Διεθνής Ημέρα Ανεκτικότητας – International Day for Tolerance

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Ανεκτικότητας, που γιορτάζεται στις 16 Νοεμβρίου, η Ε΄τάξη συμμετείχε σε δράση με θέμα: “Σέβομαι τη Διαφορετικότητα”, που οργανώθηκε από το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής  Εκεχειρίας, τον Σύλλογο Ολυμπιονικών και το Βρετανικό Συμβούλιο.

Τις δραστηριότητες παρουσίασαν στους μαθητές ο διεθνολόγος κ. Κωνσταντίνος Φίλης και ο διεθνής διαιτητής ποδοσφαίρου τυφλών Ηλίας Μάστορας.

Διεθνής Ημέρα Ανεκτικότητας 

International Day for Tolerance

Η Διεθνής Ημέρα Ανεκτικότητας καθιερώθηκε από την UNESCO, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για την ανάγκη αποδοχής του διαφορετικού, σε μια εποχή όπου τα στερεότυπα, το μίσος και η άγνοια απειλούν τις κοινωνίες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.

Ανεκτικότητα σημαίνει

εκτίμηση σε κάθε ανθρώπινο πολιτισμό,

αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών του Άλλου.

Η ανεκτικότητα αποτελεί στοιχειώδες ηθικό καθήκον για όλους, όπως έχει δηλώσει και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν«Όλοι μας έχουμε την ευθύνη να προστατεύσουμε αυτούς που είναι ευάλωτοι στις διακρίσεις λόγω φυλής, θρησκεύματος, εθνικότητας, γλώσσας, φύλου, ή άλλων παραγόντων. Η ανεκτικότητα μπορεί να αποτελέσει το αντίδοτο στην προκατάληψη και το μίσος».

Προωθώντας την Ανεκτικότητα

Η σχετική Διακήρυξη του ΟΗΕ επιβεβαιώνει ότι ανεκτικότητα δεν σημαίνει ούτε ταύτιση ούτε αδιαφορία. Ανεκτικότητα είναι ο σεβασμός και η εκτίμηση της μεγάλης ποικιλίας πολιτισμών, τρόπων έκφρασης κι εκφάνσεων της ανθρώπινης ύπαρξης ανά τον πλανήτη. Ανεκτικότητα σημαίνει αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών των άλλων. Υπάρχει μεγάλη ποικιλομορφία μεταξύ των ανθρώπων. Μόνον η ανεκτικότητα μπορεί να εξασφαλίσει την επιβίωση των μικτών κοινοτήτων σε κάθε περιοχή της γης.

Η Διακήρυξη χαρακτηρίζει την ανεκτικότητα όχι μόνο ως ηθικό καθήκον, αλλά και ως πολιτική και νομική υποχρέωση και τονίζει ότι τα κράτη θα πρέπει να συντάξουν νέα νομοθεσία, όπου αυτό είναι απαραίτητο, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ίση μεταχείριση και την ισότητα των ευκαιριών για όλες τις ομάδες και τα άτομα στην κοινωνία.
Η εκπαίδευση για την ανεκτικότητα θα πρέπει να στοχεύει στην αντιμετώπιση του φόβου για το διαφορετικό. Επίσης, θα πρέπει να βοηθά τους νέους να αναπτύξουν κριτική σκέψη και ηθική συλλογιστική. Η ποικιλομορφία των θρησκειών, των γλωσσών, των πολιτισμών και των εθνοτήτων δεν θα πρέπει να είναι αφορμή για σύγκρουση, αλλά ένας θησαυρός που μας εμπλουτίζει όλους.

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται