Wonder
Με ετικέτα Ετικέτες:

 

Don't underestimate the power of reading. #starwars #family #cartoon #force #quote #jeffreybrown #vader

“Don’t underestimate the power of reading. #starwars #family #cartoon #force #quote #jeffreybrown #vader” από Lon2000 διατίθεται με άδεια χρήσης CC by-nc-sa-2.0

Να αρχίσουμε από το δεδομένο ότι τα projects και ιδιαίτερα αυτά που διαρκούν μεγάλες χρονικές περιόδους, δεν είναι εύκολη δουλειά (no easy task). Μερικά από αυτά όμως αξίζουν την παραπάνω δουλειά που καταθέτουμε σε αυτά, καθώς επίσης και τον αγώνα μας να υπερβούμε τα διάφορα προβλήματα που προκύπτουν στην πορεία, ανατρέποντας τον προγραμματισμό μας,προκαλώντας μας άγχος,κούραση και ανησυχία για το αποτέλεσμα.

Το συγκεκριμένο project ,προέκυψε από την ανάγκη που είχαν οι ΣΤ τάξεις να κάνουν “μάθημα” διαφορετικά, για να μπορέσουν να προετοιμαστούν κατάλληλα για το γυμνάσιο,να κάνουν μια αναδρομή στο παρελθόν,να συζητήσουν θέματα που τους απασχολούν ,να διευθετήσουν διαφορές και να ξεδιαλύνουν παρεξηγήσεις.Ο καλύτερος τρόπος που σκέφτηκα ήταν να διαβάσουμε και να επεξεργαστούμε ένα βιβλίο.Η επιλογή-ιδέα για το συγκεκριμένο βιβλίο δόθηκε μέσα από μια ευτυχή συγκυρία συνεργασίας-συμπόρευσης με τους μαθητές άλλων τριών σχολείων.Η συνεργασία μου με άλλους εκπαιδευτικούς ήταν πηγή έμπνευσης και ενθάρρυνσης ότι ακόμα και αν γίνουν λάθη ,ακόμα και αν όλα δεν γίνουν according to plan , τα οφέλη της ανάγνωσης αλλά και της συζήτησης που προκύπτει από αυτό,είναι αδιαμφισβήτητα σημαντικά.

Στόχοι του προγράμματος: 

  • Να φέρουμε πιο κοντά τους μαθητές μας μέσω της λογοτεχνίας και να συζητήσουμε θέματα όπως ο σχολικός εκφοβισμός ,η φιλία,η αποδοχή της διαφορετικότητας και η συμπερίληψη.
  • Να έρθουν οι μαθητές μας σε επικοινωνία με μαθητές και σχολεία από διαφορετικά περιβάλλοντα (γλωσσικά, εθνικά, πολιτιστικά  κλπ). 
  • Να κινητοποιηθεί το ενδιαφέρον τους για την ξένη γλώσσα και την χρήση της για συγκεκριμένο σκοπό. 
  • Να βελτιώσουν τις κοινωνικές και επικοινωνιακές τους δεξιότητες. 

Όσον αφορά στο γνωστικό αντικείμενο (Αγγλική Γλώσσα) οι μαθητές ενεπλάκησαν σε ποικίλες δραστηριότητες με βάση το αγγλικό κείμενο του βιβλίου που αφορούν σε 

  • Γραμματικά φαινόμενα.  
  • Εμπλουτισμό του λεξιλογίου τους. 
  • Παραγωγή γραπτού λόγου. 
  • Παραγωγή Προφορικού λόγου

Μπορείτε όπως και εγώ να εκμεταλευτείτε το γεγονός ότι υπάρχει και αντίστοιχη ταινία που θα βοηθήσει τα παιδιά να έχουν καλύτερη αντίληψη για το τι διαβάζουν και να συμμετέχουν στις σχετικές συζητήσεις. Ξέρω ότι αναρωτιέστε αν όλα τα παιδιά διάβασαν το βιβλίο. Η απάντηση είναι όχι, αλλά πολλά και σημαντικά κομμάτια αναγνώστηκαν μέσα στη τάξη. Επίσης ένας ικανός αριθμός μαθητών μου (ήταν και 43 μαθητές…) διάβασαν ή άκουσαν ή αγόρασαν το βιβλίο και αυτό είναι μια καλή αρχή. Όλοι όμως συμμετείχαν σε ομάδες στην επεξεργασία και τη συζήτηση, εξέφρασαν την γνώμη τους,προβληματίστηκαν και μοιράστηκαν τις δικές τους εμπειρίες.

Πολλοί συνάδελφοι έχουν ασχοληθεί με το συγκεκριμένο βιβλίο και υπάρχει ένας μεγάλος όγκος πηγών που μπορείτε να αξιοποιήσετε ανάλογα με τις ανάγκες των μαθητών σας , τους στόχους που θα θέσετε και τον σχεδιασμό σας. Στο βιβλίο που ακολουθεί έχω καταγράψει την πορεία που ακολουθήσαμε και το υλικό ποθυ αξιοποιήσαμε και δημιουργήσαμε στην πορεία του project μας.

Eίμαι καθηγήτρια αγγλικών στην Πρωτοβαθμια Εκπαιδευση. Η δουλειά μου και συγκεκριμένα η εφαρμογή καινοτόμων τρόπων διδασκαλίας αποτελεί ενα απο τα κύρια ενδιαφέροντα μου. Μου αρέσει τόσο να διδάσκω όσο και να διδάσκομαι, να βελτιώνομαι και να μοιράζομαι εκπαιδευτικές εμπειρίες και νέες ιδέες.


Περισσότερες πληροφορίες