Στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων και του θεματικού κύκλου Ευ ζην, μάθαμε για την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, για τα παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής όπως είναι η ελιά και το λάδι και πως επηρεάζουν οι τροφές την υγιεινή των δοντιών μας.
Η εισαγωγή στη θεματική έγινε με ανάγνωση του παραμυθιού «Ο παππούς ο Ροδαλός και ο μυστήριος Ωχρός». Μέσα από το παραμύθι μάθαμε για τις υγιεινές και τις ανθυγιεινές τροφές, διακρίναμε τις τροφές και τις κολλήσαμε στην αντίστοιχη ομάδα. Δραματοποιήσαμε το παραμύθι και ζωγραφίσαμε κάτι που μας άρεσε από την ιστορία.
Παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικά βίντεο και γνωρίσαμε την πυραμίδα της Μεσογειακής υγιεινής διατροφής. Συζητήσαμε τη σημασία της για την υγεία και στη συνέχεια φτιάξαμε τη δική μας ομαδική πυραμίδα διατροφής. Παρουσιάσαμε την διατροφική πυραμίδα και συζητήσαμε την ωφελιμότητα της κάθε ομάδας τροφών. Παίξαμε παιχνίδια-γρίφους αναγνώρισης τροφών και διαδραστικά παιχνίδια στον υπολογιστή.
Οργανώσαμε θεατρικό παιχνίδι μετά από πρόταση παιδιού. Φτιάξαμε τις φιγούρες μας, ζωγραφίσαμε το σκηνικό μας και τα παιδιά έπαιξαν κουκλοθέατρο «διαφημίζοντας» τα φρούτα και τα λαχανικά.
Στη συνέχεια του πρώτου θεματικού κύκλου, μάθαμε ποιες τροφές βοηθούν τα δόντια και ποιες τα επιβαρύνουν. Παρουσιάσαμε την εικόνα χαρούμενα και λυπημένα δόντια και συζητήσαμε γιατί νιώθουν έτσι, τι τροφές μπορεί να έφαγαν και τι θα μπορούσαν να κάνουν. Φτιάξαμε τα δικά μας δόντια-κούκλες: ζωγραφίσαμε χαρούμενες και λυπημένες φατσούλες, κολλήσαμε τις αντίστοιχες τροφές πάνω τους και φυσικά παίξαμε κουκλοθέατρο όπου τα παιδιά παρουσίαζαν την ιστορία των δοντιών που το ένα συμβούλευε το άλλο με τις τροφές που πρέπει να τρώει και πως να το φροντίζει για να είναι γερό και δυνατό. Διαβάσαμε παραμύθια και είδαμε εκπαιδευτικά βίντεο που μας έμαθαν πως να βουρτσίζουμε τα δοντάκια μας.
Φυσικά από τη θεματική αυτή δεν θα μπορούσε να λείπει το βασικό παραδοσιακό προϊόν του τόπου που είναι η ελιά. Οι μικροί μας μαθητές ήδη γνώριζαν πολλά πράγματα για τη διαδικασία του λιομαζώματος καθώς οι εικόνες της ελαιοσυγκομιδής δεν τους είναι άγνωστες.
Διαβάσαμε τον αρχαίο μύθο της Αθηνάς και του Ποσειδώνα για την ονομασία της Αθήνας. Φτιάξαμε τους δικούς μας κότινους και στολίσαμε τους αμφορείς όπου φύλαγαν οι αρχαίοι το λάδι.
Είδαμε εικόνες και βίντεο με τη διαδικασία του λιομαζώματος, μάθαμε για τις χρήσεις του λαδιού, φτιάξαμε σύνθετες λέξεις με συνθετικά από τις λέξεις λάδι και ελιά, μετρήσαμε και τοποθετήσαμε τόσες ελιές όσες έδειχνε το νούμερο, μάθαμε παροιμίες και ακούσαμε τραγούδια για το ιερό αυτό δέντρο.
Τέλος, φτιάξαμε το δικό μας δεντράκι ελιάς.
Πρόσφατα σχόλια