Η ΜΟΥΣΙΚΗ-ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Κατά τη διάρκεια της εκμάθησης των διαφόρων εννοιών της μουσικής μπορούμε να παίζουμε διάφορα παιχνίδια με τα παιδιά για να κατανοούν πιο εύκολα το νόημα τους.

ΠΩΣ  ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ Ο ΗΧΟΣ:

 • Δίνουμε στα παιδιά χαρτόνια σε μέγεθος Α4 και τα προτρέπουμε να το κουνήσουν μπροστά στο πρόσωπό τους πάνω – κάτω και να νιώσουν τον αέρα, αλλά να ακούσουν και τον “ήχο” που βγάζει. Έτσι βοηθάμε τα παιδιά να συνδέσουν τον αέρα με την παραγωγή του ήχου.
 • Μια άλλη δραστηριότητα είναι να τους δώσουμε πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια στα παιδιά να φυσήξουν μέσα και να ακούσουν και πάλι τους ήχους που βγαίνουν.
 • Άλλη δραστηριότητα – παιχνίδι για τη σύνδεση αέρα και παραγωγής ήχου είναι να δώσουμε στα παιδιά το τριγωνάκι και να ζητήσουμε να το χτυπήσουν και αμέσως να το πιάσουν και να παρατηρήσουν ότι διακόπτεται ο ήχος μόλις “κόβουν” τον αέρα από το τριγωνάκι.Χτυπάω το τριγωνάκι πιάνοντάς το σωστά και ο ήχος έχει διάρκεια, χτυπάω το τριγωνάκι και το πιάνω σταματάει ο ήχος.

ΧΡΟΙΑ:

 • Παιχνίδι ακουστικής συγκέντρωσης που βοηθάει να καταλάβουν τα παιδιά τη διαφορά στη χροιά είναι να δέσουμε τα μάτια ενός παιδιού και να προσπαθήσει να αναγνωρίσει τη φωνή ενός παιδιού που μιλάει και αργότερα να προσπαθεί να αναγνωρίσει ένα κρουστό που χτυπάει.
 • Τα παιδιά μιμούνται τις φωνές ζώων εντοπίζονας τις διαφορές στη χροιά, π.χ λιοντάρι βροντερή και χοντρή, γάτα ψηλή και σιγανή κλπ.

 

ΕΝΤΑΣΗ:

 • Χτυπάμε παλαμάκια δυνατά και σιγά
 • Τραγουδάμε το αγαπημένο μας τραγούδι δυνατά και σιγά
 • Λέμε τις ημέρες της εβδομάδας δυνατά και σιγά
 • Χτυπάμε το ταμπουρινο δυνατά και σιγά
 • Η νηπιαγωγός χτυπάει το ταμπουρίνο δυνατά και τα παιδιά πηδάνε –  το χτυπάει σιγά και τα παιδιά περπατάνε στα τέσσερα.
 • Η νηπιαγωγός σηκώνει τα χέρια – τα παιδιά χτυπάνε παλαμάκια δυνατά, η νηπιαγωγός κατεβάζει τα χέρια – τα παιδιά χτυπάνε παλαμάκια σιγανά.

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ:

 • Η νηπιαγωγός χτυπάει το τριγωνάκι με διάρκεια τα παιδιά μένουν ακίνητα, το χτυπάει κοφτά τα παιδιά πηδάνε επιτόπου.

 

ΥΨΟΣ:

 • Η νηπιαγωγός χτυπάει μια χαμηλή νότα στο μεταλλόφωνο και τα παιδιά κάθονται κάτω η νηπιαγωγός χτυπάει μια ψηλή νότα και τα παιδιά σηκώνονται με τα χέρια ψηλά.
 • Η νηπιαγωγός μιλάει με χοντρή φωνή και με ψηλή φωνή και τα παιδιά τη μιμούνται.

