Απόκριες

Τα παιδιά ξετρελαίνονται στο άκουσμά της! Μπορούν να σχεδιάζουν το πως θα αποκτήσουν τη στολή τους εβδομάδες πριν να έρθουν οι Απόκριες, και ποτέ δεν κουράζονται να κάνουν σχέδια για τις πλάκες που θα κάνουν μεταξύ τους, ή το πόσο θα διασκεδάσουν στα αποκριάτικα πάρτι που θα βρεθούν.

Δυστυχώς, φέτος δεν ήταν οι ιδανικές Απόκριες… Πουθενά δεν έγιναν πάρτι, καρναβάλια, ή γιορτές. Ακόμα και στο σχολείο μας, που άλλοτε τέτοια εποχή δασκάλες και παιδιά ξεφάντωναν, χόρευαν και μάθαιναν όλα τα διασκεδαστικά πράγματα που λαμβάνουν χώρα τις Απόκριες, φέτος ήταν άδειο από γέλια και μουσικές…

Εμείς όμως, δεν το βάζουμε ποτέ κάτω! Και στο κάτω-κάτω, το σχολείο μας είναι εκεί που είμαστε κι εμείς γιατί το μεταφέρουμε όπου και να πάμε μαζί μας. Έτσι, σε πείσμα των καιρών, εμείς το διασκεδάσαμε και από το σπίτι μας όλοι μαζί! Άλλωστε είχαμε την  ευκαιρία να είμαστε ντυμένοι αποκριάτικα κάθε μέρα αν θέλαμε στο μάθημά μας.

Αρχικά όμως, έπρεπε να τοποθετήσουμε την αρχή της αποκριάς φέτος, που έγινε τον Μάρτη! Ευκαιρία για γραμματάκι… Το Μ,μ του Μάρτη μας λοιπόν έκαμε την  εμφάνισή του με χρώματα που όλοι ξέρουμε οτι θα το προστατέψουν από τον λαμπερό ήλιο.

Οι Απόκριες στη χώρα μας είναι η τομή της αρχαιοελληνικής κουλτούρας μας, που συναντά τη χριστιανική πίστη. Δύσκολο να το κατανοήσουμε έτσι, ε; Είναι πιο εύκολο αν απλώς εξηγήσουμε από πού έρχονται οι Απόκριες, και πού πηγαίνουν.

Οι Απόκριες προέρχονται από το τρελά πάρτυ που γίνονταν προς τιμήν του Θεού Δονήσου. Οι άνθρωποι έπιναν, έτρωγαν, έπαιζαν μουσική, χόρευαν, φορούσαν μάσκες … Σας θυμίζει κάτι; Μήπως μοιάζει με τις Απόκριες; Οι άνθρωποι που ζούσαν λοιπόν στη χώρα μας, ήθελαν να κρατήσουν αυτές τις όμορφες γιορτές χωρίς όμως να κρατήσουν την παλιά θρησκεία… Πριν την ημέρα της Ανάστασης, προηγούνται 48 ημέρες νηστείας, δηλαδή αποχής από το κρέας, το γάλα, τα αυγά, και τα παράγωγά τους (κυρίως για τους μεγάλους). Πώς όμως θα μπορέσουμε να το αντέξουμε όλο αυτό, αν δεν έχουμε φάει σωστά πριν απο αυτές τις ημέρες;

Έτσι οι άνθρωποι ταίριαξαν τα πάρτυ που αναφέραμε παραπάνω, με τις τρεις εβδομάδες πρίν την αρχή της Σαρακοστής. Την προφωνή, την κρεατινή και την τυρινή (ή της τυροφάγου). Η πρώτη μας φωνάζει πως έρχεται η Σαρακοστή, η δεύτερη μας καλεί να φάμε όσο κρέας αντέχουμε, και η τρίτη πως ήρθε η ώρα να καταναλώσουμε πολλά γαλακτοκομικά… Και στο ενδιάμεσο κάνουμε καρναβάλια, χορεύουμε, τραγουδάμε και φοράμε και τις στολές μας! Όλα τακτοποιημένα.

Καρναβάλι όμως δεν έχουμε μόνο στη χώρα μας… Για την ακρίβεια υπάρχει ένα υπέροχο καρναβάλι στη γειτονική μας Ιταλία. Εκεί συναντήσαμε και τον Αρλεκίνο, που η ιστορία του μας έμαθε να μην απογοητευόμαστε με τις δυσκολίες που μας συμβαίνουν, αλλά να προσπαθούμε να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματά μας. Κατασκευάσαμε και μια όμορφη μάσκα με τους χαρακτηριστικούς ρόμβους της στολής του Αρλεκίνου. Δείτε τις και εσείς:

Τα δυσάρεστα πράγματα, όπως η απογοήτευση του φίλου μας του Αρλεκίνου, συμβαίνουν ακόμα και τις Απόκριες. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά δυσάρεστα που μπορούν αν μας συμβούν άσχετα με τη δική μας διάθεση. Η παγκόσμια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού μας το θύμισε αυτό… Μας βοήθησε όμως να καταλάβουμε και πως τα χεράκια μας, που κρατούν την ελπίδα του κόσμου, είναι ικανά να κάνουν σπουδαία πράγματα! Δε χρειάζεται να είναι τεράστιές οι πράξεις μας, απλά να είναι σωστές… Για να γιορτάσουμε την ικανότητά μας να δημιουργούμε όμορφα πράγματα με τα χέρια μας, κατασκευάσαμε αυτή την αποκριάτική μάσκα… που είναι τα χέρια μας.

Άλλωστε γιατί να θέλουμε να βλάψουμε τους άλλους, όταν μπορούμε να κάνουμε τόσα διασκεδαστικά πράγματα που σκορπάνε τη χαρά τριγύρω μας; Οι Απόκριες είναι ένα υπέροχο παράδειγμα ανθρώπινης εφευρετικότητας σε ότι αφορά τους εορτασμούς της. Σε κάθε περιοχή της Ελλάδας υπάρχει και κάποιο τοπικό έθιμο που αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στο γέλιο και τη διασκέδαση. Ευτυχώς εμείς έχουμε μαθητές που κατάγονται από πολλά και διαφορετικά μέρη. Κάποιοι αυτούς θέλησαν να μοιραστούν τα έθιμα του τόπου καταγωγής τους για να τα γνωρίσουμε κι εμείς!

Στην διαδικτυακή μας λοιπόν τάξη κάναμε τις διαδικτυακές μας βόλτες για να δούμε τα έθιμα, χορέψαμε με παραδοσιακά τραγούδια της Αποκριάς (που αρμόζουν στην ηλικία μας).

Το μοναδικό που δεν μπορούσαμε να κάνουμε μαζί, ήταν να φάμε… Αλλά βρήκαμε λύση και σε αυτό το πρόβλημα! Τα παιδιά και οι γονείς τους και οι κυρίες, ετοίμασαν νόσημα αποκριάτικα σνακ και τα απόλαυσαν όλοι μαζί την ώρα του μαθήματος. Ήταν μια ιδιαίτερη στιγμή. Ήταν ιδιαίτερα και τα σνακ. Σίγουρα δεν έχετε ξαναδεί τόσο όμορφα φαγητά… Παραθέτουμε τις φωτογραφίες που μας έστειλαν οι μαθητές μας για να πάρετε ιδέες…και να ζηλέψετε  και λίγο…