε το must σύμβολο, που είναι ο σταυρός, μαντηλάκι, παραλείψαμε εσκεμμένα το στόμα (μιας και δεν τρώνε σχεδόν τίποτα), και σταυρώσαμε τα χεράκια τους για να δείξουμε ότι προσεύχονται πάρα πολύ. Τα υπέροχα αποτελέσματα μπορείτε να θαυμάσετε στις παρακάτω φωτογραφίες.

Η κυρά Σαρακοστή, όπως είδατε και στο ποιηματάκι, πρέπει να φτιαχτεί με 7 πόδια. Όχι φυσικά γιατί προσπαθεί να γίνει σαρανταποδαρούσα, αλλά γιατί στην πραγματικότητα είναι ένα ημερολόγιο! Δεν το πιστεύετε, μα είναι αλήθεια. Ο λόγος που έχει 7 πόδια είναι γιατί κάθε Σάββατο κόβουμε από ένα, και έτσι παρακολουθούμε ποσο κοντά στο Πάσχα βρισκόμαστε. Αν έχουμε πράξει τα δέοντα, το τελευταίο ποδαράκι θα κοπεί το Μεγάλο Σάββατο, και η επόμενη ημέρα είναι η Κυριακή του Πάσχα.

Σε μερικές περιοχές, έκρυβαν το τελευταίο ποδαράκι σε ένα απο τα ξερά σύκα πάνω στο τραπέζι, και όποιος το πετύχαινε έλεγαν πως είχε την τύχη με το μέρος του!

Τι υπέροχο έθιμο! Μας βοηθά να κάνουμε και τα μαθηματικά μας…

 

Θα ήταν όμως τραγικό να παραλείψουμε και κάτι άλλο που συμβαίνει την Καθαρή Δευτέρα. Αυτό είναι το χαρούμενο πέταγμα του χαρταετού! Κάθε παιδί κοιτά μαγεμένο έναν χαρταετό καθώς εκείνος απομακρύνεται από τη γη… Κάποιοι από τους μαθητές μας “πέταξαν” χαρταετό την Καθαρή Δευτέρα και θέλησαν να μας ζωγραφίσουν μερικές στιγμές από αυτή τους την εμπειρία. Σίγουρα θα συμφωνήσετε και εσείς ότι τα πέρασαν τέλεια εκείνη την μέρα.

Το θέμα του χαρταετού μας απασχόλησε και τις ημέρες που ακολούθησαν την Καθαρή Δευτέρα. Είδαμε μια όμορφη ιστορία με έναν πεισματάρη χαρταετό που στο τέλος πραγματοποίησε το όνειρό του. Μπορείτε και εσείς να την παρακολουθήσετε εδώ, ή παρακάτω :

 

Διαβάσαμε και τον Χαρταετό της Φιλίας, που μπορείτε να διαβάσετε και εσείς πατώντας εδώ.  Μερικά έργα των μαθητών μας απεικονίζουν το νόημα του παραμυθιού τόσο όμορφα…

 

Το πέταγμα του χαρταετού όμως , έχει υπάρξει έμπνευση και για άλλους καλλιτέχνες. Για παράδειγμα ο Μίκης Θεοδωράκης, έχει συνθέσει ένα υπέροχο μουσικό κομμάτι με τίτλο “Χαρταετοί”.

Οι μαθητές μας, σε πρώτη φάση, κλήθηκαν να ακούσουν αυτή τη μουσική και να την αποτυπώσουν στο χαρτί με τελείες,  γραμμές  και σχήματα.

Έπειτα, ζωγράφισαν το πως τους κάνει αυτή η μουσική να νοιώσουν, δηλαδή το συναίσθημα που τους δημιουργεί.

Σας αποχαιρετούμε με μερικά έργα των μαθητών μας με θέμα, τι άλλο, τον χαρταετό! Σας ευχόμαστε να αισθάνεστε και εσείς το ίδιο ανάλαφροι, πολύχρωμοι και ελεύθεροι…