Πηγή: Κindykid

Παιχνίδια γνωριμίας

Αν οργανωθούμε σωστά όμως, ίσως καταφέρουμε να δούμε και κάτω και το φως επάνω. Μαζέψαμε τα καλύτερα παιχνίδια γνωριμίας, παιχνίδια για τις πρώτες ώρες και μέρες στο σχολείο.

Η πιο γρήγορη σύσταση

Μα δεν μπορεί να μην την ξέρετε. Είναι τόσο απλό. Με το 1, με το 2, με το 3, λέμε όλοι μαζί τα ονόματά μας. Αν έχουμε φροντίσει να γνωρίζουμε από πριν τα ονόματα όλων των παιδιών τότε θα τρελαθούν όταν μας δουν να λέμε “εντάξει, τα άκουσα και τα έμαθα όλα με τη μία”. Κατόπιν μπορούμε να κάνουμε παραλλαγές σύστασης. Δυνατά, φωναχτά, ουρλιαχτά, ψιθυριστά. Μην το παρακάνουμε: μετά τη μία φορά δικής μας μαγικής επίδειξης, δίνουμε τη σκυτάλη στα παιδιά. Αλήθεια… πόσα ονόματα έμαθες εσύ έτσι;

Ο πρώτος και ο τελευταίος…

Όλα τα παιδιά όρθια. Χτυπάμε το ταμπουρίνο (ή άλλη μουσική/ήχο). Όταν σταματάμε, πρέπει όλοι να καθίσουν κάτω αμέσως. Για τον πρώτο και τον τελευταίο ή έναν από τους δύο μπορούμε να ορίσουμε μία ωραιότατη σύσταση. Να μας πει το όνομά του; Να πει το όνομα κάποιου που θυμάται; Να πει το όνομα δύο συμμαθητών του; Οι παραλλαγές πολλές.

Χαρωπά να σε γνωρίσω προσπαθώ!

Χρησιμοποιώντας το πασίγνωστο τραγουδάκι «Χαρωπά τα δυο μου χέρια» παραλλάσσουμε τους στίχους δίνοντας μια ευκαιρία στα παιδιά να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους, να γνωριστούν και να διασκεδάσουν. Και το εμπλουτίζουμε τόσο όσο μακριά θέλουμε να το φτάσουμε! Δείτε όλο το παιχνίδι εδώ.

Ψάχνω μες την τάξη, ψάχνω μες την τάξη

Τα παιχνίδια γνωριμίας -μην ξεχνάμε- αφορούν και στην εξοικείωση με τον χώρο του σχολείου. Παραλλάσσοντας το παιχνιδοτράγουδο «Ψάχνω το λιοντάρι» (δείτε το αναλυτικά παρακάτω) γνωρίζουμε όλους τους χώρους του σχολείου αλλά και τις συνήθειες που θα ακολουθήσουμε. Δείτε το εδώ.

Ανάποδες μουσικές καρέκλες

Μουσικές καρέκλες προφανώς και έχετε παίξει. Μόνο που εκεί χάνουν σχεδόν όλοι εκτός από έναν νικητή. Μήπως να παίζαμε μουσικές καρέκλες όπου δεν χάνει κανείς και γελάμε πολύ; Δείτε το εδώ.

Αποκτήστε εμπιστοσύνη

Δύο εξαιρετικά παιχνίδια είναι ο καθρέφτης και η τυφλόμυγα. Παιχνίδια διασκεδαστικά που δίνουν χαρά και επενδύουν στις σχέσεις μεταξύ των μελών της ομάδας. Δείτε τα εδώ.

Μάντεψε ποιος κάπως αλλιώς

Φωτογραφίες μας, παρατηρητικότητά μας και ψάχνουμε… Αλήθεια ποιον ψάχνουμε; Δείτε το εδώ.

Ισορροπία με τη μπάλα

Στο παιχνίδι “Ισορροπία με τη Μπάλα”  παίζουν όσοι θέλουν, όπου θέλουν και όσο θέλουν αλλά…σε ζευγάρια!

Πως παίζεται το παιχνίδι: Τα παιδιά χωρίζονται σε ζευγάρια παρόμοιας σωματικής δύναμης (κατ’ εκτίμηση). Κάθονται πάνω στα πόδια τους αντικριστά, πιάνουν και οι δυο την μπάλα στα χέρια (μόνο με τα δάχτυλα, όχι αγκαλιές) και προσπαθούν χωρίς να αφήσουν την μπάλα να κάνουν τον αντίπαλο παίκτη να χάσει ή την ισορροπία του (και να πέσει αριστερά ή δεξιά, όχι πίσω) ή τη μπάλα από τα χέρια του. Αλλάζουμε ζευγάρια και επαναλαμβάνουμε.

Διασκεδαστικό, αθλητικό, εύκολο, διδακτικό!

Πηγή: Elniplex

Αριστεροχειρία και παιδιά

Αριστεροχειρία ονομάζεται η προτίμηση για χρήση του αριστερού χεριού αντί του δεξιού για καθημερινές δραστηριότητες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη γραφή. Οι άνθρωποι που εμφανίζουν αυτό το φαινόμενο ονομάζονται αριστερόχειρες. Οι αριστερόχειρες αποτελούν μειοψηφία, αφού το 90 ως 93% των ενηλίκων είναι δεξιόχειρες.

Επιπλέον, οι περισσότεροι αριστερόχειρες εμφανίζουν σε κάποιο, έστω και ελάχιστο, βαθμό χρήση του δεξιού χεριού, είναι δηλαδή αμφιδέξιοι.

Αιτίες της αριστεροχειρίας

 • Η διαφοροποίηση στη χρήση των χεριών έχει παρατηρηθεί σε έμβρυα, συνήθως με την προτίμηση του ενός χεριού για γλείψιμο ή (γενικότερα) κράτημά του πιο κοντά στο στόμα.
 • Το 2007 ανακαλύφθηκε το LRRTM1, το πρώτο γονίδιο που συνδέθηκε με αυξημένες πιθανότητες εμφανίσεως αριστεροχειρίας.
 • Η χρόνια βλάβη του δεξιού χεριού. Μετά από 8 μήνες ή περισσότερο, οι άνθρωποι τείνουν να παραμείνουν αριστερόχειρες, ακόμα και μετά την αποκατάσταση της βλάβης του δεξιού χεριού.
 • Η τεστοστερόνη: Η έκθεση σε υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης κατά την κύηση μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση αριστεροχειρίας στο έμβρυο. Αυτή η θεωρία ονομάζεται και «θεωρία Geschwind» από το όνομα του νευρολόγου που την πρότεινε, του Νόρμαν Γκέσγουιντ. Υποστηρίζεται ότι οι διακυμάνσεις στα επίπεδα τεστοστερόνης κατά την κύηση διαμορφώνουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου. Η τεστοστερόνη εμποδίζει την ανάπτυξη του αριστερού ημισφαιρίου του εγκεφάλου και ως αποτέλεσμα περισσότεροι νευρώνες μεταναστεύουν στο δεξί ημισφαίριο. Το υπεραναπτυγμένο δεξί ημισφαίριο είναι έτσι καταλληλότερο για να λειτουργήσει ως το γλωσσικό και κινητικό κέντρο. Το έμβρυο είναι πιθανότερο να αναπτυχθεί σε ένα αριστερόχειρο νεογέννητο, αφού το δεξί ημισφαίριο ελέγχει το αριστερό μισό του σώματος. Η θεωρία προχωρεί στη σύνδεση των υψηλότερων επιπέδων τεστοστερόνης και της επακόλουθης κυριαρχίας του δεξιού ημισφαιρίου με αυτοάνοσα νοσήματα, μαθησιακές διαταραχές, δυσλεξία και τραύλισμα, καθώς και με αυξημένη ικανότητα στην αντίληψη του χώρου.

Πηγή: Wikipedia