Στο δρόμο που περπάταγα
μια πέρδικα εμάδαγα
τα φτερά της έτρωγα
το κορμί της πέταγα.
Τι είναι;
Το σταφύλι.
Ένα φθινοπωρινό φρούτο τόσο λαχταριστό και θρεπτικό και υπάρχει στη χώρα μας από πολύ παλιά. Στην αρχή του Φθινοπώρου δε θα μπορούσαμε να το παραλείψουμε μιας και το βλέπουμε συνέχεια και στην περιοχή μας. Ένα ταξίδι στον κόσμο των αισθήσεων ξεκίνησε.
Πρώτα το παρατηρήσαμε με τα μάτια μας και προσπαθήσαμε να το περιγράψουμε όσο περισσότερο μπορούσαμε. Έπειτα το κρατήσαμε στα χέρια μας και με την αφή μας νιώσαμε την υφή του. Ύστερα το δοκιμάσαμε και καταλάβαμε τη γεύση του.
Δε μείναμε όμως μόνο σε αυτό. Μιλήσαμε για τον τρύγο, για τα αμπέλια και όσα προκύπτουν από αυτό. Πατήσαμε με τα δάχτυλά μας τα σταφύλια για να δούμε πως παράγεται ο μούστος. Έτσι είδαμε με τα μάτια μας το υγρό που απομένει από το πατητήρι.
Φυσικά γνωρίσαμε πολλά παράγωγά του, με πρώτο και κυριότερο το κρασί. Παρατηρήσαμε ότι ανάλογα με το χρώμα των σταφυλιών, χρωματίζεται αντίστοιχα και το κρασί. Ένα πράσινο σταφύλι δίνει ελαφρώς κίτρινο χρώμα κρασί και το ονομάζουμε λευκό. Αντίστοιχα ένα μοβ σταφύλι δίνει κόκκινο χρώμα στο κρασί.
Κλείσαμε τα μάτια μας και μυρίσαμε τόσο το κρασί, όσο και άλλα παράγωγα του σταφυλιού όπως το ξύδι, το ούζο.
Φυσικά δεν παραλείψαμε να δοκιμάσουμε τα αγαπημένα κουλουράκια με πρώτη ύλη το μούστο, τα γνωστά σε όλους μουστοκούλουρα, καθώς και τις σταφίδες.
Τραγουδήσαμε δραματοποιώντας το κλασικό τραγούδι “Τσιριτίρι- τσιριτρό”.
Και τέλος δημιουργήσαμε το δικό μας τσαμπί σταφύλι που κόσμισε την αίθουσά μας.
Χρησιμοποιήσαμε γκοφρέ για τον κορμό του, πράσινο χαρτόνι για το φύλλο του και αναμείξαμε δύο χρώματα μαζί για να πετύχουμε το μοβ χρώμα. Ροζ και μπλε μπλέχτηκαν και μας έδωσαν αυτό το αποτέλεσμα που αποτυπώθηκε στο χαρτί μας με τη βοήθεια του φελλού. Θαυμάστε το αποτέλεσμα.













