Διαγωνισμός δημιουργικότητας του Γερμανικού Ινστιτούτου Γκαίτε Θεσσαλονίκης 2012/2013

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος διοργανώθηκε από το Γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης ένας διαγωνισμός δημιουργικότητας. Με αφορμή το γεγονός ότι το 2013 ανακηρύχθηκε «Ευρωπαϊκό έτος των πολιτών», θέμα του διαγωνισμού ορίστηκε: «Η Ευρώπη κι εγώ». Οι μαθητές κλήθηκαν να δημιουργήσουν ένα βίντεο διάρκειας 3 λεπτών, όπου μπορούσαν να καταγράψουν την προσωπική τους άποψη για την Ευρώπη και τους θεσμούς της.

Αν και ο διαγωνισμός ήταν ατομικός, στο Μουσικό σχολείο Άρτας αποφάσισαν οι μαθητές και των δυο τμημάτων της δευτέρας τάξης να συνεργαστούν μεταξύ τους. Αποτέλεσμα της ομαδικής δουλειάς ήταν να δημιουργηθούν 3 βίντεο που σχετίζονται μεταξύ τους και δημιουργούν ένα είδος τριλογίας.   

Στο πρώτο βίντεο η μαθήτρια του Β2 Ηλιάνα Τσεκούρα-Ευαγγελίδου ρωτάει τους συμμαθητές της ποια είναι η γνώμη τους για την Ευρώπη και αν νοιώθουν Ευρωπαίοι πολίτες, ώστε και η ίδια να διαμορφώσει τη δική της άποψη.

Στο δεύτερο βίντεο, οι μαθητές του Β1 συνέλαβαν την ιδέα και έγραψαν το σενάριο για μια 3λεπτη κωμική ιστορία. Έμαθαν τα λόγια τους στη γερμανική γλώσσα και μετά από πολλές πρόβες και δοκιμές γύρισαν στο χώρο του σχολείου το βίντεο με τίτλο: «Η μουσική μας ενώνει». Μέρος των σκηνικών αποτέλεσαν και οι αφίσες που συνέθεσαν οι μαθητές κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο στο μάθημα των γερμανικών, οι οποίες παρουσιάζουν βασικά χαρακτηριστικά και στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των χωρών-μελών αλλά και των υπόλοιπων χωρών που βρίσκονται στην Ευρώπη.

Στο τρίτο και τελικό βίντεο μπορεί κανείς να ακούσει «Το τραγούδι της Ευρώπης» όπως το φαντάστηκαν οι μαθητές του Β2. Τους στίχους έγραψαν οι ίδιοι οι μαθητές και τη μουσική συνέθεσε η καθηγήτρια μουσικής κα Ευθαλία Δημοθεοδώρου. Ζωγραφιές και φωτογραφίες των μαθητών συνοδεύουν τη μουσική και δείχνουν με πόση όρεξη και δημιουργικότητα συνεργάστηκαν και πόσο τους αρέσει να εκφράζονται μέσα από τη μουσική. 

Παρακολουθήστε και τα τρία βίντεο! Ποιο είναι το κοινό τους στοιχείο; 

1ο βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=Moa4t3gdYC4&feature=youtu.be

2ο βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=Trfck4Bns00&feature=youtu.be

3ο βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=OCqGHttRFmY&feature=youtu.be

 

Σωστά! Το κοινό στοιχείο είναι ότι παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα στην Ευρώπη «Η μουσική μας ενώνει»!

Ευρύκλεια Σιακαγιάννη, καθηγήτρια κλάδου ΠΕ07 (Γερμανικών)

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *