Στο δρόμο που περπάταγα

μια πέρδικα εμάδαγα

 τα φτερά της έτρωγα

 το κορμί της πέταγα.

Τι είναι;

Το σταφύλι.

Ένα φθινοπωρινό φρούτο τόσο λαχταριστό και θρεπτικό και υπάρχει στη χώρα μας από πολύ παλιά. Στην αρχή του Φθινοπώρου δε θα μπορούσαμε να το παραλείψουμε μιας και το βλέπουμε συνέχεια και στην περιοχή μας. Ένα ταξίδι στον κόσμο των αισθήσεων ξεκίνησε.

Πρώτα το παρατηρήσαμε με τα μάτια μας και προσπαθήσαμε να το περιγράψουμε όσο περισσότερο μπορούσαμε. Έπειτα το κρατήσαμε στα χέρια μας και με την αφή μας νιώσαμε την υφή του. Ύστερα το δοκιμάσαμε και καταλάβαμε τη γεύση του.

IMG 7933 AA2BCEFD 52CD 4BE5 BC81 8286C1843C40

Δε μείναμε όμως μόνο σε αυτό. Μιλήσαμε για τον τρύγο, για τα αμπέλια και όσα προκύπτουν από αυτό. Πατήσαμε με τα δάχτυλά μας τα σταφύλια για να δούμε πως παράγεται ο μούστος. Έτσι είδαμε με τα μάτια μας το υγρό που απομένει από το πατητήρι.

IMG 7940 IMG 7937

Φυσικά γνωρίσαμε πολλά παράγωγά του, με πρώτο και κυριότερο το κρασί. Παρατηρήσαμε ότι ανάλογα με το χρώμα των σταφυλιών, χρωματίζεται αντίστοιχα και το κρασί. Ένα πράσινο σταφύλι δίνει ελαφρώς κίτρινο χρώμα κρασί και το ονομάζουμε λευκό. Αντίστοιχα ένα μοβ σταφύλι δίνει κόκκινο χρώμα στο κρασί.

 Κλείσαμε τα μάτια μας και μυρίσαμε τόσο το κρασί, όσο και άλλα παράγωγα του σταφυλιού όπως το ξύδι, το ούζο.

IMG 7941

Φυσικά δεν παραλείψαμε να δοκιμάσουμε τα αγαπημένα κουλουράκια με πρώτη ύλη το μούστο, τα γνωστά σε όλους μουστοκούλουρα, καθώς και τις σταφίδες.

7A07F57B B385 4986 8FC8 08EFA9AF1199 0682A072 126D 4FA1 AF3F FA3E7C1D673FIMG 7966

Τραγουδήσαμε δραματοποιώντας το κλασικό τραγούδι “Τσιριτίρι- τσιριτρό”.

Και τέλος δημιουργήσαμε το δικό μας τσαμπί σταφύλι που κόσμισε την αίθουσά μας.

Χρησιμοποιήσαμε γκοφρέ για τον κορμό του, πράσινο χαρτόνι για το φύλλο του και αναμείξαμε δύο χρώματα μαζί για να πετύχουμε το μοβ χρώμα. Ροζ και μπλε μπλέχτηκαν και μας έδωσαν αυτό το αποτέλεσμα που αποτυπώθηκε στο χαρτί μας με τη βοήθεια του φελλού. Θαυμάστε το αποτέλεσμα.

IMG 7945 IMG 7950 IMG 7952 IMG 7954IMG 7958