ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!!! ΚΑΛΩΣ ΜΑΣ ΗΡΘΕΣ ΑΝΟΙΞΗ!!!
Η λαϊκή φαντασία έδωσε στο Μάρτιο ένα σωρό παρατσούκλια, όπως Ανοιξιάτης (γιατί είναι ο πρώτος μήνας της Άνοιξης), Γδάρτης, Παλουκοκάφτης Κλαψομάρτης, Πεντάγνωμος (για το ευμετάβλητο του καιρού), Βαγγελιώτης (λόγω της γιορτής του Ευαγγελισμού), Φυτευτής, και άλλα δηλωτικά της φυσιογνωμίας του, που έχουν σχέση με ιδιότητες ή πράξεις που του αποδίδονται.
Τα πιο πολλά από αυτά βρίσκονται μέσα στις παραδόσεις και τις παροιμίες που έπλασε ο λαός για να εξηγήσει τις απότομες μεταβολές του καιρού ή τις βαρυχειμωνιές που παρατηρούνται μέσα στο Μάρτη και που πάντα είναι επικίνδυνες για τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
«Μάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκάφτης,
τα παλιά παλούκια καίει, τα καινούργια ξεριζώνει».
στην οποία και χρωστάει τα παρατσούκλια γδάρτης και παλουκοκάφτης
ΠΗΓΗ : https://www.facebook.com/TaxideuoStonKosmoMeTaChromataTesIridas?fref=ts
ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ :
Το έθιμο της χελιδόνας
Τα χελιδονίσματα είναι ένα επίσης αρχαίο έθιμο όπου τα παιδιά γιόρταζαν το τέλος του χειμώνα και τον ερχομό των χελιδονιών και της άνοιξης. Κρατώντας το ομοίωμα ενός χελιδονιού, τριγυρνούσαν στην πόλη και τραγουδούσαν τη “χελιδόνα”. Ο κόσμος τους έδινε διάφορα κεράσματα.
Έθιμο Χελιδόνας Το έθιμο της “χελιδόνας” συνεχίστηκε σε πολλές περιοχές τη Ελλάδας ως τα νεότερα χρόνια.. Περνούσαν σε ένα ραβδί, ένα καλάθι με φύλλα κισσού. Στην άκρη του ραβδιού στερέωναν ένα ξύλινο χελιδόνι που είχε κουδούνια στο λαιμό του . Με αυτό τριγυρνούσαν από σπίτι σε σπίτι, το κουνούσαν και τραγουδούσαν τα “χελιδονίσματα”. Η “χελιδόνα” είναι μια κατασκευή ξύλινη στολισμένη άσπρες και κόκκινες κορδέλες. Στο πάνω μέρος έχει ένα μικρό ξύλινο χελιδονάκι, που μπορεί να γυρνά γύρω – γύρω. Όταν η “χελιδόνα” γυρίζει, οι κορδέλες, που είναι στερεωμένες πάνω στο χελιδονάκι, πέφτουν μέσα στο σπίτι του νοικοκύρη, για να έχει “μπερεκέτια”, δηλαδή, να του πάει καλά η νέα σοδειά. Αυτός για αντάλλαγμα, τους έδινε αυγά. Αυτό γινόταν και στο σπίτι κάθε οικογένειας . Βάζανε πάνω στο χελιδόνι το Μάρτη, δηλαδή τα κορδελάκια, τραβούσανε το σχοινί και σε όποιο άτομο της οικογένειας έπεφτε, αυτός ήταν τυχερός…
Πηγή : Paidorama.com [ http://www.paidorama.com/anoiksiatikos…ilios/to-ethimo-tis-xelidonas.html ]
http://tosxolikopareaki.blogspot.gr/2012/03/blog-post.html#axzz3T2MgODqK
Υπάρχουν διάφορες εκδοχές ανάλογα με τον τόπο και την περιοχή. Τα τραγούδια παρουσιάζουν ομοιότητες και διαφορές τόσο στον στίχο όσο και τη μουσική.
Χελιδόνα έρχεται,
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
Ήρθε ήρθε η χελιδόνα
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
Μάρτη, Μάρτη βροχερέ
ΠΑΤΡΟΝ ΓΙΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ
Εκτυπώστε το πατρόν πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://star.krokotak.com/i/2012032000001
ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΧΕΛΙΔΟΝΑΚΙΑ!!!!!!
ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ….
Το ζευγάρι χελιδονιών του δυτικού τοίχου, στην τοιχογραφία της Άνοιξης οπου εικονίζεται το βραχώδες τοπίο της Στρογγύλης (Σαντορίνη), πριν την Μινωική έκρηξη
ΔΙΑΚΟΣΜΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΑΣ ΜΕ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΑ ΠΙΑΤΑΚΙΑ…..
ΠΗΓΗ – ΠΑΤΡΟΝ : http://cdn.kinderella.gr/wp-content/uploads/2014/03/Scan.pdf
ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ!!!!! ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!!!!!!