thumbnail IMG 8274

Ελιά δέντρο ευλογημένο. Πηγή υγείας και ευζωίας.

Ένα πολύτιμο δώρο της φύσης για τον άνθρωπο, καθώς προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για το σώμα. Από το Νοέμβριο έως και τον Φεβρουάριο ο καρπός της ελιάς ωριμάζει, οπότε και ξεκινάει η συγκομιδή της ή αλλιώς το λιομάζωμα. Για τον λόγο αυτό οι αγρότες χρησιμοποιούν τα κατάλληλα εργαλεία. Παλαιότερα χρησιμοποιούσαν ραβδιά, αλλά σήμερα έχουμε τα χτένια αλλά και μηχανικά μέσα με διάφορους τύπους ελαιοραβδιστικών. Σαν πέσουν στα λιόπανα οι ελίτσες μας τις τοποθετούμε μαζικά σε διάφορα τελάρα πλαστικά ή ξύλινα, καθώς και σε γιούτινα ή πλαστικά διχτυωτά σακιά που θα επιτρέπουν στον καρπό της ελιάς να αερίζεται, ώστε να μη χαλάσει.

Ελιά ονομάζεται το υπεραιωνόβιο δέντρο και κάθε μέρος του είναι χρήσιμο.Εκτός από τον καρπό της, που μας δίνει το ελαιόλαδο και που μπορούμε να τον φάμε, μπορούμε να κάψουμε το ξύλο της ώστε να ζεσταθούμε, ενώ από τον πυρήνα της δηλαδή το κουκούτσι, μπορούμε να παράξουμε το πυρηνέλαιο και καύσιμη ύλη.

Οι ελιές δε θα μπορούσαν να λείπουν από το νηπιαγωγείο μας καθώς οι μαθητές μας έρχονται σε επαφή συχνά με το δέντρο καθώς οι περισσότεροι έχουν χωράφια με ελιές και ήδη έχουν ξεκινήσει τη συγκομιδή τους.

Μυρίσαμε το Ελαιόλαδο

Μυρίζω το ελαιόλαδο

γράψαμε τη λέξη ΕΛΙΑ

thumbnail IMG 8275

και γνωρίσμαμε καλύτερα το πρώτο της γράμμα το Ε,ε.

thumbnail IMG 8276

Παρακολουθήσαμε βίντεο με τη διαδικασία που ακολουθείτε, έως ότου λάβουμε στα χέρια μας το ελαιόλαδο.

Μάθαμε τα στάδια που ακολουθούμε από το μάζεμα της ελιάς, έως και τη στιγμή που παίρνουμε το ελαιόλαδο από το ελαιοτριβείο για να το χρησιμοποιήσουμε, και τα μιμηθήκαμε μέσα στην τάξη. Κατόπιν δημιουργήσαμε με κολάζ τη σωστή ακολουθία για να τη θυμόμαστε.

  thumbnail IMG 8279thumbnail IMG 8278thumbnail IMG 8280thumbnail IMG 8282

Γνωρίσαμε το μύθο της Θεάς Αθηνάς και του Ποσειδώνα μέσα από το παρακάτω βίντεο ⇓

και μετέπειτα ζωγραφίσαμε την αγαπημένη μας σκηνή από τον μύθο.

 Επιπλέον δοκιμάσαμε λαδόψωμο ζεστό και αχνιστό από τον φούρνο με συνοδεία ελαιόλαδου και ρίγανης και επειδή ήταν αρκετά μεγάλο το μοιραστήκαμε και με τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αραχναίου. Ήταν το πιο νόστιμο και υγιεινό ξεκίνημα για μια μέρα γεμάτη ενέργεια στο σχολείο, βασισμένο στη μεσογειακή διατροφή!

 

thumbnail IMG 8285   thumbnail IMG 8284