Πρόβα των Μουσικών Συνόλων Ελεύθερης Έκφρασης Β’ Λυκείου – Πέμπτη 5-11-2020

Την Πέμπτη στις 5 του Νοέμβρη του 2020, δύο μέρες πριν κλείσουν τα σχολεία, οι μαθητές της Β’ Λυκείου του σχολικού έτους 2020-21 του Μουσικού Σχολείου Άρτας, ερμήνευσαν το τραγούδι: «Τι τραγούδι να σου πω» των Ενδελέχεια, σε μουσική του Παναγιώτη Κατσιμάνη και στίχους του Δημήτρη Μητσοτάκη, από το δίσκο «Στα σύνορα της μέρας» του 2001.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί:

Μπάμπης Σκαμνέλος

Σίλα Τσιάβου

Παύλος Κοσμίδης

Σταύρος Σακελλαρίου

Δήμητρα Μιμίκου

Άγγελος Σταθόλπουλος

Διονύσης Παπαστέργιος

Παναγιώτης Γιαννούτσος

Νοέμβριος του 2020

 

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

17 Νοεμβρίου 2020 – Δράσεις για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Δυστυχώς φέτος τα μέτρα ενάντια στην πανδημία δεν μας επέτρεψαν να πραγματοποιήσουμε ζωντανά κάποια δράση για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Για το λόγο αυτό οι μαθητές της Γ’ Λυκείου του σχολικού έτους 2020-21 του Μουσικού Σχολείου Άρτας, δημιούργησαν και παρουσιάζουν ένα μικρό βίντεο με στιγμές από αφιερώματα παλιότερων ετών, που πραγματοποιήθηκαν τη μέρα αυτή στο σχολείο μας.

Παραγωγή: Γ΄Λυκείου σχολικού έτους 2020-21

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Ρένα Γκιοσά, Παναγιώτης Γιαννούτσος

Στο βίντεο ακούγεται το τραγούδι «Μαλαματένια λόγια» σε ενορχήστρωση και διεύθυνση του Διονύση Παπαστέργιου

Μια μικρή αφήγηση για το Πολυτεχνείο

Παραγωγή: Οι μαθητές της Γ’ Λυκείου του σχολικού έτους 2020-21

Διαβάζει η Βάσια Δημολένη

παίζει κιθάρα ο Γιάννης Παπαθανασίου

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Ρένα Γκιοσά, Παναγιώτης Γιαννούτσος

17 Νοεμβρίου 2020

Μια διαφορετική δράση, προσαρμοσμένη στις σημερινές συνθήκες, πραγματοποίησαν οι μαθητές της Β1 τάξης γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Άρτας για να τιμήσουν την επέτειο του Πολυτεχνείου. Απέδωσαν ραδιοφωνικά ένα θεατρικό κείμενο του Θωμά Μενεξέ που γράφτηκε τον Οκτώβριο του 2005 με τίτλο «Εμένα με νοιάζει».

Υπόθεση του έργου: Ο κ. Βαγγέλης και η γυναίκα του παίζουν κουμ-καν με τους φίλους τους την παραμονή του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967. Έξι χρόνια αργότερα ο κ. Βαγγέλης διαπιστώνει με έκπληξη ότι τα παιδιά του συμμετέχουν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Στο βίντεο ακούγονται αποσπάσματα του έργου.

Συντελεστές: Κυριάκος Αβραμίδης (Αφηγητής)

Νικόλας Αθανασόπουλος (Ανδρέας)

Οδυσσέας Γαλαζούλας (Αφηγητής)

Μαριλένα Δημολένη (Αφηγητής)

Νικόλας Δραγουμάνος (Αφηγητής)

Μάκης Ζαπάντης (παιδί – Πέτρος)

Εύα Ζήκου (Αφροδίτη – μάνα)

Πάρις Καλαμίδας (Βαγγέλης – πατέρας)

Μάγκυ Κάσιου (Αφηγητής)

Μαρία Κύρκου (Αφηγητής)

Χριστιάννα Κώστα (Παναγιώτης)

Βασιλική Λούκου (Αφηγητής)

Κατερίνα Μάκη (Μυρτώ)

Ιωάννα Μπαλάτσα (κόρη – Έλλη)

Κατερίνα Μωραΐτη (Αφηγητής)

Ανδρομάχη Νάσιου (Αφηγητής)

Ευαγγελία Νάστου (Αφηγητής)

Ευαγγελία Ντάκα (Αφηγητής)

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Δήμητρα Μιμίκου, Χριστίνα Πάνου

17 Νοεμβρίου 2020

Μουσικό Σχολείο Άρτας (Τμήμα Β 1 Γυμνασίου)

 

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

16 Νοεμβρίου 2020 – Διεθνής Ημέρα «Ανεκτικότητας» – Δράσεις του Μουσικού Σχολείου Άρτας στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus +

Η 16η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ως Διεθνής Ημέρα Ανεκτικότητας (International Day for Tolerance). Η απόφαση λήφθηκε στις 16 Νοεμβρίου 1995, κατά την 50η επέτειο της UNESCO, όταν τα Κράτη Μέλη υιοθέτησαν τη Διακήρυξη των Αρχών για την Ανοχή, στη Γενική Διάσκεψη της Οργάνωσης, στο Παρίσι. Το 1996 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε όλα τα Κράτη Μέλη να τιμούν αυτή την ημέρα κάθε χρόνο.

Μεταξύ άλλων, η «Διακήρυξη των Αρχών για την Ανοχή» επιβεβαιώνει ότι «ανεκτικότητα» σημαίνει σεβασμός και εκτίμηση του «πλούτου» των διάφορων πολιτισμών, των διαφορετικών μορφών έκφρασης και τρόπων ζωής. Η «ανεκτικότητα» αναγνωρίζει τα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες των άλλων. Οι άνθρωποι είναι εκ φύσεως αλλιώτικοι μεταξύ τους και μόνο με αποδοχή μπορεί να επιτευχθεί η συνύπαρξη μικτών κοινοτήτων, σε οποιοδήποτε μέρος της γης.

Η εκπαίδευση είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο για την προώθηση της «ανεκτικότητας» και οφείλει να στοχεύει στην καταπολέμηση επιρροών που οδηγούν στον φόβο και στον αποκλεισμό, ενδυναμώνοντας τους νέους να αναπτύξουν κριτική σκέψη και ανεξάρτητη κρίση ώστε να αντιμετωπίζουν την ποικιλομορφία του κόσμου μας σε θρησκείες, γλώσσες, πολιτισμούς και εθνικότητες, ως κοινό θησαυρό κι όχι ως αφορμή για σύγκρουση.

Το Μουσικό σχολείο Άρτας, μέλος του δικτύου των συνεργαζόμενων σχολείων με την UNESCO, οργάνωσε από 2 μέχρι 6 Νοέμβρη 2020 ψηφιακή εβδομάδα για την «ανεκτικότητα»,  με τα σχολεία που συνεργάζεται στο πλαίσιο προγράμματος erasmus+ «L’ Art engagé vecteur de promotion et de diffusion des valeurs de l’Union Européenne  / Η τέχνη ως μέσο διεκδίκησης δικαιωμάτων και φορέας προώθησης και διάδοσης των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Οι μαθητές των συνεργαζόμενων σχολείων της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, και του Μουσικού Σχολείου Άρτας, δημιούργησαν αφίσες, ψηφιακά παιχνίδια, έργα land art, απήγγειλαν ποιήματα από τις χώρες τους με θέμα  την «ανεκτικότητα», τραγούδησαν, αντάλλαξαν μηνύματα και στόλισαν με αισιόδοξες σκέψεις «το δέντρο της ανεκτικότητας».

Συγχαίρουμε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς  που συμμετείχαν στις δράσεις της εβδομάδας, με την ελπίδα ότι θα περάσει σύντομα η περίοδος των απαγορεύσεων και  θα έχουμε πραγματικές συναντήσεις  και την πεποίθηση ότι ο βιωματικός τρόπος ενασχόλησης με την «ανεκτικότητα» ανέδειξε με σαφήνεια το μήνυμα ότι η προώθησή της αποτελεί τον δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον, με ελεύθερη ροή ιδεών, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και ποιοτική εκπαίδευση για όλους.

                                                                                   Η Διευθύντρια

                                                                                 Ανθούλα Ζιώρη

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Αφιέρωμα στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 – Τρίτη 27-10-20 (Βίντεο των δράσεων)

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Αφιέρωμα στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 – Τρίτη 27-10-20 (Απονομή αριστείων και βραβείων)

Μια μικρή συλλογή στιγμών από τη μέρα του αφιερώματος στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και την απονομή των αριστείων και βραβείων στους μαθητές μας, στο Μουσικό Σχολείο Άρτας.

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Αφιέρωμα στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 – Τρίτη 27-10-20

Ένας διαφορετικός εορτασμός, χωριστά στο κάθε τμήμα σύμφωνα με τους νέους κανόνες, 12 διαφορετικές δράσεις αντί για μία, αλλά με τον ίδιο σεβασμό και με έντονη την ιστορική μνήμη, γιορτάσθηκε την Τρίτη στις 27 Οκτωβρίου 2020 στο Μουσικό Σχολείο Άρτας, η επέτειος της πάλης του Ελληνικού Λαού ενάντια στις δυνάμεις του φασισμού και του ναζισμού. Οι μαθητές μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους, τίμησαν τους ανθρώπους που χάθηκαν, γνωστούς και άγνωστους, τους ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους ως αντάλλαγμα για την ελευθερία μας.

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Διαγωνισμός για την επιλογή λογότυπου του προγράμματος Erasmus+

Διαγωνισμός για την επιλογή λογότυπου του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο:

“Découvrir et partager nos patrimoines culturels”

                     Οδηγίες για το λογότυπο του προγράμματος

Η κάθε δημιουργία πρέπει να είναι  σε χαρτί Α4 και να πληροί τα εξής κριτήρια:

  • Αναφορά στην Ευρώπη ή στο Erasmus+
  • Αναφορά στις 5 συμμετέχουσες χώρες
  • Αναφορά στη παράδοση – πολιτιστική κληρονομιά
  • Το τίτλο του προγράμματος “Découvrir et partager nos patrimoines culturels”

ή σε πιο σύντομη μορφή Coutumes et traditions”

Ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας!!!

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Έγκριση νέου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ «Découvrir et partager nos patrimoines culturels / Ανακαλύπτουμε και μοιραζόμαστε την πολιτιστική μας κληρονομιά».

 Το Μουσικό Σχολείο Άρτας  συμμετέχει ως εταίρος τα σχολικά έτη 2020-2021 και 2021–2022, σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+, Δράση KA229-Συμπράξεις ανταλλαγών μεταξύ σχολείων, τομέας σχολικής εκπαίδευσης, με τίτλο «Découvrir et partager nos patrimoines culturels / Ανακαλύπτουμε και μοιραζόμαστε την πολιτιστική μας κληρονομιά».

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν τα σχολεία :

  1. Lycée polyvalent Remi Belleau, Nogent Le Rotrou Γαλλία, που έχει αναλάβει το ρόλο του συντονιστή της σύμπραξης των σχολείων.
  2. Instituto di Istruzione Superiore » Enrico Fermi «, Montesarchio Ιταλία
  3. Liceul Teoretic Ionita Asan, Caracal Ρουμανία
  4. Berufsbildende Schulen Oschersleben des Landkreises Börde – Europaschule,Oschersleben Γερμανία
  5. Μουσικό Σχολείο Άρτας, Άρτα Ελλάδα

Η φιλοσοφία και ο στόχος του προγράμματος είναι να εξοικειωθούν και να αλληλεπιδράσουν οι μαθητές με την πολιτιστική κληρονομιά, να κατανοήσουν τις διαφορετικές μορφές της, να την  εκτιμήσουν και να την αγαπήσουν, να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με την ανάγκη προστασίας της, να κατανοήσουν την έννοια της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, να αντιληφθούν ότι η πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να προωθήσει τον διάλογο μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και γενεών, να προσφέρει μια αίσθηση κοινής κατανόησης των διαφορών και των ομοιοτήτων, αλλά και να ενθαρρύνει την αποδοχή της πολιτιστικής διαφορετικότητας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές δραστηριότητες, καθώς και εκπαιδευτικές επισκέψεις και ανταλλαγές μαθητών και καθηγητών των πέντε χωρών.

Στην παρούσα φάση, λόγω των μέτρων για τον Covid-19, τα συνεργαζόμενα σχολεία  επέλεξαν διαδικτυακά εργαλεία που διευκολύνουν τη μεταξύ τους επικοινωνία και προωθούν τη διάδοση του προγράμματος.

 

                                                 Η υπεύθυνη καθηγήτρια

                                                 Nathalie Poupard, ΠΕΟ5

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Απόφαση του συλλόγου διδασκόντων του Μουσικού Σχολείου Άρτας για την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε περιόδους καταλήψεων

Πράξη 17- 5/ 10/20

Θέμα: εφαρμογή της αριθμ. 131451/ ΓΔ4 /Υ.Α./ 30/09/20

Στη Φιλοθέη και έξω από το Μουσικό Σχολείο Άρτας, που βρίσκεται σε κατάληψη, σήμερα 5 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Δευτέρα και ώρα 8:10 συνήλθε σε συνεδρίαση ο σύλλογος των διδασκόντων υπό την προεδρία της διευθύντριας του σχολείου, με θέμα την αριθμ.1314 51/ΓΔ4/Υ.Α./30/09/20.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε το θέμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, η οποία αξιοποιήθηκε στην πρώτη φάση της πανδημίας ως εκπαιδευτικό – παιδαγωγικό εργαλείο, και εκφράστηκε έντονος προβληματισμός και ανησυχία για την παρούσα υπουργική απόφαση που μετατρέπει την τηλεκπαίδευση, στη συνείδηση μαθητών και εκπαιδευτικών σε μέσο διαχωρισμού και τιμωρίας, κλονίζοντας έτσι την παιδαγωγική σχέση μαθητή εκπαιδευτικού με αντίκτυπο στη συνολική εκπαιδευτική διαδικασία.

Τα προβλήματα της σχολικής κοινότητας είναι κοινά για μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, Δήμο, Περιφέρεια, Υπουργείο και αφορούν στα μέσα προστασίας όλων των μελών της σχολικής κοινότητας στην πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που βιώνουμε, στα λειτουργικά κενά, στην κτηριακή υποδομή, στην ασφαλή μετακίνηση των μαθητών, στο ανεπαρκές προσωπικό καθαριότητας.

Μετά από εκτενή συζήτηση ομόφωνα ο σύλλογος των διδασκόντων:

Α) συντάσσεται με τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων σχετικά με την αριθμ. 131451/ΓΔ4/Υ.Α./ 30/09/20 και δηλώνει ότι αδυνατεί να την εφαρμόσει. 

Β) συμμετέχει στις στάσεις εργασίας της ΟΛΜΕ και της ΕΛΜΕ.

Γ) O σύλλογος των διδασκόντων του Μουσικού Σχολείου Άρτας, με τη στάση του και τις θέσεις του, τιμά σήμερα 5 Οκτωβρίου, την παγκόσμια ημέρα εκπαιδευτικών η οποία καθιερώθηκε το 1994 από την UNESCO για τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης που με το έργο τους συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη και την ευημερία των κοινωνιών.

Για το λόγο αυτό συντάχθηκε το παρόν πρακτικό και υπογράφεται

Η Διευθύντρια                     Ο Υποδιευθυντής                                         Οι Εκπαιδευτικοί

   Τ.Σ.Υ                                          Τ.Υ.                                                     Τ.Υ. (38 υπογραφές)

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Δράση σχετικά με τη λήψη μέτρων πρόληψης ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού. Τετάρτη 23-9-2020

Την Τετάρτη στις 23 του Σεπτέμβρη του 2020, πραγματοποιήθηκε στο Μουσικό Σχολείο Άρτας δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, σχετικά με τη λήψη μέτρων πρόληψης ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού. Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεχούς ανάπτυξης ποιοτικών υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κατά τη λειτουργία της τοπικής ομάδας υγείας 1ης Τ.ΟΜ.Υ Άρτας και με αφορμή την εμφάνιση και εξάπλωση του ιού SARS-CoV-2.

Στόχος της συγκεκριμένης δράσης ήταν να μάθουν οι μαθητές το σωστό τρόπο να πλένουν τα χέρια τους, τη χρήση αντισηπτικού διαλύματος και τη σωστή εφαρμογή και χρήση της μάσκας, εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς και δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν παγκοσμίως, ώστε να μειωθεί η διασπορά παθογόνων οργανισμών.

Η σχολική κοινότητα του Μουσικού Σχολείου Άρτας ευχαριστεί το υγειονομικό προσωπικό της 1ης Τ.ΟΜ.Υ Άρτας και τον συντονιστή της παιδίατρο κ. Μιχαήλ Χαραλάμπη για την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης. Επίσης ευχαριστεί την νοσηλεύτρια κα Ερασμία Φασιά για την αναλυτική ενημέρωση που πραγματοποίησε σε όλους του μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου μας.

Η Διευθύντρια

του Μουσικού Σχολείου Άρτας

Ανθούλα Ζιώρη

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε