ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ

Διαβάσαμε το παραμύθι ο “Σοκολάκης και η Ζαχαρούλα Τρυποδόντη”. Ένα βιβλίο με πολύ χιούμορ, που κινητοποιεί τα παιδιά να ευαισθητοποιηθούν και να συνειδητοποιήσουν ότι η στοματική υγιεινή πρέπει να ξεκινά από μικρή ηλικία  σε συνδυασμό με υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και μαζί με τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, τα βοηθάει να έχουν υγιή και γερά δοντάκια.

 

Στη συνέχεια αφού συζητήσαμε (με αφορμή το παραμύθι) για ποιες τροφές είναι βλαβερές και κάνουν κακό στα δόντια και ποιες είναι ωφέλιμες και κάνουν καλό στα δόντια μας, κάναμε την αντίστοιχη ομαδοποίηση των τροφίμων σε αυτές τις δυο κατηγορίες.

Για να αγαπήσουμε όμως τα δόντια μας και να τα φροντίζουμε  πρέπει πρώτα να μάθουμε περισσότερα πράγματα γι’ αυτά.

Συζήτηση για τη στοματική κοιλότητα, για τα είδη δοντιών, τις αρρώστιες των δοντιών, τη χρησιμότητά τους και το ρόλο του οδοντίατρου.

  • Πόσα δόντια έχουμε;
  • Πότε βγαίνουν τα πρώτα δόντια και πώς λέγονται;
  • Ποια είναι τα μόνιμα δόντια;
  • Σε τι μας χρησιμεύουν και ποιες οι αρρώστιες των δοντιών;
  • Πώς μπορούμε να τα προστατέψουμε και ποια άλλα προβλήματα υπάρχουν
  • Τι κάνει ο οδοντίατρος στα δόντια;
  • Έχει επισκεφτεί κάποιο παιδί τον οδοντίατρο ;

 

 

Δημιουργήσαμε αφίσες , με τις βλαβερές και  τις ωφέλιμες τροφές για τα δόντια

   

Παρατήρηση, περιγραφή, σύγκριση δοντιών

Παίξαμε ένα παιχνίδι με τα γερά και χαλασμένα δόντια, τα οποία ήταν  σε καρτελάκια ξεχωριστά. Κάθε παιδί έριχνε το ζάρι και  στη συνέχεια έπαιρνε τόσα δόντια όσα του είχε τύχει. Στο τέλος μετρήσαμε πόσα είχε πάρει ο καθένας και ποιος είχε τα περισσότερα. Αφού ξεχώρισαν ο καθένας  τα γερά δόντια του από τα χαλασμένα μέτρησαν πόσα γερά δόντια είχε ο καθένας και πόσα χαλασμένα. Ποιος είχε τύχει τα περισσότερα γερά και ποιος τα περισσότερα χαλασμένα;

Ομαδοποίηση δοντιών. Ξεχώρισαν τα γερά δοντάκια από τα χαλασμένα

Αρίθμηση δοντιών. Μέτρησαν  πόσα δόντια έχει η κάθε σειρά και τοποθέτησαν τον αντίστοιχο αριθμό

Στη συνέχεια  έπρεπε κάθε παιδί να διαλέξει τόσα δόντια όσα του ζητούσα και  επιπλέον  πόσα από αυτά γερά και πόσα χαλασμένα ( 5 δόντια, 3 γερά και 2 χαλασμένα)

 


Δείτε στο LearningApps.org

 


Δείτε στο LearningApps.org

 

Τι άλλο πρέπει να κάνουμε για να έχουμε γερά δόντια; Φτάνει μόνο εάν προσέχουμε τη διατροφή μας;

Πως πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας!

Να γνωρίσουν τα προϊόντα στοματικής υγιεινής. Να συνειδητοποιήσουν ότι η στοματική υγιεινή συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας δοντιών και ούλων για πολλά χρόνια.

Βουρτσίζουμε τα δόντια μας με οδοντόκρεμα τουλάχιστον δυο φορές την ημέρα, το πρωί και το βράδυ

 

Επισκεπτόμαστε κάθε έξι μήνες τον οδοντίατρο για έλεγχο και καθαρισμό των δοντιών μας. Έτσι θα εξοικειωθούν με τον οδοντίατρο και θα απαλλαγούν από τυχόν φόβους. Μόνο ο οδοντίατρος μπορεί να μας πει με ασφάλεια εάν έχουμε τερηδόνα, γιατί η τερηδόνα στα αρχικά στάδια αναπτύσσεται κάτω από την επιφάνεια των  δοντιών.

Συζήτηση για τερηδόνα , ουλίτιδα και πως σχηματίζονται. Αναζήτηση πληροφοριών και εικόνες από το διαδίκτυο. Δεν τους άρεσαν καθόλου οι εικόνες των χαλασμένων δοντιών και υποσχέθηκαν πως θα φροντίζουν τα δοντάκια τους για να μην γίνουν όπως αυτά που είδαμε.

Διαβάσαμε επίσης τα παρακάτω παραμύθια

    

Φτιάξαμε έναν ιπποπόταμο με δοντάκια όπως το Ιππόλυτο που διαβάσαμε

 

Τα παιδιά δημιούργησαν μια δικιά τους ιστορία και την ολοκλήρωσαν με τις ζωγραφιές τους. Έδωσαν τον τίτλο “Ο Σοκολατάκης”  γιατί ο ήρωας τους έτρωγε πολλές σοκολάτες!

Πατήστε στο παρακάτω λινκ για να δείτε την ιστορία τους

stom2

 

 

ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ «Ο Σοκολάκης και η Ζαχαρούλα»

 

 

Μετά έπρεπε να βρούνε εάν υπάρχει για κάθε οδοντόκρεμα και μια οδοντόβουρτσα, να κάνουν την αντιστοίχηση

  

Στο τέλος εάν υπάρχει οδοντόκρεμα και οδοντόβουρτσα για κάθε γλυκό. Είναι τόσα όσα είναι τα γλυκά; Ποια είναι ίσα , ποια λιγότερα και ποια παραπάνω;

Εκφράσεις που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα π.χ. «Ήλιος με δόντια»

Βρες τα γράμματα κάθε λέξης


Δείτε στο LearningApps.org

«Το Ταξίδι του Ατρόμητου Δοντούλη», του συγγραφέα Κώστα Χάρπα. ‘Αλλο ένα παραμύθι που διαβάσαμε που  σκοπός του  είναι, εκτός από το να ψυχαγωγήσει τα παιδιά, να τα εκπαιδεύσει και να τα βοηθήσει να αντιληφθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται τη σημασία της στοματικής υγιεινής και της φροντίδας των δοντιών τους. Πατήστε το παρακάτω λινκ για να ανοίξει

atromitos-greek

 

 


Δείτε στο LearningApps.org

Ταίριαξε τα ζευγάρια


Δείτε στο LearningApps.org