Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας εορτάζεται ετησίως στις 9 Φεβρουαρίου, ημέρα θανάτου του Διονυσίου Σολωμού, του εθνικού ποιητή της Ελλάδας. Η παγκόσμια ημέρα θεσμοθετήθηκε το 2017, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας της Ελλάδα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας προβλήθηκε στους μαθητές και τις μαθήτριες της Α΄ Γυμνασίου η ταινία: “Η Μποτίνι στην Όπερα” σε συνεργασία με το Νεανικό Πλάνο.
Η ταινία περιλαμβάνεται στην Παιδική και Νεανική Ταινιοθήκη του Νεανικού Πλάνου και διατίθεται σε σχολεία για προβολές σε κινηματογραφικές αίθουσες.
Γλώσσα: γαλλικά, ελληνικοί υπότιτλοι
Ο Φιλίπ, ένας χωρίς έμπνευση συνθέτης όπερας, αναγκάζεται να φιλοξενήσει την ανιψιά του, τη Σιμόν – μια επαναστατική και εκκεντρική νεαρή, της οποίας ο καλύτερος φίλος είναι ένα κουνάβι. Παρά τις εντελώς αντίθετες προσωπικότητές τους, ο Φιλίπ και η Σιμόν σύντομα ανακαλύπτουν ότι ίσως χρειάζονται ο ένας τον άλλον περισσότερο απ’ όσο πίστευαν αρχικά.
Θέματα: μουσική, οικογένεια, ανθρώπινες σχέσεις
Σκηνοθέτης: Yan Lanouette Turgeon
Ο Yan Lanouette Turgeon είναι Καναδός σκηνοθέτης κινηματογράφου και τηλεόρασης από το Κεμπέκ.
Οι υπόλοιποι συντελεστές
Σενάριο: Dominic James
Μουσική: Ramachandra Borcar Μοντάζ: Carina Baccanale Διεύθυνση Φωτογραφίας: Simon Villeneuve Ηθοποιοί: Antoine Bertrand, Marguerite Laurence, Matéo Laurent, Membreño Daigle, Mani Soleymanlou, Marilyn Castonguay, Ellen David Παραγωγή: Attraction, Les Productions La Fête
Βραβεία
- Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας, International Film Festival for Children and Young Audience SCHLiNGEL 2024
























