Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρα της Ευρώπης, μαθητές και μαθήτριες του Γενικoύ Λυκείου Δωρίου, του Agrupamento de Escolas de Arganil και του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας συμμετείχαν την Πέμπτη 7 Μαΐου 2026, σε διαδικτυακή ευρωπαϊκή εκπαιδευτική συνάντηση, προάγοντας τις αξίες της συνεργασίας, της δημοκρατίας και της διαπολιτισμικής επικοινωνίας.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 10:15 π.μ. ώρα Κεντρικής Ευρώπης (11:15 π.μ. ώρα Ελλάδας) και περιελάμβανε παρουσιάσεις σχετικά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους πρωτοπόρους της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οι μαθητές και οι μαθήτριες ανέδειξαν τα ιστορικά θεμέλια της ευρωπαϊκής ιδέας, τις δημοκρατικές αρχές που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των λαών της Ευρώπης στη σύγχρονη εποχή.
Στο πλαίσιο της δράσης, οι συμμετέχοντες έπαιξαν διαδικτυακά εκπαιδευτικά παιχνίδια σχετικά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία σχεδίασαν οι ίδιοι οι μαθητές και οι μαθήτριες. Μέσα από τη δημιουργική αυτή διαδικασία, η αξιολόγηση των γνώσεων μετατρέπεται σε μια βιωματική, διαδραστική και συνεργατική μαθησιακή εμπειρία.
Ιδιαίτερη στιγμή της εκδήλωσης θα αποτελέσει η προβολή βιντεομηνυμάτων από Έλληνες και Πορτογάλους ευρωβουλευτές, οι οποίοι θα απευθύνουν χαιρετισμούς και θα μοιραστούν σκέψεις και ιδέες σχετικά με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, τη δημοκρατία και το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον των νέων.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε διαπολιτισμική και οικογενειακή δραστηριότητα με επίκεντρο τη γαστρονομία και την πολιτιστική ανταλλαγή. Έλληνες μαθητές, μαθήτριες και οι οικογένειές τους παρασκεύασαν παραδοσιακά πορτογαλικά γλυκά, ενώ Πορτογάλοι μαθητές και μαθήτριες γνώρισαν αντίστοιχα ελληνικές παραδοσιακές γεύσεις, ενισχύοντας τους δεσμούς φιλίας και αλληλοκατανόησης ανάμεσα στις δύο χώρες.
Η συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας στη συγκεκριμένη ευρωπαϊκή δράση αναδεικνύει τη σημασία της εξωστρέφειας, της δημιουργικότητας και της ενεργού ευρωπαϊκής πολιτειότητας στη σύγχρονη εκπαίδευση, ενθαρρύνοντας τους μαθητές και τις μαθήτριες να γίνουν ενεργοί πολίτες της Ευρώπης μέσα από τη συνεργασία, τον πολιτισμό και τον διάλογο.
























