Παιχνίδια γνωριμίας

Αν οργανωθούμε σωστά όμως, ίσως καταφέρουμε να δούμε και κάτω και το φως επάνω. Μαζέψαμε τα καλύτερα παιχνίδια γνωριμίας, παιχνίδια για τις πρώτες ώρες και μέρες στο σχολείο.

Η πιο γρήγορη σύσταση

Μα δεν μπορεί να μην την ξέρετε. Είναι τόσο απλό. Με το 1, με το 2, με το 3, λέμε όλοι μαζί τα ονόματά μας. Αν έχουμε φροντίσει να γνωρίζουμε από πριν τα ονόματα όλων των παιδιών τότε θα τρελαθούν όταν μας δουν να λέμε “εντάξει, τα άκουσα και τα έμαθα όλα με τη μία”. Κατόπιν μπορούμε να κάνουμε παραλλαγές σύστασης. Δυνατά, φωναχτά, ουρλιαχτά, ψιθυριστά. Μην το παρακάνουμε: μετά τη μία φορά δικής μας μαγικής επίδειξης, δίνουμε τη σκυτάλη στα παιδιά. Αλήθεια… πόσα ονόματα έμαθες εσύ έτσι;

Ο πρώτος και ο τελευταίος…

Όλα τα παιδιά όρθια. Χτυπάμε το ταμπουρίνο (ή άλλη μουσική/ήχο). Όταν σταματάμε, πρέπει όλοι να καθίσουν κάτω αμέσως. Για τον πρώτο και τον τελευταίο ή έναν από τους δύο μπορούμε να ορίσουμε μία ωραιότατη σύσταση. Να μας πει το όνομά του; Να πει το όνομα κάποιου που θυμάται; Να πει το όνομα δύο συμμαθητών του; Οι παραλλαγές πολλές.

Χαρωπά να σε γνωρίσω προσπαθώ!

Χρησιμοποιώντας το πασίγνωστο τραγουδάκι «Χαρωπά τα δυο μου χέρια» παραλλάσσουμε τους στίχους δίνοντας μια ευκαιρία στα παιδιά να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους, να γνωριστούν και να διασκεδάσουν. Και το εμπλουτίζουμε τόσο όσο μακριά θέλουμε να το φτάσουμε! Δείτε όλο το παιχνίδι εδώ.

Ψάχνω μες την τάξη, ψάχνω μες την τάξη

Τα παιχνίδια γνωριμίας -μην ξεχνάμε- αφορούν και στην εξοικείωση με τον χώρο του σχολείου. Παραλλάσσοντας το παιχνιδοτράγουδο «Ψάχνω το λιοντάρι» (δείτε το αναλυτικά παρακάτω) γνωρίζουμε όλους τους χώρους του σχολείου αλλά και τις συνήθειες που θα ακολουθήσουμε. Δείτε το εδώ.

Ανάποδες μουσικές καρέκλες

Μουσικές καρέκλες προφανώς και έχετε παίξει. Μόνο που εκεί χάνουν σχεδόν όλοι εκτός από έναν νικητή. Μήπως να παίζαμε μουσικές καρέκλες όπου δεν χάνει κανείς και γελάμε πολύ; Δείτε το εδώ.

Αποκτήστε εμπιστοσύνη

Δύο εξαιρετικά παιχνίδια είναι ο καθρέφτης και η τυφλόμυγα. Παιχνίδια διασκεδαστικά που δίνουν χαρά και επενδύουν στις σχέσεις μεταξύ των μελών της ομάδας. Δείτε τα εδώ.

Μάντεψε ποιος κάπως αλλιώς

Φωτογραφίες μας, παρατηρητικότητά μας και ψάχνουμε… Αλήθεια ποιον ψάχνουμε; Δείτε το εδώ.

Αφήστε μια απάντηση