Την αφίσα (κείμενο, σχεδιασμό) δημιούργησε ο μαθητής της Γ’ Γυμνασίου Σπύρος Σιάννας.
Το μήνυμα της αφίσας αναφέρει:
«Θέλουμε μια Ευρώπη όπου επικρατεί ενότητα. Οικονομική και Πολιτική.
Μία Ευρώπη όπου δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ Ανατολής και Δύσης,
Βορρά και Νότου και όπου η διανομή του πλούτου δεν εξαρτάται από γεωγραφικά κριτήρια.
Μία Ευρώπη όπου οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι αυτό που μας ενώνει
είναι αυτό που μας διαφοροποιεί από τους άλλους,
ότι ΕΜΕΙΣ είμαστε ενωμένοι μέσα από την πολυμορφία μας.»
Την Τρίτη, 14 Μαΐου 2013, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Μουσικού Σχολείου Άρτας για την Ενεργό Γήρανση και την Αλληλεγγύη μεταξύ των Γενεών στο χώρο του σχολείου. Εφόσον το 2013 έχει οριστεί ως έτος του Ευρωπαίου πολίτη, η φετινή πρωτοβουλία του προγράμματος generations@school είχε τίτλο «Με επίκεντρο την Ευρώπη» και οι στόχοι της ήταν:
- να σκεφτούμε τι σημαίνει – για μικρούς και μεγάλους – ζω στην Ευρώπη,
- να μάθουμε για τα δικαιώματα των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
- να μιλήσουμε για την ιστορία και τη σημαντικότητα της Ευρώπης και
- να σκεφτούμε ποια Ευρώπη θα πρέπει να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές.
Παράλληλα, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του ετήσιου προγράμματος διαγενεακής αλληλεγγύης που υλοποιήθηκε στο σχολείο μας. Η δράση εξελίχτηκε ως εξής:
Α. Καλωσόρισμα
Με τη συμμετοχή και του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Άρτας, ετοιμάστηκε στην αυλή του σχολείου μπουφές με πρωινό για τους ηλικιωμένους αλλά και για τη χορωδία του μουσικοφιλολογικού συλλόγου «Σκουφάς» που μας τίμησε με την παρουσία του. Στη συνέχεια οι ηλικιωμένοι και τα μέλη της χορωδίας μοιράστηκαν στα τμήματα του σχολείου προκειμένου να παρακολουθήσουν τις δραστηριότητες που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές κάθε τάξης και να συζητήσουν μαζί τους.
Β. Δραστηριότητες και Συζήτηση μέσα στα τμήματα
Α1
Στο Α1 τμήμα του γυμνασίου οι μαθητές είχαν προετοιμάσει και παρουσίασαν τα παραδοσιακά παραμύθια που κατέγραψαν από τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Συγκεκριμένα, δύο από τα παραμύθια μελοποιήθηκαν,
ενώ το τρίτο παρουσιάστηκε με τη μορφή αφήγησης η οποία διανθίστηκε με δραματοποίηση καθώς και εικόνες που ζωγράφισαν οι μαθητές εμπνευσμένοι από το παραμύθι.
Φωτογραφίες από την παρουσίαση των παραμυθιών μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://blogs.sch.gr/mouarta/2013/05/19/%CF%84%CE%BF-%CF%86%CE%B9%CE%B4%CF%8C%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF/
Φωτογραφίες από τη συζήτηση μέσα στο τμήμα:
Α2
Στο Α2 οι μαθητές είχαν σχεδιάσει έναν μεγάλο χάρτη της Ευρώπης, όπου οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν ζωγραφιστεί με έντονα χρώματα. Στη συνέχεια οι μαθητές συγκέντρωσαν εικόνες χαρακτηριστικές του πολιτισμού και της ιστορίας κάθε χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και αφού τις παρουσίασαν στους ηλικιωμένους που επισκέφτηκαν την τάξη τους, τις τοποθέτησαν υπό μορφή παιχνιδιού στο χάρτη.
Φωτογραφίες από τη συζήτηση μέσα στο τμήμα:
B1, B2
Στα τμήματα της Β’ γυμνασίου οι μαθητές είχαν ετοιμάσει ένα χρονολόγιο με κάποιες σημαντικές ημερομηνίες για την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οι ημερομηνίες αυτές παρουσιάστηκαν στους ηλικιωμένους, και στη συνέχεια οι μαθητές τοποθέτησαν επάνω στο χρονολόγιο εικόνες από τα σημαντικά αυτά γεγονότα.
Από τη συζήτηση μέσα στα τμήματα:
Γ΄Γυμνασίου, Α΄Λυκείου
Στη Γ’ γυμνασίου και την Α’ λυκείου, είχαν προσκληθεί, εκτός από ηλικιωμένους, και πολίτες άλλων ευρωπαϊκών κρατών (από τη Γαλλία, την Αγγλία, τη Ρουμανία και τη Σουηδία) που ζουν μόνιμα στην Άρτα, προκειμένου να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.
Οι προσκεκλημένοι, πολίτες άλλων ευρωπαϊκών κρατών:
Από τη συζήτηση που ακολούθησε στο τμήμα:
Στη συνέχεια, σε όλα τα τμήματα του σχολείου οι μαθητές συζήτησαν με τους παππούδες και τις γιαγιάδες για τα δικαιώματα του Ευρωπαίου πολίτη, τις ευρωπαϊκές αξίες, την ευρωπαϊκή ταυτότητα, τον τρόπο που η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ αρχικά και στην Ε.Ε. αργότερα επηρέασε τη ζωή μας και διατύπωσαν τα όνειρα και τις ευχές τους για μια καλύτερη Ευρώπη.
Η συζήτηση μέσα στις τάξεις ολοκληρώθηκε με το μήνυμα που έγραψαν οι μαθητές σε συνεργασία με τους ηλικιωμένους προς τους υπεύθυνους της χάραξης της πολιτικής στις Βρυξέλες. Το μήνυμα είχε δύο συνισταμένες. Η πρώτη αφορούσε στο τι περιμένουν νέοι και μεγαλύτεροι από την Ευρώπη, ενώ η δεύτερη στο τι μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί, προκειμένου να γίνει η Ευρώπη ένα καλύτερο μέρος για όλους.
Γ. Η γιορτή στην αυλή του σχολείου
Τα μηνύματα κάθε τάξης τοποθετήθηκαν πάνω σε μια μεγάλη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αυλή, όπου παράλληλα εκτέθηκαν και έργα των μαθητών (αφίσες, ποιήματα) με θέμα την Ευρώπη.
Το ποίημα αυτό έγραψε η μαθήτρια του Β2 Ηλιάνα Τσεκούρα – Ευαγγελίδου με αφορμή την εκδήλωση διαγενεακής αλληλεγγύης του σχολείου. Αναλυτικά μπορείτε να το διαβάσετε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://blogs.sch.gr/mouarta/2013/05/22/%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B1%CF%82-%CE%B7%CE%BB%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CF%84%CF%83%CE%B5%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%81/
Στη συνέχεια, η χορωδία του μουσικοφιλολογικού συλλόγου «Σκουφάς», με συνοδεία μαθητών και ορχήστρας του σχολείου παρουσίασαν κάποια τραγούδια, ενώ η γιορτή συνεχίστηκε με κομμάτια που εκτέλεσαν μουσικά σύνολα του σχολείου για να συνεχιστεί με παραδοσιακά τραγούδια που ξεσήκωσαν το κοινό με αποτέλεσμα γρήγορα να σχηματιστεί ένας μεγάλος κύκλος χορού από νέους και ηλικιωμένους που διασκέδαζαν με την ψυχή τους. Η έκπληξη της ημέρας ήταν ένα μουσικό σύνολο αποτελούμενο από τρεις γενιές: τον παππού, τον πατέρα και τα δυο εγγόνια, μαθητές του σχολείου μας, που παρουσίασαν τραγούδια στο κοινό.
Το τραγούδι και ο χορός έδωσαν τη θέση τους σε μπουφέ με σουβλάκια, πίτες και αναψυκτικά για τα οποία προνόησε πάλι ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του σχολείου, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη βιντεοσκόπηση ενός μηνύματος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στη γιορτή στην αυλή του σχολείου παρόντες ήταν και κάποιοι μικροί μας φίλοι που με πολύ ενθουσιασμό πήραν μέρος στις παρακάτω δραστηριότητες:
Η εκδήλωση αυτή του σχολείου, αποτέλεσε αφορμή για όλους τους εμπλεκομένους να γνωρίσουν καλύτερα το τι συνεπάγεται η ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη, να προβληματιστούν πάνω στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ανακαλύψουν τρόπους με τους οποίους μπορούν οι ίδιοι να συμμετάσχουν στη δημιουργία μιας καλύτερης Ευρώπης. Το πλαίσιο μέσα στο οποίο υλοποιήθηκαν οι στόχοι της εκδήλωσης, ήταν, για μία ακόμη φορά, αυτό της συνεργασίας των γενεών, της επικοινωνίας, του διαλόγου, της δημιουργικής ζύμωσης του παλιού με το νέο που αντικατοπτρίζουν μια κοινωνία που δίνει αξία σε όλες τις δημιουργικές της συνιστώσες.
Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους ηλικιωμένους που για μία ακόμη χρονιά ανταποκρίθηκαν με προθυμία στην πρόσκληση του σχολείου μας, τα μέλη της χορωδίας του μουσικοφιλολογικού συλλόγου «Σκουφάς» που μας τίμησαν με την παρουσία και τη συμμετοχή τους στη δράση του σχολείου και το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου που στηρίζει έμπρακτα τις προσπάθειες μαθητών και καθηγητών και συμμετέχει ενεργά στη ζωή του σχολείου.