Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: Tα Πρότυπα Σχολεία αποκτούν τη δική τους στέγη… Aπό τον Σεπτέμβριο του 2027 στα δικά τους διδακτήρια”

koyretas Ekoino Eleytheria

Tην Παρασκευή, 4 Απριλίου το πρωϊ, η διημερίδα με θέμα: «Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία: Γέφυρες Καινοτομίας και Δημιουργικότητας» στο αμφιθέατρο του τμήματος Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ξεκίνησε με την ευχάριστη και αισιόδοξη αναγγελία του πρώτου ομιλητή που δεν ήταν άλλος από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας (και καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας/ Τμ. Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας) κ. Δημήτρη Κουρέτα: “Το Σεπτέμβριο του 2027 τα διδακτήρια για τα Πρότυπα Σχολεία θά’ ναι έτοιμα…” είπε ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει και την προσωπική του άποψη για το θέμα της αριστείας που καλλιεργείται στα Πρότυπα τονίζοντας πως “ενώ αυτά τα σχολεία έχουν σημαντικό ρόλο, δεν έχει γίνει κατανοητό πλήρως από την κοινωνία πόσο αναγκαία είναι. Υπάρχει μια αντίφαση, καθώς κάποιοι θεωρούν τα σχολεία αυτά ελιτίστικα, ενώ άλλοι δεν έχουν καταφέρει να εξηγήσουν τη χρησιμότητά τους με αποτελεσματικό τρόπο». Παράλληλα, τόνισε ότι “το να φοιτάς σε ένα καλό σχολείο μπορεί να προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες“.

Ο κ. Κουρέτας σημείωσε ότι “η αριστεία δεν είναι απλώς ανταγωνισμός με τους άλλους, αλλά μια προσωπική διαδικασία υπέρβασης και εξέλιξης. Η πραγματική αριστεία έρχεται όταν κάποιος προσπαθεί να ξεπεράσει τα προσωπικά του όρια, να εξελιχθεί μέσα από τις δικές του αναζητήσεις και να ολοκληρωθεί ως άτομο“. Έκλεισε δε την ομιλία του δίνοντας ένα μήνυμα στους μαθητές και καθηγητές να έχουν υπομονή και να μην παραδίδονται στις δυσκολίες, καθώς μόνο μέσα από τις προκλήσεις μπορεί κανείς να πετύχει κάτι σημαντικό και ουσιαστικό”

Η περιφερειακή διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Βασιλική Ζιάκα αφού ανέφερε ότι σκοπός της διημερίδας είναι να αναδειχθεί το σημαντικό έργο των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σημείωσε ότι η διημερίδα αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για την παρουσίαση των νέων Προγραμμάτων Σπουδών και καινοτόμων δράσεων που εφαρμόζονται στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία (ΠΠΣ) της Θεσσαλίας. Σκοπός της είναι η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ μαθητών, εκπαιδευτικών και στελεχών της εκπαίδευσης, με στόχο την ενίσχυση της δημιουργικότητας, της κριτικής σκέψης και της αριστείας. Η διημερίδα παρέχει την ευκαιρία να δούμε πώς τα ΠΠΣ μπορούν να λειτουργήσουν ως πρότυπα καινοτομίας και να διαχέουν καλές πρακτικές στην ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα. Τα Πρότυπα Σχολεία προάγουν την αριστεία, ενώ τα Πειραματικά Σχολεία αναπτύσσουν νέες μεθόδους και προγράμματα σπουδών. Τα νέα Προγράμματα Σπουδών στοχεύουν στην ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών και προάγουν τη μάθηση με νόημα, την ενεργό συμμετοχή και τη συνεργασία.

Από την πλευρά της η προϊστάμενη του Αυτοτελούς Τμήματος Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α, κ. Λαμπρινή Παπατσίμπα αναφέρθηκε στην υποστήριξη των σχολείων για την ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων, οι οποίες παρουσιάζονται στην ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα, με στόχο την εξάπλωση αυτών των πρωτοβουλιών σε πανεθνικό επίπεδο. «Τα Πρότυπα και τα Πειραματικά Σχολεία έχουν έναν ιδιαίτερο ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, καθώς έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν και να δοκιμάσουν νέες μεθόδους και δράσεις, οι οποίες στη συνέχεια θα διαδοθούν σε άλλα σχολεία της χώρας. Αυτό το εγχείρημα είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που πραγματοποιείται σε τόσο μαζικό επίπεδο, με συμμετοχή σχολείων από όλες τις περιφέρειες, και αποσκοπεί στη δημιουργία ενός δικτύου καινοτομίας στην εκπαίδευση» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τόνισε επίσης ότι η κοινωνία γενικότερα θεωρεί ότι η εκπαίδευση χρειάζεται βελτίωση, ενώ σχετικά με τον σκεπτικισμό που υπάρχει από την εκπαιδευτική κοινότητα για τα πρότυπα και τα πειραματικά σχολεία ανέφερε ότι οι εκπαιδευτικοί φοβούνται τις αλλαγές. «Η αντίσταση προέρχεται κυρίως από τους ίδιους τους δασκάλους, οι οποίοι είναι διστακτικοί απέναντι σε νέες ιδέες και μεθόδους που δεν είναι πλήρως καθορισμένες. Ο φόβος έγκειται στο ότι, αν και τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία είναι συχνά μπροστά σε αυτές τις καινοτομίες, απαιτούν μια αβεβαιότητα και αυτονομία στη διαδικασία εφαρμογής που πολλοί δεν είναι έτοιμοι να αποδεχτούν» σημείωσε, για να συνεχίσει λέγοντας ότι «καθώς τα σχολεία αρχίζουν να δουλεύουν με αυτές τις καινοτόμες δράσεις και να βλέπουν τα αποτελέσματα, η αντίσταση υποχωρεί και η αποδοχή των αλλαγών γίνεται μεγαλύτερη.

Η προσπάθεια αυτή στοχεύει στο να δείξει ότι τα σχολεία δεν είναι απλώς μέρη που ακολουθούν έτοιμες συνταγές, αλλά έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν και να προσαρμόζουν τις δράσεις τους ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μαθητών και της κοινωνίας. Η υποστήριξη του Υπουργείου στην πρωτοβουλία αυτή, καταδεικνύει τη σημασία αυτών των δράσεων για την εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία γενικότερα. Το εγχείρημα δείχνει ότι, παρά την αρχική επιφυλακτικότητα, με την κατάλληλη υποστήριξη και την εμπειρία, τα σχολεία θα αποδεχτούν και θα ενσωματώσουν αυτές τις καινοτομίες στην καθημερινότητά τους».

Στην εκδήλωση την οποία διοργάνωσαν η Περιφερειακή Επιτροπή Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων (ΠΕΠΠΣ) Θεσσαλίας και η Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης Θεσσαλίας, χαιρέτισαν ακόμη, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Παιδείας κ. Βασίλης Σίμος, ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Λαρισαίων κ. Ηρακλής Γερογιώκας, ( ο οποίος αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλει και ο  Δήμος Λαρισαίων έτσι ώστε το Διδακτήριο, στη θέση “Νεραϊδα” της Λάρισας, νά΄ ναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο του 2027, σημειώνοντας ότι υπάρχει άριστη συνεργασία με τη Περιφέρεια Θεσσαλίας) και ο πρόεδρος του τμήματος Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Αλέξανδρος Παπαχατζής.

Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των δράσεων καινοτομίας των μαθητών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων Θεσσαλίας. Το  Σάββατο οι εκπαιδευτικοί των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων παρουσίασαν καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας απευθυνόμενοι σε Στελέχη Εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς Γενικών Σχολείων και Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, καθώς και σε συλλόγους γονέων – κηδεμόνων.

* Εφημ. «Ελευθερία», 05.04.2025, σελ. 1η κι 5η, Ρεπορτάζ Θανάσης Αραμπατζής

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *