The sneetches

 

Τα Sneetches and Other Stories είναι μια συλλογή από ιστορίες από τον Αμερικανό συγγραφέα Dr. Seuss , που δημοσιεύτηκε το 1961. Αποτελείται από τέσσερις ξεχωριστές ιστορίες με θέματα ανοχής, ποικιλομορφίας και συμβιβασμού.

Η πρώτη ιστορία στη συλλογή μιλά για μια ομάδα κίτρινων πουλιών που ονομάζονται Sneetches, μερικά από τα οποία έχουν ένα πράσινο αστέρι στις κοιλιές τους. Στην αρχή της ιστορίας, τα Sneetches με αστέρια διακρίνονται και αποφεύγουν εκείνα που δεν έχουν. Ένας επιχειρηματίας εμφανίζεται και προσφέρει στα Sneetches χωρίς αστέρια την ευκαιρία να τα πάρουν με το Star-On μηχάνημα, για τρία δολάρια. Η θεραπεία είναι αμέσως δημοφιλής, αλλά αυτό ανατρέπει τις αρχικές ισορροπίες, καθώς τα πουλιά κινδυνεύουν να χάσουν την ιδιαίτερη κατάστασή τους. Ο McBean τους λέει τότε για την μηχανή Star-Off, που κοστίζει δέκα δολάρια, και τα Sneetches που αρχικά είχαν αστέρια πληρώνουν τα χρήματα για να τα αφαιρέσουν για να παραμείνουν ξεχωριστά. Όπως καταλαβαίνετε ακολούθησε μια αναταραχή με τα πουλιά Sneetches να κάνουν τα πάντα για να παραμείνουν ξεχωριστά. Μετά την αποχώρηση του επιχειρηματία, ο οποίος έγινε κατά μερικά δολάρια πλουσιότερος, τα πουλιά συνειδητοποίησαν ότι δεν υπάρχουν καλύτερα πουλιά στην παραλία παρά είναι όλα το ίδιο είτε έχουν αστέρια είτε όχι.

Φοβόμαστε μήπως χάσουμε την “ιδιαίτερη κατάστασή” μας; Ή όχι;

Αφήστε μου το σχόλιο σας!

 

3 σχόλιαστο “The sneetches

  1. Η “ιδιαίτερη κατάσταση” μας σαφέστατα δεν έχει να κάνει με την εξωτερική μας εμφάνιση, αλλά ούτε και με την ομοιομορφία. Ο καθένας έχει τα ιδιαίτερα ταλέντα και δεξιότητες του, τα πιστεύω του, τις αντιλήψεις του. Κατά τον ίδιο τρόπο δεν υπάρχουν ανώτεροι και κατώτεροι πολιτισμοί. Όλοι πρέπει να είναι σεβαστοί και αποδεκτοί χωρίς διακρίσεις.

  2. Πολλές φορές μου έχει τύχει να παρατηρώ τους ανθρώπους σε περιστάσεις που έχεις χρόνο να χαζέψεις γύρω σου( στο μετρό, περιμένοντας τη σειρά μου σε μια υπηρεσία ή σε κάποια κοινωνική εκδήλωση, κ..α.) Πιάνω τον εαυτό μου να βγάζει συμπεράσματα για κάποιον από την εξωτερική του εμφάνιση π.χ. τα ρούχα , τα μαλλιά, το χρώμα του δέρματος, κ.α. Και μάλιστα συγκρίνω τη δική μου εμφάνιση και νιώθω να υπερτερώ όταν διαπιστώνω οτι η εμφάνισή μου είναι πιο “αποδεκτή κοινωνικά”! Άραγε αν μου ζητούσαν να αφήσω τα μαλλιά μου άβαφτα , να φορέσω ρούχα που δεν είναι του γούστου μου και να κυκλοφορήσω στο δρόμο έτσι θα μου ήταν εύκολο; Μήπως και οι στυλιστικές υποδείξεις της μόδας κάθε εποχής είναι ένα χαρακτηριστικό της εποχής μας για επίπλαστη και επιφανειακή ομοιομορφία που μας κάνει να νιώθουμε αποδεκτοί;.Υπάρχουν κάποια πρότυπα σε σχέση με την εξωτερική μας εμφάνιση και όσο κι αν δουλεύουμε με τον εαυτό μας ,επηρρεάζουν τις επιλογές μας. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για στοιχεία άλλων πολιτισμών και κουλτούρων…(χρώμα δέρματος ,καθημερινές συνήθειες κ.τ.λ.) έρχονται στιγμές που διαπιστώνουμε πόσο ριζωμένες είναι οι προκαταλήψεις μέσα μας……και πόσο δύσκολα θα αφήναμε τις γνώριμες συνήθειες μας , πίσω από τις οποίες νιώθουμε οικειότητα και ασφάλεια.

  3. Ο κόσμος γύρω μας έχει μια ποικιλομορφία .Ο καθένας μας έχει τα δικά του προσωπικά στοιχεία που τον διαφοροποιούν.Σκοπός όμως είναι να νιώθουμε
    καλά τόσο με τη δική μας εμφάνιση όσο και με αυτήν των άλλων και να μη κρίνουμε κανένα !!!!

Τα σχόλια είναι κλειστά.