Το πείραμα του Ερατοσθένη – 20 Μαρτίου 2023

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ

Viber 2023 03 21 12 55 07 264
Την Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023 ημέρα της εαρινής ισημερίας, στις 12: 00 το μεσημέρι μαθητές και μαθήτριες από τη Β Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Άρτας, εκτέλεσαν το πείραμα του Ερατοσθένη.
Ο Ερατοσθένης (3ος αιώνας π.Χ.) με ένα πείραμα που έμεινε στην ιστορία, κατάφερε με τα μέσα και τις γνώσεις της εποχής να μετρήσει την περιφέρεια και συνεπώς την ακτίνα της Γης, με αξιοθαύμαστη ακρίβεια. Το λάθος στον υπολογισμό ήταν μόνο 2%, ένα πραγματικά αξιοσημείωτο επίτευγμα για περίπου πριν 2,5 χιλιετίες. Συνεπώς, ο Ερατοσθένης ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μέτρησε τις διαστάσεις της Γης, γι’ αυτό και θεωρείται δημιουργός της μαθηματικής γεωγραφίας.
Συγκεκριμένα, έχοντας ακούσει ότι το μεσημέρι της 21ης Ιουνίου (θερινό ηλιοστάσιο) στη Συήνη (Ασσουάν), κάποιος μπορεί να δει την αντανάκλαση ολόκληρου του ήλιου στον πυθμένα ενός πηγαδιού, οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι στον συγκεκριμένο τόπο και χρόνο οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα. Την ίδια ημέρα και ώρα όμως παρατήρησε ότι στην Αλεξάνδρεια, οι ακτίνες έπεφταν υπό γωνία, την οποία υπολόγισε. Κατόπιν, με τη γνώση ότι η Γη είναι στρογγυλή και με μέθοδο που δε γνωρίζουμε με σιγουριά, μέτρησε την απόσταση Συήνης – Αλεξάνδρειας. Έπειτα με μαθηματικούς υπολογισμούς κατάφερε να προσδιορίσει την περιφέρεια και την ακτίνα της Γης.
Οι μαθητές μας με τη χρήση του GoogleMaps μέτρησαν την απόσταση Γης – Ισημερινού, καθώς και το μήκος ενός πήχη μαζί με το μήκος της σκιάς του Στη συνέχεια με βάση τις οδηγίες του πειράματος που τους δόθηκαν έκαναν τους απαραίτητους υπολογισμούς. Το αποτέλεσμα που έβγαλαν τελικά είναι πολύ κοντά στην πραγματική τιμή της περιφέρειας της Γης στον Ισημερινό, με ελάχιστη απόκλιση.
Οι μαθητές μας συνεργάστηκαν αρμονικά και είχαν την ευκαιρία ως μικροί επιστήμονες να επαληθεύσουν το πείραμα του Ερατοσθένη που έγινε πριν 2,5 χιλιετίες περίπου.

Οι εκπαιδευτικοί Γκιοσά Αικατερίνη
Κολοβού Κλεονίκη
Τόλη Γεωργία
Τσάιμος Άρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *