8 – 9 Νοεμβρίου 2018 Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του προγράμματος erasmus+ «Ceci n’est pas une école, c’est mon école

Την Πέμπτη 8 και την Παρασκευή  9 Νοεμβρίου 2018  ένα μουσικό σύνολο του σχολείου μας αποτελούμενο από 26 μαθητές της β΄ Λυκείου και ένα μαθητή της γ΄ Γυμνασίου πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του προγράμματος erasmus+ «Ceci n’est pas une école, c’est mon école !» που υλοποιεί το σχολείο μας. Στόχος της εκπαιδευτικής επίσκεψης ήταν η ηχογράφηση ενός τραγουδιού σε ένα επαγγελματικό στούντιο.

Πρόκειται για το τραγούδι «Mon école, c’est mon évasion»που δημιούργησαν  οι μαθητές και οι καθηγητές των 5 ευρωπαϊκών σχολείων που συνεργάζονται στο πρόγραμμα erasmus+. Οι μαθητές και οι καθηγητές κάθε σχολείου έγραψαν τους στίχους μιας από τις πέντε στροφές του τραγουδιού και όλοι μαζί το ρεφραίν. Αποτύπωσαν στους στίχους τις βασικές αρχές και τη φιλοσοφία του προγράμματος, σύμφωνα με την οποία η δημιουργικότητα και κάθε μορφή τέχνης πρέπει να έχουν πρωταρχικό ρόλο στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ο κ. Μιχάλης Ντέμσιας, εκπαιδευτικός κλ. ΠΕ79 του σχολείου μας συνέθεσε τη μουσική του τραγουδιού. Την ευθύνη της διδασκαλίας της ορχήστρας είχαν ο κ. Μιχάλης Ντέμσιας και η κ. Δημοθεοδώρου Ευθαλία και της χορωδίας η κ. Κέντρου Ειρήνη, εκπαιδευτικοί κλ. ΠΕ79. Η ηχογράφηση αποτέλεσε μια μοναδική εμπειρία για τους μαθητές, καθώς τους έδωσε την ευκαιρία να λειτουργήσουν ως επαγγελματίες και  να  γνωρίσουν από κοντά τη δημιουργική, αλλά και πολύ απαιτητική διαδικασία μιας ηχογράφησης. Τους ευχαριστούμε και τους συγχαίρουμε για την υπευθυνότητα,  τη συνεργασία και το άρτιο αποτέλεσμα.

Επίσης, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος, επισκεφθήκαμε την κεντρική έκθεση φωτογραφίας της φετινής διοργάνωσης Thessaloniki Photo Biennale 2018 με τίτλο «Capitalist Realism». Η έκθεση, διαρθρωμένη σε δύο μεγάλες ενότητες που φιλοξενούνται στους χώρους του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, επιχειρεί να αναδείξει ζητήματα που συντελούν στη δημιουργία ή στην επιδείνωση των οικονομικών κρίσεων στο διεθνές περιβάλλον, σε σύγχρονο και ιστορικό ορίζοντα. Πρόκειται για μια έκθεση φωτογραφίας που σίγουρα  θα αποτελέσει αφορμή για προβληματισμό και περαιτέρω συζήτηση με τους μαθητές.

 

Οι υπεύθυνες του Προγράμματος

Poupard Nathalie

Πρέντζα Άννα

Δημοσιεύθηκε στη Erasmus plus 2015/2017 | Σχολιάστε

Αφιέρωμα μνήμης του Μουσικού Σχολείου Άρτας για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 – Παρασκευή 26-10-2018 (Τα τραγούδια)

Μικρός λαός, σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και μουσική Μίκη Θεοδωράκη

Διεύθυνση μουσικού συνόλου: Δημήτρης Πρωτόγερος

Διδασκαλία χορωδίας: Ειρήνη Κέντρου

Δυο παιδιά απ’ το Βραχώρι, σε στίχους Πυθαγόρα και μουσική Γιώργου Κατσαρού

Διεύθυνση μουσικού συνόλου: Δημήτρης Πρωτόγερος

Διδασκαλία χορωδίας: Ειρήνη Κέντρου

Bella ciao,

Διεύθυνση μουσικού συνόλου: Δημήτρης Πρωτόγερος

Διδασκαλία χορωδίας: Ειρήνη Κέντρου

Λίγο ακόμα, σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη.

Διεύθυνση μουσικού συνόλου: Θωμάς Κακάνης

Διδασκαλία χορωδίας: Ειρήνη Κέντρου

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Άρτας στην παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου (28-10-2018)

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Αφιέρωμα μνήμης του Μουσικού Σχολείου Άρτας για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 – Παρασκευή 26-10-2018

Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ArtTV για το αφιέρωμα μνήμης του Μουσικού Σχολείου Άρτας για την 28η Οκτωβρίου 1940:

Δείτε εδώ το Α’ μέρος από το επετειακό αφιέρωμα του Μουσικού Σχολείου Άρτας στην 28η Οκτωβρίου 1940:

Δείτε εδώ το B΄ μέρος από το επετειακό αφιέρωμα του Μουσικού Σχολείου Άρτας στην 28η Οκτωβρίου 1940:

Δείτε εδώ το Γ΄ μέρος από το επετειακό αφιέρωμα του Μουσικού Σχολείου Άρτας στην 28η Οκτωβρίου 1940:

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

2η Διακρατική συνάντηση καθηγητών στην πόλη Μούρθια της Ισπανίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ «Ceci n’est pas une école, c’est mon école !» «Αυτό δεν είναι ένα σχολείο, είναι το δικό μου σχολείο!».

Τη Δευτέρα 3 και την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018 στο Instituto de Education Secundaria LA FLOTA στην πόλη Μούρθια της Ισπανίας πραγματοποιήθηκε η δεύτερη διακρατική συνάντηση εργασίας των εταίρων του Προγράμματος Erasmus + με τίτλο  «Ceci n’est pas une école, c’est mon école ! Αυτό δεν είναι ένα σχολείο, είναι το δικό μου σχολείο!»  με τη συμμετοχή των 10 υπεύθυνων εκπαιδευτικών των ευρωπαϊκών σχολείων, που συνεργάζονται τα σχολικά έτη 2017- 2018 και 2018 – 2019. Το πρόγραμμα υλοποιείται με συντονιστή το Μουσικό Σχολείο Άρτας και τη συμμετοχή λυκείων τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών (Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο, Πορτογαλία). Εκ μέρους του Μουσικού Σχολείου συμμετείχαν οι καθηγήτριες Poupard Nathalie, κλ.ΠΕΟ5 και Πρέντζα Άννα, κλ.ΠΕ02, υπεύθυνες του  προγράμματος.

Στην συνάντηση οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί συζήτησαν για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος, αξιολόγησαν τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες της πρώτης χρονιάς και εργάστηκαν πάνω στους τρόπους διάδοσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος. Τέλος, οργάνωσαν την επόμενη συνάντηση μαθητών και καθηγητών που θα πραγματοποιηθεί από 19 έως 23 Νοεμβρίου 2018 στις Βρυξέλλες και ενημερώθηκαν από τους υπεύθυνους καθηγητές του βελγικού σχολείου για το πρόγραμμα και τις δραστηριότητες μάθησης, διδασκαλίας και εκπαίδευσης που θα υλοποιηθούν.

                                                                                               Οι υπεύθυνες καθηγήτριες

                                                                                    Poupard Nathalie, ΠΕΟ5

                                                                              Πρέντζα Άννα, ΠΕ02

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Η ημέρα του Αγιασμού στο Μουσικό Σχολείο Άρτας για το Σχολικό Έτος 2018-19

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Ιστορικό Γεφύρι Άρτας – «…θλιμμένα τα τραγούδια μας και γελαστοί ανθρώποι…»

Την Κυριακή στις 24 του Ιούνη, ανήμερα της 137ης επετείου της απελευθέρωσης της πόλης της Άρτας, το Μουσικό Σχολείο Άρτας παρουσίασε μια συναυλία δίπλα στο Ιστορικό Γεφύρι, συμμετέχοντας  στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Αρταίων με τίτλο: «Ελευθέρια 2018». Η συναυλία είχε τίτλο: «…θλιμμένα τα τραγούδια μας και γελαστοί ανθρώποι…» και περιείχε μια σειρά από τραγούδια εμπνευσμένα από τη θάλασσα του Αιγαίου. Η επιλογή του τόπου διεξαγωγής της συναυλίας δεν ήταν τυχαία αφού το σημείο έχει έντονο συμβολισμό, αποτελώντας το σύνορο του τότε Νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους. Το Ιστορικό Γεφύρι της πόλης, ως τόπος αλλά και ως σύμβολο, συνυφασμένο με την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής, αποτελεί ίσως το πιο ισχυρό γνωριστικό μας, μαζί με τα σπάνιας πολιτισμικής αξίας Βυζαντινά μας μνημεία και τα μνημεία της Αρχαίας Αμβρακίας. Το σημείο αυτό λοιπόν διάλεξε το Μουσικό Σχολείο Άρτας για να τιμήσει τη μέρα δίνοντας το μουσικό του στίγμα και έκανε άτυπα την έναρξη της σειράς των δράσεων για τα 10 χρόνια λειτουργίας του, αφού το Ιστορικό Γεφύρι αποτελεί και το επίσημο λογότυπο του σχολείου μας.

Στη συναυλία συμμετείχε το μουσικό σύνολο Ελεύθερης Έκφρασης του Λυκείου και ήταν μια υπέροχη βραδιά στη σκιά του γεφυριού, με ένα εξαιρετικό κοινό και τους μαθητές του συνόλου σε μοναδική διάθεση.

Ευχαριστούμε όλους όσοι βοήθησαν να πραγματοποιηθεί η παράσταση αυτή του Μουσικού Σχολείου Άρτας και πιο συγκεκριμένα, τον Δήμο Αρταίων και ιδιαίτερα τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Χριστόφορο Σιαφάκα,  τον εντεταλμένο σύμβουλο για θέματα πολιτισμού κ. Νίκο Λιόντο και τον κ. Νίκο Αποστολόπουλο εργαζόμενο στο γραφείο Τουριστικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Δήμου για την στήριξη, τη διοίκηση και τους εργαζόμενους του Επιμελητηρίου Άρτας για την προσφορά της ισόγειας αίθουσας, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Άρτας και τους συναδέλφους κ. Γιώργο Μπουτσάκη και κ. Σπήλιο Κούνα για την πολύτιμη βοήθειά τους.

Επίσης ευχαριστούμε όλους όσοι μας τίμησαν με τη παρουσία τους και συγκεκριμένα το Δήμαρχο κ. Χρήστο Τσιρογιάννη, τους Αντιδημάρχους κ. Μιχάλη Κοτσαρίνη και κ. Χριστόφορο Σιαφάκα, την Δημοτική σύμβουλο κα Λίτσα Κιτσαντά, τους Περιφερειακούς συμβούλους κα Αναστασία Σίμου και κ. Δημήτρη Βαρέλη και την Θεματική Αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου σε θέματα Παιδείας και Πολιτισμού κα Αντιγόνη Φίλη. Τέλος ευχαριστούμε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της περιοχής που στηρίζουν την κάθε μας προσπάθεια, τον τηλεοπτικό σταθμό Art Tv για την κάλυψη, όλους τους συμπολίτες μας που πάντα ενισχύουν τις προσπάθειες του σχολείου μας και τους γονείς των μαθητών μας για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη.

 Όσον αφορά στους υπέροχους μαθητές μας, που δούλεψαν τόσο σοβαρά και υπεύθυνα, και παρουσίασαν ένα άρτιο αποτέλεσμα καταθέτοντας μια ξεχωριστή πρόταση πολιτισμού, αξίζουν θερμά συγχαρητήρια. Ιδιαίτερα στους μαθητές της Γ’ Λυκείου που συμμετείχαν για τελευταία φορά σε δράση του αγαπημένου τους σχολείου,  ευχόμαστε επιτυχία στις εξετάσεις τους και ένα καλό ξεκίνημα στο νέο κύκλο της ζωή τους, διατηρώντας πάντα την ταυτότητα και το πρόσωπο που δημιούργησαν όλα αυτά τα χρόνια ως μαθητές του Μουσικού Σχολείου Άρτας.

 

Ο υπεύθυνος του μουσικού συνόλου

Παναγιώτης Γιαννούτσος

Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ArtTv για τη συναυλία του Μουσικού Σχολείου Άρτας:

Δείτε εδώ ολόκληρη τη συναυλία όπως τη μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ArtTv:

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Το Μουσικό Σχολείο Άρτας στα «Ελευθέρια 2018»

Το Μουσικό Σχολείο Άρτας συμμετέχει στις πολιτιστικές εκδηλώσεις  του Δήμου Αρταίων για την απελευθέρωση της πόλης με τίτλο «Ελευθέρια 2018», με μια συναυλία δίπλα στο ιστορικό Γεφύρι, την Κυριακή 24 του Ιούνη, στις 9.30 το βράδυ, ανήμερα της επετείου της απελευθέρωσης. Στη συναυλία αυτή με τίτλο:

«…θλιμμένα τα τραγούδια μας και γελαστοί ανθρώποι…»

θα ακουστεί μια σειρά από τραγούδια, εμπνευσμένα από τη θάλασσα του Αιγαίου. Μια θάλασσα – γέφυρα που ένωνε πάντα τον Ελληνικό πολιτισμό με τους πολιτισμούς της Ανατολής, μια θάλασσα απολύτως συνδεδεμένη με τη ιστορία του λαού μας, που μας ταξίδεψε, μας ενέπνευσε, μας πρόσφερε χαμόγελο αλλά και πολλές φορές μας λύπησε γιατί έπαιρνε μακριά τους αγαπημένους μας, μια θάλασσα που αγαπήσαμε και που προσδίδει τον εξαιρετικά ιδιαίτερο χαρακτήρα της χώρας μας, μια θάλασσα που μας γέμισε μουσικές και λόγο σπάνιας αξίας, μια θάλασσα που μας πρόσφερε αμέτρητα «θλιμμένα» τραγούδια που όμως τραγουδούμε «γελαστοί».

Στη συναυλία αυτή συμμετέχει το Σύνολο Ελεύθερης Έκφρασης του Μουσικού Λυκείου Άρτας. Στο σύνολο αυτό θα έχουμε τη χαρά να βρίσκονται και πάλι οι μαθητές της Γ’ Λυκείου. Είναι μια συναυλία αφιερωμένη σε αυτούς, για να κλείσουν τον υπέροχο κύκλο που άνοιξαν πριν από έξι χρόνια όταν ξεκίνησαν να φοιτούν στο αγαπημένο τους σχολείο.

Σας προσκαλούμε λοιπόν να τραγουδήσουμε όλοι μαζί και να τιμήσουμε την επέτειο της απελευθέρωσης και της έναρξης μιας νέας περιόδου που ξεκίνησε στις 24 του Ιούνη του 1881 για την αγαπημένη μας πόλη, μέσα στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος, εκεί ακριβώς που ήταν το σύνορο, στο ιστορικό Γεφύρι. Επίσης να ευχηθούμε στους μαθητές που ξεκινούν ένα νέο κύκλο στη ζωή τους, καλή συνέχεια με δημιουργικότητα, φαντασία, όνειρα και πολλή δουλειά.

Εκ μέρους του Συνόλου Ελεύθερης Έκφρασης του Λυκείου

Παναγιώτης Γιαννούτσος

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Το Μουσικό Σχολείο Άρτας στην Κόκκινη Εκκλησιά

Το Μουσικό Σχολείο Άρτας το Σάββατο στις 16-6-2018 συμμετείχε στις δράσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου «Κόκκινη Εκκλησιά – Παλαιοχώρι Βουργαρελίου», που πραγματοποιήθηκαν με σκοπό την ανάδειξη του Ιερού Ναού Γενεσίου της Θεοτόκου (Κόκκινη Εκκλησιά), ένα μνημείο σπάνιας πολιτιστικής αξίας για την περιοχή.

Το Μουσικό Σχολείο Άρτας συμμετείχε με δύο μουσικά σύνολα. Τον Εφηβικό Ψαλτικό Χορό του σχολείου ο οποίος έψαλε κατά τη διάρκεια του Εσπερινού και ένα Σύνολο Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής που παρουσίασε μια μικρή συναυλία.

Η κοινότητα του Μουσικού Σχολείου Άρτας ευχαριστεί το σύλλογο και ιδιαίτερα τον πρόεδρό του κ. Νίκο Καραβασίλη καθώς τον κ. Δημήτριο Κώστα, Σχολικό Σύμβουλο Φυσικής Αγωγής Περιφέρειας Ηπείρου, για την πρόσκληση. Επίσης ευχαριστεί τον κ. Μαρίνο Γαρνέλη, Δήμαρχο Κεντρικών Τζουμέρκων, για τη φιλοξενία και συγχαίρει τους μαθητές του σχολείου που είναι πάντα παρόντες σε δράσεις που έχουν σαν σκοπό την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής.

 

Εκ μέρους του Μουσικού Σχολείου Άρτας

Παναγιώτης Γιαννούτσος

Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του Art Tv για τη δράση του συλλόγου «Κόκκινη Εκκλησιά» όπου συμμετείχε το Μουσικό Σχολείο Άρτας:

Και εδώ ένα μικρό απόσπασμα από τον Εσπερινό στον Ιερό Ναό Γενέσιου της Θεοτόκου (Κόκκινη Εκκλησιά) στο Παλαιοχώρι Βουργαρελίου:

Δείτε εδώ το βίντεο από τον Εσπερινό στον Ιερό Ναό Γενέσιου της Θεοτόκου (Κόκκινη Εκκλησιά) στο Παλαιοχώρι Βουργαρελίου το Σάββατο στις 16-6-2018, όπου συμμετείχε ο Εφηβικός Χορός του Μουσικού Σχολείου Άρτας.

Δείτε εδώ τη συναυλία του Μουσικού Σχολείου Άρτας στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων στο Βουργαρέλι Άρτας, στις 16-6-2018 στο πλαίσιο των δράσεων για την ανάδειξη της «Κόκκινης Εκκλησιάς».

 

 

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία – Φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων – 5/8 του Μάη του 2018 – Καβάλα

Το Μουσικό Σχολείο Άρτας συμμετείχε στο φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων με τίτλο: «Άδοντες και ψάλλοντες εν τη καρδία – 2018», που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα από τις 5 ως τις 8 του Μάη και διοργανώθηκε από το Μουσικό Σχολείο Καβάλας. Το φεστιβάλ συνδιοργάνωσε ο Δήμος Καβάλας, η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς της πόλης  υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και συμμετείχαν αποστολές από 16 Μουσικά Σχολεία της χώρας.

Έργο της μαθήτριας της Β’ Λυκείου Δέσποινας Βάσιου

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ ήταν ιδιαίτερα πυκνό και ενδιαφέρον και περιείχε βιωματικά εργαστήρια με συμμετοχή όλων των μαθητών, δηλαδή μεγάλα μουσικά σύνολα, φωνητικά και οργανικά, που προετοίμασαν μια σειρά κομματιών με σκοπό τη παραγωγή μιας κοινής συναυλίας, σεμινάρια και διαλέξεις από καταξιωμένους μουσικούς πάνω σε θέματα οργανοχρησίας, τεχνολογίας του ήχου και θέματα Εκκλησιαστικής μουσικής , συναυλίες από καταξιωμένους οργανοπαίχτες της παραδοσιακής μας μουσικής, συμμετοχή των Ψαλτικών Χορών των σχολείων στη Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία σε διάφορους ναούς της πόλης, παρουσίαση των μουσικών προγραμμάτων των Μουσικών Σχολείων σε πλατείες της πόλης της Καβάλας και ασφαλώς την μεγάλη κοινή συναυλία των μουσικών συνόλων στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων.

Πιο αναλυτικά το πρόγραμμα του Μουσικού Σχολείου Άρτας ήταν το ακόλουθο:

Σάββατο 5-5-2018

Το Σάββατο στις 5 του Μάη η αποστολή των 86 μαθητών και 5 εκπαιδευτικών του Μουσικού Σχολείου Άρτας ταξίδεψε στην πόλη της Καβάλας και το απόγευμα της ίδιας μέρας οι μαθητές μας συμμετείχαν στην πρόβα των κοινών συνόλων του φεστιβάλ. Λίγη ώρα πριν την έναρξη της πρόβας όλοι μαθητές των Μουσικών Σχολείων είχαν την τιμή να έχουν μια συνάντηση με τον καταξιωμένο τραγουδοποιό κ. Διονύση Σαββόπουλο, που βρισκόταν στην πόλη για μια συναυλία που έδωσε το προηγούμενο βράδυ σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Καβάλας και θέλησε να συναντήσει και να μιλήσει στα παιδιά. Ο κ. Σαββόπουλος μίλησε συγκινημένος στους μαθητές των Μουσικών Σχολείων  και με το δικό του πάντα ευρηματικό και μοναδικό τρόπο εξέφρασε τη μεγάλη χαρά και τιμή που ένιωθε να βρίσκεται μεταξύ τόσων νέων παιδιών που έχουν συναντηθεί για να μελετήσουν και να παίξουν όλοι μαζί μουσική. Το βράδυ της ίδιας μέρα οι μαθητές μας παρακολούθησαν συναυλία – αφιέρωμα στην πολίτικη λύρα και το ούτι, όργανα έκφρασης των συνθετών Αλέκου και Γιώργου Μπατζανού στη κεντρική πλατεία της πόλης, που δόθηκε από όλους μαζί τους διακεκριμένους μουσικούς που συμμετείχαν στο φεστιβάλ υπό τη διεύθυνση του κ. Χρήστου Τσιαμούλη. Στη συγκεκριμένη συναυλία το Μουσικό Σχολείο Άρτας συμμετείχε στη χορωδία που πλαισίωσε το οργανικό σχήμα με μια μικρή ομάδα μαθητών και τραγούδησε μια σειρά γνωστών κομματιών μαζί με αντιπροσωπείες από όλα τα συμμετέχοντα μουσικά σχολεία.

Κυριακή 6-5-2018

Το πρωί της Κυριακής ο Εφηβικός Ψαλτικός Χορός του σχολείου μας έψαλλε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού της πόλης της Καβάλας, όπου έτυχε θερμής υποδοχής και φιλοξενίας. Μετά το τέλος της Λειτουργίας ο εφημέριος του Ναού μίλησε με θερμά λόγια για τους μαθητές μας, τους κάλεσε και του χρόνου να ψάλλουν ξανά, μοίρασε σε όλους αναμνηστικά συμμετοχής και παρέδωσε τιμητική πλακέτα συμμετοχής στη διευθύντρια του Σχολείου κα Ανθούλα Ζιώρη. Τέλος φιλοξένησε τους μαθητές μας στο πνευματικό κέντρο της ενορίας και τραγούδησε μαζί τους παραδοσιακά τραγούδια. Στη συνέχεια οι μαθητές μας συμμετείχαν στη δεύτερη μεγάλη κοινή πρόβα των συνόλων και το απόγευμα της ίδιας μέρας παρακολούθησαν μια σειρά σεμιναρίων ανάλογα με το όργανο επιλογής του κάθε μαθητή αλλά και τα μουσικά του ενδιαφέροντα.

Δευτέρα 7-5-2018

Τη Δευτέρα το πρωί το Μουσικό Σχολείο Άρτας παρουσίασε το μουσικό πρόγραμμα που είχε ετοιμάσει στην Πλατεία Καπνεργάτη στο κέντρο της Καβάλας, εμφανιζόμενο με τρία διαφορετικά σύνολα. Στο πρώτο σύνολο μαθητές της Γ’ Γυμνασίου παρουσίασαν τραγούδια σύγχρονων Ελλήνων τραγουδοποιών, στη συνέχεια παρουσιάστηκε σύνολο του σχολείου με τραγούδια του Θανάση Παπακωνσταντίνου, και τέλος το σύνολο ελεύθερης έκφρασης του Λυκείου έπαιξε μια σειρά παραδοσιακών τραγουδιών από διάφορες περιοχές της χώρας μας. Οι μαθητές μας απέσπασαν το  θερμό χειροκρότημα των ακροατών αλλά και πολύ ενθαρρυντικά σχόλια από τους διοργανωτές και τις αποστολές των άλλων σχολείων.  Το απόγευμα της ίδιας μέρας όλα τα σχολεία έδωσαν ραντεβού στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων, όπου παρουσιάστηκαν τα σύνολα που προετοιμάστηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του φεστιβάλ.

Φέτος παρουσιάστηκαν 5 διαφορετικά κοινά μουσικά σύνολα και συγκεκριμένα ένας Ψαλτικός Χορός υπό τη διεύθυνση του κ. Γεωργίου Ζαρκαντζά, μια μικρή συμφωνική ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του κ. Θεόδωρου Ορφανίδη και ένα φωνητικό σύνολο – χορωδία υπό τη διεύθυνση του κ. Δημήτρη Καρβούνη που επέδωσαν έργα του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Θεόδωρου Αντωνίου και τέλος ένα οργανικό σύνολο υπό τη διεύθυνση του κ. Χρήστου Τσιαμούλη και μια χορωδία υπό τη διεύθυνση της κας Σοφίας Νεοχωρίτου που απέδωσαν κομμάτια της παραδοσιακής μουσικής της χώρας μας.

Η συναυλία που ακολούθησε και παρουσίασε ο κ. Αλέξης Κωστάλας ήταν μια μοναδική εμπειρία, αφού πάνω από 700 μαθητές από 16 Μουσικά Σχολεία της χώρας ένωσαν τις φωνές και την δεξιοτεχνία τους, αναδεικνύοντας το πολύ σημαντικό έργο που υλοποιείται στα 46 Μουσικά Σχολεία της χώρας σε μουσικό και εκπαιδευτικό επίπεδο.

Τρίτη 8-5-2018

Την Τρίτη το πρωί οι μαθητές παρακολούθησαν συναυλία του μουσικού σχήματος «Narda» από το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Μάρκο Σκούλιο και το φεστιβάλ έληξε με την απονομή αναμνηστικών.

Το Μουσικό Σχολείο Άρτας συμμετείχε για δεύτερη χρονιά στο συγκεκριμένο φεστιβάλ. Διοργανώσεις τέτοιου τύπου ενισχύουν και στηρίζουν το εκπαιδευτικό έργο που παράγεται στα Μουσικά Σχολεία της χώρας, αφού οι μαθητές έχουν την δυνατότητα να συναντηθούν με συμμαθητές τους από διαφορετικές περιοχές, να παίξουν μαζί μουσική, να μάθουν βιωματικά για τις ποικίλες μουσικές παραδόσεις της πατρίδας μας και να συνεργαστούν μέσα σε ένα εκπαιδευτικό πλαίσιο, ιδιαίτερα προσεγμένο, υπό την καθοδήγηση διακεκριμένων επιστημόνων και καταξιωμένων καλλιτεχνών της παραδοσιακής μουσικής της χώρας μας, της Δυτικοευρωπαϊκής μουσικής και της Εκκλησιαστικής μουσικής της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Για την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης η σχολική κοινότητα του Μουσικού Σχολείου Άρτας ευχαριστεί τον Δήμο Αρταίων, και ιδιαίτερα τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Χριστόφορο Σιαφάκα, την Ιερά Μητρόπολη Άρτας και το Επιμελητήριο Άρτας για τη υποστήριξη, τους εκπαιδευτικούς του σχολείου που προετοίμασαν τη συγκεκριμένη δράση κ. Παναγιώτη Κατσικλή, κ. Ηλία Λένη και κ. Γιώργο Μπουτσάκη, και φυσικά τους μαθητές του σχολείου μας που είχαν μια εξαιρετική παρουσία σε ένα σημαντικό φεστιβάλ πανελλαδικής εμβέλειας. Πιστέυουμε ότι οι μαθητές μας  αποκόμισαν όλα τα οφέλη που μπορεί να τους προσφέρει μια τέτοιου είδους διοργάνωση και έχουμε αρχίσει ήδη να σχεδιάζουμε τις ανάλογες δράσεις της επόμενης σχολικής χρονιάς.

 

Εκ μέρους του Μουσικού Σχολείου Άρτας

Παναγιώτης Γιαννούτσος

Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ArtTv για τη συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Άρτας στο φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων της Καβάλας:

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε